pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας: Τίμησε τον Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του μικρασιατικού ελληνισμού

Τη βασιλόπιτα της Ένωσης για το 2024 ευλόγησε ο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ

25/01/2024 - 11:45πμ
Η στιγμή της βράβευσης του παιδιάτρου, συγγραφέα και ερευνητής Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου (φωτ.: zonews.gr)

Η στιγμή της βράβευσης του παιδιάτρου, συγγραφέα και ερευνητής Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου (φωτ.: zonews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη νέα χρονιά καλωσόρισε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας καλώντας μέλη και φίλους να κόψουν όλοι μαζί τη βασιλόπιτα για το 2024, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της στη Νέα Ιωνία. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη και άλλους ιερείς.

Την εκδήλωση, όπου τιμήθηκε ο διακεκριμένος παιδίατρος, συγγραφέας, ερευνητής και ποιητής Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του μικρασιατικού πολιτισμού, άνοιξε ο γ.γ. της Ένωσης Σταύρος Παπαγερασίμου και η Χορωδία Αλαγιωτών έψαλε τα κάλαντα.

(Φωτ.: zonews.gr)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα που επικράτησε στην Ελλάδα το 2023 και τον κόσμο (πόλεμοι, πυρκαγιές, κλιματική αλλαγή, βία, γυναικοκτονίες) και παρουσίασε τις δράσεις της Ένωσης κατά το 2023, με την προβολή διαφανειών.

Η απονομή της τιμητικής πλακέτας που έγραφε «Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας απονέμει τιμή στον ποιητή, συγγραφέα και ερευνητή Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα και τον Ανθρωπισμό. Νέα Ιωνία 14 Ιανουαρίου 2024», έγινε από τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρη.

Το βιογραφικό του Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου παρουσίασε ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Νίκος Παντελίδης ενώ ο ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας διάβασε ένα σχεδίασμα αυτοβιογραφίας, γραμμένο από το τιμώμενο πρόσωπο.

(Φωτ.: zonews.gr)

Στην αντιφώνησή του ο Βάσος Βογιατζόγλου, πολύ συγκινημένος ευχαρίστησε την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, για την τιμή που του επιφύλαξε. «Ο Δημιουργός Θεός με αξίωσε πρώτα από όλα να ενσωματωθώ σε ανθρώπινη μορφή, να γίνω άνθρωπος. Και δεύτερο μεγάλο δώρο που μου επιφύλαξε ήταν να γεννηθώ σε οικογένεια Σπαρταλήδων. Και δεν το λέω καθόλου τυχαία αυτό, γιατί οι Μικρασιάτες υπήρξαν άνθρωποι ευσεβείς, φιλοπάτριδες, εργατικοί, φιλόξενοι. Και ευτύχησα, επίσης, να έχω δασκάλους Σπαρταλήδες. Από τους πρώτους δασκάλους που είχα, τον αείμνηστο Αντώνη Σαπουντζάκη και τον Ιορδάνη Δημητριάδη. Όλοι αυτοί οι ακέραιοι άνθρωποι, πραγματικά, οι πνευματικοί άνθρωποι, με δίδαξαν πάνω από όλα την έννοια του χρέους στη ζωή. Αυτό με ακολούθησε όλα τα μετέπειτα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος Ιωνιώτης.

(Φωτ.: zonews.gr)

Ποιος είναι ο Βάσος Βογιατζόγλου

Γεννήθηκε, το 1935, στη Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι παιδίατρος και μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», ερευνητής της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ποιητής, ονοματολόγος και δοκιμιογράφος.

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες από τη Σπάρτη (Isparta) της Πισιδίας.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική. Διατηρεί σε εθελοντική βάση την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας.

Στα γράμματα εμφανίζεται με την ποιητική συλλογή Δανάη (1966). Ακολουθούν οι συλλογές Στον αστερισμό της Παρθένου και Οι εξόριστοι (1969), Ο αναμενόμενος (1972), Ο φόνος του πολεμιστή (1974), Οι επιζώντες (1975), Ιχνηλασία (1977), Το στίγμα (1988), Οι λόγοι του Αρχάγγελου (1995) και Τα ποιήματα: 1966-1996 (1996).

Παράλληλα με την ποίηση μελετά την ιστορία και τη λαογραφία του μικρασιάτικου ελληνισμού και δημοσιεύει τις μελέτες Πισιδία της Μικράς Ασίας (1978), Παρουσίες (1979), Γειτονιές των απίστων (1981), Σπάρτη της Μικράς Ασίας (1986), Επώνυμα της Μικρασίας: Τουρκικά και Τουρκογενή επώνυμα στην Ελλάδα (1992), Γιάννηδες και Γιώργηδες (1994), Η Αλάια της Μικράς Ασίας (1995) και Τα πισίδικα βαφτιστικά και επώνυμα (1998).

Έχει δημοσιεύσει επίσης την αισθητική μελέτη Τα πρόσωπα του Ιανού (1991), τη μετάφραση των ψαλμών του Δαβίδ Βίβλος Ψαλμών (1992), το οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Οι καμπάνες του Παντοκράτορα (1992) και Το βιβλίο του Ιώβ (2007)· ενώ διηγήματα, χρονικά, μελέτες και δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της Αθήνας και της Λευκωσίας, και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ρουμάνικα και τα πολωνέζικα.

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια για την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων για τη συμβολή του στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού το 1986 από την Ακαδημία Αθηνών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

⇒ Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το zonews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το νόημαν τη ζωής…»: Η ποντιακή σάτιρα ανεβαίνει στη σκηνή της Κατερίνης

1/09/2026 - 11:19πμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

28/08/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ εν αργώς»: Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα για τη νέα σεζόν

27/08/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionpierias)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

23/08/2026 - 10:05μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα

23/08/2026 - 2:00μμ
(facebook / Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρόδος: Ο «Διγενής» εκπροσώπησε επάξια τον Πόντο στο παραδοσιακό γλέντι του Ιερού Ναού Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής

22/08/2026 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κίνα: Σχολείο… στον αέρα για τους μαθητές – Τελεφερίκ πάνω από φαράγγι αντικαθιστά τρίωρη διαδρομή

13 λεπτά πριν
Το Τέμενος Χαμζά Μπέη, το Αλκαζάρ όπως είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς, παραδόθηκε στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)

Αλκαζάρ στη Θεσσαλονίκη: Χωρίς σκαλωσιές μετά από 37 χρόνια το Τέμενος Χαμζά Μπέη

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χρυσά μετάλλια για Ντούσκο, Φίτσιου, Γκαϊδατζή και Αναστασιάδου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)

20 χρόνια από τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας επί των ΗΠΑ στη Σαϊτάμα

2 ώρες πριν
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα – H ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στην αιτία θανάτου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

«Το νόημαν τη ζωής…»: Η ποντιακή σάτιρα ανεβαίνει στη σκηνή της Κατερίνης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV