pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής αφηγούνται – Η αξία της προφορικής ιστορίας

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα που φιλοξενήθηκε στη Νέα Ιωνία ανέδειξε τις αφηγήσεις που... έρχονται από τα κάτω

14/11/2023 - 10:03πμ
Φωτογραφία που παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Οι πρόσφυγες αφηγούνται… Από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα» (φωτ.: pyrranews.gr / Παναγιώτα Σούγια)

Φωτογραφία που παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Οι πρόσφυγες αφηγούνται… Από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα» (φωτ.: pyrranews.gr / Παναγιώτα Σούγια)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αξία της προφορικής ιστορίας, καθώς η αφήγηση έρχεται «από τα κάτω», βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας «Οι πρόσφυγες αφηγούνται… Από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα», η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Συνδιοργανωτές ήταν τα μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας Αθήνας, Βόλου, Δήμου Χαλανδρίου, Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, Νέας Ιωνίας και Χίου, με αφορμή τα 100+1 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το εγχείρημα στέφθηκε με απροσδόκητη επιτυχία, καθώς η προσέλευση ήταν μεγάλη, το ίδιο και η συγκίνηση.

Για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε η δύναμη που έχει η προφορική ιστορία, αλλά και η δυναμική των ομαδικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών. Με τον όρο «προφορική ιστορία» περιγράφονται οι μαρτυρίες πολλών καθημερινών ανθρώπων· ουσιαστικά πρόκειται για αφηγήσεις ζωής που μπορούν να μετατραπούν σε προνομιακό εργαλείο για την ανάγνωση των ραγδαίων κοινωνικών εξελίξεων. Επιπλέον, στη διαδικασία «εμπλέκονται» και μη επαγγελματίες ιστορικοί, ή αλλιώς συλλέκτες μαρτυριών, οι οποίοι καταρτίζονται μέσω ειδικών σεμιναρίων.

Κοινό στην ημερίδα «Οι πρόσφυγες αφηγούνται… Από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα» (φωτ.: pyrranews.gr / Παναγιώτα Σούγια)

Στην ημερίδα προβλήθηκαν βιντεοσκοπήμενες αφηγήσεις προσφύγων και απογόνων τους δεύτερης και τρίτης γενιάς, καθώς και φωτογραφίες. Τα σχόλια και οι εισηγήσεις έδωσαν το πλαίσιο αναφορικά με το πώς οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής εντάχθηκαν οικιστικά και κοινωνικά, αλλά και τα βιώματα, τις μνήμες και τα συναισθήματα που μετέφεραν στη νέα πατρίδα.

Στόχος ήταν να ακουστούν ιστορίες «από πρώτο χέρι», ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα της προσφυγιάς και το κοινό να έρθει πιο κοντά, να γνωρίσει και να συμπορευθεί με τους ξεριζωμένους που επηρέασαν και συνδιαμόρφωσαν τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό χάρτη της σύγχρονης Ελλάδας.

Από τις εισηγήσεις για τα προσφυγικά της Καλλιθέας (φωτ.: pyrranews.gr / Παναγιώτα Σούγια)

Η πρώτη συνεδρία της ημερίδας αφορούσε τη Νέα Ιωνία («Εμείς την χτίσαμε. Χώρος, ιστορία, καθημερινότητα, εργασία» ο τίτλος), αλλά και τους επτά προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλλιθέας.

Η δεύτερη συνεδρία ξεκίνησε με την εισήγηση «Και οι άνθρωποι λέγονται μνημεία. Πες ότι στο ’πε μια αγράμματη γυναίκα», ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Η τρίτη συνεδρία αφορούσε το Χαλάνδρι, για το οποίο προβλήθηκε και βίντεο με τίτλο: «Ιστορικός περίπατος στον Παλαιό και Νέο Συνοικισμό του Χαλανδρίου – Αδριάνειο Υδραγωγείο».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου που μίλησαν για την πορεία από την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ξάνθη: Από την προσφυγιά στις «100 γλυκές χρονιές» – Ένα ζαχαροπλαστείο και η ιστορία μιας πόλης μέσα από τις γεύσεις της

27/07/2026 - 1:59μμ
Η Κρήνη της Ερυθραίας, ο σημερινός Τσεσμές. Αρχειακή φωτογραφία: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών · Σύγχρονη λήψη: αρχείο Δημήτρη Ν. Θωμαδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Άγιε μου Παντελέημονα»: Το τραγούδι της Ερυθραίας που έγινε καημός της προσφυγιάς

27/07/2026 - 1:03μμ
Κολυμβητές συμμετέχουν στον 15ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης, στη Λέσβο, Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: 110 κολυμβητές τίμησαν τη Μικρασιατική Μνήμη στον 15ο Διάπλου της Γέρας

27/07/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: chiosphotos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χίος: Αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων με τα ψαροκάικα – Μαζί τους και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής

27/07/2026 - 10:07πμ
Καππαδοκικές ελληνικές γυναικείες φορεσιές, μεταξύ των οποίων εορταστικές και νυφικές ενδυμασίες, κυρίως από την περιοχή της Νίγδης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην προσωρινή έκθεση «Μικρά Ασία» του Μουσείου Μπενάκη (φωτ.: Catlemur / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι γυναίκες της Σινασού και οι «επίσημες» παραδοσιακές φορεσιές τους – Τα σπάνια κεντήματα μιας χαμένης πατρίδας

26/07/2026 - 7:28μμ
Μέλη μικρασιατικών σωματείων μεταφέρουν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους του Καστέλλου Χίου. Σάββατο 25 Ιουλίου 2026 (φωτ.: alithia.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Κρήνη στο Καστέλλο Χίου: Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που πέρασε το Αιγαίο

26/07/2026 - 3:06μμ
Ο αποχαιρετισμός στη Σινασό της Καππαδοκίας για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το 1918 (πηγή: Αρχείο Σωματείου «Η Νέα Σινασός»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς η μετανάστευση στη Μικρά Ασία άλλαξε τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

25/07/2026 - 10:39πμ
Στιγμιότυπο από τον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης στον Κόλπο της Γέρας, το 2025(φωτ.: Facebook / Ada Zafeirelli)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: Κολυμπώντας για τη Μικρασιατική Μνήμη στον Κόλπο της Γέρας

21/07/2026 - 9:08μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Σταυροδρόμι στην Πόλη αγκάλιασε παιδιά από τη Γεωργία

21/07/2026 - 4:04μμ
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Λιμενικό Σώμα: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: pxhere.com)

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

49 λεπτά πριν
Από την πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Σε 73 μέτωπα οι μάχες με τις φλόγες – Αναλυτική ενημέρωση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης)

Κλειτιώτικα 2026: Δύο βραδιές γεμάτες ποντιακή μουσική και παράδοση στον Νέο Κλείτο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαϊδάρι λόγω πυρκαγιάς – Εκκενώνεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROIKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν για το κοινό οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign