pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

arogi.gov.gr: Ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν νέες αιτήσεις και μέχρι πότε

10/12/2023 - 6:21μμ
Η κακοκαιρία «Elias» χτυπά τον Βόλο (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Η κακοκαιρία «Elias» χτυπά τον Βόλο (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για δεύτερη φορά ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr προκειμένου οι δικαιούχοι να τροποποιήσουν ή να υποβάλουν –εάν δεν το έχουν ήδη κάνει–, αίτηση για αποζημίωση από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αιτήσεις και διορθώσεις μπορούν να υποβάλουν:

  • επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης
  • ιδιοκτήτες ακινήτων για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
  • νοικοκυριά για ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr λειτουργεί με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων και διορθώσεων έως και 22 Δεκεμβρίου 2023.

(1) Αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης υπενθυμίζεται ότι το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση, αγρότης ή κτηνοτρόφος συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας.

Διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση των ενισχύσεων, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία της Περιφέρειας για τις επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στον ΕΛΓΑ για ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα και πάγιο κεφάλαιο.

Συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι για τις επιχειρήσεις η υποβολή σχετικής αίτησης στην οικεία Περιφέρεια για τη διενέργεια αυτοψίας, την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση του ν.4797/2021.

Για το σκοπό αυτό, οι Περιφέρειες θα υποδέχονται αιτήσεις επιχειρήσεων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ήτοι από 11 ως και 22 Δεκεμβρίου 2023.

(2) Αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται για κτίρια που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπα ή ολοσχερώς κατεστραμμένα («ΚΟΚΚΙΝΑ»), ή έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΑ»), σύμφωνα με Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση ή Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για το σκοπό αυτό οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να επισυνάψουν το σχετικό Δελτίο στην αίτησή τους.

Το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για τη χορήγηση των ως άνω ενισχύσεων, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου.

Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις που τα κτήρια δεν έχουν κριθεί «ΚΟΚΚΙΝΑ» ή «ΚΙΤΡΙΝΑ» αλλά έχουν υποστεί ζημιές από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, δύναται να υποβάλλεται αίτηση για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για μικρές επισκευαστικές εργασίες, είτε με σύνταξη μελέτης από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου με συγκεκριμένο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο, είτε με μελέτη ιδιώτη μηχανικού. Περισσότερες πληροφορίες ως προς τα συστατικά του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής είναι διαθέσιμες σε προηγούμενα δελτία τύπου (πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής, έντυπα).

(3) Αναφορικά με την ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής, υπενθυμίζεται ότι οι ενισχύσεις καταβάλλονται για κατοικίες οι οποίες έχουν πλημμυρίσει. Ειδικότερα, καταβάλλονται για την κύρια κατοικία, καθώς και για ως μία δευτερεύουσα κατοικία.

Ειδικά για μακροχρόνια μισθωμένα ακίνητα ή ακίνητα υπό δωρεάν παραχώρηση, η χορήγηση των ενισχύσεων γίνεται με βάση την αίτηση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής για το ακίνητο.

Στη συνέχεια, ο μισθωτής ή παραχωρησιούχος, ως δικαιούχος της αποζημίωσης για την οικοσκευή, ενημερώνεται αυτοματοποιημένα προκειμένου να αποδεχθεί τη σχετική αίτηση και να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς στις περιοχές που έχουν πληγεί ολικώς από τις πλημμύρες, όπως προέκυψαν μετά από συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τα στοιχεία των οποίων δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο arogi.gov.gr, ώστε να λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί.

Διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση των ενισχύσεων, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία της ΓΔΑΕΦΚ. Ανάλογα, για τις περιπτώσεις που η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε αυτοματοποιημένα, θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες και διασταυρώσεις στοιχείων.

Για όλες τις ανωτέρω ενισχύσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το δικαιούμενο ποσό της ενίσχυσης είναι μικρότερο από το ποσό που έλαβε ο δικαιούχος ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, τότε το υπερβάλλον ποσό ή το συνολικό ποσό αντίστοιχα, επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης απαντούν στη Λάουρα Κοβέσι: Κανένας αιφνιδιασμός από την πρόσφατη τροπολογία για την επιτάχυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων

23/05/2026 - 2:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρός ποινικός ο 42χρονος που βρέθηκε με όπλα και χειροβομβίδες στο Μικρολίμανο

23/05/2026 - 12:39μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη συμπλοκή στο Μικρολίμανο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν ύποπτο που «τράβηξε» όπλο

23/05/2026 - 8:32πμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γρηγόρης Σιαμίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων

23/05/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα με «μαϊμού» υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές ξάφριζε πολίτες – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση

22/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ανανεωμένες οικογένειες παιχνιδιών ΣΚΡΑΤΣ είναι εδώ – Νέα παιχνίδια, νέα σχέδια, αναβαθμισμένη εμπειρία

22/05/2026 - 5:45μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 3χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ – Συνελήφθη η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

22/05/2026 - 1:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» το κύκλωμα στην Κρήτη: Ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις στο μικροσκόπιο των Αρχών

22/05/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΗΣΑΠ λόγω EuroLeague Final Four

22/05/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου η αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

22/05/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)

Μάριος Οικονόμου: Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ μετά από σοβαρό τροχαίο

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Κωνσταντινούπολη: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού

23 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/xorosimo.argos)

Μ’ ένα εντυπωσιακό διπάτ’ το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Χορόσημο» τίμησε τη 19η Μαΐου

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εσωτερικών (φωτ.: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης)

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Έρχεται η ηλεκτρονική ψήφος από το 2028

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας)

Νέα Σάντα Κιλκίς: Μήνυμα ενότητας με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου

2 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Καταλειφός στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022-23. Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Δημήτρης Καταλειφός: Ο σπουδαίος ηθοποιός και η πορεία του στο χρόνο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign