pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστούγεννα 2023: Η Βηθλεέμ πενθεί, η Ουκρανία συγχρονίζεται με τη Δύση

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Ουκρανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

25/12/2023 - 9:28πμ
Μια γυναίκα προσεύχεται στην είσοδο του σπηλαίου στην εκκλησία της Γεννήσεως στην πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη (φωτ.: EPA / Wisam Hashlamoun)

Μια γυναίκα προσεύχεται στην είσοδο του σπηλαίου στην εκκλησία της Γεννήσεως στην πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη (φωτ.: EPA / Wisam Hashlamoun)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ επισκιάζονται από την «ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, την ώρα που οι Ουκρανοί γιορτάζουν για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σε συγχρονισμό με τις χώρες της Δύσης, αψηφώντας τη Ρωσία.

«Η καρδιά μας σήμερα το βράδυ είναι στη Βηθλεέμ, όπου ο πρίγκιπας της ειρήνης απορρίπτεται και πάλι από την αποτυχημένη λογική του πολέμου, με την ένοπλη σύγκρουση που ακόμα και σήμερα τον εμποδίζει να βρει θέση στον κόσμο», τόνισε ο πάπας χθες στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ιερός τόπος του χριστιανισμού, η πόλη της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ήταν φέτος άδεια από προσκυνητές, ενώ ακυρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν γι’ αυτή τη γη, είναι πολύ δύσκολο να γιορτάζεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει», είπε η 18χρονη φοιτήτρια Νικόλ Ναζάρ που βρισκόταν στην έρημη πλατεία Μάνγκερ.

Μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως φέτος δεν στήθηκε φάτνη: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια και πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Ούτε στους δρόμους των πόλεων της Συρίας που είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο είναι φέτος εορταστικό το κλίμα: οι μεγάλες εκκλησίες περιορίζονται σε δεήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της σύγκρουσης στη Γάζα.

Οι Ουκρανοί συγχρονίζονται με τη Δύση

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, οι Ουκρανοί ορθόδοξοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές λειτουργίες από χθες βράδυ καθώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την 25η Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε ένδειξη ότι αψηφούν τη Μόσχα.

«Προσευχόμαστε για το τέλος του πολέμου. Προσευχόμαστε για τη νίκη. Για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπροστά στο μεγαλοπρεπές μοναστήρι που φιλοξενούσε ως τα τέλη του 2022 τον προκαθήμενο της ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν είχε ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Μόσχα.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε συγχρονισμό με τους καθολικούς, όπως επίσης και με τους ορθόδοξους στη Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την 25η Δεκεμβρίου και όχι την 7η Ιανουαρίου όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο.

Τον Ιούλιο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισημοποίησε τη μεταφορά των εορτασμών των Χριστουγέννων από την 7η Ιανουαρίου στην 25η Δεκεμβρίου, απόφαση στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουκρανίας για να πάρει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία.

Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη

Στην Τουρκία, εκεί όπου βρισκόταν η ορθόδοξη εκκλησία της Αντιόχειας, η οποία καταστράφηκε όταν ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου σάρωσε το νότιο τμήμα της χώρας, οι Αρχές προτίμησαν να κινηθούν εκ του ασφαλούς και να πραγματοποιήσουν τη λειτουργία της Γεννήσεως το απόγευμα, καθώς η κατάσταση στην πόλη εξακολουθεί να είναι σχεδόν χαοτική.

Για να βοηθήσει τον πλανήτη να ξεχάσει κάπως –έστω και για μια μέρα– την οδυνηρή κατάσταση διεθνώς, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε χθες το «ταξίδι» του υπό την επιτήρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες κατά την παράδοση δεκαετιών μεταδίδουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις του κάθε χρόνο την 24η Δεκεμβρίου.

Έχοντας ξεκινήσει από τη βάση του στο Βόρειο Πόλο, το έλκηθρό του πέταξε πάνω από την Ασία, το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας, την Αφρική, την Ανταρκτική πριν κινηθεί στη Νότια Αμερική και κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, μοιράζοντας κατά το πέρασμά του 100.000 δώρα το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την Στρατιωτική Διοίκηση Αεροδιαστημική Άμυνα των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD).

Άλλη θετική είδηση: στη Σρι Λάνκα, στις φυλακές που είναι διαβόητες για τον υπερπληθυσμό τους, 1.004 κρατούμενοι έλαβαν προεδρική χάρη τα Χριστούγεννα.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

21/03/2026 - 12:01πμ
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

20/03/2026 - 10:00μμ
Ιράνος κρατά πανό που γράφει «Κάτω οι ΗΠΑ» στη διάρκεια κηδείας αξιωματούχου του καθεστώτος στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μήνυμα Χαμενεΐ για «νίκη επί των εχθρών» – ΗΠΑ: Αποστολή επιπλέον πεζοναυτών στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 8:59μμ
Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και κοντά σε ιερούς τόπους, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 (φωτ.: X / Yosef Goldberger)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Πύραυλος έπεσε κοντά Ναό της Αναστάσεως – Στο στόχαστρο ιεροί τόποι τριών θρησκειών

20/03/2026 - 6:11μμ
Ο Τσακ Νόρις χαιρετά το κοινό στην τελετή έναρξης της 15ης φιλανθρωπικής δράσης Shoe Box, στη Βουδαπέστη. 24 Νοεμβρίου 2018 (φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις, ο «σκληρός» της οθόνης

20/03/2026 - 4:24μμ
Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βιομηχανική πόλη Ρας Λαφάν στο Κατάρ, περίπου 80 χλμ. βορειοανατολικά της Ντόχα (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακό σοκ χωρίς προηγούμενο: Πετρέλαιο στα ύψη, «κολλημένο» το 20% της παγκόσμιας προσφοράς

20/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ να εγκρίνει την κυκλοφορία χρυσού νομίσματος με τη μορφή του

20/03/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχεράνη: Νεκρός και ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Ναϊνί

20/03/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία Τραμπ–Νετανιάχου για τα ιρανικά κοιτάσματα και οι ισορροπίες που θέλει να κρατήσει ο Ερντογάν

19/03/2026 - 9:25μμ
Εικόνα από τις διαδηλώσεις στήριξης στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/TOLGA BOZOGLU)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ένας χρόνος από τη σύλληψή του – Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό του μέλλον

19/03/2026 - 7:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Ξέσπασε στο φινάλε και νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Efxinos Pontos)

Στο Μόντρεαλ θα γιορτάσουν ποντιακά για 62η χρονιά!

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ – 1.926 δέντρα στο περιαστικό δάσος Τούμπας

5 ώρες πριν
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

6 ώρες πριν
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign