pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας – Πιο αυστηρές ποινές για ενδοοικογενειακή βία, απόπειρα βιασμού και εμπρησμό

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τα 105 άρθρα

28/11/2023 - 10:07μμ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο των 105 άρθρων για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, παρουσία του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα.

Ορισμένες από τις αλλαγές που θα επιφέρει είναι επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αυστηροποίηση των ποινών σε αδικήματα όπως είναι η απόπειρα βιασμού, που από τα οκτώ έτη, θα ανέρχεται πλέον στα 20, εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας, αισθητή μείωση των αναβολών και επιβολή αναβολόσιμου από 80 έως 200 ευρώ όταν οι αναβολές οφείλονται στον δικηγόρο.

Επιπροσθέτως, ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών ορίζεται ότι θα εκτίονται πραγματικά σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ παράλληλα, αυξάνεται η πρόσκαιρη κάθειρξη από τα 15 στα 20 έτη για τα εγκλήματα που έχουν μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα, η εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς από το πλαίσιο ποινής 1-5 έτη αυστηροποιείται και ανέρχεται σε πλαίσιο 3-5 έτη), ενώ προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Ακόμη, όλα τα αδικήματα, όπως απιστία, απάτη, υπεξαίρεση και τοκογλυφία, σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση, ενώ αυτεπάγγελτη θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση διατροφής

Σε άλλο σημείο ο Γ. Φλωρίδης ανέφερε ότι θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος όποιος παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και προκαλεί  βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο, όλα τα πλημμελήματα θα δικάζονται από το μονομελές πλημμελειοδικείο πλην εκείνων που αφορούν τα υπηρεσιακά εγκλήματα (παράβαση καθήκοντος κ.λπ.) και την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, τα οποία θα δικάζονται από τριμελείς συνθέσεις.

Ακόμα, θεσπίζεται το γενικό ακαταδίωκτο στους δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, κ.λπ. οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία υποπίπτουν στην αντίληψή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται από κακόβουλες μηνύσεις που θα κατατίθενται σε βάρος τους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Συνοπτικά και ενδεικτικά, το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει:

– Από κανόνας, γίνεται εξαίρεση η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

– Έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπή της ποινής σε χρήμα (η οποία επανέρχεται) για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

– Πραγματική έκτιση μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη.

– Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.

– Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.

– Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).

– Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης. Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.

– Άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων, των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων.

– Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.

-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.

– Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).

– Πρόβλεψη αξιοποίνου, με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

– Αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.

– Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.

– Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.

– Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

– Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

– Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

– Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.

– Παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα θύματα μέσω ατομικής αξιολόγησης τους και διαχείρισης του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

16/06/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Michalopoulou)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΠΘ: Πρύτανης εξελέγη η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου

16/06/2026 - 10:50μμ
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ-Ιράν: «Ποτέ δεν με ενδιέφερε η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν», δηλώνει τώρα ο Τραμπ

16/06/2026 - 10:20μμ
Αλόννησος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λειψυδρία: Αλόννησος και Τήνος εκπέμπουν SOS – Εντάσσονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης

16/06/2026 - 8:55μμ
Από παλαιότερο καλοκαιρινό χορό του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου: Με «Λεφτοκάρυα» ο πρώτος καλοκαιρινός χορός του σωματείου

16/06/2026 - 7:30μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βαγγέλης Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο «μικροσκόπιο» για φόλες σε αδέσποτες γάτες – Ελεύθερος μετά την απολογία του

16/06/2026 - 6:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Αποβλήθηκαν οι δικηγορικοί σύλλογοι και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης

16/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο 63χρονος καθηγητής για σεξουαλική παρενόχληση 8χρονης σε πάρκο στις Συκιές

16/06/2026 - 3:23μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή στον εισαγγελέα εφετών Πειραιά του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου μετά την αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης του και την επιστροφή του στη φυλακή  (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Επιστροφή στον Κορυδαλλό – Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αποφυλάκισή του

16/06/2026 - 11:00πμ
Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές παραστάσεις πολιτικής αγωγής – Στο επίκεντρο οι ενστάσεις για το Δημόσιο

16/06/2026 - 9:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ «καθάρισε» για τη Γαλλία στην πρεμιέρα

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Εμμανουήλ Καραλής: Επικράτησε στο Golden Spike της Οστράβας με 5,82 μ.

3 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Maria Michalopoulou)

ΔΠΘ: Πρύτανης εξελέγη η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)

ΗΠΑ-Ιράν: «Ποτέ δεν με ενδιέφερε η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν», δηλώνει τώρα ο Τραμπ

5 ώρες πριν
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign