pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

202 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας: Εκδηλώσεις στη Νέα Επίδαυρο, το ιστορικό χωριό Πιάδα

Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου – Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Λίνα Μενδώνη

14/01/2024 - 2:56μμ
Εικόνα από τον εορτασμό της 202ης επετείου της Α' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/EUROKINISSI)

Εικόνα από τον εορτασμό της 202ης επετείου της Α' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διακόσια δύο χρόνια έχουν περάσει από την Α΄ Εθνοσυνέλευση, που άρχισε στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1822, στο χωριό Πιάδα τη σημερινή Νέα Επίδαυρο Αργολίδας. Εκεί γράφτηκε η «Διακήρυξις της Εθνικής Συνελεύσεως» και ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο δήμος Επιδαύρου τίμησε την 202η επέτειο από την Α’ Εθνοσυνέλευση με σειρά εκδηλώσεων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, των θρησκευτικών Αρχών, τοπικών αξιωματούχων του δήμου και της περιφέρειας και πλήθους κόσμου.

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/EUROKINISSI)

«Η σημερινή επέτειος μάς θυμίζει τον ένδοξο αγώνα των Ελλήνων και τις καταβολές της συνύπαρξής μας. Το Σύνταγμα της Επιδαύρου συνιστά την ιδρυτική πράξη του ελληνικού Συνταγματισμού. Αποτυπώνει τη βούληση των Ελλήνων όχι μόνο για την ανεξαρτησία, αλλά και για πολιτική κυριαρχία και ελευθερία» δήλωσε η ΠτΔ μετά την κατάθεση στεφάνου στην Αναθηματική στήλη στην πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης με τον Φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του, συμβολίζοντας την αναγέννηση του έθνους, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Όπως τόνισε «Το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας“, μαζί με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, εμφορείται από τις αξίες του Διαφωτισμού και των μεγάλων επαναστάσεων. Στις αρχές του τέθηκαν τα θεμέλια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα, τόνισε ότιεννέα μόλις μήνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκε η Α΄ Εθνοσυνέλευση μετατρέποντας στην ουσία τους μέχρι πρότινος εμπόλεμους κατοίκους σε πολίτες της Ελλάδος. Πρόσθεσε επίσης ότι ο εορτασμός συνδέει τη σημερινή Δημοκρατία με τους αγώνες των προπατόρων μας.

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/EUROKINISSI)

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του σώματος Γιώργος Γεωργαντάς που χαρακτήρισε την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου κορυφαία στιγμή του ελληνικού κράτους και πρωτοποριακό το κείμενο που γράφτηκε, βασικά στοιχεία του οποίου ήταν Δημοκρατία, Ελευθερία και Ισότητα, κάτι που αποτελεί οδηγό προς το μέλλον και πηγή έμπνευσης για τις επερχόμενες γενιές.

Την πρώτη Ιανουαρίου του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η μορφή και τα χρώματα του εθνικού μας συμβόλου, της Ελληνικής Σημαίας. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε καθόριζε τη μορφή του πολιτεύματος, και προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών και τη διάκριση των εξουσιών. Συγκεκριμένα, ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο.

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/EUROKINISSI)

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι λεγόμενοι παραστάτες, οι οποίοι είχαν και δικαίωμα ψήφου στα τελικά κείμενα της Συνέλευσης. Ήταν πληρεξούσιοι ή αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές και συγκεκριμένα της Ανατολικής Χέρσου, (κεντροανατολική Ελλάδα και Μακεδονία), της Δυτικής Χέρσου (Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο), της Πελοποννήσου και των ναυτικών νήσων (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Κάσος).

Πρόεδρος της Συνέλευσης εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαυτοκορδάτος, αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Κανακάρης και εκτελεστικά μέλη οι Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννης Ορλάνδος και Ιωάννης Λογοθέτης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

2/09/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2/09/2026 - 12:11μμ
Το πιστόλι, η χειροβομβίδα, οι γεμιστήρες, τα φυσίγγια και το μεταλλικό ξιφίδιο που κατασχέθηκαν από το σπίτι του 68χρονου στην Κομοτηνή (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

«Vor V Zakone» στην Κομοτηνή: Ο τίτλος του υποκόσμου πίσω από τη σύλληψη του 68χρονου

2/09/2026 - 10:27πμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε η σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Οι 15 μαχαιριές, ο πάγος και η ασύλληπτη εκδοχή του 43χρονου – Σήμερα οι απολογίες

2/09/2026 - 8:51πμ
Ομίχλη και σκόνη από την Αφρική στη Θεσσαλονίκη 
(φωτ. αρχείου: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβρίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με αφρικανική σκόνη και (σχετικά) υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η εβδομάδα

2/09/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 19 άτομα για απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 8:27μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

90χρονος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής Οδού

1/09/2026 - 7:36μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους ζητά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας για την απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Μηνυτήρια αναφορά στελέχους της ΕΥΠ για κατασκοπία

1/09/2026 - 3:04μμ
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα – H ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στην αιτία θανάτου

1/09/2026 - 11:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

5 λεπτά πριν
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

29 λεπτά πριν
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

54 λεπτά πριν
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV