pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Στη διάθεση ερευνητών και κάθε ενδιαφερόμενου το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίησή του και σύντομα αναρτάται στο διαδίκτυο. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

20/12/2023 - 7:01μμ
(Φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη διάθεση του κάθε ερευνητή που θα έχει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει αλλά και του όποιου ενδιαφερομένου θα θελήσει να συλλέξει πληροφορίες γι’ αυτό, θα βρίσκεται σύντομα το μοναδικής αξίας Πολιτικό Αρχείο του Πόντου που φυλάσσεται στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr o A’ αντιπρόεδρος της ΕΛΘ και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοδόσης Κυριακίδης, το αρχείο αυτήν τη στιγμή έχει ψηφιοποιηθεί σε ποσοστό 98% και έχει δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων (ένα portal), όπου θα βρίσκεται αναρτημένο.

Κατά τον Θεοδόση Κυριακίδη, απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες (διορθώσεις στην ταξινόμηση, δοκιμές κτλ.) και από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα αναρτηθεί.

Αυτό αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου 2024 και αφού πρώτα προηγηθεί πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης της ψηφιοποίησης του αρχείου.

(Φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Η πρώτη επιμέλεια και κατανομή του αρχείου έγινε από τη Ουρανία Καλογερίδου. Το περασμένο καλοκαίρι υπογράφτηκε σύμβαση με δύο εταιρείες. Η πρώτη ανέλαβε να ψηφιοποιήσει το αρχειακό υλικό και η δεύτερη να δημιουργήσει την πλατφόρμα όπου θα αναρτηθεί το αρχείο στο διαδίκτυο και στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος», λέει στο pontosnews.gr o Θεοδόσης Κυριακίδης.

Δύο δυνατότητες

Κατά τον Α’ αντιπρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και επιστημονικό συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, η ψηφιακή μορφή του Πολιτικού Αρχείου του Πόντου θα παρέχει δύο δυνατότητες σε όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Όσοι θέλουν απλώς να πληροφορηθούν γι’ αυτά που περιλαμβάνει, θα μπορούν να διαβάσουν μία περίληψη του περιεχομένου και πληροφορίες για τις κατηγορίες του καθώς και να δουν κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες, όμως, δε θα έχουν απόλυτη ευκρίνεια.

Όσοι είναι ερευνητές και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τμήματα του αρχείου για οποιονδήποτε λόγο ακόμα και για δημοσίευση σε κάποια δική τους έκδοση, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και να περιμένουν την έγκριση αναπαραγωγής στοιχείων του. 

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τέλος, προκειμένου να είναι ευκολότερα προσβάσιμη και κατανοητή η ψηφιοποίηση του Πολιτικού Αρχείου του Πόντου, ο Θεοδόσης Κυριακίδης αναφέρει ότι θα είναι χωρισμένο σε δέκα κατηγορίες. 

Τι περιλαμβάνει το αρχείο

Σύμφωνα με έγγραφο της επιμελήτριας του Πολιτικού Αρχείου του Πόντου Ουρανίας Καλογερίδου, αυτό προήλθε από τη συνένωση αρχείων, τα οποία παραδόθηκαν στην ΕΛΘ από διάφορους φορείς, που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως κατά την τετραετία 1919-1922 στην περιοχή του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, γενικότερα της Μικράς Ασίας, του Καυκάσου, αλλά και της ελεύθερης Ελλάδας, της Ευρώπης και της βορείου Αµερικής. Το κοµµάτι που αντιστοιχεί στο παραδοθέν από τους πρωτεργάτες του Εθνικού Συµβουλίου του Πόντου και των σχετιζόµενων µε αυτό θεσµών, παραδόθηκε εκ νέου στη Λέσχη αρχειοθετηµένο το Φεβρουάριο του 1935 από τον αρχιµανδρίτη Πανάρετο Τοπαλίδη, ο οποίος και είχε αναλάβει την επιµέλεια του υλικού. Η πλειονότητα των εγγράφων χρονολογείται την περίοδο 1916-1922, υπάρχουν, ωστόσο, έγγραφα που ανάγονται σε προγενέστερη χρονολογία (1912), αλλά και έγγραφα µεταγενέστερα (π.χ. πιστοποιητικά που εξέδωσε η ΕΛΘ σε πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής).

Το µέγεθος (από ελάχιστες λέξεις κειµένου µέχρι εκατοντάδες σελίδες), ο σκοπός της σύνταξής τους (αλληλογραφία, πιστοποιητικά, στοιχεία οικονοµικού απολογισµού, πρακτικά συνεδριάσεων, πρωτόκολλα, υποµνήµατα και αυθεντικές µαρτυρίες δεινοπαθηµάτων, εκθέσεις, υποδείγµατα σηµαιών και λεπτοµερείς στατιστικοί πίνακες κ.τλ.), ο συντάκτης (επίσηµα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, δηµοσιογράφοι, εκκλησιαστικοί άνδρες, µέλη ανθρωπιστικών αποστολών, απόδηµοι Έλληνες, µέλη της Συνδιάσκεψης της Ειρήνης και, κυρίως, οι ίδιοι οι Πόντιοι, εντός και εκτός Πόντου), η γλώσσα (ελληνική, γαλλική, αγγλική, ιταλική, ρωσική, τουρκική σε οθωµανική και καραµανλίδεια γραφή) και η µορφή ποικίλλουν.

(Φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Το αρχείο οργανώθηκε σε 11 κατηγορίες, εκ των οποίων η µία διακρίνεται σε τέσσερις υποκατηγορίες.  Περιέχει συνολικά 1.654 εγγραφές και κατανέµονται ως εξής:

Α. Αλληλογραφία
Α1. Αλληλογραφία Εκκλησιαστικών θεσµών (38 εγγραφές)
Α2. Αλληλογραφία Οργανώσεων (572 εγγραφές)
Α3. Αλληλογραφία Κρατικών Φορέων (52 εγγραφές)
Α4. Αλληλογραφία Φυσικών Προσώπων (334 εγγραφές)
Β. Δηµοσιογραφικά (30 εγγραφές)
Γ. Διάφορα (44 εγγραφές)
Δ. Εκλογικά (144 εγγραφές)
Ε. Κατάλογοι και Στατιστικοί Πίνακες (16 εγγραφές)
Στ. Λειτουργία Οργανώσεων και Σωµατείων (54 εγγραφές)
Ζ. Οικονοµικά (66 εγγραφές)
Η. Πιστοποιητικά (42 εγγραφές)
Θ. Μαρτυρίες (72 εγγραφές)
Ι. Υποδείγµατα Σηµαιών (11 εγγραφές)
Κ. Υποµνήµατα (179 εγγραφές).

Όπως αναφέρει ακόμα στο έγγραφό της η Ουρανία Καλόγερίδου, το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου τεκµηριώνει τη ζοφερή πραγµατικότητα για τον πληθυσµό του Πόντου κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αυτή διαµορφώνεται εξαιτίας των συστηµατικών διώξεων από την τουρκική πλευρά, καθώς και την έντονη διπλωµατική δραστηριότητα που σηµειώθηκε µετά το τέλος του πολέµου και την επίσηµη Ελλάδα στο πλευρό της νικήτριας Αντάντ.

Οι Πόντιοι πίστεψαν ότι η πατρογονική γη θα είχε επιτέλους την ευκαιρία για ελευθερία και αξιοπρέπεια που ο λαός της για αιώνες περίµενε και θεώρησαν ότι έπρεπε να εργαστούν από κοινού µε το επίσηµο ελληνικό κράτος για την επέκταση της υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας και στα µακρινά εδάφη του Πόντου.

Αυτήν την καθηµερινή τραγικότητα, µαζί µε την ελπίδα και την τελική, ακόµη τραγικότερη, διάψευσή της, µπορεί κανείς να µελετήσει µε µεγάλη ακρίβεια και παραστατικότητα, στο Πολιτικό Αρχείο του Πόντου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριάκος Καραγιαννίδης, ο ταλαντούχος «Μύτον» του Οχυρού Δράμας (φωτ.: Αρχείο Κ.Κ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριάκος Καραγιαννίδης (Καρά): Το πιο σημαντικό απ’ όσα κάνω, είναι ότι ακούγεται η ποντιακή διάλεκτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

25/06/2026 - 9:34μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία της Εύξεινου Λέσχης Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης» – Συγκεντρώθηκαν 25 φιάλες αίματος

25/06/2026 - 8:30μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ακριτικός Κύκλος επέστρεψε στη Σταυρούπολη – Πρεμιέρα στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου

25/06/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Facebook/Ε.Π.Ω.Φ Ωραιόκαστρο)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ’» συγκινεί το κοινό – Επόμενος σταθμός η Πτολεμαΐδα για τη θεατρική ομάδα της ΕΠΩΦ

24/06/2026 - 11:28μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΝΤΟΣ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την οδό Πόντου στην Καλαμαριά – «Πράσινο φως» για έργο 24,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών

24/06/2026 - 7:56μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα μεγάλο ποντιακό αντάμωμα στον Εύοσμο

24/06/2026 - 6:04μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το κιαφιρίν;

24/06/2026 - 12:55μμ
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της λαογραφίας
ΠΟΝΤΟΣ

24 Ιουνίου: Τ’ Αεννί, τ’ ηλετρουπί’ – Συνηθισμένα και σπαρταριστά έθιμα από το Σταυρίν του Πόντου, όπως τα διέσωσε ο Δ.Κ Παπαδόπουλος

24/06/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αθηνών/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος αντάμωσε» στο Κατράκειο και χάρισε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και παράδοση

23/06/2026 - 3:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, στη Νίκαια (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Στόχος η κυβερνητική πρωτιά με την ΕΛ.Α.Σ. και τέλος στον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ

5 ώρες πριν
(Πηγή: marinetraffic.com)

Πύραυλος έπληξε φορτηγό πλοίο στο Ομάν: Αναστέλλεται η επιχείρηση εκκένωσης στα Στενά του Ορμούζ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Μένουμε... Δήμο Αμυνταίου)

Μεγάλη ποντιακή βραδιά στο Αμύνταιο – Μια ξεχωριστή συνάντηση ποντιακής και λαϊκής μουσικής

6 ώρες πριν
Εικόνα από τη φωτιά στον αποθηκευτικό χώρο ξυλείας στο Ηράκλειο της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Ηράκλειο: Ολοσχερής καταστροφή δύο επιχειρήσεων και ζημιές σε σπίτια

6 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/photo/Σύλλογος Ποντίων Ευξεινούπολης - Αλμυρού «Δαυίδ Μέγας Κομνηνός»)

Το 1ο Παραδοσιακό-Ποντιακό Πανηγύρι Ευξεινούπολης: Η αυθεντικότητα ανταμώνει στη Μαγνησία

7 ώρες πριν
Κυριάκος Καραγιαννίδης, ο ταλαντούχος «Μύτον» του Οχυρού Δράμας (φωτ.: Αρχείο Κ.Κ.)

Κυριάκος Καραγιαννίδης (Καρά): Το πιο σημαντικό απ’ όσα κάνω, είναι ότι ακούγεται η ποντιακή διάλεκτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign