pontosnews.gr
Σάββατο, 7/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κοραή 4»: Το κολαστήριο της Κομαντατούρ πέρασε στο υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η δωρεά του Χώρου Ιστορικής Μνήμης από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική

8/12/2023 - 11:11μμ
Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» παραδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του διευθύνοντος σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, οι δύο φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας του κτηρίου της οδού Κοραή 4.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στη βαρύνουσα ιστορική αξία του κτηρίου όπου σήμερα, 72 χρόνια μετά, στα υπόγεια του «οι τοίχοι του «μιλούν» για τα χρόνια σκληρής δοκιμασίας, αλλά και λαμπρής αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού. Κάνοντας σύντομη αναδρομή ανέφερε ότι με το ξέσπασμα του πολέμου το κτήριο δεσμεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του και στη συνέχεια με την εισβολή των ναζιστών και την κατάληψη της Αθήνας επιτάχθηκε από την Κομαντατούρ. «Τα υπόγεια, αντιαεροπορικά καταφύγια, έγιναν κολαστήρια για τους Έλληνες πατριώτες» τόνισε.

Μετά την Απελευθέρωση και έως τα Δεκεμβριανά εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ. Το 1991 τα παλιά υπόγεια κρατητήρια μετατράπηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού –που ανέλαβε και τη συντήρηση– σε χώρο ιστορικής μνήμης.

Κλείνοντας η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε τη δωρεά «πράξη εταιρικής ευθύνης με ισχυρότατο ιστορικό συμβολισμό» και δεσμεύτηκε πως από κοινού με το δήμο «αυτή η κιβωτός μνήμης θα έχει την ανάδειξη και την αναγνωρισιμότητα που της αρμόζουν».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Χώρο Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» ως «ένα από τα ισχυρότερα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, όπου διατηρείται ακέραιη η εθνική ιστορική και συλλογική μνήμη», επισημαίνοντας: «Σε αυτά τα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής χιλιάδες Έλληνες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν. Άφησαν στο χώρο “θραύσματα” της ύπαρξης τους και συγκλονιστικές μαρτυρίες που συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα».

Παύλος Μυλωνάς και Robert Gauci (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Από την Εθνική Τράπεζα ο Παύλος Μυλωνάς τόνισε: «Είναι σημαντικό όχι μόνο να διατηρηθεί ο σπουδαίος αυτός ιστορικός χώρος, αλλά και να προβληθεί, τόσο για τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και ως υπενθύμιση της υπερβολής που μπορούν να προκαλέσουν τα πάθη και η δίψα για εξουσία, με την ελπίδα ότι θα παίξει έστω ένα μικρό ρόλο στη διαμόρφωση των ηθών των επόμενων γενιών».

Ο Robert Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική είπε: «Το κτήριο αποτελεί παρακαταθήκη μας στις σημερινές και μελλοντικές γενιές της χώρας. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και για το λόγο αυτόν νιώθουμε περήφανοι που περνάει στα χέρια του».

Τα υπόγεια στο Νο4 της Κοραή, εκεί όπου βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σημειώνεται ότι κατά την Κατοχή το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής –έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά– είχε επιταχθεί και στέγαζε την Κομαντατούρ, δηλαδή το γερμανικό Φρουραρχείο. Τα υπόγεια του ως αντιαεροπορικά καταφύγια χωμένα βαθιά στη γη με συμπαγείς ατσάλινες πόρτες και εξαιρετική μόνωση χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων πολιτών, όπως μαρτυρούν ακόμη και οι τοίχοι.

Το 1991 τα κρατητήρια συντηρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται μικροαντικείμενα των κρατουμένων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου, σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα, η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε και μια πόρτα από το κρατητήριο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μύκονος: Το αρχαίο νήμα της υφαντικής ξαναζωντανεύει μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ

6/11/2026 - 12:08πμ
Νετανιάχου και Πούτιν διά χειρός Platon, στον ίδιο τοίχο του Μουσείου Μπενάκη (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Platon στο Μουσείο Μπενάκη: Από την Πάρο στον Πούτιν – Οι ιστορίες πίσω από τα πορτρέτα

5/11/2026 - 3:31μμ
Οι δύο χάλκινοι κρίκοι με εξοχές που συνόδευαν τη νεκρή στον τάφο του Σέντεν (πηγή: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κελτικός τάφος 2.300 ετών: Τα κοσμήματα και η ασυνήθιστη προσφορά

3/11/2026 - 9:01πμ
Τμήμα του Τείχους των Φωκέων (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θερμοπύλες: Το τείχος των Φωκέων βγαίνει από την αφάνεια

2/11/2026 - 9:01μμ
Τρεις από τους συμμετέχοντες στο φετινό Lyre Camp (Φωτ.: Θεόδωρος Κουμαρτζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Lyre Camp»: Πενήντα άτομα από 11 χώρες συναντήθηκαν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα

1/11/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

31/10/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΜΑΘ: Έκθεση αφιερωμένη στο Έπος του ’40 – Πώς κατέγραψε ο Τύπος τις συγκλονιστικές 219 ημέρες του πολέμου

29/10/2026 - 2:35μμ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

28/10/2026 - 1:39πμ
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

27/10/2026 - 3:28μμ
Ο Διονύσης Φερεντίνος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

26/10/2026 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)

Υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τουρκικές αντιδράσεις για τις έρευνες του γαλλικού πλοίου – Επιμένει στην απαίτηση έγκρισης η Άγκυρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekcommunity.com.au)

Μεγάλη επένδυση, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, στην ιστορία και τη μελέτη της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Κακή εμφάνιση και τρίτη ήττα για τον Ολυμπιακό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Τραυματίστηκε 36χρονος – Δύο προσαγωγές από την αστυνομία

2 ώρες πριν
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Στη φυλακή ο διευθυντής και δύο υπάλληλοι της Πολεοδομίας για το κύκλωμα με τα «γρηγορόσημα»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σχολικά γεύματα: Έλεγχοι μετά τις καταγγελίες σε Αιγάλεω και Πέραμα – Τι απαντά ο ΟΠΕΚΑ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV