pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Moody’s: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Λόγω του υψηλού ελλείμματος του αμερικανικού Δημοσίου και της μείωσης της δυνατότητας δανεισμού του

11/11/2023 - 10:34πμ
Το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων ΗΠΑ στην παρουσίαση της νέας μορφής του, τον Απρίλιο του 2010 (φωτ.: EPA / Astrid Riecken)

Το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων ΗΠΑ στην παρουσίαση της νέας μορφής του, τον Απρίλιο του 2010 (φωτ.: EPA / Astrid Riecken)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε χθες Παρασκευή την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητική» (από «σταθερή»), επικαλούμενος το υψηλό έλλειμμα του αμερικανικού Δημοσίου και τη μείωση της δυνατότητας δανεισμού του.

Το αμερικανικό αξιόχρεο υποβαθμίστηκε φέτος και από τον Fitch, μετά την πολύμηνη πολιτική σύγκρουση για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

«Η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση στο Κογκρέσο εγείρει τον κίνδυνο η μια κυβέρνηση μετά την άλλη να μην είναι σε θέση να διαμορφώσει συναίνεση επί ενός δημοσιονομικού σχεδίου για την επιβράδυνση της μείωσης της δυνατότητας δανεισμού», προειδοποίησε ο Moody’s.

Οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν οριακά τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα ένα προσωρινό μέτρο για την αποτροπή του shutdown, δηλαδή την αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών όταν τα τρέχοντα περιθώρια χρηματοδότησής τους εξαντληθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Moody’s είναι ο τελευταίος από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί πάντα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Fitch το υποβάθμισε από το τριπλό A στο AA+ τον Αύγουστο, ακολουθώντας τον S&P Global που το είχε υποβαθμίσει στο AA+ το 2011.

Μολονότι υποβάθμισε την προοπτική του –κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμισή του μεσοπρόθεσμα–, ο οίκος επαναβεβαίωσε πως διατηρεί για την ώρα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο τριπλό Α, υπενθυμίζοντας το ισχυρό οικονομικό και πιστωτικό προφίλ τους και «την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής» της Ουάσινγκτον.

Στελέχη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε την εξέλιξη «ακόμη μια συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντέγεμο δήλωσε: «Διαφωνούμε με τη μεταβολή της προοπτικής σε αρνητική. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τα αξιόγραφα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πιο εξέχοντες ασφαλείς πόροι του κόσμου».

Πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδείξει πως είναι δεσμευμένη στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών των ΗΠΑ, προωθώντας μέτρα 1 τρισ. δολαρίων για τη μείωση του ελλείμματος –που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του Ιουνίου με το Κογκρέσο για το όριο δανεισμού–, και καταρτίζοντας πρόταση για τη μείωση του ελλείμματος κατά σχεδόν 2,5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πύραυλοι, στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και κοινωνικές αντιδράσεις εν μέσω πολέμου Ισραήλ–Ιράν

28/03/2026 - 11:53μμ
Στρατιώτης των Χούθι πίσω από το πολυβόλο του κατά τη διάρκεια περιπολίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: 
EPA/ YAHYA ARHAB)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρώτη επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ

28/03/2026 - 1:13μμ
Η οροφή κτηρίου κατοικιών στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, που δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα από το Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα η σύρραξη – Στο «κόκκινο» η παγκόσμια οικονομία

28/03/2026 - 9:04πμ
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

27/03/2026 - 10:55μμ
Δορυφορική εικόνα του νησιού Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:QeshmIsland_NASA.jpg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τα στρατηγικής αξίας νησιά στον Κόλπο – Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ αποτελούν δυνητικούς στόχους

27/03/2026 - 7:59μμ
Κούτες και ένας εκτυπωτής μεταφέρονται έξω από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Τσαπάκουα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν (φωτ.:  EPA/OLGA FEDOROVA)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θύματα κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

27/03/2026 - 2:06μμ
Εξωτερική άποψη του κατεστραμμένου οικιστικού συγκροτήματος Chamran, το οποίο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παιδιά θα ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη και συλλέγουν πληροφορίες

27/03/2026 - 12:19μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

26/03/2026 - 11:16μμ
Η φωτογραφία απεικονίζει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Altura, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον στόλο της Besiktas Maritime με την ονομασία Besiktas Dardanelles (φωτ.: VesselFinder)
ΚΟΣΜΟΣ

Εύξεινος Πόντος: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοιο τουρκικής διαχείρισης – Συναγερμός στην Άγκυρα

26/03/2026 - 9:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αραγτσί δεν αποτελεί πλέον στόχο του Ισραήλ – Τραμπ: «Ιρανοί διαπραγματευτές ικετεύουν για συμφωνία»

26/03/2026 - 4:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram/syllogos_pontiwn_metamorfosis)

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» θα χορέψει για τον «Καθαρμό»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Πύραυλοι, στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και κοινωνικές αντιδράσεις εν μέσω πολέμου Ισραήλ–Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Νεκρός 82χρονος στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης – Στο μικροσκόπιο των Αρχών πιθανή σύνδεση με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό με νεκρούς και τραυματίες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Παγκόσμιο Κύπελλο καλλιτεχνικής κολύμβησης: Χάλκινο μετάλλιο η Εθνική στο τεχνικό ομαδικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: aris.gr)

Ο ΑΣ Άρης αποχαιρετά τη Μαρινέλλα: «Εφυγε» η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign