pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλλιθέα Αττικής: Οι Τριπολίτες του Πόντου τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους

Γράφει ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης

20/11/2023 - 2:35μμ
(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου η Αδελφότης Τριπολιτών του Πόντου και περιχώρων «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ» τέλεσε στο Κοιμητήριο Καλλιθέας πάνδημο μνημόσυνο για τη μνήμη των σφαγιασθέντων και στην εξορία αποθανόντων χιλιάδων συμπατριωτών τους.

Στις 16 Νοεμβρίου 1916 ξεκίνησε ο εκτοπισμός του ελληνικού πληθυσμού της Τρίπολης του Πόντου προς την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

Όπως τόνισε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Ολυμπία Αντωνιάδου (γενική γραμματέας της Αδελφότητας Τριπολιτών): «Πέρασαν 107 χρόνια από την περίοδο της καταστροφής, της Γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. […] Σε λίγες ώρες έχασαν την πατρίδα τους, και όσοι πρόλαβαν πούλησαν τα υπάρχοντά τους σε εξευτελιστική τιμή για να ξεριζωθούν. Τους είπαν ότι θα φύγουν από την Τρίπολη και θα τους πάνε κάπου καλύτερα. Δυστυχώς, είχαν υποστεί κακουχίες και τους μετέφεραν σε χώρους όπου χωρούσαν μέχρι 30 άτομα και έβαζαν από 100, για να αρρωστήσουν και να πεθάνουν».

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Απόγονος και η ίδια των άτυχων εκτοπισμένων Τριπολιτών, η Ολυμπία Αντωνιάδου μίλησε στους παρευρισκόμενους με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια. «Ο Πόντος είναι χώρος πόνου αλλά και του πνεύματος. […] Ήταν μια γενιά πληγωμένη μεν, αλλά ένδοξη και δοξασμένη. Είχαν ένα γενναιόδωρο χαμόγελο και μας μεγάλωσαν με αξίες, αξιοπρέπεια, αγάπη, καλοσύνη. Η ζωή είναι το πολυτιμότερο δώρο, και οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Μας έδωσαν τις ευχές τους και τις συμβουλές τους να αγωνιζόμαστε για τη ρίζα μας, τη φύτρα μας, όπως έλεγαν, και τον πολιτισμό μας. Να έχουμε όραμα, αποφασιστικότητα, ευγένεια, υπομονή. Όλα μπορείς να αποφύγεις εκτός από τη συνείδησή σου. Να είστε κυνηγοί της Αγάπης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης. Αν έχετε το “θέλειν”, έχετε και το “δύνασθαι”.

»Η καλοσύνη δεν κουράζει, ξεκουράζει. Θυμάμαι τα γλυκά τους τα λόγια “Δεν έχω αστέρια να σου δώσω ούτε φτερά να πας ψηλά, μόνο δυο χέρια να σε κρατήσω και μια καρδιά που σ’ αγαπά”.

»Το μέλλον δεν χτίζεται από φόβο αλλά από την ελπίδα και την προσπάθεια. Οι ψυχές τους είναι φάρος στη ζωή μας. Πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά, καλοσύνη, αρχοντιά, μεγαλοψυχία για να πορεύεται σωστά ο άνθρωπος. Χάσανε όλα τα υπάρχοντα τους, τα λεφτά τους, αλλά παίξανε στο καλύτερο χρηματιστήριο της ζωής, την αγάπη, τη φιλία και την προσφορά. Όλοι γεννιούνται για να δοθούν και να μοιραστούν κοινό πόνο, κοινή ρίζα και κοινή ευαισθησία.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

»Σε εμάς, την τρίτη γενιά, απέμεινε το χρέος της διεκδίκησης του δικαιώματος στη μνήμη. Είναι υποχρέωση, είναι σταυρός, είναι προνόμιο – όπως και ευθύνη και τιμή. Σε αυτό το μνημείο που στεκόμαστε είναι οι δάφνες ηρώων, οι ψυχές των προγόνων μας που σφαγιασθήκανε, πεθάνανε και δεν ενταφιαστήκανε. Εμείς δεν πρέπει να ενταφιάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Η γιαγιά μου έλεγε “Η καρδία μ’ σον Πόντον, η ψυ’ μ’ σην Ελλάδα, ο Νους ιμ’ σ’ όλον τον κόσμο”. Όσα χρόνια και να πέρασαν, οι μνήμες δεν πρέπει να ξεριζωθούν», είπε η γενική γραμματέας της Αδελφότητας Τριπολιτών.

Στις 19 Νοεμβρίου, μπροστά στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε το 1968 στο Κοιμητήριο της Καλλιθέας προς τιμήν των 10.000 Ελλήνων της Τρίπολης που είτε σφαγιάστηκαν είτε ξεψύχησαν στην εξορία, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Κώστας Ασκούνης, ιερέας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και απόγονοι των κατοίκων της Τρίπολης του Πόντου δίπλα στον πρόεδρο της Αδελφότητας Τριπολιτών Κωνσταντίνο Λαγγίδη.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Στεφάνια κατέθεσαν ο Σύλλογος «Αργοναύται-Κομνηνοί», η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), ο Σύλλογος Κρητών και ο Δήμος Καλλιθέας.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:epona.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καταπέλτης» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατά του Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του περί Κύπρου

9/04/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σταυρούπολη: Διήμερες εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου»

8/04/2026 - 10:29μμ
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το εμβληματικό Φροντιστήριο Τραπεζούντας, επιστροφή στο Καπίκιοϊ για τη Λαμπρή

8/04/2026 - 9:05μμ
Σκηνή από παλιά παράσταση ποντιακού θεάτρου (πηγή: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Αντίστροφη μέτρηση για το 2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

8/04/2026 - 6:10μμ
Ποντίων Πάσχα, λάδι σε μουσαμά, 60x50 εκ, έργο της Λίας Ελευθεριάδου (πηγή: liaeleftheriadou.gr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τραπεζούντα: Αναμνήσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην πρωτεύουσα των Κομνηνών

8/04/2026 - 12:01μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πασχαλινή αγκαλιά προσφοράς από τον Ποντιακό & Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου «Ο πρόσφυγας»

8/04/2026 - 9:47πμ
Ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης με τη Λυδία Ευαγγελούδη, νικήτρια του μαθητικού διαγωνισμού για τον Πόντο και τη Μικρασία (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ωραιόκαστρο: Μαθήτρια ζωντάνεψε τη μνήμη του Πόντου και της Μικράς Ασίας – Πρώτη σε πανελλήνιο διαγωνισμό

7/04/2026 - 5:41μμ
Άποψη από το όμορφο και φιλόξενο χωριό Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Οι κάτοικοί του κρατάνε έως σήμερα τα ίδια ήθη και τις ίδιες αξίες με τους προγόνους τους που περιέθαλψαν και φιλοξένησαν Ποντίους πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλίτσι Μεσσηνίας: Ένα ταξίδι – φόρος τιμής στους προγόνους των Ποντοηρακλειωτών και στους Μεσσήνιους ευεργέτες τους

7/04/2026 - 3:28μμ
Κυριακή των Βαΐων στο Θρυλόριο Ροδόπης. 5 Απριλίου  2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θρυλόριο: Τα παιδιά «ζωντάνεψαν» τα ποντιακά κάλαντα των Βαΐων – Μια παράδοση που αντέχει στο χρόνο

7/04/2026 - 2:18μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:epona.gr)

«Καταπέλτης» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατά του Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του περί Κύπρου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Στον τελικό για δεύτερη χρονιά ο ΠΑΟΚ!

8 ώρες πριν
Συρμός του προαστιακού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Κανονικά από αύριο, 9 Απριλίου, τα δρομολόγια προαστιακού στο τμήμα Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Atef Safadi)

Ιερουσαλήμ: Ανοίγουν ξανά οι Άγιοι Τόποι μετά την εκεχειρία με το Ιράν

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)

Σταυρούπολη: Διήμερες εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Κιλκίς: Αυθεντικό ποντιακό γλέντι στον ετήσιο χορό των «Αργοναυτών»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign