pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Anison: Ούζο made in… Australia – Από μια συνταγή του 1800 σε μια βραβευμένη επιχείρηση, με ελληνικές ρίζες

Ζευγάρι ομογενών έφτιαξε το δικό του αποστακτήριο και κερδίζει το ένα βραβείο πίσω από το άλλο

29/01/2024 - 8:57μμ
Ο Δημήτρης Κουτσούγερας και η Ελένη Λαμπροπούλου με τον γιο και τα σκυλιά τους και αριστερά μπουκάλια του Anison (φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

Ο Δημήτρης Κουτσούγερας και η Ελένη Λαμπροπούλου με τον γιο και τα σκυλιά τους και αριστερά μπουκάλια του Anison (φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Δημήτρης Κουτσούγερας και η Ελένη Λαμπροπούλου, ζευγάρι στη ζωή αλλά και στον επαγγελματικό τομέα, προέρχονται από οικογένειες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, οι οποίες για να διατηρήσουν τις μνήμες και τις γεύσεις της πατρίδας τους λειτουργούσαν ερασιτεχνικά τα δικά τους αποστακτήρια στον ελεύθερο χρόνο τους.

Μεγαλωμένοι μέσα στα οικογενειακά αποστακτήρια, πήραν τις συνταγές των προπάππων τους, εφάρμοσαν τη δική τους προσέγγιση στην απόσταξη ούζου και δημιούργησαν ένα νέο προϊόν με βάση το γλυκάνισο, το Anison (από το anise που σημαίνει γλυκάνισος).

Αν και κάνουν ακόμη τα πρώτα τους βήματα, το αποστακτήριό τους απέσπασε πέντε βραβεία μέσα στο τελευταίο έτος.

Ο Δημήτρης Κουτσούγερας σε μία από τις βραβεύσεις του Anison και δεξιά η ταμπέλα στο αποστακτήριό τους, όπου αναγράφεται ότι «κάποιοι το αποκαλούν ούζο» (φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

Από μικροί στα… αποστακτήρια

«Το ούζο ήταν πάντα στο τραπέζι μας, κομμάτι της ζωής μας», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούγερας στην ομογενειακή ιστοσελίδα Νέος Κόσμος.

Και πρόσθεσε: «Στην οικογένειά μου την απόσταξη την είχαμε σαν χόμπι. Όταν γνώρισα την Ελένη κι έμαθα ότι και οι δικοί της γονείς της έφτιαχναν τσίπουρο και ούζο στο σπίτι τους, αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε σημειώσεις και τεχνικές και κάπως έτσι αποφασίσαμε να το εξελίξουμε».

Το ζευγάρι είχε μετακομίσει από τη Μελβούρνη στην εξοχή του Macedon Ranges, όταν άρχισαν να σκέφτονται πρακτικά τρόπους για να μεταφέρουν στην επόμενη γενιά τις οικογενειακές παραδόσεις.

Από αριστερά, ο πατέρας του Δημήτρη, Παναγιώτης, και ο θείος του, Παναγιώτης Κουτσούγερας κι αυτός, φτιάχνοντας μπράντι γύρω στο 1970 (φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

«Για μας είναι πολύ συναισθηματικό» σημείωσε η Ελένη Λαμπροπούλου, για τις οικογενειακές συνταγές που τους κληροδότησαν οι δικοί τους και οι οποίες είχαν διατηρηθεί στην οικογένεια από πάππου προς πάππου, από την περίοδο του 1800 και έπειτα.

«Δεν θα θέλαμε να απομακρυνθούμε από αυτές. Αλλά σκεφτήκαμε να βάλουμε τη δική μας πινελιά, ως παιδιά Ελλήνων μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία, με διαφορετική οπτική για το τι αρέσει στον κόσμο σήμερα» συμπλήρωσε.

Αφήνοντας πίσω τον εταιρικό τομέα όπου δούλευε, ο Δημήτρης άρχισε το 2019 να στήνει το αποστακτήριο που σήμερα ονομάζεται «Macedon Distillery».

Έβγαλαν τις σχετικές άδειες, αγόρασαν τον σωστό εξοπλισμό για εμπορική χρήση και τα σχεδίασαν όλα από το μηδέν. Στην πορεία έχασαν τον πατέρα του Δημήτρη και μερικούς μήνες αργότερα ήρθε στον κόσμο ο γιος του ζευγαριού, Παναγιώτης. Παράλληλα, ο Δημήτρης ολοκλήρωσε την απαραίτητη εκπαίδευση στην απόσταξη στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας.

Ο Δημήτρης Κουτσούγερας και η Ελένη Λαμπροπούλου εν ώρα εργασίας στο αποστακτήριο (φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

«Ήξερα πώς να κάνω απόσταξη από μικρή ηλικία, αλλά δεν είναι μόνο η συνταγή. Πρόκειται για τέχνη. Δεν είναι δηλαδή όπως όταν μαγειρεύεις ένα ψητό στον φούρνο, βάζεις τα υλικά και κάπως το πετυχαίνεις. Στην απόσταξη εφαρμόζεται ολόκληρη επιστήμη. Ήθελα να μάθω τη θεωρία πίσω από την πρακτική που γνώριζα» τόνισε.

«Έχω δει τον πατέρα μου να δουλεύει πολύ σκληρά γι’ αυτό και ξέρω ότι αν του είχαν παρουσιαστεί οι ίδιες ευκαιρίες, θα τα κατάφερνε εξαιρετικά. Εγώ πιστεύω ότι ήμουν αρκετά τυχερός που είχα τη δυνατότητα να λάβω επίσημη εκπαίδευση. Είναι αυτό το πέρασμα από το χόμπι στον εμπορικό χώρο».

Εξελίσσοντας τις οικογενειακές τους συνταγές από την περίοδο του 19ου αιώνα στην Ελλάδα, το ζευγάρι δημιούργησε ένα νέο προϊόν με βάση το γλυκάνισο.

«Δεν το αποκαλούμε ούζο επειδή δεν είναι φτιαγμένο στην Ελλάδα. Το ονομάσαμε Anison και η συνταγή του έχει διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό, ώστε να ταιριάζει και στη δικιά μας τη γενιά», εξήγησε ο Δημήτρης.

«Έχουμε κρατήσει τη συνταγή όσο πιο κοντά γίνεται στην παραδοσιακή, αλλά αν δεν αμφισβητήσουμε τα δεδομένα, δεν θα μάθουμε νέους τρόπους για να δημιουργούμε», πρόσθεσε για το εγχείρημά τους.

Το Anison έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά και στα κοκτέιλ (φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

Κοκτέιλ και βραβεία

Το ζευγάρι έχει ήδη αρχίσει να χτίζει το πελατολόγιό του προμηθεύοντας εστιατόρια, ενώ έχει ήδη κάνει άνοιγμα και στην αγορά των κοκτέιλ «ώστε να προσφέρουμε σε μπαρ και εστιατόρια μια διαφορετική επιλογή στο μενού, πέρα από τα συνηθισμένα. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον αντίκτυπο μέχρι στιγμής».

Ήδη το αποστακτήριό τους έχει κερδίσει πέντε βραβεία μέσα στο 2023. «Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ξέραμε ότι ήταν καλό, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε και κορυφαίους κριτές του χώρου να το αναγνωρίζουν. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς πηγαίνουν κάποιοι από τους μεγαλύτερους στην αγορά».

Η Ελένη πιστεύει ότι η επιλογή τους να προβάλλουν τον γυναικείο ρόλο στην απόσταξη, με το λογότυπό τους να απεικονίζει τη γυναικεία μορφή στην ελληνική μυθολογία, Μέθη, ήταν ένας από τους λόγους που τους έκαναν να ξεχωρίσουν.

«Πρόκειται για έναν πολύ ανδροκρατούμενο χώρο. Το είδαμε και στα βραβεία, η πλειοψηφία ήταν άνδρες. Αλλά για εμάς, έχει να κάνει όχι μόνο με τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στη διαδικασία της απόσταξης, αλλά και με το να συγκεντρώνουν τον κόσμο μαζί, να φέρνουν φαγητό και αλκοόλ στο τραπέζι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε το ζευγάρι γνωρίζει από τις οικογενειακές αφηγήσεις για τη σύμπραξη ανδρών-γυναικών στην απόσταξη.

«Πολλές φορές οι γυναίκες αναλάμβαναν και ηγετικό ρόλο, ο οποίος μπορεί απλώς να μην είναι τόσο εμφανής όσο των ανδρών».

(Φωτ.: facebook/Macedon Distillery)

Μια εμπορική ταυτότητα που εκπροσωπεί «όσα αγαπάμε»

Η Ελένη περιγράφει πώς μεγάλωσε με ιστορίες ελληνικής μετανάστευσης και την ελληνική μυθολογία.

«Στις ιστορίες αρχαιοελληνικών θεοτήτων το αλκοόλ διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της σύνδεσης. Και εμείς θέλαμε να αφηγηθούμε αυτή την ιστορία για το αλκοόλ, με τρόπο που συνδέεται και έχει σημασία για την κουλτούρα μας».

Ανάλογη είναι και η απάντηση του Δημήτρη για τη στροφή που έκανε στην καριέρα του. «Πιστεύω, η πραγματική κινητήρια δύναμη είναι ότι είμαστε παθιασμένοι με το να μοιραζόμαστε την ελληνική κουλτούρα μας, δημιουργώντας μία εμπορική ταυτότητα που εκπροσωπεί αυτά που πραγματικά αγαπάμε» κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τα μαθήματα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου από τον «Ποντοξενιτέα» Νέας Νότιας Ουαλίας

26/06/2025 - 12:04μμ
Χαριτωμένο στιγμιότυπο από τις αναμνηστικές φωτογραφίες της εκδήλωσης  (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η νέα γενιά χορευτών της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης αναλαμβάνει δράση

25/06/2025 - 6:55μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης με τον επίσκοπο Χώρας Ευμένιο (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Άρωμα Ελλάδας και Πόντου στη Γιορτή Κρασιού στη Μελβούρνη

22/06/2025 - 11:15πμ
Μέλη της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης «Η Ρωμανία» με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: facebook/Pontiaki Enosi Iromania Stuttgart)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Στουτγάρδης εντρύφησαν στους ποντιακούς χορούς με τον Ν. Ζουρνατζίδη

21/06/2025 - 10:09μμ
(Πηγή φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Καλοκαιρινό πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνομάθειας από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας

19/06/2025 - 5:50μμ
(Φωτ.: instagram/sillogos_pontion_lu)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καλοκαιρινό νεανικό γλέντι από τους Πόντιους του Ludwigshafen

19/06/2025 - 10:52πμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε καλό κλίμα η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης – Στις 29 Ιουνίου οι εκλογές για νέο ΔΣ

18/06/2025 - 8:38πμ
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

16/06/2025 - 9:14μμ
Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ahval)

Τουρκία: Σχεδιάζει αντιαεροπορική ασπίδα πάνω απ’όλη τη χώρα – «Ναι» στον NATOϊκό στόχο του 5%

18 λεπτά πριν
Αναζήτηση λίγης δροσιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Καύσωνας: Ακραία θερμική επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα σε Μακεδονία και Θράκη – Πότε θα δροσίσει

55 λεπτά πριν
Μανώλης Γκιούνκα, λαχειοπώλης στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ακόμα ένας νικητής του ΣΚΡΑΤΣ «Εφτάτυχη Γάτα»

1 ώρα πριν
Άνδρας δένει βάρκα στο λιμάνι Λιθίου στη Χίο, ενώ πυρκαγιά καίει δασική έκταση στο βάθος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Κούργιας)

Χίος: Στο νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης ο διοικητής της πυροσβεστικής – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα καμένα

2 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τα μαθήματα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου από τον «Ποντοξενιτέα» Νέας Νότιας Ουαλίας

2 ώρες πριν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Matthys)

Μεταναστευτικό και τουρκολιβυκό μνημόνιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign