pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φονικές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, «ελπίδα» για εκεχειρία

Προσπάθεια του ΟΗΕ ώστε να μην αποσυρθούν οριστικά οι χώρες που χρηματοδοτούν το UNRWA, την υπηρεσία του που προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

30/01/2024 - 9:58πμ
Καπνός υψώνεται μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Καπνός υψώνεται μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ώρα που ο ΟΗΕ έχει αποδυθεί έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να μην αποσυρθούν οριστικά οι χώρες που χρηματοδοτούν το UNRWA, την υπηρεσία του που προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στον νότιο τομέα του θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξαν αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί τομέων της κεντρικής και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα») της Χαν Γιούνις.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν 128 άνθρωποι, «δεκάδες» στη Χαν Γιούνις, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτηρίζοντας την πόλη «πρωτεύουσα» της Χαμάς, διαβεβαίωσε πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».

Οι εχθροπραξίες μαίνονται παρά την «ελπίδα» πως θα κηρυχθεί ανακωχή έπειτα από τις συνομιλίες στους… διαδρόμους ανάμεσα στα κράτη που μεσολαβούν και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ωστόσο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε χθες πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων – σε λίγες ημέρες κλείνουν τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι ανησυχίες πως οι συρράξεις θα εξαπλωθούν μεγεθύνθηκαν περαιτέρω μετά το θάνατο τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης των ΗΠΑ στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας την Κυριακή. Η Ουάσινγκτον απέδωσε το χτύπημα σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ενώ η ένταση παραμένει πάντα στα ύψη στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως μονάδες ανεπτυγμένες στη Λωρίδα της Γάζας θα μετακινηθούν «στο βορρά» και «προετοιμάζονται για τη συνέχεια», αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με την οποία οι ανταλλαγές πυρών είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου.

«Θα πεθάνουμε από την πείνα»

Στη Λωρίδα της Γάζας, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών UNRWA αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες μετά τις ισραηλινές κατηγορίες για τη φερόμενη εμπλοκή κάπου 12 υπαλλήλων (επί συνόλου 30.000) στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος δωρητής, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης και παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Είκοσι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Oxfam, Save the Children και ActionAid, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την «αγανάκτησή τους» για την αναστολή της χρηματοδότησης.

Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων –η πόλη υποδέχθηκε πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους εκτοπισμένους, υπολογίζει ο ΟΗΕ–, ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους χθες.

«Ζούμε χάρη στη βοήθεια που μας προσφέρει το UNRWA. Αν σταματήσει, θα πεθάνουμε από την πείνα, δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας», έλεγε ο 50χρονος Σαμπά Μασάμπι.

Διαπραγματεύσεις

Παράλληλα με τη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, στην Τζενίν, όπου σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης.

Στη Χαν Γιούνις πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου τραβηγμένα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης που οργανώθηκε από τον ισραηλινό στρατό δείχνουν άρματα μάχης να κινούνται σε κατεστραμμένο τοπίο, ανάμεσα σε ισοπεδωμένα κτήρια, και μια υπόγεια σήραγγα που εντόπισαν στρατιωτικοί. Ο αξιωματικός που ανέλαβε να ηγηθεί της αποστολής θύμισε πως η ιδιαιτερότητα αυτού του πολέμου είναι πως οι μάχες δίνονται «στην επιφάνεια και υπογείως».

Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ, ήχησαν ξανά χθες σειρήνες της αεράμυνας στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό τμήμα. Την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.

Στους διαδρόμους οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενόψει νέας ανακωχής. Θα σταλεί στη Χαμάς η πρόταση για συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει ανακωχή και απελευθέρωση των ομήρων, είπε χθες ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
Πινακίδα έξω από εκλογικό τμήμα στο Λονδίνο, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία σε «υπερεκλογικό» κλοιό: Σοβαρή δοκιμασία για τον Στάρμερ με φόντο τη φθορά και την πολιτική ρευστότητα

7/05/2026 - 11:48πμ
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

2 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign