pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος στη Φινλανδία χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση και είναι ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων

27/01/2024 - 10:22μμ
Προεκλογικές αφίσες σε δρόμο του Ελσίνκι (φωτ.: EPA / Mauri Ratilainen)

Προεκλογικές αφίσες σε δρόμο του Ελσίνκι (φωτ.: EPA / Mauri Ratilainen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέο πρόεδρο με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Ρωσία ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκλέγουν την Κυριακή οι Φινλανδοί. Το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της θητείας του επόμενου αρχηγού του κράτους που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας – η Φινλανδία έγινε τον Απρίλιο του 2023 το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας.

Στον πρώτο γύρο δύο είναι αυτοί που προηγούνται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις: ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το κόμμα των Πρασίνων.

«Ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πάνω απ’ όλα ένας πρόεδρος της Δύσης, ένας πρόεδρος του ΝΑΤΟ και μια από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις είναι η σύμπραξη με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας που μοιράζονται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και την επίθεση στην Ουκρανία. Ύστερα δε από την ένταξη στη Συμμαχία, η Μόσχα υποσχέθηκε «αντίμετρα».

Τον Αύγουστο η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

«Λεπτές διαφορές» μεταξύ υποψηφίων

Κατά την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο το Ελσίνκι προώθησε την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τη μεγάλη γειτονική της χώρα με την ελπίδα ότι αυτή θα οδηγούσε στην ενίσχυση της δημοκρατίας.

Ο Σάουλι Νιινίστο, που αποχωρεί καθώς συμπλήρωσε το όριο δύο εξαετών θητειών, περηφανευόταν κάποτε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν γίνει ένας από τους πιο μαχητικούς αντιπάλους του Ρώσου προέδρου στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποψήφιοι για την προεδρία υπερασπίζονται όλοι την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και τον νέο της ρόλο ως μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Χάνα Βας, αντιπρύτανης του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Δίνουν όλοι έμφαση στην αυτάρκεια της Φινλανδίας, ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει την άμυνά της με ανεξάρτητο τρόπο και να συμβάλει ενεργά στην οικοδόμηση μια κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και της συνεργασίας των χωρών της βόρειας Ευρώπης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκλογή θα αφορά κυρίως την προσωπικότητα, ανέφερε ο Τουόμας Φόρσμπεργκ, καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Τάμπερε. Και πρόσθεσε: «Οι διαφορές είναι λεπτές σε όρους εξωτερικής πολιτικής».

Κατά την εκτίμησή του πρόκειται περισσότερο για την εκλογή μιας προσωπικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη φερεγγυότητά της, την αξιοπιστία της, και τα χαρακτηριστικά της ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Δεύτερος γύρος στις 11 Φεβρουαρίου

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την εφημερίδα Helsingin Sanomat δείχνει για τον πρώτο γύρο της Κυριακής τον 55χρονο Αλεξάντερ Στουμπ, επικεφαλής του συντηρητικού Εθνικού Συνασπισμού, να προηγείται με το 22% των ψήφων, και τον Πέκα Χααβίστο στη δεύτερη θέση με 20%.

«Και οι δύο έχουν πολύ ισχυρή εμπειρία σε ό,τι αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, κάτι που υπολογίζουν οι ψηφοφόροι», ανέφερε η καθηγήτρια Χάνα Βας.

Ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 2014 έως το 2015. Ο Πέκα Χααβίστο έχει θητεύσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Το όραμά τους για το αξίωμα αυτό είναι παρόμοιο, αλλά η προσωπικότητά τους διαφέρει, όπως εξήγησε ο καθηγητής Τουόμας Φόρσμπεργκ. «Ο Άλεξ (Στουμπ) είναι περισσότερο εκπρόσωπος της δεξιάς και ο Χααβίστο της αριστεράς, παρόλο που ο Χααβίστο προσπάθησε να τονίσει ότι δεν έχει τίποτα “κόκκινο”, ότι ακολουθεί έναν μετριοπαθή δρόμο ως Πράσινος», ανέφερε.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων στον πρώτο, «τα ντιμπέιτ μπορεί να είναι καθοριστικά», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στην τρίτη θέση, με βάση τη δημοσκόπηση, βρίσκεται ο ακροδεξιός υποψήφιος του Κόμματος των Φινλανδών Γιούσι Χάλα-άχο (18%), και ακολουθεί ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν που υποστηρίζεται από το Κεντρώο Κόμμα (12%).

Σύμφωνα με τον Τουόμας Φόρσμπεργκ, οι άλλοι δύο υποψήφιοι μπορεί να πάλι να εκπλήξουν τους ψηφοφόρους και να περάσουν στον δεύτερο γύρο. «Αλλά ο Γιούσι Χάλα-άχο είναι υπερβολικά πολωτικός για να ελπίζει να το καταφέρει αυτό» υποστήριξε.

Σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από σκεπτικισμό απέναντι στους πολιτικούς, οι Φινλανδοί πιστεύουν στον προεδρικό θεσμό, σύμφωνα με τη Χάνα Βας. «Ο πρόεδρος θεωρείται ισχυρή προσωπικότητα, την οποία εμπιστεύονται οι πολίτες», εξήγησε.

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία κινείται συνήθως γύρω στο 70%.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Annabelle Gordon)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Να μετονομαστούν τα Στενά του Ορμούζ σε «Στενά Τραμπ»!

2/09/2026 - 7:40μμ
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

2/09/2026 - 1:26μμ
Σκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ερευνά τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σηλυβρίας, όπου εντοπίστηκε άδεια σωστική λέμβος του Tuğberk İmamoğlu (φωτ.: X / Denizcilik Genel Müdürlüğü)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά – Αγνοούνται 10 ναυτικοί

2/09/2026 - 11:39πμ
Αστυνομικό όχημα μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σβάρτσε Πούμπε του Βρανδεμβούργου, τον Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απόπειρες σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες

2/09/2026 - 11:15πμ
Ο Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ υπογράφει τις Συμφωνίες Άρτεμις στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον, παρουσία Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία στο αμερικανικό «τραπέζι» της Σελήνης – Με τη NASA στο Διάστημα, με τη Ρωσία στη Γη

2/09/2026 - 10:03πμ
Γιγαντιαία αντιαμερικανική αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα πυραύλων στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτυπά βάσεις των ΗΠΑ – Το Ορμούζ στο επίκεντρο

2/09/2026 - 8:30πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του SCO στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (Φωτ.: EPA/Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν Ερντογάν και Πούτιν στο Κιργιστάν: Στο επίκεντρο οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία

1/09/2026 - 8:03μμ
Εικόνα από την 60ή «Ημέρα του Αριστοτέλη» στη Ρίγα της Λετονίας (φωτ.: aristotelis.lv)
ΚΟΣΜΟΣ

60 χρόνια «Ημέρα του Αριστοτέλη»: Η μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου της Λετονίας – «Μίλησε» ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

1/09/2026 - 6:37μμ
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Χτύπησαν δυο υπερδεξαμενόπλοια που μετέφεραν σαουδαραβικό πετρέλαιο

1/09/2026 - 4:32μμ
(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: hcg.gr)

Ρόδος: Από τα 35 γραμμάρια κοκαΐνης στα 1 εκατ. ευρώ σε real estate

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Τρία μετάλλια κατέκτησαν οι Έλληνες ιστιοπλόοι

40 λεπτά πριν
(Φωτ,: ΕΓΟ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο η Μεσίρη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Annabelle Gordon)

Ντόναλντ Τραμπ: Να μετονομαστούν τα Στενά του Ορμούζ σε «Στενά Τραμπ»!

2 ώρες πριν
Οικογένειες σε καταυλισμό στην Ερμούπολη. Από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μικρασιάτες Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας: Έκκληση για συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού – Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης Έκθεσης Μνήμης και Τιμής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

«Αργοναύται-Κομνηνοί»: Η νέα πολιτιστική περίοδος ξεκινά – Ραντεβού στις 21 Σεπτεμβρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV