pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλλιθέα Αττικής: Οι Τριπολίτες του Πόντου τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους

Γράφει ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης

20/11/2023 - 2:35μμ
(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου η Αδελφότης Τριπολιτών του Πόντου και περιχώρων «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ» τέλεσε στο Κοιμητήριο Καλλιθέας πάνδημο μνημόσυνο για τη μνήμη των σφαγιασθέντων και στην εξορία αποθανόντων χιλιάδων συμπατριωτών τους.

Στις 16 Νοεμβρίου 1916 ξεκίνησε ο εκτοπισμός του ελληνικού πληθυσμού της Τρίπολης του Πόντου προς την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

Όπως τόνισε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Ολυμπία Αντωνιάδου (γενική γραμματέας της Αδελφότητας Τριπολιτών): «Πέρασαν 107 χρόνια από την περίοδο της καταστροφής, της Γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. […] Σε λίγες ώρες έχασαν την πατρίδα τους, και όσοι πρόλαβαν πούλησαν τα υπάρχοντά τους σε εξευτελιστική τιμή για να ξεριζωθούν. Τους είπαν ότι θα φύγουν από την Τρίπολη και θα τους πάνε κάπου καλύτερα. Δυστυχώς, είχαν υποστεί κακουχίες και τους μετέφεραν σε χώρους όπου χωρούσαν μέχρι 30 άτομα και έβαζαν από 100, για να αρρωστήσουν και να πεθάνουν».

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Απόγονος και η ίδια των άτυχων εκτοπισμένων Τριπολιτών, η Ολυμπία Αντωνιάδου μίλησε στους παρευρισκόμενους με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια. «Ο Πόντος είναι χώρος πόνου αλλά και του πνεύματος. […] Ήταν μια γενιά πληγωμένη μεν, αλλά ένδοξη και δοξασμένη. Είχαν ένα γενναιόδωρο χαμόγελο και μας μεγάλωσαν με αξίες, αξιοπρέπεια, αγάπη, καλοσύνη. Η ζωή είναι το πολυτιμότερο δώρο, και οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Μας έδωσαν τις ευχές τους και τις συμβουλές τους να αγωνιζόμαστε για τη ρίζα μας, τη φύτρα μας, όπως έλεγαν, και τον πολιτισμό μας. Να έχουμε όραμα, αποφασιστικότητα, ευγένεια, υπομονή. Όλα μπορείς να αποφύγεις εκτός από τη συνείδησή σου. Να είστε κυνηγοί της Αγάπης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης. Αν έχετε το “θέλειν”, έχετε και το “δύνασθαι”.

»Η καλοσύνη δεν κουράζει, ξεκουράζει. Θυμάμαι τα γλυκά τους τα λόγια “Δεν έχω αστέρια να σου δώσω ούτε φτερά να πας ψηλά, μόνο δυο χέρια να σε κρατήσω και μια καρδιά που σ’ αγαπά”.

»Το μέλλον δεν χτίζεται από φόβο αλλά από την ελπίδα και την προσπάθεια. Οι ψυχές τους είναι φάρος στη ζωή μας. Πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά, καλοσύνη, αρχοντιά, μεγαλοψυχία για να πορεύεται σωστά ο άνθρωπος. Χάσανε όλα τα υπάρχοντα τους, τα λεφτά τους, αλλά παίξανε στο καλύτερο χρηματιστήριο της ζωής, την αγάπη, τη φιλία και την προσφορά. Όλοι γεννιούνται για να δοθούν και να μοιραστούν κοινό πόνο, κοινή ρίζα και κοινή ευαισθησία.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

»Σε εμάς, την τρίτη γενιά, απέμεινε το χρέος της διεκδίκησης του δικαιώματος στη μνήμη. Είναι υποχρέωση, είναι σταυρός, είναι προνόμιο – όπως και ευθύνη και τιμή. Σε αυτό το μνημείο που στεκόμαστε είναι οι δάφνες ηρώων, οι ψυχές των προγόνων μας που σφαγιασθήκανε, πεθάνανε και δεν ενταφιαστήκανε. Εμείς δεν πρέπει να ενταφιάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Η γιαγιά μου έλεγε “Η καρδία μ’ σον Πόντον, η ψυ’ μ’ σην Ελλάδα, ο Νους ιμ’ σ’ όλον τον κόσμο”. Όσα χρόνια και να πέρασαν, οι μνήμες δεν πρέπει να ξεριζωθούν», είπε η γενική γραμματέας της Αδελφότητας Τριπολιτών.

Στις 19 Νοεμβρίου, μπροστά στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε το 1968 στο Κοιμητήριο της Καλλιθέας προς τιμήν των 10.000 Ελλήνων της Τρίπολης που είτε σφαγιάστηκαν είτε ξεψύχησαν στην εξορία, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Κώστας Ασκούνης, ιερέας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και απόγονοι των κατοίκων της Τρίπολης του Πόντου δίπλα στον πρόεδρο της Αδελφότητας Τριπολιτών Κωνσταντίνο Λαγγίδη.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Στεφάνια κατέθεσαν ο Σύλλογος «Αργοναύται-Κομνηνοί», η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), ο Σύλλογος Κρητών και ο Δήμος Καλλιθέας.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»: Τα ποντιακά κάλαντα συναντούν την εκκλησιαστική υμνολογία

3/12/2025 - 4:08μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βροχή άρχισε να πέφτει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία «BYRON»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ μίλησε στο φινάλε και άφησε εκτός τετράδας τον Άρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Τέταρτη νίκη για τον Ηρακλή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Eλληνική ορθόδοξη ενορία στο Kongarah)

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη ενορία και κοινότητα του Kongarah στη Νέα Νότια Ουαλία

3 ώρες πριν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «ΙΘΑΚΗ», στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα ένα σοκ εντιμότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας

3 ώρες πριν
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign