pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λαμία – Ένα αγόρι κρατά τη λύρα

Εκεί όπου κάποτε ήταν συνοικισμός προσφύγων τοποθετήθηκε ένα ορόσημο μνήμης, φόρος τιμής από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας

15/11/2023 - 10:38πμ
Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα αγόρι από μπρούτζο που κρατά την ποντιακή λύρα και κοιτάζει ψηλά, με φόντο το λευκό μάρμαρο και τη φράση για τη Ρωμανία που «κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο», είναι το νέο ορόσημο μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τοποθετήθηκε στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, στην πλατεία δίπλα στο ναό του Αγίου Γεωργίου, και είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας σε κλίμα συγκίνησης, καθώς στο ίδιο σημείο πριν από 100+1 χρόνια βρισκόταν συνοικισμός προσφύγων.

Σε φωτογραφία του Ελασσώνειου Νοσοκομείου (το οποίο χτίστηκε με πρότυπο τον «Ευαγγελισμό», ήταν δωρεά του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου Ελασσώνα) και λειτούργησε από το 1911), διακρίνονται συγκεντρωμένες οικογένειες προσφύγων και από πίσω υπάρχει η λεζάντα «Συνοικισμός προσφύγων Ελασσωνείου Νοσοκομείου και διανομή αγαθών, Εν Λαμία 1922».

Από αυτή και μόνο τη φωτογραφία τεκμηριώνεται ότι σε κοντινή απόσταση είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες, ώστε η περιοχή να χαρακτηρίζεται ως συνοικισμός.

Αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας (φωτ.: tvstar.gr)

Μιλώντας στο pontosnews.gr η γραμματέας της Ένωσης Ηλιάνα Κόκκοτα εξήγησε: «Η επιθυμία για τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρχε πάντα. Ήταν όνειρο όλων των μελών και όλων των ΔΣ, από την ίδρυση του συλλόγου μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτό το έργο».

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε πριν από έναν χρόνο στο Δήμο Λαμιέων, με τον δήμαρχο Ευθύμη Καραΐσκο να αγκαλιάζει την ιδέα. «Εκτός από το δήμο μας, συμπαραστάτης σε αυτόν τον αγώνα, αλλά και σε ό,τι χρειαστούμε, είναι η Νίκη Χειμωνίδου, χήρα του Βασίλη Χειμωνίδη που ήταν ο ευεργέτης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, αφού βοήθησε και στη δημιουργία της στέγης μας που έχει λάβει το όνομά του», πρόσθεσε η Ηλιάνα Κόκκοτα.

Δημιουργός του μνημείου ο Γιώργος Κικώτης, ο οποίος προσπάθησε να φτιάξει κάτι που θα συμβολίζει τη συνέχιση της παράδοσης.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών. «Λέει το Ευαγγέλιο ότι ακόμα και αν σιγήσει κάθε φωνή αλήθειας, φωνάζουν και κραυγάζουν οι λίθοι, οι πέτρες. Και αυτό το μνημείο υπάρχει εδώ για να φωνάζει, για να κραυγάζει, ακόμα και όταν επιβάλλεται για λόγους γνωστούς ή άγνωστους, έκδηλους ή άδηλους, τεχνηέντως ή αγάρμπως, η σιωπή, στο όνομα του αναθεωρητισμού, στο όνομα συγκάλυψης νέων γενοκτονιών που πραγματοποιούνται και σήμερα», είπε στο χαιρετισμό του.

Από τη μεριά του ο Ευθύμης Καραΐσκος τόνισε την υποχρέωση να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη, ενώ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης σημείωσε ότι κάθε μνημείο που είναι αφιερωμένο στους γενοκτονηθέντες προγόνους αποτελεί «διαχρονικό θεμέλιο στη διάσωση της συλλογικής μνήμης, αιώνιος φόρος τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές».

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έλαβαν μέρος μέρος πυρριχιστές του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καθώς και χορευτές της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το λάβαρο των «Ακριτών» στην κεντρική πλατεία Wupperfelder Markt, στην αγορά του Βούπερταλ (πηγή: Facebook / Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Στην καρδιά του Βούπερταλ χτύπησε ο παλμός του Πόντου – Το μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι του «Ακρίτα»

4/07/2026 - 3:30μμ
Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Γουρπάνι σ', τουλουμόπο μ'» του Γιάννη Γκόσιου (πηγή: YouTube / 
Gkosios Official)
ΠΟΝΤΟΣ

«Γουρπάνι σ’, τουλουμόπο μ’»: Ένα ποντιακό τραγούδι γίνεται φόρος τιμής στη μνήμη, τις ρίζες και το αγγείον

4/07/2026 - 1:38μμ
Λαχταριστά ποντιακά μαντί από το 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Με το πολυαναμενόμενο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας ανοίγουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»

4/07/2026 - 10:53πμ
ΠΟΝΤΟΣ

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Στον αέρα του διαδικτύου το πρώτο βίντεο-πρόσκληση για τον μεγάλο θεσμό

3/07/2026 - 6:06μμ
Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

3/07/2026 - 9:15πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

2/07/2026 - 11:28μμ
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

2/07/2026 - 10:16μμ
(Πηγή: YouTube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο τραγούδι από τον Κώστα Αγέρη – «Το Μουχαπέτ’» ήρθε για να μείνει

2/07/2026 - 1:52μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλίκη Δημητριάδου: Πέθανε ένα ξεχωριστό μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

2/07/2026 - 11:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Χαλκιδική: Πυρκαγιά στην Καλλικράτεια – Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων

4 λεπτά πριν

Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού: Ένα πλούσιο διήμερο ποντιακό γλέντι προ των πυλών

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Wimbledon: Αποκλείστηκε από την Παολίνι η Σάκκαρη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κιλκίς: Αγροτοδασική πυρκαγιά στον οικισμό Λειψύδριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 70 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 10 Ιουλίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)

Σαν σήμερα η Εθνική Ελλάδας ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign