pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, που περιλαμβάνει και νέες δωρεές, ήταν η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση

19/11/2023 - 7:28μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Τα κειμήλια ζωντανεύουν το παρελθόν» (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Τα κειμήλια ζωντανεύουν το παρελθόν» (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ρόλος των κειμηλίων και ο τρόπος που κρατούν ζωντανό το παρελθόν, καθώς και οι πολύτιμες δωρεές και οι μουσειακές συλλογές που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους του σήμερα με εκείνους του χθες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) με τίτλο «Τα κειμήλια ζωντανεύουν το παρελθόν».

Φέτος η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, αυτή η επιστημονική και πνευματική εταιρεία που ιδρύθηκε από Πόντιους διανοούμενους και παράγοντες της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, συμπλήρωσε 96 χρόνια δράσης.

Η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής έγινε με αφορμή τα εγκαίνια περιοδικής έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται κειμήλια που έγιναν προσφάτως δωρεά στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού. Το παρών έδωσαν ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης και αρκετοί από τους δωρητές – μάλιστα, αρκετοί ταξίδεψαν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα.

Κειμήλια στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η βυζαντινολόγος δρ Γιασμίνα Μωυσείδου (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Στην ομιλία της η βυζαντινολόγος δρ Γιασμίνα Μωυσείδου στάθηκε στη συμβολή των δωρεών στη συγκρότηση των μουσειακών συλλογών, ιδίως των μουσειακών συλλογών μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού.

Στάθηκε μάλιστα στα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν κατά τη διαδικασία αποδοχής και ενσωμάτωσης των κειμηλίων.

Επισκοπικά εγκόλπια και φορητή εικόνα από τρίπτυχο, του Οσίου Λουκά. Ανήκαν στον Γερβάσιο Σουμελίδη (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η αρχαιολόγος και έφορος του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού Λένα Καλπίδου (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Από τη μεριά της, η αρχαιολόγος και έφορος του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού Λένα Καλπίδου παρουσίασε τα αντικείμενα της προσωρινής έκθεσης και αναφέρθηκε στους δωρητές τους (Πελαγία Σουμελίδου-Αβραμίδου, Ουρανία συζ. Χαράλαμπου Σουμελίδη, Κορίννα και Απόστολο Σουμελίδη, Γεώργιο Κ. Κωφίδη και Ουρανία Κ. Κωφίδου-Αλεξιάδου και Μιχάλη Μουρατίδη), αλλά και στους αρχικούς κατόχους τους (μητροπολίτη Χαλδίας Γερβάσιο Α’ Σουμελίδη, μητροπολίτη Γρεβενών Γερβάσιο Β’ Σουμελίδη, και βουλευτή Τραπεζούντας στην Οθωμανική Βουλή Ματθαίο Κωφίδη).

Επεσήμανε τη σημασία των συγκεκριμένων κειμηλίων στην τεκμηρίωση γεγονότων, σχέσεων και δράσεων των Ελλήνων Ποντίων στη Μικρά Ασία, στην Ελλάδα, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό (Καναδάς).

Αναφέρθηκε, επίσης, στο χειρόγραφο γράμμα της Επιτροπής Κρυφίων Χριστιανών (Τραπεζούντα, 1857), το οποίο διαφύλαξε το Μουσείο Μπενάκη από το 1936 και το επέστρεψε προσφάτως στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Σφραγίδες και υπογραφές σε γράμμα της Επιτροπής Κρυφίων Χριστιανών (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η δρ Φιλολογίας και γενική γραμματέας της ΕΠΜ Γεωργία Χαριτίδου (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η δε Γεωργία Χαριτίδου, δρ Φιλολογίας και γενική γραμματέας της ΕΠΜ, αναφέρθηκε στα πατριαρχικά κείμενα (σιγίλια) που ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις διέσωσε από την επαρχία Χαλδίας και Χερριάνων και δώρισε στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Στην εισήγηση τονίστηκε η αξία των συγκεκριμένων κειμηλίων (κάποια συμπεριλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση) και το ποικίλο περιεχόμενό τους που αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

4 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

5 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

6 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

7 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

7 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign