pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κώστας Ντάντος: Ο Ελληνοαυστραλός με τις μικρασιατικές ρίζες που κατέγραψε όλες τις ελληνικές εκκλησίες ανά τον κόσμο

Αν και μόλις 25 ετών έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά!

21/12/2023 - 8:51μμ
Αριστερά ο Κώστας Ντάντος επί το έργω και δεξιά ο χάρτης της Μελβούρνης με τα ελληνικά προάστια της Μελβούρνης (φωτ.: GreekHerald.com.au)

Αριστερά ο Κώστας Ντάντος επί το έργω και δεξιά ο χάρτης της Μελβούρνης με τα ελληνικά προάστια της Μελβούρνης (φωτ.: GreekHerald.com.au)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν ήταν μόλις 14 ετών, ο Κώστας Ντάντος άρχισε να φτιάχνει ένα κολάζ με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες που ήξερε στη Νέα Νότια Ουαλία. Έντεκα χρόνια αργότερα, το κολάζ του μεγάλωσε και συμπεριέλαβε, όχι μόνο την Αυστραλία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, κατέγραψε όλους τους ελληνικούς συλλόγους στη Νέα Νότια Ουαλία, τις ελληνορθόδοξες ενορίες στη Μακεδονία, τους Έλληνες της Αιγύπτου, των Σκοπίων, της νότιας Ιταλίας, της βόρειας Θράκης, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στις αρχές του 20ού αιώνα και πολλά άλλα.

Περήφανος, όπως είχε δηλώσει στην ομογενειακή ιστοσελίδα Νέος Κόσμος, που είναι «Αυστραλός, Έλληνας, Ελληνομακεδόνας, Ελληνοθεσσαλός και Μικρασιάτης», άρχισε να φτιάχνει το κολάζ καθώς του άρεσαν τα δημογραφικά στοιχεία, η ιστορία, η γεωγραφία, η ελληνικότητα και η αρχιτεκτονική.

«Βρήκα τη μοναδικότητα στην αρχιτεκτονική και τις τοποθεσίες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών συναρπαστική. Γνωρίζω Έλληνες από όλο το Σίδνεϊ και το Νιούκαστλ, έτσι έχω πάει σε πολλές εκκλησίες γύρω από αυτές τις περιοχές κι έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους. Αρχικά ήταν ένα κολάζ με φωτογραφίες και στην πορεία άρχισα να προσθέτω περισσότερες πληροφορίες σε ένα υπολογιστικό φύλλο, όπως η ιστορία της κάθε εκκλησίας, οι προστάτες άγιοι και άλλα πράγματα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την έρευνά του, σήμερα υπάρχουν 172 ελληνικές εκκλησίες στην Αυστραλία, ενώ συνολικά στον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 1.300 ενορίες, εκτός από αυτές της Ελλάδας και Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στην επίσης ομογενειακή ιστοσελίδα The Greek Herald, ο Κώστας Ντάντος χαρακτήρισε τη χαρτογράφηση των ελληνικών εκκλησιών ανά τον κόσμο ως «εξαντλητική και διασκεδαστική», αφού, όπως ανέφερε υπάρχουν χώρες χωρίς κατάλογο εκκλησιών, ένα πρόβλημα που τώρα διορθώθηκε χάρη στην έρευνά του.

«Απλώς μου φάνηκε γελοίο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα μέρος που να αναφέρει όλες τις εκκλησίες σε καμία ελληνική ή μη ελληνική ιστοσελίδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν εύκολο να χαρτογραφήσω κάθε εκκλησία και μοναστήρι στον κόσμο σήμερα. Μερικοί από τους εκκλησιαστικούς καταλόγους ήταν ξεπερασμένοι και ορισμένες επισκοπές δεν είχαν πραγματικά ιστότοπο. Έπρεπε να ελέγξω μέσω χαρτογραφικών πηγών, ακόμη και από αεροφωτογραφίες σε μεγάλα τμήματα πόλεων, απλώς για να εντοπίσω μια ελληνική εκκλησία, να τη βρω στον χάρτη και να πάρω μια φωτογραφία για να βεβαιωθώ ότι ήταν η σωστή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Οι Έλληνες είναι παντού!»

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που βρήκα μέσα από αυτό το έργο είναι ότι οι Έλληνες είναι πραγματικά παντού, εκτός από την Ανταρκτική. Και υπάρχει ελληνική διασπορά ακόμη και σε χώρες που δεν προωθούν ή δεν υποστηρίζουν πολύ την πολυπολιτισμικότητα. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες, οι Έλληνες εξακολουθούν να κρατούν τη σημαία μας με περηφάνια», είπε, δείχνοντας ενδεικτικά τη Ζάμπια, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Βενεζουέλα και την Καμπότζη.

Όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι στη Νέα Νότια Ουαλία

Θέλοντας να επεκτείνει την προσπάθεια απεικόνισης της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ακόμη λίστα, αυτή τη φορά με τους ελληνικούς συλλόγους της Νέας Νότιας Ουαλίας σε μια μοναδική βάση δεδομένων, που είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω του διαδικτύου.

Βασικό του μέλημα ήταν η καταγραφή τους, αφού κατά την έρευνά του διαπίστωσε ότι για πολλούς συλλόγους που παραμένουν ή όχι ενεργοί, υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

«Κάτι που με λυπεί πραγματικά είναι ότι ορισμένοι σύλλογοι “πεθαίνουν” ή έχουν ήδη “πεθάνει” λόγω έλλειψης μελών και έλλειψης ενδιαφέροντος από τις νεότερες γενιές των ομάδων», σημείωσε στην ιστοσελίδα Νέος Κόσμος.

Κάτι που αρχικά ξεκίνησε ως μια μικρή λίστα στο Microsoft Word, αυξήθηκε σταδιακά, καθώς ο 25χρονος ανακάλυπτε ολοένα και περισσότερες ομάδες μέσω των συνομιλιών του με άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας.

«Οι κύριοι τρόποι μέσω των οποίων έμαθα για τους διάφορους συλλόγους ήταν μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους από την ευρύτερη κοινότητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και παλιά άρθρα στις εφημερίδες», ανέφερε.

Ελπίζει ότι η λίστα μπορεί να εδραιωθεί ως ένα κεντρικό αποθετήριο αρχειοθέτησης όλων των συλλόγων και να λειτουργήσει ως ένα εύκολα προσβάσιμο εργαλείο αναζήτησης, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται οι μεγάλες συνεισφορές των ελληνικών κοινοτήτων της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σημείωσε ότι είναι αποφασισμένος να τηρεί τη λίστα όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη, ενώ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πραγματοποιούσε «συνεχείς προσαρμογές», αποζητώντας επίσης «προσθήκες και διορθώσεις από διάφορους παροικιακούς φορείς».

Διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στα κοινά, επί του παρόντος, υπηρετεί ως πρόεδρος της Αδελφότητας Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» Νέας Νότιας Ουαλίας, γραμματέας του Παμμακεδονικού Συλλόγου, γραμματέας της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας «Καραϊσκάκης» και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Μακεδονικής Αδελφότητας Newcastle «Παύλος Μελάς» (Pavlos Melas).

* Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με την ιστοσελίδα του Κώστα Ντάντου με τα έργα χαρτογράφησης που σχετίζονται με την ελληνική κοινότητα, καθώς και με τους Έλληνες του εξωτερικού, πατήστε εδώ.

⇒ Πηγές: neoskosmos.com, greekherald.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νικολάι Χαρίτο ανάμεσα στα «Χρυσάνθεμα» (φωτ.: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας/ Εικ.: pontosnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νικολάι Χαρίτο (1886-1918): Το νόθο παιδί που μεγάλωσε στα πλούτη, επαναστάτησε κατά του τσάρου και δολοφονήθηκε για τα μάτια μιας Βέρας

23/01/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυπριακή κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας βραβεύει τους Κύπριους ομογενείς για την προσφορά τους

23/01/2026 - 9:37πμ
Από την αφίσα της παράστασης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Έφυγες με το Πατρίς»: Ιστορίες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου και συγκινούν

23/01/2026 - 8:36πμ
Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

20/01/2026 - 9:00μμ
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

17/01/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

17/01/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

17/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

16/01/2026 - 12:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: freepik)

Υπόθεση Πελικό στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του για μια δεκαετία – Τη βιντεοσκοπούσε και δημοσίευε φωτογραφίες της

20 λεπτά πριν
Εικόνα από τον Διόνυσο, στη λεωφ. Σταμάτας την πρώτη μέρα της ισχυρής βροχόπτωσης (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/METEO: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής και ριπών ανέμων στην πρόσφατη κακοκαιρία

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Στοχεύει στο χάλκινο η Ελλάδα – Έχασε στον ημιτελικό από την Ουγγαρία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Βρέθηκε 13χρονη που το είχε σκάσει από το σπίτι της – Διέμενε σε σπίτια αλλοδαπών σε Καλλιθέα και Κυψέλη

2 ώρες πριν
(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

3 ώρες πριν
Εικόνα από το διαφημιστικό για τον νέο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου

Νέος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για τους ομογενείς σε ΗΠΑ και Καναδά – Εκπαιδεύτρια η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign