pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Υπό απειλή και στο Γυμνάσιο Northcote τα Νέα Ελληνικά

Μειωμένο το ενδιαφέρον των μαθητών της Α’ Γυμνασίου να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα

10/11/2023 - 10:37μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εκπροσώπων της ομάδας «Φάρος» με τον διευθυντή του γυμνασίου Northcote. Από αριστερά η Διονυσία Διακοδημητρίου παραδίδει στον διευθυντή Κρις Τζόουνς το βιβλίο «Στρατηγικό Σχέδιο για τα Νέα Ελληνικά», και δίπλα τους η Σταυρούλα Νικολούδη και ο Θεόδωρος Μάρκος (φωτ.: Neoskosmos.com)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εκπροσώπων της ομάδας «Φάρος» με τον διευθυντή του γυμνασίου Northcote. Από αριστερά η Διονυσία Διακοδημητρίου παραδίδει στον διευθυντή Κρις Τζόουνς το βιβλίο «Στρατηγικό Σχέδιο για τα Νέα Ελληνικά», και δίπλα τους η Σταυρούλα Νικολούδη και ο Θεόδωρος Μάρκος (φωτ.: Neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χαμηλός παραμένει ο αριθμός των εγγραφών των μαθητών που ενδιαφέρονται να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα στο Γυμνάσιο Northcote, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το πρόγραμμα διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών, τουλάχιστον για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ειδικότερα, από τον αριθμό των 25 μαθητών που απαιτείται για τη διενέργεια του προγράμματος, έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις 10 παιδιά.

«Στο σχολείο φοιτά μεγάλη ομάδα μαθητών ελληνικής καταγωγής. Ωστόσο, η πρόσφατη μείωση των εγγραφών μαθητών στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας είναι ανησυχητική. Επί του παρόντος, το μάθημα της ελληνικής γλώσσας της 7ης τάξης (Α’ Γυμνασίου) για το 2024 δεν θα προχωρήσει αν δεν εγγραφούν περισσότεροι μαθητές στο μάθημα», σημείωσε ο διευθυντής του σχολείου Κρις Τζόουνς, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομάδας εργασίας «Φάρος» για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα «Φάρος», με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Joseph Lo Bianco, επιχειρεί με τη συνεργασία φορέων της ομογένειας να διασώσει τη διδασκαλία των νεοελληνικών στα κρατικά σχολεία της χώρας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθυντής του γυμνασίου διαβεβαίωσε τα μέλη της ομάδας «Φάρος» ότι «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να έχουμε τμήμα Νέων Ελληνικών φέτος, την επόμενη σχολική χρονιά θα το επαναφέρω ως προσφερόμενο μάθημα. Στο σχολείο μας τα Ελληνικά θα έχουν πάντα θέση».

Από την πλευρά του, το μέλος του «Φάρου» Θεόδωρος Μάρκου τόνισε ότι «όσο οι γενιές απομακρύνονται, τόσο χαλαρώνει και το ενδιαφέρον για τα Ελληνικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Γενικότερο πρόβλημα

Η διακοπή των προγραμμάτων διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών δεν εστιάζεται μόνο στο Northcote, αλλά αποτελεί μόνιμη αγωνία όλου του εκπαιδευτικού κόσμου και των σχετιζόμενων οργανισμών της ομογένειας στην Αυστραλία.

Με αφορμή την πιο πρόσφατη τις κρίσεις στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ και λίγο πριν στο La Trobe της Μελβούρνης, που ευτυχώς ξεπεράστηκε κατόπιν παρεμβάσεων της ελληνικής κοινότητας  και άλλων παραγόντων, τα μέλη του «Φάρου» διοργανώνουν ενημερωτικό σεμινάριο την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, με τίτλο «Η γλώσσα στο σπίτι: Μεγαλώνοντας δίγλωσσα παιδιά με ελληνικά και αγγλικά στη Μελβούρνη» (Language in the Home: Raising Greek-English Bilinguals In Melbpourne).

«Κατά τον Οκτώβριο, πετύχαμε την επέκταση του προγράμματος ανάγνωσης ιστοριών στα Ελληνικά σε αρκετές δημοτικές βιβλιοθήκες, ασχοληθήκαμε με την προώθηση του προγράμματος Νέων Ελληνικών στους φοιτητές του LaTrobe και τη διακίνηση ερωτηματολογίων σε μαθητές προκειμένου να καταγράψουμε τις τάσεις και τις απόψεις που επικρατούν μεταξύ τους σχετικά με την ελληνική γλώσσα» υπογράμμισε το μέλος της ομάδας και Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας, Διονυσία Διακοδημητρίου.

• Πηγή: Neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

20/01/2026 - 9:00μμ
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

17/01/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

17/01/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

17/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

16/01/2026 - 12:10πμ
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

12/01/2026 - 11:14μμ
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

10/01/2026 - 10:17μμ
Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Δημαρχείο θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Απόλλωνα (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

100 χρόνια Απόλλων Καλαμαριάς: Η πόλη τιμά τον ιστορικό προσφυγικό σύλλογο

20 λεπτά πριν
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας χορηγεί εμβόλιο πολιομυελίτιδας σε παιδί σε χωριό του Νεπάλ, μετά από συνεργασία της κυβέρνησης της χώρας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (φωτ.: EPA/Narendra Shrestha)

Σήμερα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Θα απολυθεί το 1/4 των εργαζομένων

44 λεπτά πριν
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός (φωτ.: EPA/Gian Ehrenzeller)

Ντ. Τραμπ: Ιδρύει το Συμβούλιο Ειρήνης στο Νταβός και συναντάται με τον Ζελένσκι – Συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν στη Μόσχα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης«)

Ποντιακή βραδιά και βασιλόπιτα από την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign