pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Αρμενία: Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ερεβάν και Μπακού

Κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αρμένιο ομόλογό του

10/01/2024 - 1:17μμ
(Φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan / Photolure)

(Φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan / Photolure)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το Ερεβάν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν.

«Ως υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τάσσεται αναφανδόν κατά της χρήσης βίας, υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως η Ελλάδα καλωσόρισε την Κοινή Δήλωση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με την οποία ανακοινώθηκε η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. «Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Αρμενίας και αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μαζική, βίαιη, έξοδο πληθυσμού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

«Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ερεβάν και Μπακού προς την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο», υπογράμμισε.

«Γνώμονας και των δύο πλευρών πρέπει να είναι η επίτευξη διαρκούς, δίκαιης και βιώσιμης περιφερειακής ειρήνης και η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τάσσεται και το σχέδιο συνδεσιμότητας που παρουσίασε η Αρμενία “Σταυροδρόμια της Ειρήνης”, το οποίο θεωρούμε υλοποιήσιμο και συμπεριληπτικό».

Ακόμη, τόνισε εκ νέου τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα «στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών του εκτοπισμένου πληθυσμού. Προσβλέπουμε στην αύξηση των διμερών συναλλαγών σε όλους τους τομείς και τη σύσφιγξη των σχέσεών μας».

Ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η επίσκεψή του επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αρμενίας και τη βούληση να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση στη συνεργασία τους. «Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που έχουν σφυρηλατηθεί στα βάθη των αιώνων», ανέφερε.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ και υπενθύμισε πως οι δυο τους συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ως προς την ΕΕ, ανέφερε, «στηρίζουμε την εμβάθυνση των σχέσεων με το Ερεβάν και την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ, μέσω της EUMA (EU Mission in Armenia). Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου ΕΕ-Αρμενίας και την παροχή τεχνογνωσίας την οποία έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια ως ένα από τα παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ».

Με την Αρμενία, σημείωσε ακόμη, η Ελλάδα συνεργάζεται στενά και εποικοδομητικά στο πλαίσιο περιφερειακών και Διεθνών Οργανισμών, ενώ στηρίζει το αίτημα της Αρμενίας για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της UNESCO.

Ερωτηθείς για τον αν η ειρήνη μεταξύ Μπακού και Ερεβάν είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα πιστεύει στο διάλογο. «Στην Ελλάδα λέμε συνεχώς ότι υπάρχουν τρεις λέξεις ελληνικής προέλευσης που θα μπορούσαν να είναι η λύση για κάθε είδους διεθνή διαμάχη και επιθετικότητα – και αυτές είναι δημοκρατία, διπλωματία και διάλογος. Άρα, ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να είναι σε έναν συνεχή διάλογο».

«”Τα Σταυροδρόμια της Ειρήνης” που παρουσίασε η αρμενική κυβέρνηση είναι μία εφικτή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μια ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίσει σαφώς τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην οριοθέτηση των συνόρων, να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ώστε να αποτραπεί η αναζωπύρωση εχθροπραξιών στο μέλλον».

«Τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει μία σοβαρή, ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε μια λύση στο μέλλον», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα θα προσφέρει καλές υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε διεθνή φόρουμ, αλλά και στη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Συνολικά, θεωρώ ότι η αρμενική κυβέρνηση φροντίζει για την ευημερία και τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βρει μια λύση που θα είναι όχι μόνο προς όφελος του αρμενικού λαού, αλλά και μια ρεαλιστική λύση για τη βιώσιμη ειρήνη».

Αραράτ Μιρζογιάν: Πλούσια διμερής ατζέντα Ελλάδας-Αρμενίας

Η Αρμενία και η Ελλάδα έχουν μια πλούσια διμερή ατζέντα σε όλους τους τομείς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στην Αρμενία αυτή την περίοδο.

«Η φιλία μεταξύ του αρμενικού και του ελληνικού λαού πηγάζει από το βάθος των αιώνων και των χιλιετιών, το αρμενικό και το ελληνικό κράτος συνεργάστηκαν στενά σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της ιστορίας», ανέφερε ο Αρ. Μιρζογιάν.

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποστήριξη της ανάπτυξης των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ.

«Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτούς τους δεσμούς με βάση τις αξίες που μοιραζόμαστε στην Αρμενία, στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Μιλάω για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες αξίες. Αναμένω μελλοντική υποστήριξη από την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι η Αρμενία και η Ελλάδα έχτισαν ισχυρούς, φιλικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών. «Η ατζέντα μας είναι πολύ πλούσια σε όλους τους τομείς. Η σημερινή συνάντηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτή την ατζέντα, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να προωθήσουμε τον εντατικό πολιτικό μας διάλογο καλύπτοντας πολλά θέματα, από την οικονομία, την ασφάλεια, την άμυνα μέχρι τον πολιτισμό».

Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες περιέγραψαν τις δράσεις και τον οδικό χάρτη για το τρέχον έτος σχετικά με αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου και εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς. «Η συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους μπορεί να διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο», ανέφερε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμο σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή – Οι συστάσεις του ΥΠΕΞ για όσους βρίσκονται εκεί

28/02/2026 - 10:59μμ
Ανδρουλάκης και Μητσοτάκης στη Βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεύμα, υποκλοπές και σκληρές ατάκες: Η μετωπική Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στη Βουλή

27/02/2026 - 12:50μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ. αρχείου: EPA/ NECATI SAVAS)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική αντίδραση της Αθήνας στην προκλητική επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ

27/02/2026 - 11:20πμ
Εικόνα από τη συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Marco Rubio στον Λευκό Οίκο (φωτ.: U.S. Department of State 
@StateDept)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Λευκό Οίκο ο Γιώργος Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο

27/02/2026 - 9:35πμ
Συζήτηση και έγκριση του πορίσματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυλαία στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με το πόρισμα που θα παραδοθεί στον Νικήτα Κακλαμάνη

26/02/2026 - 5:33μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αλεξανδρούπολη, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: YouTube / 
Νέα Δημοκρατία)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Ο φράχτης θα καλύψει όλο τον Έβρο

25/02/2026 - 9:23μμ
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από τον Έβρο: Αυτοψία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές και μέτρα αποκατάστασης

25/02/2026 - 4:34μμ
Στιγμιότυπο από την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Και Δικαιοσύνης και ελληνισμού της Διασποράς (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Θετικές οι αντιδράσεις των αποδήμων, τι προτείνουν – «Το ζητούσαμε χρόνια και γίνεται πράξη»

24/02/2026 - 10:30μμ
Μία από τις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες υπουργών, λέει η ΝΔ – Σύσταση προανακριτικής επιτροπής ζητά η αντιπολίτευση

24/02/2026 - 8:50μμ
Στιγμιότυπο απο την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Βαχάγκν Χατσατουριάν (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποδέχθηκε στη Βουλή τον Πρόεδρο της Αρμενίας Vahagn Khachaturyan

19/02/2026 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews/glomex)

H Μέση Ανατολή φλέγεται: Διπλωματικός μαραθώνιος Τραμπ και πληροφορίες για «φωτογραφία της σορού» του Χαμενεΐ

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Έτοιμο σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή – Οι συστάσεις του ΥΠΕΞ για όσους βρίσκονται εκεί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Σε χαμηλές στροφές ο Λεβαδειακός – ΟΦΗ και Ατρόμητος βλέπουν οκτάδα

2 ώρες πριν
Νεκρή εντοπίστηκε έγκυος γυναίκα στον Κολωνό μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Καλλικρατίδου με τραύμα στο κεφάλι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)

Θρίλερ στον Κολωνό: Νεκρή 31χρονη έγκυος μέσα στο σπίτι της

2 ώρες πριν
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald-R. Ford ενώ αποχωρεί από τη ναυτική βάση της Σούδας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Έκλεισε η βάση στη Σούδα λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανικές βάσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign