pontosnews.gr
Τρίτη, 25/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η θεά Δήμητρα επιβεβαιώνει το ελληνικό παρελθόν της Μαγνησίας του Σιπύλου, της σύγχρονης Μανίσα

Απροσδόκητα ευρήματα κατά τη φετινή ανασκαφική έρευνα στις Αιγές, την αρχαία πόλη στη Μικρασιατική Αιολίδα

19/11/2023 - 11:08μμ
Το ένα από τα δύο ειδώλια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκαν στη στέρνα στις Αιγές στη Μικρασιατική Αιολίδα (φωτ.: Anadolu)

Το ένα από τα δύο ειδώλια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκαν στη στέρνα στις Αιγές στη Μικρασιατική Αιολίδα (φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πλούσιο ελληνικό παρελθόν της σημερινής τουρκικής επαρχίας Μανίσα (από την ελληνική Μαγνησία) αναδεικνύει και η φετινή ανασκαφική έρευνα στις Αιγές, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη Μικρασιατική Αιολίδα. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Γιουσούφ Σεζγκίν από το Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar έχει στα χέρια της δύο ειδώλια της θεάς Δήμητρας, καθώς και θραύσματα ανάγλυφου αγγείου. Ανακαλύφθηκαν σε σπάνια θέση, σε μια στέρνα της αρχαίας πόλης κοντά στο δρόμο που οδηγούσε στο ιερό της Αθηνάς.

Η ιστορία των Αιγών της Μικρασίας θεωρείται ότι ξεκινά τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνδέεται με τις μετακινήσεις των Αιολέων. Τα νέα ευρήματα αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο ο Γιουσούφ Σεζγκίν σημείωσε ότι η στέρνα ήταν και αυτή από μόνη της μια απροσδόκητη ανακάλυψη, καθώς είναι διαφορετική και ως προς τη μορφή και ως προς τα αντικείμενα που περιείχε. «Για παράδειγμα, βρήκαμε ένα ειδώλιο της θεάς Δήμητρας επί τούτου τοποθετημένο κάτω από το “βραχιόλι της δεξαμενής”, δηλαδή την εσοχή στην είσοδο της στέρνας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο εύρημα σε δεξαμενή», τόνισε.

Το δεύτερο ειδώλιο της ίδιας θεότητας ήταν μέσα στη στέρνα (επίσης ασυνήθιστη θέση), ενώ το τρίτο εύρημα ενδεχομένως να είναι κομμάτι από βάζο διακοσμημένο με στάχυα.

Επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας ήταν ο Γιουσούφ Σεζγκίν από το Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar (φωτ.: Anadolu)

Ο Τούρκος αρχαιολόγος, αφού υπενθύμισε ότι η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας, πρόσθεσε: «Ήταν αυτή που έδινε τη γονιμότητα στη γη και ταυτόχρονα θεωρούνταν προστάτιδα των φυτών. Σε αγροτικές πόλεις, όπως ήταν οι Αιγές, ήταν μια από τις πιο σημαντικές θεότητες, ιδίως αν λάβουμε υπόψη πόσο δύσκολες ήταν τότε οι καλλιέργειες. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι εδώ υπήρχε μια ισχυρή λατρεία της Δήμητρας».

Η ανακάλυψη της αρχαιολογικής ομάδας ρίχνει νέο φως στις θρησκευτικές πρακτικές των αρχαίων Αιγών, ενώ όπως σημειώνει η Daily Sabah «δίνει μια νέα οπτική στις αρχαιοελληνικές θρησκευτικές τελετουργίες και στη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή». Άλλωστε, την ίδια ανασκαφική περίοδο ήρθε στο φως άλλη μια στέρνα, κοντά στο ιερό της Αθηνάς, περίπου 50-60 μέτρα μακριά. Εικάζεται ότι χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετουργίες.

Όμως, η «στέρνα της Δήμητρας» πολύ κοντά στον ιερό χώρο ενδεχομένως να κρύβει μια σύνδεση με γιορτές προς τιμήν της θεάς. Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα… ενδιαφέρον μυστήριο, λόγω των ειδωλίων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Λυδία Σιώρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τρυφερή ιστορία του τραγουδιού «Το παλιό μου παλτό» – Οι σταρ που το απέρριψαν και μετά …χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο

22/11/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουν 53 έργα του Μάκη Βαρλάμη – Μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην Πέλλα και την Αίγυπτο

21/11/2025 - 7:22μμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

20/11/2025 - 10:58πμ
Το σημείο των ανασκαφών στη Λίμυρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε «χαμένος» ναός του Δία – Τον αναζητούσαν 40 χρόνια!

18/11/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το μεγάλο μας τσίρκο»: Η παράσταση-μύθος που τάραξε το καθεστώς της χούντας, ανεβαίνει ξανά

17/11/2025 - 1:07μμ
Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου του Ευρωπού (φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: Οι «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές» απέσπασαν βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14/11/2025 - 10:49πμ
(Φωτ.: youtube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Αγέρης μάς δίνει μία γεύση από τα backstage του βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Οι Ρωμαίοι και η Συμέλα»

13/11/2025 - 9:58μμ
O Kώστας Τσάκωνας στην πρεμιέρα της επιθεώρησης «ΠΑΣΟΚ μου σόρι» στο θέατρο Περοκέ, το 2003 (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χάσιαλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Τσάκωνας: Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα – Η καριέρα, ο σοβαρός τραυματισμός και η μάχη με τον καρκίνο

13/11/2025 - 6:44μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα highlights του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11/11/2025 - 7:35μμ
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πιο κοντά από ποτέ η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

10/11/2025 - 9:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: OPEN AI)

Financial Times: Μυστικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στο Αμπού Ντάμπι υπό των ΗΠΑ

9 λεπτά πριν
Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: levantineheritage.com/stcatherine)

Η Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης: Μια εκκλησία στη σκιά της Καταστροφής

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram klavdiaitiz)

Κλαυδία: Τραγούδησε την «Αστερομάτα» και αποθεώθηκε από τους ομογενείς της Νέας Υόρκης

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com / paologhedini)

Ωραιόκαστρο: Επίθεση σε 15χρονο στη Νεοχωρούδα – Συνελήφθη ανήλικος μετά την καταγγελία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Καταιγίδες στο Ιόνιο και την Ήπειρο, νεφώσεις και βροχές στην υπόλοιπη χώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Володимир Зеленський)

Το πρώτο μήνυμα του Ζελένσκι μετά τη Γενεύη: Προσπάθεια σύγκλισης πριν από την τελική συζήτηση με τον Τραμπ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign