pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κοραή 4»: Το κολαστήριο της Κομαντατούρ πέρασε στο υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η δωρεά του Χώρου Ιστορικής Μνήμης από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική

8/12/2023 - 11:11μμ
Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» παραδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του διευθύνοντος σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, οι δύο φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας του κτηρίου της οδού Κοραή 4.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στη βαρύνουσα ιστορική αξία του κτηρίου όπου σήμερα, 72 χρόνια μετά, στα υπόγεια του «οι τοίχοι του «μιλούν» για τα χρόνια σκληρής δοκιμασίας, αλλά και λαμπρής αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού. Κάνοντας σύντομη αναδρομή ανέφερε ότι με το ξέσπασμα του πολέμου το κτήριο δεσμεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του και στη συνέχεια με την εισβολή των ναζιστών και την κατάληψη της Αθήνας επιτάχθηκε από την Κομαντατούρ. «Τα υπόγεια, αντιαεροπορικά καταφύγια, έγιναν κολαστήρια για τους Έλληνες πατριώτες» τόνισε.

Μετά την Απελευθέρωση και έως τα Δεκεμβριανά εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ. Το 1991 τα παλιά υπόγεια κρατητήρια μετατράπηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού –που ανέλαβε και τη συντήρηση– σε χώρο ιστορικής μνήμης.

Κλείνοντας η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε τη δωρεά «πράξη εταιρικής ευθύνης με ισχυρότατο ιστορικό συμβολισμό» και δεσμεύτηκε πως από κοινού με το δήμο «αυτή η κιβωτός μνήμης θα έχει την ανάδειξη και την αναγνωρισιμότητα που της αρμόζουν».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Χώρο Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» ως «ένα από τα ισχυρότερα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, όπου διατηρείται ακέραιη η εθνική ιστορική και συλλογική μνήμη», επισημαίνοντας: «Σε αυτά τα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής χιλιάδες Έλληνες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν. Άφησαν στο χώρο “θραύσματα” της ύπαρξης τους και συγκλονιστικές μαρτυρίες που συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα».

Παύλος Μυλωνάς και Robert Gauci (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την Εθνική Τράπεζα ο Παύλος Μυλωνάς τόνισε: «Είναι σημαντικό όχι μόνο να διατηρηθεί ο σπουδαίος αυτός ιστορικός χώρος, αλλά και να προβληθεί, τόσο για τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και ως υπενθύμιση της υπερβολής που μπορούν να προκαλέσουν τα πάθη και η δίψα για εξουσία, με την ελπίδα ότι θα παίξει έστω ένα μικρό ρόλο στη διαμόρφωση των ηθών των επόμενων γενιών».

Ο Robert Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική είπε: «Το κτήριο αποτελεί παρακαταθήκη μας στις σημερινές και μελλοντικές γενιές της χώρας. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και για το λόγο αυτόν νιώθουμε περήφανοι που περνάει στα χέρια του».

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώνεται ότι κατά την Κατοχή το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής –έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά– είχε επιταχθεί και στέγαζε την Κομαντατούρ, δηλαδή το γερμανικό Φρουραρχείο. Τα υπόγεια του ως αντιαεροπορικά καταφύγια χωμένα βαθιά στη γη με συμπαγείς ατσάλινες πόρτες και εξαιρετική μόνωση χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων πολιτών, όπως μαρτυρούν ακόμη και οι τοίχοι.

Το 1991 τα κρατητήρια συντηρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται μικροαντικείμενα των κρατουμένων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου, σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα, η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε και μια πόρτα από το κρατητήριο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

17/01/2026 - 12:57μμ
Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

16/01/2026 - 5:24μμ
Με τον Κώστα Μπάρκουλη, σε σκηνή από ταινία του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου (πηγή: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέλπω Ζαρόκωστα: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών – Στο Σίδνεϊ είχε κάνει τα πρώτα της βήματα

16/01/2026 - 3:03μμ
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

15/01/2026 - 3:02μμ
Ο Τύμβος του Καραάγατς στην Αδριανούπολη δεσπόζει σε φυσικό ύψωμα (πηγή: Μουσείο Bilecik)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη σκιά του Μίδα: Τάφος στη Φρυγία ίσως ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας

15/01/2026 - 9:05πμ
Η «Οικία Κοκοβίκου» σήμερα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικία Κοκοβίκου: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο στην Πλάκα

14/01/2026 - 4:51μμ
(Πηγή: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - trailer)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό σινεμά όχι μόνο είναι εδώ αλλά γεμίζει και τις αίθουσες

13/01/2026 - 6:47μμ
Στο δημαρχείο της Βιέννης έγινε η κλήρωση για τις συμμετοχές στους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2026 (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/Thomas Ledl)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό θα διαγωνιστεί η Ελλάδα στις 12 Μαΐου

12/01/2026 - 10:20μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Ελληνικό Θαύμα στην Τασκένδη» (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Ελληνικό Θαύμα στην Τασκένδη» – Τιμάται η ιστορία των πολιτικών προσφύγων

12/01/2026 - 4:44μμ
Ο Χρ. Πολίτης, Ορέστης στην παράσταση του Εθνικού «Ορέστεια: Χοηφόροι-Ευμενίδες», 1971 (φωτ.: Α. Διαμαντόπουλος, πηγή: n-t.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του Χρίστου Πολίτη: Διέγραψε μια γόνιμη πορεία δεκαετιών στην Τέχνη

9/01/2026 - 12:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Με καρέ ο Γιόβιτς διέσυρε τον Παναθηναϊκό

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επιτυχής η διάσωση των ορειβατών στον Ταΰγετο – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»)

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» δίνει ραντεβού για ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: European Union)

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο: Ευρωπαϊκή κινητοποίηση απέναντι στις απειλές Τραμπ

1 ώρα πριν
Εικόνα από το βιβλίο «Ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (σκίτσο: Χρήστος Δημάρχου)

«Κρίμαν, κρίμαν…» – Αλλιώς, το μαρτύριο και η …εκδίκηση της νύφης σε ένα ποντιακό ανέκδοτο από τη Χαλδία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Άνετα ο ΠΑΟΚ τον ΟΦΗ – Νίκη-ανάσα για την ΑΕΛ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign