pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: Να επιστρέψουν στην Παναγία Σουμελά τα κειμήλιά της που φυλάσσονται σε μουσεία της Τουρκίας

Πώς συνδέεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων στην ιερά μονή

30/11/2023 - 5:17μμ
(Φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

(Φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναπάντητες παραμένουν οι επιστολές που απέστειλε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την επιστροφή των κλεμμένων από Τούρκους εθνικιστές κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά στην ανακαινισμένη ιστορική Μονή του Πόντου και την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.

Με νεότερη επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, τους αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, το ΠΑΣΠΕ συνδέει τη διπλωματική εμπλοκή στη Βρετανία –ματαίωση συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ– με το θέμα των κειμηλίων της Σουμελά αλλά και την Αγία Σοφία Τραπεζούντας.

Ζητάει από τον Έλληνα πρωθυπουργό «να εντάξει στην ατζέντα των ατιημάτων της χώρας μας προς τον Τούρκο πρόεδρο, για τοποθέτηση των κειμηλίων στην ανακαινισμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

«Θεωρούμε ότι το απαράδεκτο διπλωματικά, όσο και ατυχές αυτό γεγονός, συνδέεται απολύτως και με τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που επί δεκαέξι αιώνες αποτέλεσε εθνικοθρησκευτικό σύμβολο του Ελληνισμού των παρευξείνιων περιοχών και όχι μόνον, που κλάπηκαν πριν 100 χρόνια, μετά την καταστροφή και τη βεβήλωσή της από φανατικούς Τούρκους εθνικιστές και σήμερα φυλάσσονται στα μουσεία της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άγια Σοφία Τραπεζούντας (φωτ.: Θ. Κιζιρίδου)

Παράλληλα προστίθεται πως «Επειδή δεν υπάρχει “πολιτισμικόμετρο” με το οποίο θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και έτσι να κρίνουμε την αξία κάθε μνημείου, πιστεύουμε ότι και τα κειμήλια της Ιστορικής Μονής, αλλά και η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά και ιστορική σημασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου, που έχασαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν χωρίς τη θέλησή τους, τα ιερά και τα όσια των προγόνων τους, τα μνημεία τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα πνευματικά ιδρύματα που για αιώνες δημιούργησαν οι πρόγονοί τους».

Το ΠΑΣΠΕ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να το ενημερώσουν για την πορεία τους. 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Μετά την προσβλητική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στο πρόσωπό σας και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, θεωρώντας δεδομένο ότι δίνετε, καθώς και οι αρμόδιοι yπουργοί στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, την ίδια σημασία και βαρύτητα στη διεκδίκηση από μέρους της χώρας μας, της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους ανακαινισμένους χώρους της που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο και έτσι της επανένωσης και της ανάδειξης της ελληνικοχριστιανικής ταυτότητας του μνημείου, περιμένουμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τις πρωτοβουλίες σας!», σημειώνει το ΠΑΣΠΕ κλείνοντας την επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» έκοψε βασιλόπιτα και εύχεται «Καλοχρονίαν και καλοτυχίαν»

6/02/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» στον παλμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών

6/02/2026 - 10:28πμ
(Πηγή: Google maps)
ΠΟΝΤΟΣ

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

5/02/2026 - 9:30μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης των «Αργοναυτών» στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καλόν χρονίαν» είπαν οι «Αργοναύτες» Κιλκίς – Οι Πόντιοι της πόλης μπήκαν δυνατά στο 2026

5/02/2026 - 8:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Η ποντιακή παράδοση ζωντάνεψε μέσα από το θέατρο

5/02/2026 - 7:40μμ
Ο Γ. Παρχαρίδης στο βήμα του 12ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, το 2016 στην Ξάνθη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ιβάν Σαββίδης για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

5/02/2026 - 6:43μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεφάντωμα μέχρι το πρωί με χορό και τραγούδι για τους Πόντιους του Έβρου

5/02/2026 - 6:15μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κ. Παπουτσίδης απευθύνεται στα μέλη του σωματείου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Βασίλης Κηπόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Κοπή βασιλόπιτας με τραγούδια και έθιμα του Πόντου

5/02/2026 - 4:29μμ
Οι αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεολογική Σχολή του Πόντου: Η σύντομη αλλά σημαντική πορεία ενός πνευματικού φάρου

5/02/2026 - 3:40μμ
Ο Λευτέρης Κοκκινίδης σε μουχαπέτι (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Λευτέρης Κοκκινίδης, ένας γνήσιος της ποντιακής λαϊκής παράδοσης

5/02/2026 - 2:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay)

Η «αθώα» απάτη περί δήθεν επιστροφής χρημάτων

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» έκοψε βασιλόπιτα και εύχεται «Καλοχρονίαν και καλοτυχίαν»

45 λεπτά πριν
Ο Τούρκος ελεγκτής Σερκάν Σ που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 26χρονο Έλληνα (φωτ.: glomex)

Βαρύ κατηγορητήριο για τον 26χρονο Έλληνα μετά το θάνατο ελεγκτή στη Γερμανία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)

Οι «Τραντέλλενες» στον παλμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να «εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν» ενόψει συνομιλιών υψηλού ρίσκου στο Ομάν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

ΕΛΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στις 7 & 8 Φεβρουαρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign