pontosnews.gr
Σάββατο, 2/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ελληνικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου πρέπει να σωθεί, αλλά οι ρυθμοί είναι ανησυχητικά αργοί

Το Σάββατο στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής φιλοξενήθηκε μια ανοιχτή συνάντηση εργασίας

14/01/2024 - 8:00μμ
Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αυτό το θαύμα αρχιτεκτονικής, από ψηλά (φωτ.: DHA)

Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αυτό το θαύμα αρχιτεκτονικής, από ψηλά (φωτ.: DHA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Πρίγκηπο, η οποία είναι ένα από τα νησιά της δικής μας Ανατολής, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ένα οικοδομικό θαύμα που αφέθηκε έρμαιο στο χρόνο – από το 2018 περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Europa Nostra με τα πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που συνυπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο λόγος για το ελληνικό ορφανοτροφείο, από το οποίο λείπει ήδη η μισή σκεπή, ενώ είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

Το 2009 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το κτήριο πέρασε στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεσή του να φιλοξενηθεί εκεί ένα κέντρο που θα ασχολείται με τον περιβαλλοντικό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Το κεντρικό κτήριο του ορφανοτροφείου σήμερα (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Πριν από λίγο καιρό στο νησί βρέθηκε ομάδα αρχιτεκτόνων από την Ιαπωνία, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής φιλοξενήθηκε μια ανοιχτή συνάντηση εργασίας αναφορικά με το ιστορικό κτήριο, την οποία διοργάνωσε η Europa Nostra Τουρκίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Έργου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Σκοπός ήταν να εξεταστούν το πρόγραμμα αποκατάστασης, η κατάσταση του κτηρίου σήμερα αλλά και το μέλλον του.

Στο χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι «η ιστορία του ορφανοτροφείου είναι βαθιά συνυφασμένη με την ανθεκτικότητα της κοινότητάς μας εδώ σε αυτή τη μεγάλη Πόλη, ειδικά κατά τα δύσκολα χρόνια του προηγούμενου αιώνα».

Όπως εξήγησε, σε αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα βρήκαν καταφύγιο, ελπίδα και εκπαίδευση χιλιάδες ορφανά. «Από το άδικο κλείσιμό του το 1964 λόγω λυπηρών πολιτικών αντιποίνων, το κτήριο έχει περιπέσει σε κατάσταση ερείπωσης που επιδεινώθηκε από μια πυρκαγιά το 1980 και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Παρά το γεγονός ότι επέστρεψε στην κοινότητά μας το 2012, μετά από πολλές νομικά εμπόδια, οι προσπάθειες αποκατάστασης που θα αναζωογονούσαν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά εμπόδια που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους ευγενείς στόχους μας», συμπλήρωσε.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη (φωτ.: Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη)

Το πενταώροφο κτήριο είναι έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί. Ολοκληρώθηκε το 1898 με σκοπό να γίνει ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία-καζίνο της Ανατολής, και όχι μόνο.

Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να πάρει άδεια λειτουργίας από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ και έτσι πωλήθηκε στη σύζυγο ενός πλούσιου τραπεζίτη από την ελληνική κοινότητα της Πόλης, την Ελένη Ζαρίφη, η οποία το παραχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να στεγάσει ορφανά.

Το 1964, με το κλείσιμο του ορφανοτροφείου που από 1903 φιλοξένησε περίπου 5.800 παιδιά, τη στρατιωτική σχολή Kuleli και κατά περιόδους πρόσφυγες, το αρχιτεκτονικό «στολίδι» των 206 δωματίων –και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνορθόδοξης κοινότητας– εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από το τουρκικό κράτος. 

Συντονιστής του έργου αποκατάστασης είναι ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Λάκης Βίγκας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, με την υποστήριξη «πολύτιμων ιδρυμάτων και ειδικών». Όπως είπε είναι ένα μνημείο που δεν αφορά μόνο τη ρωμαίικη κοινότητα, αλλά όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Γι’ αυτό και θεωρείται σημαντική η ενημέρωση της κοινής γνώμης, η καταγραφή της προφορικής μέχρι σήμερα ιστορίας, η συμμετοχή σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναζήτηση αρχείων.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι από την αρχή γνώριζαν πως το έργο αποκατάστασης θα είναι δαπανηρό, λόγω της ιδιομορφίας της κατασκευής. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά αρχιτεκτονικά στάδια που δεν αφορούν μόνο το ίδιο το ορφανοτροφείο, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο στην Πρίγκηπο.

Ο Λάκης Βίγκας πρώτος από δεξιά (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Όμως το ολοένα αυξανόμενο κόστος υλικών, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι χώροι διαμονής των εργαζομένων και τα θέματα ασφαλείας επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του έργου, το οποίο σε πρώτη φάση έχει περιοριστεί στο παλιό σχολείο των 1.000 τετραγωνικών και στο κεντρικό κτήριο.

Εννέα εταιρείες με εμπειρία σε εργασίες αποκατάστασης συμμετείχαν στον ανοιχτό διαγωνισμό, ωστόσο μια δωρεά από το εξωτερικό που τελικά δεν ολοκληρώθηκε «πάγωσε» εκ νέου τα έργα.

«Πρωταρχικός μας στόχος για αυτήν την κληρονομιά της οποίας η διάρκεια ζωής μειώνεται μέρα με τη μέρα είναι να διατηρήσουμε τα μέρη που παραμένουν ανέπαφα. Υπάρχουν διάφορες ιδέες και διάφορες τεχνικές λύσεις. Παρόλο που αυτό το κτήριο –που περιμένει επίμονα και υπομονετικά να σωθεί– έχει… εκτεθεί σε πολιτικές εικασίες και αδιαφορία, μας έχει προσφέρει σημαντικές πνευματικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες έως και σήμερα», πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή (φωτ.: Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη)

Ακόμα, ο Λάγκης Βίγκας ανέφερε πως στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και το πώς θα λειτουργήσει το κεντρικό κτήριο μετά την αποκατάστασή του. Μερικές από τις ιδέες που υπάρχουν, και οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν έσοδα, είναι η δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας με ήπιο αποτύπωμα ή και η δημιουργία ενός ερευνητικού ινστιτούτου επικεντρωμένου στο Βυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα υποδειγματικό έργο που θα επανεισαχθεί στην κοινωνία με τις κοινές συνεισφορές Τουρκίας και Ελλάδας» σημείωσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το βίντεο
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βαθύλακκος Κοζάνης: Εκεί όπου ζωντανεύει η φαρασιώτικη διάλεκτος – Ή, τι να κάνετε αν πιάσει σκουλήκια ο τραχανάς

1/08/2025 - 6:03μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Πρόσκληση στα σωματεία για τη διοργάνωση του 7ου Ανταμώματος Μικρασιατών

31/07/2025 - 4:46μμ
Ζιντζίντερε/Φλαβιανά. Στο βάθος το σχολικό κτήριο της Μονής Τιμίου Προδρόμου, 1959 (φωτ.: Από το βιβλίο του Εμμανουήλ Ι. Τσαλίκογλου, «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και Ελληνορθόδοξοι Κοινότητες της Περιφερείας Καισαρείας», Εκδόσεις Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 1976)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζιντζίντερε Καππαδοκίας: Στα Φλαβιανά των 3.500 Ελλήνων λειτουργούσαν μερικά από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας

30/07/2025 - 10:01πμ
Η είσοδος του λιμανιού της Αγίας Παρασκευής, πριν από το 1922. Διακρίνεται ένα μικρό μέρος της γειτονιάς Ταλιάνι, η οποία ήταν μια από τις καλύτερες του χωριού, με καπετανόσπιτα (πηγή: stonisi.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κάποτε στην Ερυθραία: Το ξακουστό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, της ελληνικής κωμόπολης

26/07/2025 - 4:03μμ
Σκαλοχώρι Λέσβου (φωτ.: facebook.com/Χρήστος Χατζηλίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σκαλοχώρι Λέσβου: Συγκινητικό αντάμωμα 102 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

26/07/2025 - 10:38πμ
Ιστορικές φωτογραφίες και αντικείμενα προσφύγων στην περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα». (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Οι πρόσφυγες» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου συνεχίζουν να αφηγούνται – Παράταση στην έκθεση

24/07/2025 - 6:16μμ
Άποψη από το λιμάνι της Σμύρνης, το διάστημα 1910-1915 (πηγή: levantineheritage.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χολέρα κι ευλογιά αποδεκάτισαν τη Σμύρνη, το 1913

22/07/2025 - 9:47πμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

21/07/2025 - 3:50μμ
Η φωτογραφία με τίτλο «Φάρασα. Αλωνισμός» ελήφθη από τον Άγγλο ιστορικό και αρχαιολόγο William Reginald Halliday, ο οποίος συνόδευε τον συνάδελφό του αρχαιολόγο και γλωσσολόγο Richard MacGillivray Dawkins, στη δεύτερη αποστολή που πραγματοποίησε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, μεταξύ 20-23 Ιουλίου 1911 (φωτ.: Δωρεά Τρύφωνα Τοπαλίδη στο Σύλλογο Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φάρασα: Το αλώνισμα στην πατρίδα του Αγίου Παϊσίου άρχιζε με το «Κύριε Ιησού Χριστέ»

20/07/2025 - 8:06μμ
(Πηγή: www.delfini1922.gr/Map_of_Smirni/interaction_new.html)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη πριν από το 1922 – Μια συγκλονιστική μακέτα στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης της Σκάλας Λουτρών

19/07/2025 - 9:41πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Γλύτωσε τη φυλακή ο 20χρονος μοτοσικλετιστής που έκανε ελιγμούς διαφυγής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

1 ώρα πριν
Το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

ΑΣ ΠΑΟΚ: Δωρεά 500.000 ευρώ από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Terri Sharp / Pixabay)

Το κοτσόν το μελεσσίδ’ – Ένα σουρεαλιστικό ποντιακό παραμύθι από τη Χαλδία

3 ώρες πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ίμερος Ροδόπης: Νεκρό ανασύρθηκε από τη θάλασσα 12χρονο κορίτσι

4 ώρες πριν
Αμερικανικό υποβρύχιο στη διάρκεια άσκησης έξω από την Ουάσινγκτον (φωτ.: . EPA/Thiep Van Nguyen II/Αμερικανικό Ναυτικό)

Δύο πυρηνικά υποβρύχια στέλνει στη Ρωσία ο Τραμπ – «Οι λέξεις μπορούν συχνά να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες»

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign