pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανικό Μουσείο: Στη δημοσιότητα το ανεξάρτητο πόρισμα για τις κλοπές

Τα αντικείμενα που αγνοούνται ή καταστράφηκαν, κυρίως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα, άνηκαν στις συλλογές Ελλάδας και Ρώμης

12/12/2023 - 11:44μμ
Η πρόσοψη του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Η πρόσοψη του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για περίπου 2.000 αντικείμενα, τα οποία υπέστησαν ζημιές ή αγνοούνται, κάνει λόγο η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές που σημειώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο και γνωστοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει ότι οι κλοπές αυτές έγιναν σε μεγάλο χρονικό διάστημα και βασικός στόχος φαίνεται να ήταν μη καταχωρημένα αντικείμενα, κυρίως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα, στα τμήματα της Ελλάδας και της Ρώμης.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, το Μουσείο «υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 2.000 κατεστραμμένα ή ελλείποντα αντικείμενα». Από αυτά, ο αριθμός αντικειμένων «που λείπουν ή κλάπηκαν είναι περίπου 1.500».

Υπάρχουν επίσης, περίπου 350 αντικείμενα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί κομμάτια τους π.χ. χρυσές βάσεις για πολύτιμους λίθους. Ταυτόχρονα, περίπου 140 έχουν καταστραφεί και φέρουν σημάδια από εργαλείο.

Η πλειονότητα των κομματιών που αφαιρέθηκαν από τα 350 αντικείμενα είναι πιθανό να μην ανακτηθούν ποτέ επειδή πιθανότατα έχουν πουληθεί ως μέταλλο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του μουσείου, από τα 1.500 αντικείμενα που λείπουν ή έχουν κλαπεί, 351 αντικείμενα έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ περισσότερα από 300 άλλα αντικείμενα έχουν ταυτοποιηθεί.

Από το πόρισμα απουσιάζουν παντελώς λεπτομέρειες για την κλοπή, με την διοίκηση να δηλώνει «περιορισμένη σε ό,τι μπορεί να πει για τις ίδιες τις κλοπές σε αυτό το στάδιο λόγω της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας». Ωστόσο, «δεσμεύεται» για την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης της συλλογής μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Το Βρετανικό Μουσείο έπεσε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητάμε και πάλι συγγνώμη που αυτό επετράπη να συμβεί. Η συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα σημαίνει ότι η πλήρης έκθεση δεν μπορεί να δημοσιευτεί σήμερα, αλλά έχουμε αποδεχθεί πλήρως τις συστάσεις και έχουμε αρχίσει να ανακτούμε εκατοντάδες από τα κλεμμένα αντικείμενα», είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών και διευθυντής του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Υποψίες» από το 2021

Όπως επιβεβαίωσε η έρευνα, το Μουσείο ειδοποιήθηκε για «υποψίες κλοπών» το 2021 από τον Δρ Ittai Gradel. Η τότε έρευνα του Μουσείου «κατέληξε εσφαλμένα στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε βάση στους ισχυρισμούς».

Αργότερα το ίδιο έτος, ένας εσωτερικός έλεγχος εντόπισε ένα αντικείμενο «που δεν βρισκόταν στη σωστή του θέση» εντός του χώρου με αντικείμενα από την Ελλάδας και την  Ρώμη. Αυτό, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οδήγησε σε έναν ευρύτερο έλεγχο καθώς και της συλλογής κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και ο έλεγχος στη συνέχεια αποκάλυψε περαιτέρω στοιχεία για αντικείμενα που έλειπαν.

Τον Δεκέμβριο, οι ανησυχίες που προέκυψαν από τον έλεγχο εκφράστηκαν στην ανώτατη διοίκηση και τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου. Ο πρόεδρος κάλεσε αμέσως την αστυνομία και ξεκίνησε έρευνα. Κατόπιν αιτήματος τους, τίποτα δεν ειπώθηκε δημόσια εκείνη τη στιγμή.

Τον Αύγουστο του 2023, με τη συγκατάθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την ανακάλυψη κλοπών. Ταυτόχρονα, το Μουσείο ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και ξεκίνησε επανεξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα και να γίνουν συστάσεις σχετικά με μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας στο Μουσείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, μετά την εισβολή του 21χρονου ένοπλου τα ξημερώματα της Κυριακής (φωτ.: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 21χρονος που είχε δηλωθεί αγνοούμενος, ο «εισβολέας» στο Μαρ-α-Λάγκο

22/02/2026 - 11:30μμ
Στρατιώτης με φορητό πυραυλικό αμυντικό σύστημα 
(φωτ.: EPA / Rob Engelaar)
ΚΟΣΜΟΣ

Μυστική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για χιλιάδες πυραύλους ώμου αξίας 500 εκατ. ευρώ

22/02/2026 - 7:42μμ
Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Μαρ-α-Λάγκο: Νεκρός ένοπλος εισβολέας – Εξετάζεται αν υπήρχε απειλή κατά Τραμπ

22/02/2026 - 5:41μμ
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2025 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – «Χωρίς πετρέλαιο, καμία απόφαση»

22/02/2026 - 5:03μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Πυροβολισμοί στο Μαρ-α-Λάγκο – Η Μυστική Υπηρεσία σκότωσε εισβολέα στο θέρετρο του Τραμπ

22/02/2026 - 4:21μμ
Ιρανές περνούν μπροστά από αφίσα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά την άφιξή τους σε τελετή μνήμης για θύματα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στο τέμενος Μοσαλάχ της Τεχεράνης. 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν σε πολεμικό συναγερμό: Ο Χαμενεΐ δίνει τα κλειδιά της εξουσίας – Η Τεχεράνη περιμένει τους Αμερικανούς

22/02/2026 - 2:59μμ
Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Αμπντιραχμάν Μοχαμέντ Αμπντουλαχί, τον περασμένο Μάιο, στο Ναϊρόμπι της Κένυας (φωτ. αρχείου: EPA/ DANIEL IRUNGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλιλάνδη: Έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ορυκτά και τις στρατιωτικές βάσεις της

22/02/2026 - 11:12πμ
Μπάνερ με τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ κρέμεται έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Αυξάνει στο 15% τον νέο παγκόσμιο δασμό

21/02/2026 - 9:18μμ
Η σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Παράνομοι οι περισσότεροι ανταποδοτικοί δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ – Νέος παγκόσμιος δασμός 10% σε ισχύ

21/02/2026 - 5:46μμ
Ο μικρούλης Ντομένικο με τη μητέρα του (φωτ.: facebook)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε το δύο ετών αγοράκι που του είχαν μεταμοσχεύσει κατεστραμμένη καρδιά

21/02/2026 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφία εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου διακρίνεται δημόσια βρύση (φωτ.: Αρχείο καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη)

Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο: Οι δουλειές της νοικοκυράς και τα έθιμα της ημέρας

23 λεπτά πριν
Η περσινή λαγάνα που φτιάχθηκε πέρσι στον δήμο Περιστερίου (φωτ.: Δήμος Περιστερίου)

Καθαρή Δευτέρα: Η μεγαλύτερη λαγάνα ψήνεται και φέτος στο Περιστέρι – 320 κιλά αλεύρι και 80 κιλά σουσάμι

54 λεπτά πριν
Χαρταετός πάνω από τα Κάστρα, στη Θεσσαλονίκη (φωτ. EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Με καλοκαιρία και ήπιους ανέμους θα πετάξει ο χαρταετός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ρουμανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Γεωργίου, Τόκιο)

Ιαπωνία: Άνοιξε το πρώτο ορθόδοξο νεκροταφείο στη χώρα

9 ώρες πριν
Αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, μετά την εισβολή του 21χρονου ένοπλου τα ξημερώματα της Κυριακής (φωτ.: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ: 21χρονος που είχε δηλωθεί αγνοούμενος, ο «εισβολέας» στο Μαρ-α-Λάγκο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας)

Γενίτσαροι και Μπούλες ξεσήκωσαν και φέτος τη Νάουσα

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign