pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κοραή 4»: Το κολαστήριο της Κομαντατούρ πέρασε στο υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η δωρεά του Χώρου Ιστορικής Μνήμης από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική

8/12/2023 - 11:11μμ
Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» παραδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του διευθύνοντος σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, οι δύο φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας του κτηρίου της οδού Κοραή 4.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στη βαρύνουσα ιστορική αξία του κτηρίου όπου σήμερα, 72 χρόνια μετά, στα υπόγεια του «οι τοίχοι του «μιλούν» για τα χρόνια σκληρής δοκιμασίας, αλλά και λαμπρής αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού. Κάνοντας σύντομη αναδρομή ανέφερε ότι με το ξέσπασμα του πολέμου το κτήριο δεσμεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του και στη συνέχεια με την εισβολή των ναζιστών και την κατάληψη της Αθήνας επιτάχθηκε από την Κομαντατούρ. «Τα υπόγεια, αντιαεροπορικά καταφύγια, έγιναν κολαστήρια για τους Έλληνες πατριώτες» τόνισε.

Μετά την Απελευθέρωση και έως τα Δεκεμβριανά εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ. Το 1991 τα παλιά υπόγεια κρατητήρια μετατράπηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού –που ανέλαβε και τη συντήρηση– σε χώρο ιστορικής μνήμης.

Κλείνοντας η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε τη δωρεά «πράξη εταιρικής ευθύνης με ισχυρότατο ιστορικό συμβολισμό» και δεσμεύτηκε πως από κοινού με το δήμο «αυτή η κιβωτός μνήμης θα έχει την ανάδειξη και την αναγνωρισιμότητα που της αρμόζουν».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Χώρο Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» ως «ένα από τα ισχυρότερα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, όπου διατηρείται ακέραιη η εθνική ιστορική και συλλογική μνήμη», επισημαίνοντας: «Σε αυτά τα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής χιλιάδες Έλληνες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν. Άφησαν στο χώρο “θραύσματα” της ύπαρξης τους και συγκλονιστικές μαρτυρίες που συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα».

Παύλος Μυλωνάς και Robert Gauci (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την Εθνική Τράπεζα ο Παύλος Μυλωνάς τόνισε: «Είναι σημαντικό όχι μόνο να διατηρηθεί ο σπουδαίος αυτός ιστορικός χώρος, αλλά και να προβληθεί, τόσο για τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και ως υπενθύμιση της υπερβολής που μπορούν να προκαλέσουν τα πάθη και η δίψα για εξουσία, με την ελπίδα ότι θα παίξει έστω ένα μικρό ρόλο στη διαμόρφωση των ηθών των επόμενων γενιών».

Ο Robert Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική είπε: «Το κτήριο αποτελεί παρακαταθήκη μας στις σημερινές και μελλοντικές γενιές της χώρας. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και για το λόγο αυτόν νιώθουμε περήφανοι που περνάει στα χέρια του».

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώνεται ότι κατά την Κατοχή το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής –έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά– είχε επιταχθεί και στέγαζε την Κομαντατούρ, δηλαδή το γερμανικό Φρουραρχείο. Τα υπόγεια του ως αντιαεροπορικά καταφύγια χωμένα βαθιά στη γη με συμπαγείς ατσάλινες πόρτες και εξαιρετική μόνωση χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων πολιτών, όπως μαρτυρούν ακόμη και οι τοίχοι.

Το 1991 τα κρατητήρια συντηρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται μικροαντικείμενα των κρατουμένων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου, σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα, η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε και μια πόρτα από το κρατητήριο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ποζάρει στην έκθεση των νέων έργων του «Painting and Photography» στην γκαλερί Annely Juda Fine Art στο Λονδίνο, 14 Μαΐου 2015 (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο ζωγράφος που έβαλε το φως της Καλιφόρνιας στην παγκόσμια τέχνη

12/06/2026 - 2:51μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

9/06/2026 - 9:04πμ
Η Καίτη Γαρμπή (φωτ.: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι η Καίτη (Γαρμπή) που αγαπούσες, που αγαπάς και που θα αγαπάς – Και έχει και γενέθλια

8/06/2026 - 5:11μμ
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μεγαλέξανδρο με τον Βουκεφάλα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

8/06/2026 - 3:55μμ
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν στο γεύμα των υποψηφίων για τα 98α Βραβεία Όσκαρ. 10 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάνθιμος σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο; – «Δεν ξέρω αν θα κάνω άλλες ταινίες»

7/06/2026 - 2:23μμ
(Πηγή: facebook.com/Περιοδικό «Αρμενικά»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αρμενική λύρα – Ήχοι και αντίλαλοι»: Μια σπουδαία ανθολογία αρμενικής ποίησης στα ελληνικά

5/06/2026 - 11:20πμ
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

3/06/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Πακιστάν: «Οριστικοποιήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν» – Κοντά στο τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορικό ορόσημο για τον Ίλον Μασκ: Η περιουσία του ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια

45 λεπτά πριν
Άποψη από κεντρικό δρόμο στο Αντάπαζαρ των αρχών του 20ού αιώνα (πηγή: Virtual Genocide Memorial)

Γιασλί Κετσίτ: Το μεγαλύτερο αμιγώς ποντιακό χωριό του Ατάπαζαρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» επενδύει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι

2 ώρες πριν

Χαλκιδική: Προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Δήμου Κασσάνδρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/EUROKINISSI)

Τραγωδία στη Χίο: 31χρονος υπέκυψε στα τραύματά του μετά από μαχαιριά του θείου του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign