pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι άλλες «Φόνισσες»: Φραγκογιαννού δεν είναι μόνο η Καραμπέτη

Η «ξεχασμένη» ταινία κι ένας θεατρικός θρίαμβος. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

25/01/2024 - 4:15μμ
(Φωτ.: Facebook / Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά )

(Φωτ.: Facebook / Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά )

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η φετινή κινηματογραφική Φόνισσα ήταν σίγουρα η πιο απρόσμενη επιτυχία. Μάλιστα επειδή ξεκίνησε την προβολή της στις 30 Νοεμβρίου, πολλοί προέβλεψαν ότι την περίοδο των εορτών θα έπεφταν τα εισιτήρια. Ο ανταγωνισμός από άλλες ταινίες, μεταξύ των οποίων μάλιστα δύο ελληνικές (Καπετάν Μιχάλης και Κουραμπιέδες από χιόνι), συν το ότι λόγω θέματος δεν ταίριαζε με το εορταστικό κλίμα, ήταν οι αιτίες της παραπάνω πρόβλεψης. Έλα όμως που η επιτυχία του φιλμ δεν σταμάτησε. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ταινία της Εύας Νάθενα σπάει το φράγμα των 400.000 εισιτηρίων και συνεχίζει κανονικά. Φυσικά το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία φέρει η πρωταγωνίστρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η σπουδαιότερη ηθοποιός της γενιάς της, αν και φειδωλή στον κινηματογράφο, έχει μια συνεχόμενη επιτυχία, μετά την τόσο διαφορετική Ευτυχία του 2019, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή.

Και όμως, όπως θα δείτε παρακάτω, η ηρωίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δεν μεταφέρεται πρώτη φορά στο σινεμά. Έπρεπε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας για να γίνει ταινία η Φραγκογιαννού, που όσο απωθητικός και αν φαντάζει ο βίος της, τόση γοητεία ασκεί ακόμα και στους θεατές του 21ου αιώνα.

Εν αρχή ην ο λόγος

Η Φόνισσα θεωρείται, στο πέρασμα του χρόνου, ένα από τα καλύτερα έργα του Παπαδιαμάντη. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό Παναθήναια το 1903, με υπότιτλο: «Κοινωνικόν μυθιστόρημα». Κεντρικό πρόσωπο είναι η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, που κυριαρχείται από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και διαπράττει μια σειρά φόνους μικρών κοριτσιών. Το έργο διαδραματίζεται στη γενέτειρα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.

(Φωτ.: patakis.gr)

Κατά τον νεοελληνιστή Λίνο Πολίτη, «Η Φόνισσα είναι ένα δυνατό έργο ψυχογραφικό· η γυναίκα αυτή με την αβυσσαλέα ψυχολογία, που τοποθετείται έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, είναι ένα πρόσωπο αινιγματικό και ολότελα ξένο από τους αφελείς (πονηρούς πολλές φορές, αλλά καλόκαρδους πάντα) νησιώτες που γεμίζουν τα άλλα του διηγήματα. Η ψυχολογική περιγραφή δίνεται με τελείως διαφορετική αδρότητα…».

Άλλοι μελετητές βρίσκουν στη Φόνισσα απηχήσεις από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και Τιμωρία.

Το μυθιστόρημα –που κυκλοφόρησε ολοκληρωμένα ως βιβλίο το 1912– σόκαρε την κοινωνία της εποχής, ενώ έφερε σε αμηχανία την πνευματική κοινότητα. Το σκεπτικό της ηρωίδας (ότι οι γυναίκες γεννιούνται για να υπηρετούν τους άντρες και να ζουν βασανισμένες και καταπιεσμένες, οπότε σκοτώνει μικρά κοριτσάκια) δίχασε την κοινωνία έναν αιώνα πριν.

Η ποπ(;) Φόνισσα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1974. Το πρώτο της Μεταπολίτευσης, όπου πλέον πνέει και ένας άλλος αέρας. Ο παλιός κινηματογράφος αποχαιρετά τον –ούτως ή άλλως όχι και τόσο φιλικό– χώρο του Φεστιβάλ, και οι νέοι δημιουργοί αισθάνονται πιο ελεύθεροι για να δημιουργήσουν. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι και ο Κώστας Φέρρης, ο οποίος παίρνει το βιβλίο του Παπαδιαμάντη και με τη σπουδαία θεατρική (κυρίως) ηθοποιό Μαρία Αλκαίου δίνει τη δική του κινηματογραφική εκδοχή.

Η ταινία έγινε αποδεκτή από το κοινό του Φεστιβάλ, όμως υπήρξε ένα στοιχείο που κάποιοι αισθάνθηκαν παράταιρο: Η μουσική της, που έφερε την υπογραφή του νεαρού τότε Σταύρου Λογαρίδη. «Τότε θυμάμαι κατηγορήθηκα επειδή λέει έκανα ταινία τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη με ποπ μουσική. Έτσι είχε γράψει ο Μπακογιαννόπουλος στην Καθημερινή. Πού την είδε την ποπ ο άνθρωπος;» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης, επισημαίνοντας ότι «Ο Μάνος Λοΐζος, που ήταν στην επιτροπή, είπε ότι θυμίζει Pink Floyd κι άφησε να εννοηθεί πως η μουσική ήταν κλεμμένη από τους Pink Floyd. Πάντως έγινε χαμός στη Θεσσαλονίκη. Όταν είπαν ότι δεν δίνουν Βραβείο Μουσικής, άρχισαν όλοι στην αίθουσα να φωνάζουν: “ντροπή Λοΐζο, ντροπή Λοΐζο”».

(Φωτ.: Facebook / Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά)

Όσον αφορά τα βραβεία, η ταινία κέρδισε καλύτερης σκηνοθεσίας και α’ γυναικείου ρόλου – διακρίσεις που όμως δεν την βοήθησαν να βρει διανομή για τις αίθουσες. Έτσι, προβλήθηκε την επόμενη σεζόν και έκοψε 7.207 εισιτήρια.

Σιγά-σιγά το φιλμ ξεχάστηκε. Μέχρι το 1981, που η τότε νέα διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να προβάλλει κάθε Τετάρτη βράδυ ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Και η αρχή έγινε με την ταινία του Κώστα Φέρρη. Κι εδώ οι αντιδράσεις ήταν μοιρασμένες. Πάντως μέχρι αυτή την στιγμή, η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο διαδίκτυο.

Πριν και μετά τον θεατρικό θρίαμβο

1993, και ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος κάνει τη Φόνισσα μίνι σειρά για την κρατική τηλεόραση, με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Τούλα Σταθοπούλου (πρωταγωνίστρια του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και μοναδική «Σιόρα Επιστήμη» στην Τιμή της αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη).

Η Τούλα Σταθοπούλου στην τηλεοπτική μεταφορά (φωτ.: lifo.gr)

Το 2009 η Φραγκογιαννού επιστρέφει στο χαρτί – αυτήν τη φορά σαν κόμικ, με την υπογραφή της Ντίνας Τσαρούχα.

(Φωτ.: h-fonissa.blogspot.com)

Και φτάνουμε στο 2011, στον θρίαμβο της Μπέτυς Αρβανίτη. Σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, το έργο του Παπαδιαμάντη ανεβαίνει στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας και δονείται η θεατρική Αθήνα. Τεράστια επιτυχία, εισπρακτική και καλλιτεχνική, η Φραγκογιαννού γίνεται από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της σπουδαίας ηθοποιού.

Το 2012 γίνεται και έτερη ταινία, αυτήν τη φορά από τη Στέλλα Αρκέντη, με την Ιωάννα Γκαβάκου στο ρόλο της Φραγκογιαννούς. Το φιλμ δεν προβλήθηκε σε αίθουσες.

H Ιωάννα Γκαβάκου στο φιλμ του 2012 (φωτ.: lifo.gr)

Και έρχεται η σειρά της όπερας. Ο Γιώργος Κουμεντάκης το 2014 ανεβάζει το έργο (σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη) αρχικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η παράσταση παίχτηκε ξανά το 2021, αυτήν τη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Μπορεί η θέση της γυναίκας να άλλαξε από τότε που γράφτηκε το έργο, όμως όπως φαίνεται η ηρωίδα όσο παράξενη και εκτός κοινωνικού πλαισίου κι αν είναι, τόσο συνεχίζει να γίνεται πηγή έμπνευσης. Ή μήπως δεν άλλαξε όσο θα ‘πρεπε;

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο

6/08/2026 - 8:35πμ
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

5/08/2026 - 10:08μμ
Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ραμνούντας: Η άγνωστη καστροπολιτεία της Αττικής με δύο λιμάνια και το ιερό της Νέμεσης

5/08/2026 - 3:16μμ
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Πέμπτη η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

4/08/2026 - 4:10μμ
Άποψη του πύργου της πύλης του Κάστρου των Μογλενών (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέλλα: Το Κάστρο των Μογλενών ανοίγει ξανά τις πύλες του

4/08/2026 - 9:21πμ
Ο Λάκης Χαλκιάς στη Βαρβάκειο, την Τσικνοπέμπτη του 2016 (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάκης Χαλκιάς: Όταν ξεσήκωνε τη Βαρβάκειο αγορά, την Τσικνοπέμπτη του 2016

3/08/2026 - 2:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Χαλκιάς – Από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού

3/08/2026 - 9:06πμ
Ο Βίνσεντ Παστόρε ως «Big Pussy» (πηγή: HBO / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βίνσεντ Παστόρε: Πέθανε ο Ιταλοαμερικανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «Big Pussy»

2/08/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

31/07/2026 - 10:28μμ
Τα δύο πρόωρα βρέφη, πιθανότατα δίδυμα, όπως βρέθηκαν τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον μικρό κιβωτιόσχημο τάφο. Η ταφή χρονολογείται στον 8ο ή τον 9ο αιώνα μ.Χ. (φωτ.: OeAW–OeAI / L. Zabrana)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφεσος: Δύο πρόωρα βρέφη είχαν ταφεί μέσα σε… ρωμαϊκή τουαλέτα πριν από 1.200 χρόνια

28/07/2026 - 11:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η έδρα του Πολιτιστικού – Φυσιολατρικού Συλλόγου Σκοπού «Ο Άγιος Δημήτριος».(φωτ.: ruralkavala.gr)

Ποντιακή βραδιά με αγαπημένους καλλιτέχνες διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπού «Ο Άγιος Δημήτριος»

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Εμφατική πρεμιέρα για τη Σάκκαρη στο Τορόντο και πρόκριση στους «32»

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)

Ιός Δυτικού Νείλου: 65 κρούσματα έως σήμερα στην Ελλάδα – Έξι θάνατοι και 23 νέα περιστατικά

56 λεπτά πριν
Καπνός στο υποκατάστημα της Marfin, 5 Μαΐου 2010
(φωτ.: PHASMA / EFE / Α. Πασβαντής)

Υπόθεση Μarfin: Στην Ελλάδα φτάνει η 46χρονη που είχε συλληφθεί στο Λονδίνο

1 ώρα πριν
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

2 ώρες πριν
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign