pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εγνατία: Αύξηση των διοδίων και 1,35 δισ. για το Δημόσιο

Εγκρίθηκε η προς υπογραφή 35ετής σύμβαση

15/01/2024 - 10:55πμ
Ο σταθμός διοδίων του Μαλακασίου στην Εγνατία Οδό (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ο σταθμός διοδίων του Μαλακασίου στην Εγνατία Οδό (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των διοδίων απομένουν προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο έσοδα περί το 1,35 δισ. ευρώ.

Η υπογραφή της 35ετούς σύμβασης με τον ανάδοχο, την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα (75%) – EGIS Projects (25%), εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η διαδικασία να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εν λόγω συναλλαγή είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών για την αύξηση των διοδίων. Καθώς το έργο μέχρι σήμερα είναι δημόσιο, οι χρήστες του πληρώνουν χαμηλότερα διόδια σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους.

Όροι και εκκρεμότητες

Βάσει των όρων του διαγωνισμού που έχει προηγηθεί για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τα διόδια θα αυξηθούν σε πρώτη φάση από τα 3 λεπτά σήμερα σε 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο. Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με διόδια η χρέωση έχει διαμορφωθεί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Τα διόδια της Εγνατίας θα αυξηθούν δεύτερη φορά, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, από τα 4 στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αφού ο παραχωρησιούχος εκτελέσει ορισμένα έργα.

Παράλληλα η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects οφείλει να συστήσει την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου. Από πλευράς Πολιτείας, και ειδικότερα του υπουργείου Υποδομών, χρειάζεται επίσης να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σηράγγων. Η Εγνατία Οδός διαθέτει σημαντικό αριθμό σηράγγων, ειδικά στο δυτικό της τμήμα που διασχίζει μεγάλους ορεινούς όγκους. Το τελευταίο βήμα είναι η σύμβαση παραχώρησης να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Οι παραπάνω εκκρεμότητες θεωρητικά θα μπορούσαν να κλείσουν εντός διμήνου, ωστόσο οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έως σήμερα στη διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το πότε η σύμβαση θα υπογραφεί.

Η προσφορά και τα χρήματα στα κρατικά ταμεία

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 αναγράφεται πάντως ότι τα έσοδα από τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο θα μπουν στο δημόσιο ταμείο το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ίδιο όμως αναφερόταν και τα δύο προηγούμενα έτη, καθώς η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για την Εγνατία από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε στις 30 Αυγούστου 2021.

Να σημειώσουμε ότι η δεσμευτική προσφορά των ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects ήταν 1,496 δισ. ευρώ. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 το ποσό που αναγράφεται ως έσοδο από την παραχώρηση της Εγνατίας είναι 1,35 δισ. ευρώ και αυτό γιατί, όπως και όλες οι συμβάσεις παραχώρησης, και αυτή εμπεριέχει την αποκαλούμενη ρήτρα επιτοκιακού κινδύνου.

Η κοινοπραξία έκανε την προσφορά της το 2021 βάσει συγκεκριμένης απόδοσης που καθορίστηκε και από το τότε επιτόκιο. Τα επιτόκια έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια και ως εκ τούτου όταν θα καταβάλει το τίμημα η απόδοση θα υπολογιστεί με τα νέα επιτόκια. Σε αυτή τη φάση το τίμημα υπολογίζεται σε 1,35 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται κατά την υπογραφή της σύμβασης το τελικό ποσό να είναι διαφορετικό.

Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα θα αναλάβει το σύνολο των νέων έργων υποδομής (η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 720 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη πενταετία για μελέτες και κατασκευή), το σύνολο των έργων βαριάς συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου και σημαντικό μερίδιο των έργων ελαφράς συντήρησης και λειτουργίας. Εκτιμάται ότι το συνολικό τεχνικό αντικείμενο αντιστοιχεί σε περίπου 3 δισ. ευρώ στη διάρκεια της παραχώρησης.

Το Δημόσιο, εκτός από το εφάπαξ ποσό που θα πάρει με το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, θα εισπράττει ετησίως το 7,5% των ακαθαρίστων εσόδων που θα αποφέρει ο αυτοκινητόδρομος.

• Αναδημοσίευση από το naftemporiki.gr / Τέτη Ηγουμενίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα

17/08/2025 - 8:51μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Περισσότεροι από 67.000 δικαιούχοι θα εισπράξουν πάνω από 53 εκατ. ευρώ

16/08/2025 - 11:38πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI  / Β. Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕNΦΙΑ: Απαλλαγή για τρία χρόνια σε περιοχές που επλήγησαν από φωτιές από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα – Οι προϋποθέσεις

13/08/2025 - 9:10μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στο «Βελλίδειο», Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Κρίσιμο 20ήμερο αποφάσεων για την οικονομία – Τι υπάρχει στο «καλάθι»

10/08/2025 - 11:51πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

9/08/2025 - 9:23μμ
Πινακίδα στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Pool/Μενέλαος Μυρίλλας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σαρωτικές διασταυρώσεις με τεχνητή νοημοσύνη

9/08/2025 - 6:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Κωνσταντίνου Πουγάτσια)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καλή μπίρα δεν θέλει τον… Γερμανό της αλλά τους Έλληνές της – Νομάδες ζυθοποιοί από Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα κάνουν θαύματα

9/08/2025 - 1:12μμ
(Φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι χρεώσεις στα ΑΤΜ από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου

7/08/2025 - 12:58μμ
Eργασίες στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τα «κόκκινα», ευέλικτα τιμολόγια

5/08/2025 - 8:36πμ
Το γλυπτό με το σήμα του ευρώ έξω από τα πρώην κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Florian Wiegand)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ σταματά τις μειώσεις επιτοκίων – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

3/08/2025 - 3:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: AA Photo/ turkiyetoday.com)

Τουρκία: Φωτιά στα Δαρδανέλλια – Εκκενώθηκαν επτά χωριά

36 λεπτά πριν
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/rizes.xalandriou)

Μικρασιατική βραδιά με τις «Ρίζες» Χαλανδρίου

2 ώρες πριν
Εικόνα από τα διόδια στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Δεκαπενταύγουστος 2025: Επιστρέφουν οι εκδρομείς του 4ημέρου στο κλεινόν άστυ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα

3 ώρες πριν

«Υψηλάντεια 2025»: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το καθιερωμένο τριήμερο ποντιακό γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign