pontosnews.gr
Σάββατο, 5/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

20 Ιανουαρίου: Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου – Το έθιμο της προσφοράς γλυκισμάτων στη Γουμένισσα

Ο Άγιος Ευθύμιος λατρεύεται ως προστάτης των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν

20/01/2024 - 9:45πμ
(Πηγή: svetigora.com / commons.wikimedia.org)

(Πηγή: svetigora.com / commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε περί το 377 μ.Χ. στη Μελιτηνή της Μικράς Αρμενίας. Οι γονείς του, Παύλος και Διονυσία, είχαν παρακαλέσει στην εκκλησία του Αγίου Πολύευκτου για να αποκτήσουν έναν γιο, και όταν εκπληρώθηκαν οι προσευχές τους, του έδωσαν το όνομα Ευθύμιος λόγω της μεγάλης χαράς και αγαλλίασης που ένιωσαν.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γονείς του ήταν έως τη γέννησή του άτεκνοι και τον απέκτησαν με τη δύναμη της προσευχής, ο Άγιος τιμάται ως προστάτης των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, αλλά και των εγκύων και των λεχώνων.

Σε ηλικία τριών ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, και η χήρα μητέρα του ανέθεσε την ανατροφή του στον τοπικό επίσκοπο Ευτρώιο, ο οποίος τον εκπαίδευσε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσ. 6,4), και σε ηλικία 28 ετών τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και τον τοποθέτησε υπεύθυνο όλων των μοναστηριών στην Επισκοπή της Μελιτηνής.

Όταν ήταν 29 ετών, ο Ευθύμιος πήγε στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα και στη συνέχεια αποσύρθηκε σε ένα σπήλαιο κοντά σε στη λαύρα Φαράν όπου διαβιούσαν μοναχοί, περίπου 10 χλμ ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Λίγα χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην ερημιά με τον επίσης ερημίτη Άγιο Θεόκτιστο, ζώντας σε ένα ασκηταριό στις πλαγιές ενός χειμάρρου. Όταν μαζεύτηκαν γύρω τους πολλοί, έχτισαν ένα μοναστήρι ηγούμενος του οποίου έγινε ο Θεόκτιστος. Ο Ευθύμιος διατήρησε την απομόνωσή του, καθοδηγώντας ωστόσο τους άλλους.

Όταν η φήμη του άρχισε να ακούγεται πέρα από τα όρια της Παλαιστίνης εξαιτίας μιας θαυματουργής θεραπείας που πιστευόταν ότι επιτέλεσε, και μεγάλα πλήθη έρχονταν να τον επισκεφτούν στην απομόνωσή του, ο Ευθύμιος αποσύρθηκε με τον μαθητή του Δομιτιανό στην ερημιά τις Ρούμπα, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Όταν κι εκεί τον ακολούθησαν μεγάλα πλήθη, επέστρεψε στην περιοχή της μονής του Θεόκτιστου, και κατοίκησε σε σπήλαιο. Κάθε Κυριακή ερχόταν στο μοναστήρι για να λάβει μέρος στη Θεία Λειτουργία.

Καθώς πολλοί μαθητές των ήθελαν πνευματικό τους, το 420 ίδρυσε μια λαύρα παρόμοια με εκείνη του Φαράν, στο δρόμο από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ.

Όταν η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος (451) καταδίκασε τα λάθη των Ευτύχιου και Διόσκορου, χάρη στο σεβασμό και την αυθεντία του Ευθύμιου οι περισσότεροι Ανατολικοί αναχωρητές αποδέχτηκαν τις αποφάσεις της, και χάρη στην αγιότητα και το βίο του πολλοί αιρετικοί Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί επέστρεψαν στα δόγματα της ορθόδοξης πίστης – μεταξύ αυτών και η αυτοκράτειρα Αιλία Ευδοκία.

Προβλέποντας την ημέρα του θανάτου του, προέτρεψε τους μοναχούς να προσευχηθούν μαζί του και απεβίωσε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 473, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου.

Το έθιμο της προσφοράς γλυκισμάτων στη Γουμένισσα, υπέρ της υγείας των παιδιών1

Στη Γουμένισσα και τα γύρω χωριά, ανήμερα του Αγίου Ευθυμίου, μετά τη Θεία Λειτουργία –και οπωσδήποτε πριν από το ηλιοβασίλεμα–, οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν λαγγίδες (πιτουλίτσες), λουκουμάδες ή και χαλβά σιμιγδαλένιο, τα οποία πρόσφεραν και μοίραζαν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους, υπέρ της υγείας των παιδιών τους.

Φρόντιζαν δε οι λαγγίδες να είναι κάπως «ζωντανές» (όχι πολύ τηγανισμένες), για να είναι ζωντανά και υγιή τα παιδιά τους.

Με την πάροδο του χρόνου και χάριν ευκολίας, τα παραδοσιακά γλυκίσματα αντικαταστάθηκαν σιγά-σιγά με διάφορα άλλα γλυκίσματα.

Βέβαια, τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα, οι λαγγίδες και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, δεν προσφέρονταν τυχαία. Εθιμικά συνδέονται με την τεκνογονία, τη γέννηση και το μεγάλωμα των παιδιών, καθώς αυτά τα γλυκίσματα προσφέρονται και μοιράζονται από την τρίτη ημέρα μετά τη γέννηση κάποιου παιδιού, ενώ χαλβάς με μία φέτα «πουγάτσια» (ειδικό αρτοσκεύασμα με ζάχαρη στη ζύμη του, το οποίο καταβρεχόταν επίσης με ζάχαρη από πάνω πριν από το ψήσιμο, για να έχει γυαλιστερή όψη) προσφέρεται όταν το παιδί περπατήσει. Στις μέρες μας και η φέτα «πουγάτσιας» αντικαταστάθηκε σιγά-σιγά με πιτάκι σχήματος πατούσας.

Πηγές: el.wikipedia.org, maxitis.gr.

_____
1. Πηγή: Γεώργιος Χ. Τοσιλιάνης, στο maxitis.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(archbishopelpidophoros/instagram)
ΠΙΣΤΗ

Ελπιδοφόρος: «Ο Βαρθολομαίος άνοιξε τον δρόμο για μια θεολογική θεώρηση της Οικολογίας»

3/09/2026 - 8:53μμ
(Φωτ.: jerusalem-patriarchate.info)
ΠΙΣΤΗ

Βουλή: Προς ψήφιση το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

3/09/2026 - 11:41πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αικατερίνη Σινά: Παρέμβαση των ΗΠΑ για το καθεστώς της ιεράς μονής

3/09/2026 - 1:10πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ο ανθρωποθεός» καταστρέφει τη Γη – Ηχηρό μήνυμα για την οικολογική κρίση

31/08/2026 - 2:09μμ
(Φωτ.; ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Κοινό μέτωπο των θρησκευτικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ για την προστασία των χώρων λατρείας

31/08/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Η Νέα Κίος τιμά την Παναγία Θεομάνα – Μια γιορτή πίστης και μικρασιατικής μνήμης

23/08/2026 - 5:53μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μ. Χαρακόπουλου)
ΠΙΣΤΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Βαθύ το αποτύπωμα της Ορθόδοξης παράδοσης στον τόπο μας

22/08/2026 - 6:55μμ
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο: Προσευχή στα ξωκλήσια και ένα συγκινητικό ταξίδι στη φύση και τις μνήμες της γενέτειράς του

21/08/2026 - 9:55πμ
Μέρος της αφίσας για τις εκδηλώσεις (φωτ.:  Αγιορειτική Εστία)
ΠΙΣΤΗ

Ίμβρος: «Θεοτόκεια 2026» με αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

18/08/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)
ΠΙΣΤΗ

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

17/08/2026 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την λιτανεία της εικόνας των Αγίων Ευρυτάνων (φωτ.: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας)

Νέα Υόρκη: Ο Σύλλογος Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» αποκτά το δικό του φύλλο στο «Δέντρο της Ζωής» του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ

4 λεπτά πριν
Μικρασιάτες πρόσφυγες σε πλοίο που τους έφερε στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Πρόσκληση της ΟΠΣΕ για τις εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα

31 λεπτά πριν
Φωτιά από την πτώση του Phantom F4 στην Τανάγρα (Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Πτώση Phantom στην Τανάγρα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Μήνυμα από το 112 και διακοπή κυκλοφορίας

56 λεπτά πριν
Εικόνα από το ιστορικό οινοποιείο της Πάτρας, Achaia Clauss. Η ζημιά που προκάλεσε η φωτιά είναι ανυπολόγιστη (φωτ.: Ανδρέας Αλεξόπουλος/ EUROKINISSI)

Achaia Clauss: Φωτιά στην «Κάβα Δανιηλίδος» και η ανακοίνωση του οινοποιείου στην Πάτρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: diken.com.tr)

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκική τράπεζα για το Ιράν – Τι λέει ο πρέσβης Τομ Μπάρακ

2 ώρες πριν
Αεροπλάνο έπεσε στην Τανάγρα κατά τη διάρκεια της Athens Flying Week 2026 (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου / EUROKINISSI)

Τανάγρα: Πτώση Phantom στην Athens Flying Week

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV