pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας: Τίμησε τον Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του μικρασιατικού ελληνισμού

Τη βασιλόπιτα της Ένωσης για το 2024 ευλόγησε ο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ

25/01/2024 - 11:45πμ
Η στιγμή της βράβευσης του παιδιάτρου, συγγραφέα και ερευνητής Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου (φωτ.: zonews.gr)

Η στιγμή της βράβευσης του παιδιάτρου, συγγραφέα και ερευνητής Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου (φωτ.: zonews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη νέα χρονιά καλωσόρισε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας καλώντας μέλη και φίλους να κόψουν όλοι μαζί τη βασιλόπιτα για το 2024, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της στη Νέα Ιωνία. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη και άλλους ιερείς.

Την εκδήλωση, όπου τιμήθηκε ο διακεκριμένος παιδίατρος, συγγραφέας, ερευνητής και ποιητής Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του μικρασιατικού πολιτισμού, άνοιξε ο γ.γ. της Ένωσης Σταύρος Παπαγερασίμου και η Χορωδία Αλαγιωτών έψαλε τα κάλαντα.

(Φωτ.: zonews.gr)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα που επικράτησε στην Ελλάδα το 2023 και τον κόσμο (πόλεμοι, πυρκαγιές, κλιματική αλλαγή, βία, γυναικοκτονίες) και παρουσίασε τις δράσεις της Ένωσης κατά το 2023, με την προβολή διαφανειών.

Η απονομή της τιμητικής πλακέτας που έγραφε «Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας απονέμει τιμή στον ποιητή, συγγραφέα και ερευνητή Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα και τον Ανθρωπισμό. Νέα Ιωνία 14 Ιανουαρίου 2024», έγινε από τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρη.

Το βιογραφικό του Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου παρουσίασε ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Νίκος Παντελίδης ενώ ο ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας διάβασε ένα σχεδίασμα αυτοβιογραφίας, γραμμένο από το τιμώμενο πρόσωπο.

(Φωτ.: zonews.gr)

Στην αντιφώνησή του ο Βάσος Βογιατζόγλου, πολύ συγκινημένος ευχαρίστησε την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, για την τιμή που του επιφύλαξε. «Ο Δημιουργός Θεός με αξίωσε πρώτα από όλα να ενσωματωθώ σε ανθρώπινη μορφή, να γίνω άνθρωπος. Και δεύτερο μεγάλο δώρο που μου επιφύλαξε ήταν να γεννηθώ σε οικογένεια Σπαρταλήδων. Και δεν το λέω καθόλου τυχαία αυτό, γιατί οι Μικρασιάτες υπήρξαν άνθρωποι ευσεβείς, φιλοπάτριδες, εργατικοί, φιλόξενοι. Και ευτύχησα, επίσης, να έχω δασκάλους Σπαρταλήδες. Από τους πρώτους δασκάλους που είχα, τον αείμνηστο Αντώνη Σαπουντζάκη και τον Ιορδάνη Δημητριάδη. Όλοι αυτοί οι ακέραιοι άνθρωποι, πραγματικά, οι πνευματικοί άνθρωποι, με δίδαξαν πάνω από όλα την έννοια του χρέους στη ζωή. Αυτό με ακολούθησε όλα τα μετέπειτα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος Ιωνιώτης.

(Φωτ.: zonews.gr)

Ποιος είναι ο Βάσος Βογιατζόγλου

Γεννήθηκε, το 1935, στη Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι παιδίατρος και μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», ερευνητής της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ποιητής, ονοματολόγος και δοκιμιογράφος.

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες από τη Σπάρτη (Isparta) της Πισιδίας.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική. Διατηρεί σε εθελοντική βάση την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας.

Στα γράμματα εμφανίζεται με την ποιητική συλλογή Δανάη (1966). Ακολουθούν οι συλλογές Στον αστερισμό της Παρθένου και Οι εξόριστοι (1969), Ο αναμενόμενος (1972), Ο φόνος του πολεμιστή (1974), Οι επιζώντες (1975), Ιχνηλασία (1977), Το στίγμα (1988), Οι λόγοι του Αρχάγγελου (1995) και Τα ποιήματα: 1966-1996 (1996).

Παράλληλα με την ποίηση μελετά την ιστορία και τη λαογραφία του μικρασιάτικου ελληνισμού και δημοσιεύει τις μελέτες Πισιδία της Μικράς Ασίας (1978), Παρουσίες (1979), Γειτονιές των απίστων (1981), Σπάρτη της Μικράς Ασίας (1986), Επώνυμα της Μικρασίας: Τουρκικά και Τουρκογενή επώνυμα στην Ελλάδα (1992), Γιάννηδες και Γιώργηδες (1994), Η Αλάια της Μικράς Ασίας (1995) και Τα πισίδικα βαφτιστικά και επώνυμα (1998).

Έχει δημοσιεύσει επίσης την αισθητική μελέτη Τα πρόσωπα του Ιανού (1991), τη μετάφραση των ψαλμών του Δαβίδ Βίβλος Ψαλμών (1992), το οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Οι καμπάνες του Παντοκράτορα (1992) και Το βιβλίο του Ιώβ (2007)· ενώ διηγήματα, χρονικά, μελέτες και δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της Αθήνας και της Λευκωσίας, και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ρουμάνικα και τα πολωνέζικα.

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια για την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων για τη συμβολή του στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού το 1986 από την Ακαδημία Αθηνών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

⇒ Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το zonews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»: Τα ποντιακά κάλαντα συναντούν την εκκλησιαστική υμνολογία

3/12/2025 - 4:08μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» πριν από την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (φωτ.: Facebook / Τάσος Χ. Μουρτίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι Πεύκων τίμησαν τη Ζωή Δαλακλίδου – Με χορό και ανθρωπιά

1/12/2025 - 1:56μμ
(Φωτ.: Γιάννης Καρυπίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμη και Τιμή στον Βλαδίμηρο Τριανταφύλλοβ: Όσα έγιναν στην εκδήλωση για τον Πόντιο που σημάδεψε τη στρατιωτική ιστορία

1/12/2025 - 11:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός σύλλογος παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας ετοιμάζουν την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους

30/11/2025 - 9:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιπολικό δίπλα στο μοιραίο λεωφορείο (φωτ.: kozan.gr)

Κοζάνη: Οδηγός λεωφορείου έπαθε ανακοπή και πέθανε πάνω στο τιμόνι

3 λεπτά πριν
Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κακοκαιρία «Byron»: Σε κατάσταση ετοιμότητας η Κεντρική Μακεδονία – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

33 λεπτά πριν
Αγρότες με τα τρακτέρ τους στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγρότες: Πού υπάρχουν ενεργά μπλόκα, τι σχεδιάζεται για τις επόμενες ημέρες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Πατήσια: Έρχεται στον ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

2 ώρες πριν
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

2 ώρες πριν
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign