pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασε τα 90 χρόνια της η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

Χορός, τραγούδι, θέατρο, ένα ιστορικής αξίας ντοκιμαντέρ και έντονη συγκίνηση κατέκλυσαν την κατάμεστη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης

28/11/2023 - 8:25μμ
Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν τα ιστορικά μέλη της ΕΛΘ, Νίκος Σωματαρίδης και Νίκος Παλασίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου)

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν τα ιστορικά μέλη της ΕΛΘ, Νίκος Σωματαρίδης και Νίκος Παλασίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ενενήντα χρόνια ιστορίας «ντυμένα» μαεστρικά με ποντιακό τραγούδι, χορό, ποίηση, και αποσπάσματα από ένα συλλεκτικής αξίας ντοκιμαντέρ, «ξετυλίχτηκαν» στην κατάμεστη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης. Ήταν μια μεγαλοπρεπής και ταυτόχρονα ιδιαίτερα συναισθηματική εκδήλωση, με την οποία η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το ιστορικότερο σωματείο στο χώρο του ποντιακού ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της.

Εννέα δεκαετίες προσφοράς στον ποντιακό ελληνισμό, με τη διάσωση και διατήρηση της πλουσιότατης πολιτιστικής παράδοσης του Πόντου αλλά και με ένα τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο.

Μια κιβωτός για την ιστορία του Πόντου, ένα καταφύγιο για τους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, προκειμένου να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους, να μειώσουν τις λύπες τους και να τρανέψουν τις χαρές τους.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Με απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη 90 χρόνια σε 90′, στο οποίο απεικονίζεται δραματοποιημένα η απόφαση επιφανών Ποντίων της Θεσσαλονίκης το 1933, όλοι τους πρόσφυγες και με επικεφαλής τον γιατρό Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου, να ιδρύσουν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε η εκδήλωση. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα έγινε λόγος για τους σκοπούς της Λέσχης και τονίστηκε ότι το σωματείο δεν θα έχει καμία ανάμιξη στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ο οποίος χαιρέτισε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους, για να ανέβουν ακολούθως στη σκηνή οι δύο από τους τρεις παρουσιαστές της εκδήλωσης, δύο από τα αρχαιότερα εν ζωή μέλη της ΕΛΘ, Νίκος Παλασίδης και Νίκος Σωματαρίδης.

«Μας ξερίζωσαν από τις πατρογονικές εστίες μας και πίστεψαν ότι θα τελειώσουν με εμάς αλλά εμείς ακόμα φωνάζουμε “ο Πόντος ζει”. Δέσαμε τις πληγές μας και βγήκαμε δυνατοί, γιατί αναδιοργανωθήκαμε και ενωθήκαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παλασίδης.

«Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης είναι ο φάρος για τη διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού και στήριγμα όλων των Ποντίων. Είμαστε υπερήφανοι όλοι εμείς που προσφέραμε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, είμαστε περήφανοι όλοι εμείς που συμβάλαμε στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Σωματαρίδης.

Κατάμεστη η αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ψηφιοποιείται το αρχείο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Την ψηφιοποίηση του Αρχείου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και την εντός των επόμενων ημερών ολοκλήρωση της βάσης δεδομένων του Αρχείου, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο», ανακοίνωσε με χαρά, κατά το χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Λέσχης Γιάννης Αποστολίδης, ο οποίος έκανε αναφορά σε κάποια από τα ανεκτίμητης αξίας έγγραφα και αντικείμενα του αρχείου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημαία που σχεδίασε ο Γ. Θωίδης για τον ανεξάρτητο Πόντο, η οποία είναι ίδια με την ελληνική σημαία, με τον μονοκέφαλο αετό στο σημείο του σταυρού.

Η ιστορική σημαία της Αυτόνομης Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου, όπως την σχεδίασε ο Γ. Θωίδης

«Αυτή η σημαία, αντί να κυματίζει στις πόλεις, στα χωριά και στα παρχάρια του Πόντου, τώρα στέκεται μεσίστια σε έναν ιστορικό ιστό, στο Αρχείο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης», σημείωσε. Ο πρόεδρος της ΕΛΘ αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Συνθήκη της Λοζάνης, την οποία χαρακτήρισε «αποφράδα», διότι «έδωσε τέλος στην τρισχιλιόχρονη παρουσία του ελληνισμού στις πατρογονικές εστίες».

Για το «πλουσιότατο κοινωνικό, πολιτιστικό και πάνω απ’ όλα εθνικό έργο» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης έκανε λόγο από την πλευρά του ο Θάνος Μπέγκας, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης. «Διασώζει τον πολιτισμό και τα έθιμα των Ποντίων και τα μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Παράλληλα, καταβάλει προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού», ανέφερε.

Ο Θάνος Μπέγκας (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ντοκιμαντέρ, τραγούδι, χορός και θεατρικά μονόπρακτα

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη στα οποία γινόταν λόγος για το Αρχείο της ΕΛΘ, για τη στήριξή της σε ανθρώπους –και κυρίως σε παιδιά– που είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και στον Οίκο του Ακρίτα Φοιτητή, ο οποίος έφτασε το 1966 να συντηρεί 153 Πόντιους φοιτητές.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, που περιλάμβανε χορό, τραγούδι και ποίηση, συμπαρουσιάστρια του Νίκου Παλασίδη ήταν η Ανθούλα Παλαιστή.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης απήγγειλε ποίημα του Νίκου Παλασίδη για τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και ερμήνευσε ποντιακά τραγούδια όπως και οι: Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Χάρης Κωστελίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και Μελίνα Χατζηκαμάνου. Λύρα έπαιξαν οι Γιάννης Μυλωνάς, Γιώργος Πουλαντσακλής και Γιώργος Στεφανίδης, ενώ νταούλι έπαιξε ο Νίκος Φιλιππίδης.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ποντιακούς χορούς παρουσίασαν μέλη του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο Γρηγόρη Γρηγοριάδη.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τρία μονόπρακτα από το θεατρικό τμήμα της ΕΛΘ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη. Πρόκειται για τα έργα Η ζουρνά του Φίλωνα Κτενίδη στο οποίο έπαιξαν ο Γιάννης Γεωργιάδης και η Νατάσα Παλαιστού, Από τον Πόντο του Γιώργου Τσουλφά με τον Μιχάλη Καραβέλα και τον Γιώργο Βαλετόπουλο, και Ομιλείτε ελληνικά του Δημήτρη Παρασκευόπουλου με τους Χάρη Κωστελίδη, Άννα Σιδηροπούλου και Γιώργο Βαλετόπουλο. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Νίκος Παλασίδης.

Από τη «Ζουρνά» του Φ. Κτενίδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Από το «Ομιλείτε ελληνικά» του Δημήτρη Παρασκευόπουλου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Πιερία: Διαρρήκτες πήραν από αυτοκίνητο αντικείμενα αξίας άνω των 19.000 ευρώ! – Δύο συλλήψεις

9 λεπτά πριν
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

43 λεπτά πριν
Το Παγκρήτιο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super Cup ΑΕΚ-ΟΦΗ: Η Μικρασία και η Κρήτη «μπαίνουν» στο Παγκρήτιο – 150 μουσικοί και χορευτές

1 ώρα πριν
Ο Άρειος Πάγος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Υποκλοπές: Στο αρχείο παραμένει η δικογραφία – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για νέα έρευνα

2 ώρες πριν
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος (φωτ.: ertnews.gr / Βασίλης Αναστασιάδης)

Σέρρες: «Τα έχασα όλα» – Συγκλονίζει ο πατέρας, τι λέει ο οδηγός του φορτηγού

2 ώρες πριν
(Πηγές εικόνων: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου)

Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1920: «Ο ελληνισμός του Πόντου θα εξαφανιστεί» – Η έκκληση στον Βενιζέλο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign