pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φονικές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, «ελπίδα» για εκεχειρία

Προσπάθεια του ΟΗΕ ώστε να μην αποσυρθούν οριστικά οι χώρες που χρηματοδοτούν το UNRWA, την υπηρεσία του που προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

30/01/2024 - 9:58πμ
Καπνός υψώνεται μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Καπνός υψώνεται μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ώρα που ο ΟΗΕ έχει αποδυθεί έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να μην αποσυρθούν οριστικά οι χώρες που χρηματοδοτούν το UNRWA, την υπηρεσία του που προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στον νότιο τομέα του θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξαν αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί τομέων της κεντρικής και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα») της Χαν Γιούνις.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν 128 άνθρωποι, «δεκάδες» στη Χαν Γιούνις, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτηρίζοντας την πόλη «πρωτεύουσα» της Χαμάς, διαβεβαίωσε πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».

Οι εχθροπραξίες μαίνονται παρά την «ελπίδα» πως θα κηρυχθεί ανακωχή έπειτα από τις συνομιλίες στους… διαδρόμους ανάμεσα στα κράτη που μεσολαβούν και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ωστόσο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε χθες πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων – σε λίγες ημέρες κλείνουν τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι ανησυχίες πως οι συρράξεις θα εξαπλωθούν μεγεθύνθηκαν περαιτέρω μετά το θάνατο τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης των ΗΠΑ στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας την Κυριακή. Η Ουάσινγκτον απέδωσε το χτύπημα σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ενώ η ένταση παραμένει πάντα στα ύψη στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως μονάδες ανεπτυγμένες στη Λωρίδα της Γάζας θα μετακινηθούν «στο βορρά» και «προετοιμάζονται για τη συνέχεια», αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με την οποία οι ανταλλαγές πυρών είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου.

«Θα πεθάνουμε από την πείνα»

Στη Λωρίδα της Γάζας, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών UNRWA αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες μετά τις ισραηλινές κατηγορίες για τη φερόμενη εμπλοκή κάπου 12 υπαλλήλων (επί συνόλου 30.000) στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος δωρητής, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης και παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Είκοσι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Oxfam, Save the Children και ActionAid, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την «αγανάκτησή τους» για την αναστολή της χρηματοδότησης.

Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων –η πόλη υποδέχθηκε πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους εκτοπισμένους, υπολογίζει ο ΟΗΕ–, ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους χθες.

«Ζούμε χάρη στη βοήθεια που μας προσφέρει το UNRWA. Αν σταματήσει, θα πεθάνουμε από την πείνα, δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας», έλεγε ο 50χρονος Σαμπά Μασάμπι.

Διαπραγματεύσεις

Παράλληλα με τη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, στην Τζενίν, όπου σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης.

Στη Χαν Γιούνις πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου τραβηγμένα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης που οργανώθηκε από τον ισραηλινό στρατό δείχνουν άρματα μάχης να κινούνται σε κατεστραμμένο τοπίο, ανάμεσα σε ισοπεδωμένα κτήρια, και μια υπόγεια σήραγγα που εντόπισαν στρατιωτικοί. Ο αξιωματικός που ανέλαβε να ηγηθεί της αποστολής θύμισε πως η ιδιαιτερότητα αυτού του πολέμου είναι πως οι μάχες δίνονται «στην επιφάνεια και υπογείως».

Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ, ήχησαν ξανά χθες σειρήνες της αεράμυνας στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό τμήμα. Την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.

Στους διαδρόμους οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενόψει νέας ανακωχής. Θα σταλεί στη Χαμάς η πρόταση για συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει ανακωχή και απελευθέρωση των ομήρων, είπε χθες ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

«Αξέχαστα μαθήματα» απειλεί να δώσει το Ιράν στις ΗΠΑ – Νέο ισραηλινό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον

18/07/2026 - 9:18μμ
(Φωτ. αρχείου: safaritravelplus / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οι κροκόδειλοι του Νείλου θα εκτρέφονται για να χρησιμοποιηθούν σε φυλακές Παλαιστινίων

18/07/2026 - 8:14μμ
Εικόνα από την αστυνομική επιχείρηση (φωτ.: EPA / John van Der Tol)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, λόγω εντοπισμού εργαστηρίου παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

18/07/2026 - 7:44μμ
Άνθρωποι φωτογραφίζουν τη θέα από το Λιτλ Άιλαντ, καθώς η ομίχλη που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και οι νεφελώδεις συνθήκες είναι ορατές στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στον Καναδά: Απειλεί με δασμούς ο Τραμπ λόγω της μόλυνσης στις ΗΠΑ

18/07/2026 - 1:40μμ
Εικόνα από περιοχή της Μόσχας που δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drone (φωτ.: x.com/BohuslavskaKate)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εφιαλτική νύχτα με εκατοντάδες drones, νεκρούς και τραυματίες

18/07/2026 - 11:01πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία

18/07/2026 - 8:55πμ
(Πηγή: x.com/CENTCOM)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

17/07/2026 - 11:49μμ
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

17/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Weston Observatory in Massachusetts)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι

17/07/2026 - 7:33μμ
Μαχητής των Χούθι σε πολυβόλο, δίπλα σε ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τη Χεζμπολάχ στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σχέδιο για «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε ετοιμότητα οι Χούθι

17/07/2026 - 3:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Αγγλία νίκησε στον μικρό τελικό του… αιώνα

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: nationalopera.gr)

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κολωνός: Μεθυσμένος επιτέθηκε με φαλτσέτα σε φούρνο και λίγο αργότερα παρέσυρε μοτοσικλετιστή με το αυτοκίνητό του

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Ραντεβού στη Λευκόπετρα για τον μεγάλο ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

8 ώρες πριν
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign