pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπ. Παιδείας προς ΑΕΙ: Εγκύκλιος για online εξεταστική στις υπό κατάληψη σχολές

Με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί «το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης» – Οι ίδιες οι σχολές θα πάρουν την τελική απόφαση

25/01/2024 - 7:07μμ
Φοιτητές με πανό κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπροστά από τη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Φοιτητές με πανό κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπροστά από τη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία καλεί τις πανεπιστημιακές σχολές που τελούν υπό κατάληψη να διενεργήσουν ηλεκτρονικά τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου απέστειλε λίγο νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας, μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής. Ειδικότερα, η εγκύκλιος ουσιαστικά υπενθυμίζει στις διοικήσεις των ΑΕΙ τι προβλέπει η νομοθεσία για τη διενέργεια των εξετάσεων σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε επίσης έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια.

Τι αναφέρει ο νόμος

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «σε απάντηση ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορούν στη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων», το υπουργείο γνωστοποιεί ότι «η αξιολόγηση των φοιτητών δύναται να πραγματοποιείται με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου, γραπτές εργασίες, εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις, συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης ή άλλες μεθόδους αξιολόγησης που συνάδουν με το είδος κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων, ως μεθόδων αξιολόγησης, εξασφαλίζεται υποχρεωτικά το αδιάβλητο της διαδικασίας…».

Πλήθος φοιτητών και εκπαιδευτικών συμμετείχε στην πορεία της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Και ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι «με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι σχολές, βάσει νόμου, έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ψηφιακά τις εξετάσεις (και τα μαθήματα) στην περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος, ωστόσο, λόγω του αυτοδιοίκητου, τα ΑΕΙ είναι αυτά που πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εξετάσεις, εάν δηλαδή θα κάνουν τηλε-εξετάσεις ή διά ζώσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ στην πορεία της Αθήνας έλαβαν μέρος περίπου 1.000 άτομα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς να συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν.

Με πανό που έγραφε «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα», οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συμμετείχαν ενεργά στο συλλαλητήριο.

Εν τω μεταξύ, τρίωρη στάση εργασίας έως τις 14:00 πραγματοποίησαν και οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Συνολικά, περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή. Γύρω στις 15:00 το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς παρατράγουδα. Παράλληλα, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και η Πανεπιστημίου με τους γύρω δρόμους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις: Στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), το Βόλο (Θόλο), την Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία), την Κομοτηνή (Κεντρική Πλατεία), την Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο), το Ρέθυμνο (Δημαρχείο) και το Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας), αλλά και στην Πάτρα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει πως η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» και «δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους».

Σημειώνεται πως αρκετές σχολές του ΑΠΘ αλλά και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη. Συνολικά, 23 τμήματα σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ βρίσκονται υπό κατάληψη. Υπενθυμίζεται πως ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ έχουν από έναν φοιτητικό σύλλογο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ούτε το περίπτερο γλίτωσε από τον ανεμοστρόβιλο (φωτ.: corfutvnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτεταμένες ζημιές στα Ιόνια νησιά από την κακοκαιρία – Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε περίπτερο στην Κέρκυρα

5/02/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

5/02/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Η ένταση με τον πατέρα του και τα απειλητικά μηνύματα

4/02/2026 - 11:50μμ
Ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τραυματίες στο λιμάνι της Χίου για να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο του νησιού, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Κούργιας)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: «Πόλεμος. Ήταν 40 πάνω στο φουσκωτό» – Συγκλονιστική μαρτυρία δύτη, συνελήφθη ο φερόμενος διακινητής

4/02/2026 - 7:43μμ
Κορβέτα F265 «Köln» του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της ναυπηγικής εταιρείας Blohm & Voss στο Αμβούργο (φωτ.: EPA / Focke Strangmann)
ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Κρατούμενος ο 55χρονος Έλληνας που κατηγορείται για σαμποτάζ σε γερμανικές κορβέτες – «Το παιδί μου, ο καλύτερος άνθρωπος»

4/02/2026 - 6:49μμ
Το λεωφορείο των ΚΤΕΛ που τυλίχθηκε στις φλόγες στη Σίνδο, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: thestival.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φλεγόμενα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη: Ξηλώθηκε η διοίκηση του ΟΣΕΘ μετά το νέο περιστατικό

4/02/2026 - 6:24μμ
Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΔΕ για την τραγωδία με τους 15 νεκρούς στη Χίο – Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα

4/02/2026 - 3:59μμ
Σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στο τραπέζι νέες κινητοποιήσεις – «Δεν δόθηκαν απαντήσεις, τα προβλήματα παραμένουν»

4/02/2026 - 3:35μμ
Από την αυτοψία που έγινε στον Αλφειό, Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: ilialive.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε αυξημένο συναγερμό η Ηλεία ενόψει της νέας κακοκαιρίας

4/02/2026 - 2:48μμ
Αυτοκίνητο περνά μέσα από πλημμυρισμένο δρόμο (φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

4/02/2026 - 12:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μάνα του Κοσμά Τσίναλη, Άφρω, στην αργαλειό της. Με παρέα τη θεία της Μαρία Ελευθεριάδου, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (φωτ.: Αρχείο Κοσμά Τσίναλη)

Η «Ερενλίσσα» που δεν ξεχάστηκε: Μια γιαγιά, ένα χωριό και η πατρίδα που έμεινε μέσα στη γλώσσα

20 λεπτά πριν
Ούτε το περίπτερο γλίτωσε από τον ανεμοστρόβιλο (φωτ.: corfutvnews.gr)

Εκτεταμένες ζημιές στα Ιόνια νησιά από την κακοκαιρία – Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε περίπτερο στην Κέρκυρα

52 λεπτά πριν
Ο Ντένις, η Κυράνη και ο Κον Αναστασόπουλος, το 1956 (φωτ.:  greekherald.com.au)

Πίτερ Πούλος: Τίμησε την κληρονομιά του πατέρα του στο Εθνικό Μνημείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Pyrrichios Filderstadt)

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας για τις οικογένειες Ποντίων στη Γερμανία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Παραδοσιακά και σε κλίμα ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign