pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ημέρες Μνήμης του Ελληνισμού» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς με σειρά εκδηλώσεων

19/12/2023 - 9:23μμ
Την εκδήλωση πλαισίωσε η συναυλία του Quintarco - Κουιντέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Η μουσική Σμύρνη: Ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την εκδήλωση πλαισίωσε η συναυλία του Quintarco - Κουιντέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Η μουσική Σμύρνη: Ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σειρά πρωτοβουλιών μνήμης και τιμής, τις «Ημέρες Μνήμης του Ελληνισμού 1922-1924», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς.

Μεταξύ αυτών είναι η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που οδήγησε στην έκδοση Ψηφίδες της αγροτικής εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Η Τράπεζα υποστήριξε την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιάκωβο Μιχαηλίδη. Στην έρευνα και τη συγγραφή του έργου αξιοποιήθηκε αρχειακό υλικό από τα αρχεία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σε μεγάλο βαθμό διαχειρίστηκε τη γεωργική προσφυγική αποκατάσταση. Το πλούσιο αυτό πρωτογενές υλικό έχει περιέλθει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και βρίσκεται στη διάθεση των ερευνητών.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Αγρότες, πρόσφυγες του 1922: Το ειρηνικό έπος» που δημιουργήθηκε από τη σκηνοθέτιδα Ευτυχία Φράγκου και τη διευθύντρια παραγωγής Ραχήλ Μανουκιάν, με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη συνέχεια, ο εκτελών καθήκοντα πρυτάνεως του ΑΠΘ καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ελευθερία Μαντά και ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μανόλης Κούμας συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα «Αναγνώσεις της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων: Τα κρίσιμα διλήμματα, οι αποφάσεις και οι συνέπειές τους στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».

Άλλες δράσεις

Το Πρόγραμμα «Ημέρες Μνήμης του Ελληνισμού 1922-1924» της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας την έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι πρόσφυγες».

Η έκθεση επικεντρώνεται στην πληθυσμιακή διαμόρφωση της Ελλάδας μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών και παρουσιάζει φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου.

Η έκθεση, που είναι ήδη ανοικτή για το κοινό, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Η Τράπεζα υποστήριξε επίσης τη διοργάνωση ψηφιακής έκθεσης και λευκώματος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Κέρκυρας από την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

5/10/2026 - 6:33μμ
O κ. Ιγνάτιος ξεναγείται στο μουσείο της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Στέφανος Αττικής: Τιμή στους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

5/10/2026 - 6:10μμ
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Κύπρος - Μικρά Ασία: Από την Πόλη στη Μεσαορία», η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2026 στη Λευκωσία (φωτ.: Πέτρος Πετρίδης / Εκκλησία της Κύπρου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Πόλη στη Μεσαορία: Η Μικρά Ασία συνάντησε την κατεχόμενη Κύπρο, στη Λευκωσία

3/10/2026 - 5:36μμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Την Κυριακή το ύστατο χαίρε στη Ρωμιά φιλόσοφο της Κωνσταντινούπολης

3/10/2026 - 3:16μμ
Η Ιωάννα Κουτσουράδη το 2024 (φωτ.: instagram.com/ioanna.kucuradi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ρωμιά φιλόσοφος Ιωάννα Κουτσουράδη

3/10/2026 - 10:18πμ
Αγιογραφίες και επιγραφές στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Ιντζέσου της Καισάρειας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Ο Άγιος Ευστάθιος της Καισάρειας ετοιμάζεται να ανοίξει ως μουσείο

1/10/2026 - 6:42μμ
Οικογενειακή φωτογραφία της Δέσποινας Μουστάνη με την κόρη της Βικτώρια, τη νύφη της Κωνσταντία (σύζυγο του Γιώργου) και την εγγονή της Ελευθερία στη Θεσσαλονίκη, γύρω στο 1964 (πηγή: 100sources.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Δέσποινας Μουστάνη: Από την πλούσια ζωή στο Αϊβαλί, στον αγώνα για την επιβίωση στη Νέα Ιωνία Βόλου

29/09/2026 - 9:59μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας Βόλου: Ένας αιώνας ιστορίας, πίστης και προσφοράς». Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Δημητριάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας: Ο αγώνας της Νίκης Βόλου και τα «μπαούλα» των προσφύγων

28/09/2026 - 6:56μμ
Ελένη Ράπτη και Δημήτριος Δρόσος στην παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων». Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σμύρνη: Η πόλη των σχολείων και των γραμμάτων μέσα από το βιβλίο της Ελένης Ράπτη

28/09/2026 - 3:20μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Μ. Χαρακόπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χαρακόπουλος: Τιμή στους 50 σφαγιασθέντες Σουλουτζοβαλήδες με τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης

27/09/2026 - 7:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εναέρια εικόνα της καταστροφής στο Οροπέδιο Λασιθίου μετά τις ισχυρές πλημμύρες (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/EUROKINISSI)

Αναβάθμιση του 112 στη νέα εποχή Next Generation

39 λεπτά πριν
Στον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Αμάσεια 1921: Φόρος τιμής στους μάρτυρες του Πόντου, στη Σταυρούπολη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Πλήρωναν παραπάνω για το ρεύμα και ζητούσαν «ρέστα» – Το κόλπο για ξέπλυμα χρήματος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Βαλκανικό πρωτάθλημα πάλης U20: Πέντε μετάλλια η Ελλάδα

2 ώρες πριν
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη δίπλα στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης στην επίσημη κατοικία του στο Βερολίνο (φωτ.: 
EPA/CLEMENS BILAN)

Νάνα Μούσχουρη: Παράσημο από τον Σταϊνμάιερ για τη συμβολή της στη συμφιλίωση των λαών και την προάσπιση της ειρήνης

3 ώρες πριν
Αστυνομικό μπλόκο έξω από τη Βουλή, στο ύψος της οδού Ακαδημίας
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

O Ρούμπιο στην Αθήνα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων για 24 ώρες – Χιλιάδες αστυνομικοί και drones

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV