pontosnews.gr
Κυριακή, 12/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος στη Φινλανδία χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση και είναι ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων

27/01/2024 - 10:22μμ
Προεκλογικές αφίσες σε δρόμο του Ελσίνκι (φωτ.: EPA / Mauri Ratilainen)

Προεκλογικές αφίσες σε δρόμο του Ελσίνκι (φωτ.: EPA / Mauri Ratilainen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νέο πρόεδρο με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Ρωσία ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκλέγουν την Κυριακή οι Φινλανδοί. Το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της θητείας του επόμενου αρχηγού του κράτους που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας – η Φινλανδία έγινε τον Απρίλιο του 2023 το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας.

Στον πρώτο γύρο δύο είναι αυτοί που προηγούνται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις: ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το κόμμα των Πρασίνων.

«Ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πάνω απ’ όλα ένας πρόεδρος της Δύσης, ένας πρόεδρος του ΝΑΤΟ και μια από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις είναι η σύμπραξη με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας που μοιράζονται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και την επίθεση στην Ουκρανία. Ύστερα δε από την ένταξη στη Συμμαχία, η Μόσχα υποσχέθηκε «αντίμετρα».

Τον Αύγουστο η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

«Λεπτές διαφορές» μεταξύ υποψηφίων

Κατά την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο το Ελσίνκι προώθησε την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τη μεγάλη γειτονική της χώρα με την ελπίδα ότι αυτή θα οδηγούσε στην ενίσχυση της δημοκρατίας.

Ο Σάουλι Νιινίστο, που αποχωρεί καθώς συμπλήρωσε το όριο δύο εξαετών θητειών, περηφανευόταν κάποτε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν γίνει ένας από τους πιο μαχητικούς αντιπάλους του Ρώσου προέδρου στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποψήφιοι για την προεδρία υπερασπίζονται όλοι την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και τον νέο της ρόλο ως μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Χάνα Βας, αντιπρύτανης του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Δίνουν όλοι έμφαση στην αυτάρκεια της Φινλανδίας, ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει την άμυνά της με ανεξάρτητο τρόπο και να συμβάλει ενεργά στην οικοδόμηση μια κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και της συνεργασίας των χωρών της βόρειας Ευρώπης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκλογή θα αφορά κυρίως την προσωπικότητα, ανέφερε ο Τουόμας Φόρσμπεργκ, καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Τάμπερε. Και πρόσθεσε: «Οι διαφορές είναι λεπτές σε όρους εξωτερικής πολιτικής».

Κατά την εκτίμησή του πρόκειται περισσότερο για την εκλογή μιας προσωπικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη φερεγγυότητά της, την αξιοπιστία της, και τα χαρακτηριστικά της ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Δεύτερος γύρος στις 11 Φεβρουαρίου

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την εφημερίδα Helsingin Sanomat δείχνει για τον πρώτο γύρο της Κυριακής τον 55χρονο Αλεξάντερ Στουμπ, επικεφαλής του συντηρητικού Εθνικού Συνασπισμού, να προηγείται με το 22% των ψήφων, και τον Πέκα Χααβίστο στη δεύτερη θέση με 20%.

«Και οι δύο έχουν πολύ ισχυρή εμπειρία σε ό,τι αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, κάτι που υπολογίζουν οι ψηφοφόροι», ανέφερε η καθηγήτρια Χάνα Βας.

Ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 2014 έως το 2015. Ο Πέκα Χααβίστο έχει θητεύσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Το όραμά τους για το αξίωμα αυτό είναι παρόμοιο, αλλά η προσωπικότητά τους διαφέρει, όπως εξήγησε ο καθηγητής Τουόμας Φόρσμπεργκ. «Ο Άλεξ (Στουμπ) είναι περισσότερο εκπρόσωπος της δεξιάς και ο Χααβίστο της αριστεράς, παρόλο που ο Χααβίστο προσπάθησε να τονίσει ότι δεν έχει τίποτα “κόκκινο”, ότι ακολουθεί έναν μετριοπαθή δρόμο ως Πράσινος», ανέφερε.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων στον πρώτο, «τα ντιμπέιτ μπορεί να είναι καθοριστικά», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στην τρίτη θέση, με βάση τη δημοσκόπηση, βρίσκεται ο ακροδεξιός υποψήφιος του Κόμματος των Φινλανδών Γιούσι Χάλα-άχο (18%), και ακολουθεί ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν που υποστηρίζεται από το Κεντρώο Κόμμα (12%).

Σύμφωνα με τον Τουόμας Φόρσμπεργκ, οι άλλοι δύο υποψήφιοι μπορεί να πάλι να εκπλήξουν τους ψηφοφόρους και να περάσουν στον δεύτερο γύρο. «Αλλά ο Γιούσι Χάλα-άχο είναι υπερβολικά πολωτικός για να ελπίζει να το καταφέρει αυτό» υποστήριξε.

Σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από σκεπτικισμό απέναντι στους πολιτικούς, οι Φινλανδοί πιστεύουν στον προεδρικό θεσμό, σύμφωνα με τη Χάνα Βας. «Ο πρόεδρος θεωρείται ισχυρή προσωπικότητα, την οποία εμπιστεύονται οι πολίτες», εξήγησε.

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία κινείται συνήθως γύρω στο 70%.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πεσμένα δέντρα και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα σε ολόκληρο το Βόρειο Νησί, με τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να επεμβαίνουν και τους κατοίκους να καλούνται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους (φωτ.: RNZ/Robin Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του καταστροφικού κυκλώνα «Βαϊάνου»

12/04/2026 - 11:42πμ
Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Σεκεσφέχερβαρ, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1989 – Το τέλος ή τη συνέχεια της 16ετούς κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν

12/04/2026 - 9:51πμ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, μιλά σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος πριν αναχωρήσει από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν (φωτ.: EPA/ Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν: Η «τελική προσφορά» του Βανς και η ψύχραιμη αντίδραση της Τεχεράνης

12/04/2026 - 9:00πμ
Πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στο «στάδιο των εμπειρογνωμόνων» οι συνομιλίες στο Πακιστάν – Ανταλλαγή κειμένων και τεχνικές διαπραγματεύσεις

11/04/2026 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Στόλος δεξαμενόπλοιων κατευθύνεται στις ΗΠΑ» – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η ενεργειακή σκακιέρα

11/04/2026 - 8:51μμ
Διαφημιστική πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Zayan Sheikh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν στο ίδιο τραπέζι μετά το 1979: Διπλωματικός πυρετός για τη Μέση Ανατολή

11/04/2026 - 7:25μμ
Ο Βίκτορ Όρμπαν χαιρετά υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Βακ, 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού Ουγγαρίας / Akos Kaiser)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Εκλογές-ορόσημο την Κυριακή του Πάσχα – Τέλος εποχής για τον Όρμπαν;

11/04/2026 - 6:37μμ
(Φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες – Άγνωστο αν υπάρχει ακόμη άμεση επαφή ΗΠΑ-Ιράν

11/04/2026 - 4:38μμ
Διαδηλωτές κρατούν πορτρέτα του Mojtaba Khamenei (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει υποστεί σοβαρά τραύματα, δηλώνουν πηγές από τον κύκλο του

11/04/2026 - 2:18μμ
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουάσινγκτον το πρώτο βήμα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

10/04/2026 - 11:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη)

Vintage Toys: Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στις αναμνήσεις των 70s, 80s και 90s

25 λεπτά πριν
Πεσμένα δέντρα και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα σε ολόκληρο το Βόρειο Νησί, με τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να επεμβαίνουν και τους κατοίκους να καλούνται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους (φωτ.: RNZ/Robin Martin)

Νέα Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του καταστροφικού κυκλώνα «Βαϊάνου»

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/nick.kommatidis?locale=el_GR)

Νέο ΔΣ στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος μετά τις εκλογές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σ. Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χίος: Όταν ο κάμπος «κοκκινίζει» από τους μαγικούς λαλάδες της Λαμπρής

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οικονομία 2026: «Προσγείωση» ανάπτυξης και άνοδος πληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής

2 ώρες πριν
Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Σεκεσφέχερβαρ, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)

Ουγγαρία: Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1989 – Το τέλος ή τη συνέχεια της 16ετούς κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign