pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά – Τι είπαν Καλεντερίδης, Μάζης, Μαρουκιάν

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής

20/11/2023 - 8:21μμ
Το πάνελ της ημερίδας «Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία», στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Το πάνελ της ημερίδας «Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία», στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά, σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία ήταν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της περιφέρειας, δημάρχων, εκπροσώπων προσφυγικών σωματείων και της ηγεσίας της Αρμενικής Εκκλησίας.

Εισηγητές ήταν οι: Ιωάννης Μάζης, Σάββας Καλεντερίδης και Αρμέν Μαρουκιάν. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος, ο οποίος παρουσίασε τις πρόσφατες γεωπολιτικές κρίσεις στις οποίες εμπλέκεται η Τουρκία.

Ο δρ Αρμέν Μαρουκιάν, ιστορικός και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, επέλεξε να κάνει μια εκτενή αναφορά στις διπλωματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) μετά τον πόλεμο του 2020. Όπως τόνισε, η σύμπραξη Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει στόχο τον ολοκληρωτικό εκτοπισμό του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού από το θύλακα. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα πως το θέμα του Αρτσάχ δεν έχει κλείσει, «όσο υπάρχουν οι 140.000 Αρμένιοι εκτοπισμένοι, οι οποίοι έχουν το σθένος και τη θέληση να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες».

Γεμάτη η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ίσως λιγότερο γνωστή γενοκτονία με θύτη την Τουρκία, αυτή των Ασσυρίων. «Η τελευταία –μέχρι τούδε– πράξη του διαρκούς δράματος αυτού του αρχαίου και χριστιανικού λαού είναι η εξόντωση των εναπομεινάντων Ασσυρίων της Μέσης Ανατολής από τους ισλαμιστές του λεγόμενου ISIS, υπό τα απαθή βλέμματα των δυτικών κοινωνιών, των αποχαυνωμένων, και των ψυχολογικώς, ηθικώς και ιδεολογικών αφοπλισμένων» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο εκδότης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης έδωσε το ιδεολογικό στίγμα και περιέγραψε την κρατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σχέση με τους χριστιανικούς γηγενείς πληθυσμούς. Αναφέρθηκε στο σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει επιστημονικά ο καθηγητής Βρυώνης, ότι οι Τούρκοι ως πολιτικοί, ως λαός και ως κράτος διακατέχονται από το «σύνδρομο της λεηλασίας του πλούτου του άλλου», κάτι που παρατηρείται και στις μέρες μας, όπως είπε.

«Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι με την ίδρυση της “κοσμικής” τουρκικής δημοκρατίας το 1923 το τουρκικό κράτος απέβαλε αυτή τη νοοτροπία», υποστήριξε. Και κατέληξε στο εξής: «Σήμερα η τουρκική απειλή μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών που απειλούνται από την πολιτική της».

Γεμάτη η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Το ενδιαφέρον του κοινού για τις απόψεις και των τριών εισηγητών ήταν μεγάλο, δεδομένων των ερωτήσεων που τέθηκαν στο τέλος. Να σημειωθεί ότι η ημερίδα ήταν η πρώτη –και κατά γενική ομολογία επιτυχημένη– σύμπραξη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και του περιοδικού Αρμενικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

15/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου – Ποιοι και γιατί διαφώνησαν με το κείμενο θέσεων

15/06/2025 - 11:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία – Τι αλλάζει

11/06/2025 - 5:03μμ
Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον ΚΟΚ
(φωτ.: EUROKNISSI / Δήμητρα Κούτρα / Toklik)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Νομοθετικές βελτιώσεις Κυρανάκη για ταξί, τροχόσπιτα, πρόστιμα

10/06/2025 - 10:52μμ
Ο Βασίλης Στίγκας στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογοδικείο για Σπαρτιάτες: Τρεις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Στίγκας χάνουν την έδρα τους

10/06/2025 - 1:02μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μέχρι τέλος Ιουνίου δύο εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Κυκλάδες

9/06/2025 - 7:16μμ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον χάρτη (φωτ.: Χ/ΓΕΕΘΑ-HNDGS)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρτης του 1585 με τον Εύξεινο Πόντο εξόργισε την Τουρκία – «Φαιδρότητα» απαντά το ΥΠΕΘΑ

6/06/2025 - 6:29μμ
(Πηγή: Creative Commons/ Panoramio)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών οι συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου

1/06/2025 - 10:56μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Αρχίζει η επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα αλλάξει την πολιτική κυρώσεων για τις παραβάσεις

31/05/2025 - 10:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Πλήγμα στην παραδοσιακή οικογένεια η απόφαση του ΣτΕ για τα ομόφυλα ζευγάρια

31/05/2025 - 12:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

5 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

6 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

8 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

8 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign