pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κοραή 4»: Το κολαστήριο της Κομαντατούρ πέρασε στο υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η δωρεά του Χώρου Ιστορικής Μνήμης από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική

8/12/2023 - 11:11μμ
Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» παραδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του διευθύνοντος σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, οι δύο φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας του κτηρίου της οδού Κοραή 4.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στη βαρύνουσα ιστορική αξία του κτηρίου όπου σήμερα, 72 χρόνια μετά, στα υπόγεια του «οι τοίχοι του «μιλούν» για τα χρόνια σκληρής δοκιμασίας, αλλά και λαμπρής αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού. Κάνοντας σύντομη αναδρομή ανέφερε ότι με το ξέσπασμα του πολέμου το κτήριο δεσμεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του και στη συνέχεια με την εισβολή των ναζιστών και την κατάληψη της Αθήνας επιτάχθηκε από την Κομαντατούρ. «Τα υπόγεια, αντιαεροπορικά καταφύγια, έγιναν κολαστήρια για τους Έλληνες πατριώτες» τόνισε.

Μετά την Απελευθέρωση και έως τα Δεκεμβριανά εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ. Το 1991 τα παλιά υπόγεια κρατητήρια μετατράπηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού –που ανέλαβε και τη συντήρηση– σε χώρο ιστορικής μνήμης.

Κλείνοντας η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε τη δωρεά «πράξη εταιρικής ευθύνης με ισχυρότατο ιστορικό συμβολισμό» και δεσμεύτηκε πως από κοινού με το δήμο «αυτή η κιβωτός μνήμης θα έχει την ανάδειξη και την αναγνωρισιμότητα που της αρμόζουν».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Χώρο Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» ως «ένα από τα ισχυρότερα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, όπου διατηρείται ακέραιη η εθνική ιστορική και συλλογική μνήμη», επισημαίνοντας: «Σε αυτά τα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής χιλιάδες Έλληνες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν. Άφησαν στο χώρο “θραύσματα” της ύπαρξης τους και συγκλονιστικές μαρτυρίες που συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα».

Παύλος Μυλωνάς και Robert Gauci (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την Εθνική Τράπεζα ο Παύλος Μυλωνάς τόνισε: «Είναι σημαντικό όχι μόνο να διατηρηθεί ο σπουδαίος αυτός ιστορικός χώρος, αλλά και να προβληθεί, τόσο για τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και ως υπενθύμιση της υπερβολής που μπορούν να προκαλέσουν τα πάθη και η δίψα για εξουσία, με την ελπίδα ότι θα παίξει έστω ένα μικρό ρόλο στη διαμόρφωση των ηθών των επόμενων γενιών».

Ο Robert Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική είπε: «Το κτήριο αποτελεί παρακαταθήκη μας στις σημερινές και μελλοντικές γενιές της χώρας. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και για το λόγο αυτόν νιώθουμε περήφανοι που περνάει στα χέρια του».

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώνεται ότι κατά την Κατοχή το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής –έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά– είχε επιταχθεί και στέγαζε την Κομαντατούρ, δηλαδή το γερμανικό Φρουραρχείο. Τα υπόγεια του ως αντιαεροπορικά καταφύγια χωμένα βαθιά στη γη με συμπαγείς ατσάλινες πόρτες και εξαιρετική μόνωση χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων πολιτών, όπως μαρτυρούν ακόμη και οι τοίχοι.

Το 1991 τα κρατητήρια συντηρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται μικροαντικείμενα των κρατουμένων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου, σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα, η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε και μια πόρτα από το κρατητήριο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλαυδία: «Αρνούμαι να φύγει το 2025. Πώς θα είναι το 2026 αν ήταν έτσι το 2025;»

31/12/2025 - 7:56μμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι ελληνικές σειρές φορούσαν τα γιορτινά τους

30/12/2025 - 7:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Μάντζιαρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία πίσω από το τραγούδι «Αύγουστος» του Παπάζογλου – Για να μη χαλάσει τον γάμο του, έγραψε ένα τραγούδι… λυπητερό

30/12/2025 - 12:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράμα: Πολύτιμες παιδικές μνήμες από το Μουσείο Μπενάκη στο Σαντιρβάν τζαμί

29/12/2025 - 3:54μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΕΗ: Μεγάλη απεργία στα θέατρα σήμερα – Στο πλευρό των ηθοποιών, μουσικοί και τεχνικοί

27/12/2025 - 1:26μμ
Παιδιά Ελλήνων στην Τασκένδη (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη»: Έκθεση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας

25/12/2025 - 5:06μμ
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

24/12/2025 - 9:53μμ
(Πηγή: pixabay.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στον ελληνικό κινηματογράφο: Λίγες αλλά ξεχωριστές οι εγχώριες ταινίες

23/12/2025 - 9:00μμ
(Εικ.: Stephane / Pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Δέντρο του Δωδεκάμερου – Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου, θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις των ημερών

23/12/2025 - 5:22μμ
O Chris Rea το 2006 (φωτ.: EPA / Mate Nandorfi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Chris Rea: Ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» πέθανε σε ηλικία 74 ετών

22/12/2025 - 7:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Άμστερνταμ: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε ναό του 19ου αιώνα

24 λεπτά πριν
Συγκινημένος Έλληνας τρόφιμος του οίκου ευγηρίας της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο Σίδνεϊ μαζί με τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς (φωτ.: TheGreekHerald.com.au/Andriana Simos)

Ομογένεια: Οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές των Ελλήνων της Αυστραλίας για το 2025

55 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κολωνός: Ριφιφί με λεία 500 ευρώ σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Alessandro della Valle)

Κραν-Μοντανά: Περίπου 40 οι νεκροί από την έκρηξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)

2026: Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη έπειτα από 27 χρόνια και άλλα αστρονομικά γεγονότα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Η «ασπρόμαυρη» ιστορική χρονιά ξεκίνησε με ένα βίντεο: «Ένας αιώνας ΠΑΟΚ»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign