pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπ. Παιδείας προς ΑΕΙ: Εγκύκλιος για online εξεταστική στις υπό κατάληψη σχολές

Με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί «το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης» – Οι ίδιες οι σχολές θα πάρουν την τελική απόφαση

25/01/2024 - 7:07μμ
Φοιτητές με πανό κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπροστά από τη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Φοιτητές με πανό κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπροστά από τη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία καλεί τις πανεπιστημιακές σχολές που τελούν υπό κατάληψη να διενεργήσουν ηλεκτρονικά τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου απέστειλε λίγο νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας, μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής. Ειδικότερα, η εγκύκλιος ουσιαστικά υπενθυμίζει στις διοικήσεις των ΑΕΙ τι προβλέπει η νομοθεσία για τη διενέργεια των εξετάσεων σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε επίσης έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια.

Τι αναφέρει ο νόμος

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «σε απάντηση ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορούν στη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων», το υπουργείο γνωστοποιεί ότι «η αξιολόγηση των φοιτητών δύναται να πραγματοποιείται με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου, γραπτές εργασίες, εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις, συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης ή άλλες μεθόδους αξιολόγησης που συνάδουν με το είδος κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων, ως μεθόδων αξιολόγησης, εξασφαλίζεται υποχρεωτικά το αδιάβλητο της διαδικασίας…».

Πλήθος φοιτητών και εκπαιδευτικών συμμετείχε στην πορεία της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Και ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι «με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι σχολές, βάσει νόμου, έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ψηφιακά τις εξετάσεις (και τα μαθήματα) στην περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος, ωστόσο, λόγω του αυτοδιοίκητου, τα ΑΕΙ είναι αυτά που πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εξετάσεις, εάν δηλαδή θα κάνουν τηλε-εξετάσεις ή διά ζώσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ στην πορεία της Αθήνας έλαβαν μέρος περίπου 1.000 άτομα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς να συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν.

Με πανό που έγραφε «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα», οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συμμετείχαν ενεργά στο συλλαλητήριο.

Εν τω μεταξύ, τρίωρη στάση εργασίας έως τις 14:00 πραγματοποίησαν και οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Συνολικά, περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή. Γύρω στις 15:00 το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς παρατράγουδα. Παράλληλα, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και η Πανεπιστημίου με τους γύρω δρόμους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις: Στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), το Βόλο (Θόλο), την Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία), την Κομοτηνή (Κεντρική Πλατεία), την Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο), το Ρέθυμνο (Δημαρχείο) και το Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας), αλλά και στην Πάτρα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει πως η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» και «δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους».

Σημειώνεται πως αρκετές σχολές του ΑΠΘ αλλά και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη. Συνολικά, 23 τμήματα σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ βρίσκονται υπό κατάληψη. Υπενθυμίζεται πως ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ έχουν από έναν φοιτητικό σύλλογο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Πώς θα λειτουργήσουν το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου μετρό, λεωφορεία, τραμ και πλοία

27/02/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ: Οδηγία για αποφυγή επισκέψεων Ελλήνων πολιτών στη Μέση Ανατολή

27/02/2026 - 6:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για 276 θέσεις της προκήρυξης 1Κ/2025

27/02/2026 - 5:40μμ
Φωτογραφία τραβηγμένη με drone που εικονίζει πλημμυρισμένη έκταση σε περιοχή του Έβρου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχής μάχη με τα νερά στον ποταμό Έβρο – Σε επιφυλακή ο δήμος Σουφλίου

27/02/2026 - 12:27μμ
Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Γιάννης Λαγός σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή: Νέα δικάσιμος για την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

27/02/2026 - 10:28πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Claudio Peri)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Πελοπόννησο: Αισθητός σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας

27/02/2026 - 8:27πμ
(Φωτ,: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεφώσεις και τοπικές βροχές σε Πελοπόννησο και Ιόνιο – Γενικά αίθριος καιρός στην υπόλοιπη χώρα

27/02/2026 - 8:08πμ
Το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.:  EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνουν έξι σταθμοί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου με εντολή της Αστυνομίας

26/02/2026 - 11:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων στην Αθήνα

26/02/2026 - 9:52μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Στη φυλακή ο 46χρονος κατηγορούμενος για τον τραυματισμό τεσσάρων ανηλίκων με όπλο

26/02/2026 - 8:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Davide Canella)

Μιλάνο: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από εκτροχιασμό τραμ

5 λεπτά πριν
Μέλη του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρασκευάζουν το κεσκέκι

ΥΠΠΟ: Το μικρασιατικό κεσκέκι και άλλα 11 νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Πώς θα λειτουργήσουν το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου μετρό, λεωφορεία, τραμ και πλοία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)

Σύμπραξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ΑΠΘ για την ελληνική γλώσσα στην ομογένεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΥΠΕΞ: Οδηγία για αποφυγή επισκέψεων Ελλήνων πολιτών στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: hoc.gr)

Καλλιτεχνική κολύμβηση: Οι αδελφές Αλεξανδρή επιστρέφουν στην Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign