pontosnews.gr
Τρίτη, 30/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η θεά Δήμητρα επιβεβαιώνει το ελληνικό παρελθόν της Μαγνησίας του Σιπύλου, της σύγχρονης Μανίσα

Απροσδόκητα ευρήματα κατά τη φετινή ανασκαφική έρευνα στις Αιγές, την αρχαία πόλη στη Μικρασιατική Αιολίδα

19/11/2023 - 11:08μμ
Το ένα από τα δύο ειδώλια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκαν στη στέρνα στις Αιγές στη Μικρασιατική Αιολίδα (φωτ.: Anadolu)

Το ένα από τα δύο ειδώλια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκαν στη στέρνα στις Αιγές στη Μικρασιατική Αιολίδα (φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πλούσιο ελληνικό παρελθόν της σημερινής τουρκικής επαρχίας Μανίσα (από την ελληνική Μαγνησία) αναδεικνύει και η φετινή ανασκαφική έρευνα στις Αιγές, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη Μικρασιατική Αιολίδα. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Γιουσούφ Σεζγκίν από το Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar έχει στα χέρια της δύο ειδώλια της θεάς Δήμητρας, καθώς και θραύσματα ανάγλυφου αγγείου. Ανακαλύφθηκαν σε σπάνια θέση, σε μια στέρνα της αρχαίας πόλης κοντά στο δρόμο που οδηγούσε στο ιερό της Αθηνάς.

Η ιστορία των Αιγών της Μικρασίας θεωρείται ότι ξεκινά τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνδέεται με τις μετακινήσεις των Αιολέων. Τα νέα ευρήματα αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο ο Γιουσούφ Σεζγκίν σημείωσε ότι η στέρνα ήταν και αυτή από μόνη της μια απροσδόκητη ανακάλυψη, καθώς είναι διαφορετική και ως προς τη μορφή και ως προς τα αντικείμενα που περιείχε. «Για παράδειγμα, βρήκαμε ένα ειδώλιο της θεάς Δήμητρας επί τούτου τοποθετημένο κάτω από το “βραχιόλι της δεξαμενής”, δηλαδή την εσοχή στην είσοδο της στέρνας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο εύρημα σε δεξαμενή», τόνισε.

Το δεύτερο ειδώλιο της ίδιας θεότητας ήταν μέσα στη στέρνα (επίσης ασυνήθιστη θέση), ενώ το τρίτο εύρημα ενδεχομένως να είναι κομμάτι από βάζο διακοσμημένο με στάχυα.

Επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας ήταν ο Γιουσούφ Σεζγκίν από το Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar (φωτ.: Anadolu)

Ο Τούρκος αρχαιολόγος, αφού υπενθύμισε ότι η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας, πρόσθεσε: «Ήταν αυτή που έδινε τη γονιμότητα στη γη και ταυτόχρονα θεωρούνταν προστάτιδα των φυτών. Σε αγροτικές πόλεις, όπως ήταν οι Αιγές, ήταν μια από τις πιο σημαντικές θεότητες, ιδίως αν λάβουμε υπόψη πόσο δύσκολες ήταν τότε οι καλλιέργειες. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι εδώ υπήρχε μια ισχυρή λατρεία της Δήμητρας».

Η ανακάλυψη της αρχαιολογικής ομάδας ρίχνει νέο φως στις θρησκευτικές πρακτικές των αρχαίων Αιγών, ενώ όπως σημειώνει η Daily Sabah «δίνει μια νέα οπτική στις αρχαιοελληνικές θρησκευτικές τελετουργίες και στη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή». Άλλωστε, την ίδια ανασκαφική περίοδο ήρθε στο φως άλλη μια στέρνα, κοντά στο ιερό της Αθηνάς, περίπου 50-60 μέτρα μακριά. Εικάζεται ότι χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετουργίες.

Όμως, η «στέρνα της Δήμητρας» πολύ κοντά στον ιερό χώρο ενδεχομένως να κρύβει μια σύνδεση με γιορτές προς τιμήν της θεάς. Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα… ενδιαφέρον μυστήριο, λόγω των ειδωλίων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράμα: Πολύτιμες παιδικές μνήμες από το Μουσείο Μπενάκη στο Σαντιρβάν τζαμί

29/12/2025 - 3:54μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΕΗ: Μεγάλη απεργία στα θέατρα σήμερα – Στο πλευρό των ηθοποιών, μουσικοί και τεχνικοί

27/12/2025 - 1:26μμ
Παιδιά Ελλήνων στην Τασκένδη (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη»: Έκθεση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας

25/12/2025 - 5:06μμ
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

24/12/2025 - 9:53μμ
(Πηγή: pixabay.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στον ελληνικό κινηματογράφο: Λίγες αλλά ξεχωριστές οι εγχώριες ταινίες

23/12/2025 - 9:00μμ
(Εικ.: Stephane / Pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Δέντρο του Δωδεκάμερου – Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου, θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις των ημερών

23/12/2025 - 5:22μμ
O Chris Rea το 2006 (φωτ.: EPA / Mate Nandorfi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Chris Rea: Ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» πέθανε σε ηλικία 74 ετών

22/12/2025 - 7:15μμ
Χειμερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ, 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο ήλιος «χαιρετά» τις πέτρες: Χιλιάδες στο Στόουνχεντζ για το ηλιοστάσιο

22/12/2025 - 1:05μμ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

21/12/2025 - 11:49μμ
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Οκτώβριο του 2002, στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμος», του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου

21/12/2025 - 5:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους» – Άνοιξε ξανά ο κόμβος Πύργου

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παράδοση και χαμόγελα από τους Παλιννοστούντες Ποντίους Λάρισας

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Θυμωμένος δηλώνει ο Τραμπ για χτύπημα σε κατοικία του Πούτιν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή προσφοράς από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

2 ώρες πριν
Ιρανοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση ενώ η αστυνομία στην Τεχεράνη απαντάει με δακρυγόνα (φωτ.: EPA/ STRINGER)

Χαμός στο Ιράν με την υποτίμηση του νομίσματος και την ακρίβεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Όλο το 2026 δράσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign