pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ενθύμια από τη Μικρά Ασία στη Νέα Υόρκη – Έκθεση με κειμήλια από το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω

Αντικείμενα και φωτογραφίες απλών ανθρώπων αδιάψευστοι μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων

1/12/2023 - 4:38μμ
Επισκέπτες της έκθεσης περιεργάζονται τα εκθέματα (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

Επισκέπτες της έκθεσης περιεργάζονται τα εκθέματα (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη Νέα Υόρκη παρουσιάζεται από το βράδυ της Τετάρτης η έκθεση Ενθύμια από τη Μικρά Ασία: Καθημερινή Ζωή, Καταστροφή, Μετεγκατάσταση, του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω, με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 100 από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης. Η μεταφορά της έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, έγινε με μέριμνα του Προξενείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στόχος είναι οι επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, καθώς μέσα από αντικείμενα και φωτογραφίες απλών ανθρώπων ξεδιπλώνονται πτυχές της καθημερινότητας και μαρτυρίες μίας από τις τραγικότερες και πιο αιματηρές περιόδους της ιστορίας.

Ορισμένα από τα εκθέματα (φωτ.: facebook/Consulate General of Greece in New York)

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό-αρχαιολόγο δρ Κυριακή Καρόγλου και περιλαμβάνει συνολικά πάνω από εξήντα φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία, λευκά είδη, ενδύματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη και χειροτεχνήματα, που, επί της ουσίας, αποτελούν δωρεά των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα, που υπογράφει ο Χριστόδουλος Αθανασάτος, στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» Γιάννης Κουτούλιας.

Άποψη των κειμηλίων φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

«Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μελανότερη σελίδα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα και ένα μέρος αυτών εδώ, στις ΗΠΑ. Για αυτό είναι πολύ σημαντική αυτή η έκθεση. Στους 15 μήνες που εγώ βρίσκομαι στην Αμερική έχω γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας», ανέφερε ο Ντίνος Κωνσταντίνου.

Η είσοδος του προξενείου με το μπάνερ της έκθεσης (φωτ.: facebook/Consulate General of Greece in New York)

«Είναι ένα όνειρο που γεννήθηκε από μια τρελή ιδέα. Μια εργατική πόλη, όπως το Αιγάλεω, να ανοίγει τα φτερά της για να παρουσιάσει τη μικρασιατική ιδέα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αρχικά, ήταν κάτι που μας φαινόταν άπιαστο. Όμως, ξεκινήσαμε από τη Σμύρνη το 2017, όταν πείσαμε τους Τούρκους να μας δώσουν το Δημαρχείο της Σμύρνης να φιλοξενηθεί η έκθεση. Έτσι, καταφέραμε να πάνε τα αντικείμενα και οι φωτογραφίες των ανθρώπων εκεί απ’ όπου έφυγαν», προσέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Γιάννης Κουτούλιας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προσέθεσε πως, ως Κωνσταντινουπολίτης πρώτης γενιάς έχει έναν επιπλέον προσωπικό λόγο να αισθάνεται συγκινημένος.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο γενικός πρόξενος Ντίνος Κωνσταντίνου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημήτριος (φωτ.: facebook/Consulate General of Greece in New York)

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, η οποία, για εμένα, που είμαι πρώτης γενιάς Κωνσταντινουπολίτης, σημαίνει πάρα πολλά. Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο με τις μνήμες της Μικρασίας, αλλά και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ποια είναι η Μικρασία. Διετέλεσα ο ίδιος Μητροπολίτης μιας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας, της Μητροπόλεως Προύσσης, την οποία με τη βοήθεια Ελληνοαμερικανών –αλλά και του Σεβασμιωτάτου (σ.σ. Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου) που είναι και παρών- την αναστήσαμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Ειρήνη Τορνεσάκη ερμήνευσε τρία μικρασιατικά τραγούδια (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)

Ξεχωριστό χρώμα στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε η ερμηνεία τριών εμβληματικών τραγουδιών («Κοράσιν ετραγούδαγε», «Από ξένο τόπο», «Μενεξέδες και Ζουμπούλια») από την ερμηνεύτρια Ειρήνη Τορνεσάκη, η οποία έχει μικρασιατικές ρίζες και απέσπασε το χειροκρότημα και τα καλύτερα σχόλια των παρευρισκομένων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 09:00 έως τις 15:00.

⇒Πηγή: ekirikas.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: greekaustralians.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Διάλεξη του Alistair Gillard για τη συμβολή των Ελληνοαυστραλών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 

19/08/2026 - 9:10πμ
Έλληνες επιβιβάζονται σε βάρκες για να μεταβούν σε υπερωκεάνειο που θα τους μεταφέρει στις ΗΠΑ (Πάτρα, 1910) (φωτ.: http://commons.wikimedia.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Πανεπιστημιακό μάθημα γίνεται η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς

18/08/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βικτώρια: Ο Δεκαπενταύγουστος της ελληνικής διασποράς με πίστη, χορό και παράδοση

18/08/2026 - 10:41πμ
(Φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στο Τορόντο: Η Παναγία Σουμελά ένωσε τους Πόντιους της ομογένειας

17/08/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: perrynhalkitis.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Επίτιμος διδάκτορας του ΠΑΔΑ ο ομογενής ακαδημαϊκός Παράσχος Χαλκίτης

17/08/2026 - 12:52μμ
Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

14/08/2026 - 10:46μμ
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

13/08/2026 - 11:11μμ
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

13/08/2026 - 9:45μμ
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι εγγραφές στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης για το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027

23 λεπτά πριν
Το επίμαχο στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: instagram)

Εθνική Αθηνών-Κορίνθου: Ταυτοποιήθηκε 82χρονη που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

55 λεπτά πριν

Θεσσαλονίκη: Πιάστηκε ο λύκος που είχε επιτεθεί σε 4χρονο παιδί – Η ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συνέδραμαν

2 ώρες πριν
Οι μαγείρισσες της ΕΠΩΦ κατά την προετοιμασία του γαστρονομικού μέρους της εκδήλωσης (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων)

Ωραιόκαστρο: Νέα ημερομηνία για την αναβίωση της ζωής στα παρχάρια – Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ρόδος: Συνελήφθη Βρετανός για κλοπή χρηματοκιβωτίου με 100.000 ευρώ από το Φαληράκι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: blogs.sch.gr/siopiloi-martires)

Καβάλα: Μαθητές του Μουσικού Σχολείου αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης μέσα από οικογενειακά κειμήλια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV