pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δίκη για το Μάτι: «Το συμβάν ήταν σαρωτικό» – «Ξέραμε για νεκρούς στην πρώτη συνέντευξη Τύπου»

Η διαδικασία εκκίνησε εκ νέου με τη συνέχεια της απολογίας του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη

11/01/2024 - 8:46μμ
Μισοκαμένα παιδικά παιχνίδια στην αυλή ενός καμένου σπιτιού στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Μισοκαμένα παιδικά παιχνίδια στην αυλή ενός καμένου σπιτιού στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με την απολογία του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη συνεχίστηκε σήμερα, μετά από ενάμιση μήνα διακοπής λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Στο δικαστήριο βρίσκονταν και σήμερα άνθρωποι που θρηνούν δικούς τους που χάθηκαν στην φωτιά, καθώς και πολλοί από όσους επέζησαν γεμάτοι πληγές και εγκαύματα, που ακόμη και τώρα τους ταλαιπωρούν.

Μεταξύ άλλων, ο Σ. Τερζούδης, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, να απολογείται τον περασμένο Νοέμβριο, επανέλαβε στο δικαστήριο, πως η ημέρα της φωτιάς στο Μάτι ήταν για την Πυροσβεστική η πιο δύσκολη ημέρα, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί μία κατάσταση με οριακές συνθήκες διαρκώς μεταβαλλόμενες.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως «το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες». Μάλιστα, κλείνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος είπε για τα θύματα:

«Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ό,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».

Όπως έχει ήδη δηλώσει από την πρώτη ημέρα απολογίας του, ο Σ. Τερζούδης είπε πως από την πλευρά του έγινε ό,τι προβλεπόταν και δεν θεωρεί ότι ο ίδιος έχει ευθύνη για όσα έγιναν. Αναφερόμενος στο θέμα της εκκένωσης της περιοχής, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής τόνισε πως κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο στην περίπτωση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς

«Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα, που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση. Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος… δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται;».

Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή, απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης  απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις Περιφέρειες, να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση. Και βρισκόμαστε στο 2024.

»Έρχεται η γενική γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής, αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού Σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί, αλλά μου είπαν “όχι ακόμα”. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα ο κατηγορούμενος επεσήμανε ότι τα καναντέρ δεν είχαν δυνατότητα να επιχειρήσουν, καθώς το αεροδρόμιο ήταν κλειστό.

Υπογραμμίζοντας τον «γερασμένο στόλο» την επίμαχη περίοδο, ο Σ. Τερζούδης ανέφερε πως «δεν είναι απλά τα πράγματα στην διαχείριση των εναέριων».

Ο Σ. Τερζούδης ήταν κατηγορηματικός ότι όσα επίγεια μέσα υπήρχαν, διατέθηκαν: «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν, και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη. Για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν».

Ολοκληρωτικά καμένες εκτάσεις μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Τέλος, ο Σ. Τερζούδης είπε σε ό,τι αφορά την μη διάθεση πυροσβεστικών πλοιαρίων που καταλογίζεται στην πυροσβεστική, πως τα σκάφη έχουν χωρική αρμοδιότητα και πως δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία. Διερωτήθηκε μάλιστα: «Να πάει που; (το σκάφος) Δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό ακόμη».

Είπε επιπλέον, ότι στις 19.45 είχε τηλεφωνήσει στον τότε αρχηγό του Λιμενικού να δει αν χρειάζεται συνδρομή και εκείνος του είχε απαντήσει αρνητικά, καθώς ούτε τα δικά τους μέσα μπορούσαν να προσεγγίσουν – και ότι έψαχναν για βάρκες, καθώς ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να μεταβούν.

Εισαγγελέας; Με το χρόνο που πέρασε, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα μέσα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι «ο Τόσκας και ο Φωστιέρης (επικεφαλής ΕΣΚΕ) με παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη».

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές… Ήταν σωστές…

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές, όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος…

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η απολογία του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Voucher για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ

17/07/2026 - 3:09μμ
Συγγενείς και φίλοι παρίστανται στην εξόδιο ακολουθία της ηθοποιού Μάρως Κοντού στη Μητρόπολη Αθηνών, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάρω Κοντού: Το τελευταίο χειροκρότημα – «Αντί για καλημέρα, πρέπει να σου πω καληνύχτα»

17/07/2026 - 1:57μμ
(Φωτ. αρχείου: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα 20 Ιουλίου λόγω εργασιών για το FlyOver

17/07/2026 - 12:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δράμα: Θερινό σχολείο από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας κάνει την ελληνική γλώσσα διεθνή εμπειρία

17/07/2026 - 11:55πμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Βριλήσσια: Σκύλος τραυμάτισε 66χρονο και σκότωσε το δικό του σκυλί – Συνελήφθη η ιδιοκτήτριά του

17/07/2026 - 10:31πμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο Πικέρμι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Σε «κόκκινο συναγερμό» πέντε περιοχές σήμερα – 35 μέτωπα μέσα σε μία ημέρα

17/07/2026 - 8:37πμ
Γυναίκα φορά καπέλο για να προφυλαχθεί από την έντονη ζέστη και τον ήλιο που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: 38άρια στα δυτικά και μελτέμι έως 7 μποφόρ – Πού θα βρέξει

17/07/2026 - 8:08πμ
Ταμπέλα στην Κυψέλη, κοντά στο εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 4 του Μετρό. Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: «Χειρότερο και από σεισμό» οι ρωγμές μετά τον Μετροπόντικα

16/07/2026 - 9:15μμ
Πυροσβέστης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μεσσηνία, στο Βλαχόπουλο – Μήνυμα από το 112

16/07/2026 - 5:50μμ
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: apohxos.gr / Χρήστος Στρατουλάκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πατρών-Πύργου: Πόσο μειώνονται τα διόδια από τη Βάρδα – Οι νέες χρεώσεις

16/07/2026 - 5:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Αποσύρθηκε ο Πολάκης – Μόνη υποψήφια η Δούρου

30 λεπτά πριν
Το άγαλμα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της έδρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα (φωτ.: ΕUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κράτος Δικαίου: Πρόοδος για την Ελλάδα, αλλά «καμπανάκια» για διαφθορά και lobbying

55 λεπτά πριν
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

1 ώρα πριν
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

2 ώρες πριν
Μαχητής των Χούθι σε πολυβόλο, δίπλα σε ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τη Χεζμπολάχ στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Ιράν: Σχέδιο για «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε ετοιμότητα οι Χούθι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Voucher για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign