pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καρφί στο φέρετρο των 12 μιλίων

Του Σάββα Καλεντερίδη

8/12/2023 - 4:15μμ
Στιγμιότυπο από τη διακλαδική άσκηση Ελλάδος-Γαλλίας «Αργώ-22» (φωτ. αρχείου: geetha.mil.gr)

Στιγμιότυπο από τη διακλαδική άσκηση Ελλάδος-Γαλλίας «Αργώ-22» (φωτ. αρχείου: geetha.mil.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα μίλια, είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και μπορεί να λυτρώσει μια για πάντα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εάν η Ελλάδα κάνει χρήση του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος που της παρέχεται από το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία για το Δίκαιο των Θαλασσών του Μοντέγκο Μπέι, το οποίο είναι δικαίωμα μπορεί να το ασκήσει χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν, τότε αφαιρείται ο γεωγραφικός χώρος πάνω στον οποίον η Τουρκία ξεδιπλώνει τις διεκδικήσεις και της επεκτατικές της πολιτικές.

Με άλλα λόγια, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, λύνονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και τότε όντως θα μείνει για ρύθμιση το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έθεσε ως μείζονα στόχο της εθνικής της πολιτικής να αποτρέψει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, φθάνοντας μέχρι το σημείο η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1995 να πάρει απόφαση δίνοντας εξουσιοδότηση ες αεί στις τουρκικές κυβερνήσεις να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ασκούσε το δικαίωμα της επέκτασης πέραν των έξι ναυτικών μιλίων.

Το 1997, μετά την Κρίση των Ιμίων, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Σημίτης, τη παροτρύνσει της κυρίας Όλμπραϊτ, υπέγραφε με τον κύριο Ντεμιρέλ στην Ισπανία τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, τα βασικότερα σημεία της οποίας ορίζουν επιγραμματικά πως:

«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν την προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις που θα βασίζονται σε:

  • Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
  • Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
  • Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.
  • Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.
  • Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης, και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Σημειώνεται ότι το τέταρτο και το πέμπτο σημείο «φωτογραφίζουν» τα δώδεκα μίλια. Δηλαδή, με την αναγνώριση «νόμιμων ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην ουσία νομιμοποιούμε την «απειλή πολέμου, ενώ με την «αποφυγή μονομερών ενεργειών», κλείνουμε την πόρτα στην επέκταση.

Αυτά τα εικοσιέξι χρόνια που πέρασαν από την υπογραφή της διακήρυξης, αποδείχτηκε ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε την υπογραφή της, αφού φθάσαμε στο «Τουρκολυβικό Μνημόνιο», στη «Γαλάζια Πατρίδα», τις «βόλτες» του Ορούτς Ρέις επί 92 ημέρες και τις έρευνες σε ελληνική –με βάση το διεθνές δίκαιο– ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, σε επιστολές στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, σε εκατοντάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και σε πόσα άλλα.

Χθες, Πέμπτη, 7 Δεκεβρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν μια νέα διακήρυξη, χωρίς να γίνει καν λόγος για την καταπάτηση της προηγούμενης από την Τουρκία.

Οι φόβοι που είχαμε να μην αποτελεί η νέα αυτή διακήρυξη ανανέωση ή και επέκταση της Διακήρυξης της Μαδρίτης, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Στη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» μεταξύ άλλων αναφέρεται και το εξής:

«Συμφώνησαν στο κάτωθι:

…OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που δεν έχει καταργηθεί και είναι εν ισχύ η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για πόλεμο κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 12 ναυτικών μιλίων, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προβεί σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήσης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, βάλαμε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των 12 ναυτικών μιλίων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram)

Γιώργος Μουφλουζέλης: Ο αδικημένος ρεμπέτης

46 λεπτά πριν
(Πηγή: meteo.gr)

Εφιάλτης στην Αττική: Κάηκε το 42% των δασών της από το 2017

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής «Ο Πρόσφυγας»)

Αναβίωση του εθίμου «Τα Σάτσια» στη Γεωργιανή Καβάλας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

myAGRO: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign