pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σόνια Ιλίνσκαγια: Η σπουδαία νεοελληνίστρια και επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών

Τεράστια η συμβολή της στη διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο ρωσόφωνο κοινό

21/01/2024 - 2:12μμ
Η Σόνια Ιλίνσκαγια το 2013 στο Μαθητικό Συνέδριο «150 χρόνια Κ.Π. Καβάφης», στο Ζωγράφειο Λύκειο (φωτ.: livemedia.gr)

Η Σόνια Ιλίνσκαγια το 2013 στο Μαθητικό Συνέδριο «150 χρόνια Κ.Π. Καβάφης», στο Ζωγράφειο Λύκειο (φωτ.: livemedia.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

H νεοελληνίστρια, φιλόλογος και μεταφράστρια, επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σόνια Ιλίνσκαγια πέθανε στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, σε ηλικία 86 ετών. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μ.Β. Λομονόσοφ της Μόσχας και σύζυγος του συγγραφέα Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.

Χάρη στη δική της συμβολή, το ρωσόφωνο αναγνωστικό κοινό γνωρίζει τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Ελύτη και τη μεταπολεμική γενιά των νεοελλήνων ποιητών.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε από πολύ νωρίς στη νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία. Εργάστηκε ως ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1971 υποστήριξε τη διατριβή της με τίτλο «Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα. Η μοίρα μιας γενιάς».

Υπήρξε η πρώτη επαγγελματίας φιλόλογος-νεοελληνίστρια που ασχολήθηκε με τη μετάφραση και έκδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας για το ρωσικό αναγνωστικό κοινό, και για πάνω από 60 χρόνια είχε συνδέσει το όνομά της με την ουσιαστική και γόνιμη μελέτη και παρουσίαση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Ρωσία και στην πρώην ΕΣΣΔ: πρωτοπαρουσίασε τον Καβάφη (1967), συστηματοποίησε την παρουσίαση του Ρίτσου, ανθολόγησε ελληνική ποίηση και διηγήματα, παρουσίασε μυθιστορήματα, έγραψε σειρά επιστημονικών έργων (μονογραφίες, άρθρα, επιστημονικές ανακοινώσεις) πάντα με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία.

Ως επιμελήτρια εκδόσεων συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους ήδη γνωστούς μεταφραστές, εκπαίδευσε την επόμενη γενιά μεταφραστών που έχουν αναλάβει σήμερα τη σκυτάλη, κίνησε το ενδιαφέρον μεγάλων Ρώσων ποιητών –ιδιαιτέρως του νομπελίστα Ιωσήφ Μπρόντσκι– για τη νεοελληνική λογοτεχνία (κυρίως προς τον Καβάφη), και δημοσίευσε σειρά (κλασικών σήμερα) μεταφράσεων νεοελλήνων λογοτεχνών, και ιδίως ποιητών όλων των γενεών, πρωτοπαρουσιάζοντάς τους στα ρωσικά (Κάλβος, Καβάφης, Καρυωτάκης, Ξενόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Ρίτσος, Βρεττάκος, Τερζάκης, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Σαχτούρης, Κακναβάτος, Βασιλικός, Πατρίκιος, Γκανάς, Δημουλά, Κύρου κ.ά).

Το 1983 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εκλέχθηκε καθηγήτρια της νέας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στην Ελλάδα εξέδωσε ως συγγραφέας και επιμελήτρια πολλά άρθρα και βιβλία, όπως: Κ.Π. Καβάφης. Οι δρόμοι προς το ρεαλισμό στην ποίηση του 20ού αιώνα (1983), Μιχαήλ Λυκιαρδόπουλος. Ένας Έλληνας στο χώρο του ρωσικού συμβολισμού (1989), Επισημάνσεις. Από την πορεία της ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα (1992), Ο Κ.Π. Καβάφης και η ρωσική ποίηση του αργυρού αιώνα (1995), Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον καθρέφτη της ρωσικής ποίησης (2001), Κ.Π. Καβάφης, Άπαντα τα ποιήματα (2003), Ελληνορωσικά συναπαντήματα (2004), Η ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα. 19ος αιώνας (2006). Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα συγκριτικής ρωσικής και νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Μετά τη μόνιμη εγκατάστασή της στην Ελλάδα, συνέχισε να μεταφράζει και να παρουσιάζει στη σύγχρονη Ρωσία τη νεοελληνική λογοτεχνία. Εμβληματικότερο επίτευγμα της περιόδου αυτής υπήρξε η έκδοση του συνόλου του ποιητικού έργου του Κ.Π. Καβάφη στα ρωσικά (συμπεριλαμβανομένων των αποκηρυγμένων και ημιτελών ποιημάτων) το 2009, με βάση την ελληνική έκδοση του 2003.

Η Ιλίνσκαγια τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τα παράσημα του Ταξιάρχη των Ταγμάτων της Τιμής (2007) και του Φοίνικος (2018).

• Πληροφορίες: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

Διαβάστε επίσης: «Πέθανε ο Μάριο Βίττι, ο κορυφαίος Κωνσταντινουπολίτης νεοελληνιστής».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ. Κατσιμεντέ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κ. Τασούλας: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πράξη ευθύνης για την Ευρώπη

25/09/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κάλλας «συναντά» την αρχαιότητα στη Ρώμη: Η «Θεά σε ατσάλι» του Νίκου Φλώρου στο Museo Barracco

25/09/2026 - 7:10μμ
«Αυτή η νύχτα μένει» του ΚΘΒΕ στη σκηνή του «Ολύμπια» (φωτ.: MIke Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αυτή η νύχτα μένει»: Το έργο που έκανε την πρώην Λυρική Σκηνή, πίστα

25/09/2026 - 11:31πμ
(Φωτ.: riontogankabanart/Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση «EGO: Μια ανατομία ενός αποτυπώματος» στο ιστορικό Νιχώρι: Εκεί όπου η σύγχρονη τέχνη συναντά τη ρωμαίικη κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης

24/09/2026 - 10:22μμ
Ο Παρθενώνας όπως φαίνεται από το Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στα «περί αδιεξόδου» των συνομιλιών με την Ελλάδα

24/09/2026 - 5:23μμ
Άποψη της περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σινώπης (φωτ.: Anadolu Ajansı)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σινώπη «φωτίζει» χιλιάδες χρόνια Ιστορίας – Από τα ελληνιστικά λυχνάρια στα βυζαντινά πολυκάνδηλα

24/09/2026 - 3:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειον των Ελληνίδων: «Όποιος φυλάει τα ρούχα του…»

24/09/2026 - 12:57μμ
Ο Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο πρεσβύτερος μπροστά από το φωτογραφικό στούντιό του στη Γάζα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (πηγή: Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο νεότερος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρία κόκκινα κουτιά διέσωσαν τη Γάζα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας

23/09/2026 - 11:44μμ
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες Αθήνας – Βρετανικού Μουσείου

23/09/2026 - 10:31μμ
(Φωτ.: Jay L. Clendenin / Los Angeles Times)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζορτζ Τσακίρης: Ο Μικρασιάτης που κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας, αλλά αρνήθηκε το Χόλιγουντ

23/09/2026 - 2:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Ουκρανία θα υποστεί τις συνέπειες για τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές

21 λεπτά πριν
Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστόνη (πηγή: hchc.edu/maliotis-cultural-center)

Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και Χάρβαρντ ενώνουν δυνάμεις για τις ελληνικές σπουδές

46 λεπτά πριν
Λευκά τριαντάφυλλα σε «Stolpersteine» (λιθόστρωτα μνήμης), στο Ντόρστεν της Γερμανίας (φωτ. αρχείου: EPA/ Christopher Neundorf)

Γερμανία: Δήμος απαγορεύει τα «λιθόστρωτα μνήμης» για τα θύματα του Ναζισμού

1 ώρα πριν
Εικόνα από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή στο PAOK Sports Arena

2 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 36χρονος Τούρκος και ο 30χρονος Έλληνας που είχαν βαρύ οπλισμό στις Συκιές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: epirusgate.gr)

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μπλάκ αουτ σε χωριά του Φαναρίου στην Πάργα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV