pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Δανία υποδέχθηκε τον νέο της βασιλιά, Φρειδερίκο Ι’

Η μητέρα του, βασίλισσα Μαργαρίτα Β' παραιτήθηκε μετά από 52 χρόνια βασιλείας, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας

14/01/2024 - 6:20μμ
Ο Δανός βασιλιάς Φρειδερίκος με τη βασίλισσα Μαρία χαιρετούν τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν μέσα στο κρύο για να τιμήσουν τη στέψη του (φωτ.: Bo Amstrup)

Ο Δανός βασιλιάς Φρειδερίκος με τη βασίλισσα Μαρία χαιρετούν τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν μέσα στο κρύο για να τιμήσουν τη στέψη του (φωτ.: Bo Amstrup)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Βασιλιάς της Δανίας στέφθηκε σήμερα, Κυριακή, ο Φρειδερίκος Ι’, διαδεχόμενος τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β’, η οποία παραιτήθηκε έπειτα από ακριβώς 52 χρόνια βασιλείας.

Το γεγονός γιορτάσθηκε από μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης, στην πλατεία του ανακτόρου Κρίστιανσμποργκ, στο οποίο εδρεύει το κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), η Μαργαρίτα Β’, η οποία φορούσε ένα κομψό ροζ σύνολο, υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης, ένα έγγραφο πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χιλιετούς μοναρχίας, καθιστώντας βασιλιά τον 55χρονο πρωτότοκο γιό της. Η Δανία, μια από τις παλαιότερες μοναρχίες στον κόσμο, δεν έχει τελετή ενθρόνισης.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα (όρθια) αποχωρεί μόλις έχει υπογράψει την επιστολή παραίτησης από το θρόνο, αφήνοντας την εξουσία στο γιο της, Φρειδερίκο (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)

Η 83χρονη Μαργαρίτα αιφνιδίασε το έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να γίνει η πρώτη Δανή μονάρχης που θα παραιτηθεί από το θρόνο.

Η διαδοχή επισημοποιήθηκε μόλις η Μαργαρίτα υπέγραψε τη δήλωση της παραίτησής της στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κοινοβούλιο, ανακοινώθηκε από τα βασιλικά ανάκτορα.

Δεκάδες χιλιάδες Δανοί από όλη τη χώρα αψήφησαν τις παγωμένες θερμοκρασίες και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κριστιανσμπόργκ, στο κέντρο της Κοπεγχάγης, για να χαιρετήσουν το νέο βασιλιά της χώρας (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)

Στη συνάντηση παρευρέθησαν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος, η γεννημένη στην Αυστραλία 51χρονη σύζυγός του Μέρι, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, και ο μεγαλύτερος γιος τους, ο 18χρονος Χριστιανός, ο οποίος είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Περίπου μία ώρα μετά την υπογραφή της δήλωσης παραίτησης, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν ανακήρυξε το νέο βασιλιά από τον εξώστη του κοινοβουλίου και ο Φρειδερίκος έκανε μια σύντομη ομιλία.

Αριστερά κάτω, διακρίνεται η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν μαζί με το νέο βασιλιά (φωτ.: Instragram/mette)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη τη Δανία, μια χώρα σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων, συγκεντρώθηκαν παρά το δριμύ ψύχος, στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της διαδοχής.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος φιλά τη βασίλισσα Μαρία στο μπαλκόνι του Κρίστιανσμποργκ, μπροστά στους δεκάδες χιλιάδες Δανούς (φωτ.: EPA/Thomas Traasdahl)

Αργότερα το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα μετέβησαν με ιππήλατη άμαξα στην κατοικία τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ, τα οποία οικοδομήθηκαν τα χρόνια του 1750 και βρίσκονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Το έμβλημα του νέου βασιλιά της Δανίας

Το ζεύγος θα συνεχίσει να κατοικεί στο οκταγωνικό ανακτορικό συγκρότημα του Αμαλίενμποργκ μαζί με την Μαργαρίτα, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της ως βασίλισσας.

Η Μαργαρίτα, η οποία είχε στο παρελθόν δηλώσει πως θα παραμείνει ισοβίως στο θρόνο, δεν έκανε γνωστή την ακριβή αιτία της απόφασής της να παραιτηθεί, όμως δήλωσε πως μια μεγάλη επέμβαση στην πλάτη, στην οποία είχε υποβληθεί πέρυσι το Φεβρουάριο, την έκανε να σκεφτεί το μέλλον της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί την Ουκρανία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου – Τριμερή συνάντηση ζητά ο Ζελένσκι

20/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πολιτική σύγκρουση για τα επεισόδια και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

20/10/2026 - 8:28μμ
Το αεροσκάφος «P-8 Poseidon» (πηγή: Darren Koch / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανικό αεροσκάφος περιπολεί πάνω από τον Εύξεινο Πόντο κατόπιν αιτήματος της Βουλγαρίας

20/10/2026 - 8:00μμ
Η Βρετανο-Ιρανή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ  ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN (φωτ.: EPA/ FEHIM DEMIR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος εποχής στο CNN για την Κριστιάν Αμανπούρ έπειτα από 43 χρόνια

20/10/2026 - 5:42μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Βουλή της Λιβύης ενέκρινε τη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία

20/10/2026 - 4:45μμ
Γκράφιτι διαδηλωτών στο άγαλμα της Δημοκρατίας στο Παρίσι, μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τις πανεθνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Η οργή για τα καύσιμα δίνει ώθηση στην ακροδεξιά

20/10/2026 - 3:26μμ
Διαδηλώτρια τοιχοκολλάει φωτογραφίες έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα. Η λέξη «διάλογος» συνοδεύει τα αποδεικτικά στοιχεία για την αστυνομική βία. Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: YouTube / Report TV)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πανεπιστημιακοί στους δρόμους με τους φοιτητές – Ο Ράμα μιλά για «υβριδικό πόλεμο»

20/10/2026 - 2:38μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στη Βουλή η «Συμφωνία της Μέκκας» – Τι προβλέπει η ρήτρα κοινής άμυνας

20/10/2026 - 1:54μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο λίγο πριν φύγει για προεκλογική συγκέντρωση στο Κάνσας στην Ουάσινγκτον (φωτ.:  EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Δώσαμε πολλά στην Ουκρανία, δεν λάβαμε τίποτα» – Οργή Ζελένσκι για το «μπλόκο» στους Patriot

20/10/2026 - 11:39πμ
Περαστικοί μπροστά σε καμένο αυτοκίνητο στο Παρίσι, στις 18 Οκτωβρίου 2026, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη διάρκεια των πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Περίμεναν 230.000 διαδηλωτές, βγήκαν 550.000 – Οι υπηρεσίες πληροφοριών στο στόχαστρο

20/10/2026 - 8:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)

Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων: Νέα στέγη για τον σύλλογο και την ποντιακή κληρονομιά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Champions League: Δεν άντεξε στο «Έτιχαντ» η ΑΕΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: arisbasketball.com)

EuroCup: Σαρωτικός ο Άρης στο Ρόστοκ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO/POOL)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί την Ουκρανία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου – Τριμερή συνάντηση ζητά ο Ζελένσκι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Δυναμική συμμετοχή στην εκδήλωση μνήμης και ιστορίας για τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών της περιόδου 1941-1944

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα λφον ντερ Λάιεν απορρίπτουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Άκυρη και ανίσχυρη» η συμφωνία

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV