pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δίκη για το Μάτι: Στις 13 Φεβρουαρίου η εισαγγελική αγόρευση – Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες

Ο κατηγορούμενος κάτοικος του Νταού Πεντέλης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η φωτιά ξεκίνησε από το δικό του οικόπεδο

30/01/2024 - 8:19μμ
Καμένο σπίτι στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Καμένο σπίτι στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με την απολογία του ανθρώπου που του χρεώνεται ότι η φωτιά που έβαλε για να κάψει ξερά κλαδιά στο Νταού Πεντέλης, κατέκαψε το Μάτι, ολοκληρώθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οι δημόσιες εξηγήσεις των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία που έπληξε την χώρα το καλοκαίρι του 2018.

Πλέον, δικαστές, κατηγορούμενοι, συνήγοροι και θύματα, αναμένουν στις 13 Φεβρουαρίου να ακούσουν την πρόταση του εισαγγελέα για πρόσωπα και πράξεις.

Στην απολογία του ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, που σύμφωνα με την κατηγορία ήταν εκείνος που από αμέλεια προκάλεσε την φονική πυρκαγιά, όχι μόνο αρνήθηκε πως έβαλε φωτιά, αλλά ισχυρίστηκε και ότι η έναρξη της δεν ήταν έξω από σπίτι του στο Νταού Πεντέλης, όπως δέχεται η δικογραφία, αλλά σε άλλο σημείο.

Όπως δήλωσε με την έναρξη της απολογίας του: «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια. Έχω ιερό όρκο! Είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!», συμπληρώνοντας λίγο αργότερα πως την φωτιά την «είδε να έρχεται» προς το Νταού, προσδιορίζοντας την αφετηρία της πορείας της στην Καλλιτεχνούπολη.

Όσο για την αιτία πρόκλησης της φωτιάς, ο κατηγορούμενος κάτοικος του Νταού Πεντέλης αναφέρθηκε σε «κολώνες της ΔΕΗ», ενώ σημείωσε πως στην περιοχή «υπάρχουν μελισσουργοί, περνάνε κυνηγοί, αυτοκίνητα, περαστικοί, ενώ γίνονται και αγώνες moto-cross» όπως ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος είπε πως την επίμαχη μέρα ήταν στο σπίτι του μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, οπότε κατέβηκε για ψώνια στην Ραφήνα, από όπου επέστρεψε στις 16.20, ώρα «που δεν είχα δει τίποτε: ούτε καπνούς ούτε φωτιά. Ενώ τακτοποιούσα τα ψώνια, λίγο πριν τις πέντε, βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια Πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα να έρθουν. Όταν ήρθαν μου ζήτησαν και τους έβαλα νερό με το λάστιχο».

Σε ερώτηση της προέδρου αν εκείνη την ημέρα είχε κάνει κλαδέματα, ο κατηγορούμενος είπε πως από τον Μάιο κλάδευε και πως τα μάζευε σε ένα σημείο στο οικόπεδό του για να καλέσει τον δήμο «μία και καλή» να τα παραλάβει.

Κληθείς να διευκρινίσει τον ισχυρισμό του ως προς το σημείο έναρξης της φωτιάς, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… η ΔΕΗ είχε καλώδια σε κρεμαστή διάταξη… ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς, ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην δημάρχου Πεντέλης, του Δ. Καψάλη, ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η Πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα».

Εισαγγελέας: Σε μη αντιπυρική περίοδο, βάζατε φωτιά;

Κατηγορούμενος: Ποτέ! Καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.

Εισαγγελέας: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;

Κατηγορούμενος: Η φωτιά ήρθε από αλλού.

Εισαγγελέας: Από πού;

Κατηγορούμενος: Από την Καλλιτεχνούπολη! Το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

Στην απολογία του, ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αναφέροντας μάλιστα, ως προς τον καταλογισμό, ότι αμέλησε να εφαρμόσει σχέδιο πολιτικής προστασίας, ότι «είναι τραγωδία να αποδίδεται σε μένα που στα 30 χρόνια της πορείας μου στην Αυτοδικοίκηση τσακωνόμουν με τα μισά υπουργικά συμβούλια για αυτά τα θέματα».

Ο Δ. Καψάλης, αναφέροντας πως ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφθασε στο σημείο της φωτιάς στο Νταού, είπε πως «δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη. Αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο δήμο Πεντέλης».

Περιγράφοντας την μετάβασή του «στα πέντε πρώτα λεπτά» μόλις ειδοποιήθηκε, στο σημείο της φωτιάς, ο κατηγορούμενος είπε πως εκεί βρήκε τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής, τον οποίο αμέσως ρώτησε «τι κάνουμε; εκκενώνουμε;».

«Θεωρώ ότι η απόφαση να μην εκκενώσουμε το δήμο Πεντέλης ήταν σωστή… μίλησα δύο φορές με την περιφερειάρχη…ένα θα σας πω. Μόλις δω τον επιτόπιο αρχηγό της Πυροσβεστικής περιμένω το “εκκενώνουμε ή δεν εκκενώνουμε”. Όχι, αγαπητοί μου. Θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός και πολύ σωστά το κάναμε. Μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες πυρκαγιές δεν σώζονται τυχαία στην Πεντέλη… στην εμπειρία μου οφείλεται… έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια. Τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί. Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ. Τόσκα και του είπα: εναέρια! Ήταν μία διαδικασία πολέμου».

Εισαγγελέας: Τον κατηγορούμενο, τον κ. Αγγελόπουλο τον ξέρετε;

Κατηγορούμενος: Όχι δεν τον ξέρω τον κ. Αγγελόπουλο. Είναι δημότης μου. Τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.

Εισαγγελέας: Ούτε σαν γείτονα;

Κατηγορούμενος: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να πιούμε ένα κρασί, ποτέ.

Με την έναρξη της διαδικασίας σήμερα, απολογήθηκε ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έγιναν βάσει σχεδιασμού από τους συνεργάτες του εργαζόμενους στην υπηρεσία.

Αναφέροντας πως εκείνη την ημέρα ήταν σε άδεια και απέτυχε να επιστρέψει στην Ραφήνα το βράδυ της φωτιάς, καθώς είχε αποκλειστεί στα διόδια λόγω της φωτιάς στην Κινέτα, ο κατηγορούμενος είπε πως «το γραφείο μου λειτούργησε άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές. Αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας γείτονας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τζούλη Βινιεράτου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξιάτικος ο καιρός του Σαββάτου – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πυκνώνει η αφρικανική σκόνη

7/02/2026 - 8:08πμ
Ορισμένοι από τους τραυματίες του ναυαγίου στο νοσοκομείο της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Το απόγευμα του Σαββάτου η απολογία του Μαροκινού φερόμενου ως διακινητή

6/02/2026 - 10:31μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, έως τις 13 Φεβρουαρίου

6/02/2026 - 8:30μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιπποκράτειο-Φακελάκι: Ελεύθερος με αναστολή και όρους ο πρώην επικεφαλής της Καρδιολογικής

6/02/2026 - 7:58μμ
Εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από το Δήμο Πύργου, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Πύργου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία: Συνεχίζονται τα προβλήματα υδροδότησης, φόβοι για νέα φαινόμενα

6/02/2026 - 3:33μμ
Παλαιότερες πλημμύρες στο νομό Έβρου, με το νερό του Άρδα να έχει καλύψει τα πάντα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένη επιφυλακή στην Ορεστιάδα για τον Άρδα και τον Έβρο – Αναμένεται μεγάλος όγκος υδάτων

6/02/2026 - 1:56μμ
(Φωτ.: pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Η «αθώα» απάτη περί δήθεν επιστροφής χρημάτων

6/02/2026 - 11:52πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στις 7 & 8 Φεβρουαρίου

6/02/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακινητοποιημένα σήμερα τα πλοία στον Πειραιά λόγω 24ωρης απεργίας

6/02/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές – Οι νοτιάδες φέρνουν αφρικανική σκόνη

6/02/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ανοιξιάτικος ο καιρός του Σαββάτου – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πυκνώνει η αφρικανική σκόνη

20 λεπτά πριν
Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου Κάρολαϊν Λέβιτ μιλά στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Λευκός Οίκος: «Λάθος υπαλλήλου» η ανάρτηση του βίντεο με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Σκόρπισε τη Βίρτους ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Θάσου Διογένης ο Σινωπεύς»)

Ποντιακό γλέντι και βασιλόπιτα για τους Πόντιους της Θάσου

9 ώρες πριν
Ορισμένοι από τους τραυματίες του ναυαγίου στο νοσοκομείο της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Χίος: Το απόγευμα του Σαββάτου η απολογία του Μαροκινού φερόμενου ως διακινητή

10 ώρες πριν
Στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τη 19η Μαΐου του 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη. Εικ.: ΧΚ)

Γιώργος Παρχαρίδης: Στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης η νεκρώσιμος Ακολουθία – Στο Πρωτοχώρι το ύστατο χαίρε

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign