pontosnews.gr
Τρίτη, 28/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Ήξερε ότι ήταν υιοθετημένη – Αλλά δεν γνώριζε ότι την είχαν μπερδέψει στη γέννα

Μια ομογενής από την Αυστραλία ανακάλυψε την πραγματική της καταγωγή όταν ένα τεστ DNA διέψευσε ό,τι πίστευε για τη βιολογική οικογένειά της

16/11/2023 - 9:47μμ
Η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον (φωτ.: abc.net.au)

Η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον (φωτ.: abc.net.au)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον από την Αυστραλία πάντα ήξερε ότι ήταν υιοθετημένη· οι άνθρωποι που την μεγάλωσαν δεν της είχαν κρύψει ποτέ την αλήθεια. Στην πορεία της ζωής της αναζήτησε μέσω των κρατικών αρχείων υιοθεσίας τη βιολογική της μητέρα, και για 20 χρόνια πίστευε ότι καταγόταν από μια αγγλική οικογένεια.

Αυτό που δεν γνώριζε κανείς, όμως, ήταν ότι την ημέρα της γέννησής της στο ίδιο νοσοκομείο είχε έρθει στη ζωή κι άλλο ένα κοριτσάκι.

Κάποιος μπέρδεψε τα δύο μωρά, τα οποία δόθηκαν αμφότερα για υιοθεσία, και μόνο όταν έκανε τεστ DNA ανακάλυψε την πραγματική της ταυτότητα. Είναι Ελληνίδα.

Ο αγώνας για αναγνώριση

Μετά το αρχικό σοκ ότι με τη γυναίκα την οποία θεωρούσε βιολογική μητέρα της, και με την οποία είχε αναπτύξει σχέσεις για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, τελικά δεν είχαν καμία συγγένεια, η Πένι αποφάσισε να αναζητήσει για μία ακόμη φορά, την πραγματική μητέρα της.

Το μόνο που είχε στα χέρια της ήταν το τεστ που επιβεβαίωνε την ελληνική καταγωγή της, και με αυτό η υπηρεσία υιοθεσιών της Αυστραλίας (AIS) κατάφερε να εντοπίσει πολύ γρήγορα μια γυναίκα με ελληνικό όνομα, η οποία είχε γεννήσει την ίδια μέρα ένα άλλο κοριτσάκι, στο ίδιο νοσοκομείο.

Ωστόσο, αυτό που αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο στη συνέχεια ήταν να μάθει περισσότερα για την Ελληνίδα μητέρα της, καθώς έπρεπε να διορθώσει τα επίσημα χαρτιά, τα οποία περιέγραφαν την πραγματική της καταγωγή.

Αρχικά απευθύνθηκε στο δικαστήριο, από το οποίο ζήτησε τη νομική αναγνώριση της πραγματικής της ταυτότητας, καθώς και τον τερματισμό της εντολής υιοθεσίας που της είχε επιβληθεί σε βρεφική ηλικία.

Την ίδια στιγμή, η πραγματική μητέρα της δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να κάνει ένα τεστ DNA προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είχαν συγγένεια. Όταν επικοινώνησαν μαζί της για πρώτη φορά οι κοινωνικοί λειτουργοι της AIS, η γυναίκα δήλωσε ότι «ήταν πλέον πολύ αργά».

Η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον στο Ναύπλιο (φωτ.: neoskosmos.com)

Νέα, μόνη και ανύπαντρη στην ξενιτιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε η Πένι για τη μητέρα της, η κοπέλα είχε φτάσει ανύπαντρη στη Μελβούρνη με πλοίο από την Ελλάδα, και τη γέννησε τον Μάρτιο του 1963. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τον μετέπειτα σύζυγό της και τα παιδιά τους.

Όταν πληροφορήθηκε για την Πένι, στην αρχή το μόνο που ήθελε ήταν να μάθει ότι είναι καλά και ότι είχε μεγαλώσει σε καλή οικογένεια. Είπε ότι ήταν τόσο νέα όταν έμεινε έγκυος, και ως ανύπαντρη γυναίκα που έφτασε πρόσφατα σε μια ξένη χώρα, χωρίς να ξέρει αγγλικά, είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν σε θέση να φροντίσει το μωρό της.

Αργότερα, η ηλικιωμένη Ελληνίδα πρόσθεσε ότι κουβαλούσε το μυστικό σε όλη της τη ζωή και φοβόταν τι θα συμβεί αν έβγαινε τώρα στη φόρα.

Το γεγονός ότι της είχαν πάρει το μωρό της ήταν μια ανάμνηση που την στοίχειωνε ακόμα, μια πληγή που τώρα είχε ανοίξει ξανά. Εκείνη την εποχή, είπε, δεν έβλεπε άλλη επιλογή από το να το παραδώσει για υιοθεσία.

Εξετάζοντας τα αρχεία, η Πέντι ανακάλυψε επίσης ότι η γραπτή συγκατάθεση της βιολογικής της μητέρας για την υιοθεσία ελήφθη μία μέρα μετά την αναχώρησή της από το νοσοκομείο για τη νέα της οικογένεια. Η Πένι γνώριζε ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο σύμφωνα με τον αυστραλιανό νόμο περί υιοθεσίας παιδιών του 1958, γεγονός που την έκανε να υποπτευθεί ότι ίσως ο χωρισμός από τη μητέρα της έγινε υπό συνθήκες εξαναγκασμού.

Η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον με τον γιο της και φόντο την Ακρόπολη (φωτ.: neoskosmos.com)

Το σήμερα

Τελικά τα βιολογικά αδέλφια της Πένι στην Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα τεστ DNA, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συγγένειά τους. Μίλησαν τότε στη μητέρα τους και την ενθάρρυναν να συναντηθεί με την πρωτότοκη κόρη της, κάμπτοντας τις αντιστάσεις της.

Μετά από 34 χρόνια αναζήτησης, η Πένι γνωρίζει πλέον ότι η μητέρα της πάντα την σκεφτόταν, την αγαπούσε, και άναβε το πρώτο κερί για εκείνην στην εκκλησία. Έμαθε επίσης ότι της είχε δώσει ελληνικό όνομα, από την Ελληνίδα γιαγιά της.

Η Πένι διατηρεί τακτικές επαφές με μέλη της οικογένειας της στην Ελλάδα και μαθαίνει την ελληνική γλώσσα, ώστε να μπορεί να μιλήσει απευθείας με τη μητέρα της την επόμενη φορά που θα την επισκεφθεί.

«Ιδανικά, θα ήθελα να ακούσω απευθείας από τη μητέρα μου την ιστορία της σύλληψής μου και τις συνθήκες της υιοθεσίας μου, και φυσικά να μάθω ποιος είναι ο πατέρας μου, αλλά μόνο αν αισθάνεται άνετα να μου την πει», δήλωσε στην ιστοσελίδα neoskosmos.com.

«Το επόμενο ταξίδι μου έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του χρόνου, με τον σύζυγό μου, και θα πάω ξανά τον Σεπτέμβριο με τον γιο μου, επειδή κανένας από τους δύο δεν έχει γνωρίσει ακόμα τη μητέρα μου και την υπόλοιπη οικογένεια» συμπλήρωσε.

Για να βοηθήσει κι άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, αλλά και να καταδείξει τις αδυναμίες του συστήματος υιοθεσιών, η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον έγραψε ένα βιβλίο περιγράφοντας την εμπειρία της, στο οποίο αμφισβητεί νόμους και πρακτικές που εδραιώνουν το στίγμα της μυστικότητας γύρω από τα υιοθετημένα παιδιά ενώ παράλληλα επιχειρηματολογεί για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Greek Actually

Το βιβλίο έχει τίτλο Greek, Actually («Ελληνίδα, τελικά») και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Spinifex Press. Η Πένι Ζαγκαρέλου-Μάκισον είναι κοινωνική λειτουργός στο επάγγελμα, και εργάζεται επί τρεις δεκαετίες στον τομέα των υπηρεσιών για το παιδί και την οικογένεια.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μπάντα έξω από το ναό του Αγίου Νικολάου (φωτ.: facebook / Φιλαρμονική Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μανχάταν: Για ποιον λόγο δεν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και ΗΠΑ έξω από τον Άγιο Νικόλαο

27/04/2026 - 7:52μμ
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς στη Βοστόνη για την παρέλαση της ομογένειας, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: Consulate General of Greece in Boston / Maria Kechri)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια «έντυσε» την Αμερική στα γαλανόλευκα – Παρελάσεις σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Φιλαδέλφεια για το 1821

27/04/2026 - 1:28μμ
(Φωτ.: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/Χριστόδουλος Αθανασάτος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια «έντυσε» στα γαλανόλευκα την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη – Λαμπρός εορτασμός για τα 205 χρόνια από την Επανάσταση

27/04/2026 - 9:04πμ
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Consulate General of Greece in Boston / Maria Kechri)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια επί ποδός στις ΗΠΑ – Εύζωνες στη Βοστόνη πριν τις μεγάλες παρελάσεις για την 25η Μαρτίου

26/04/2026 - 2:14μμ
H Ελληνοαυστραλή Ανθούλα Γιαννακοπούλου, μητέρα του Γιώργου (φωτ.: SBS Greek/Πάνος Αποστόλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενής από τη Μελβούρνη έγινε μητέρα στα 54, αμφισβητώντας τα κοινωνικά στερεότυπα σε Αυστραλία και Ελλάδα

26/04/2026 - 12:46μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις μνήμης των ομογενών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

26/04/2026 - 12:22μμ
Η γαλανόλευκη κυματίζει δίπλα στην αστερόεσσα, στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν (φωτ.: facebook / Christos Diamantopoulos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο – Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στη Wall Street

25/04/2026 - 7:41μμ
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς στο Σικάγο, για την παρέλαση της ομογένειας για τα 205 χρόνια της Επανάστασης. Κυριακή 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Elios Photography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο των εκδηλώσεων που προετοιμάζει τη μεγάλη ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

23/04/2026 - 11:15μμ
Ο γιατρός και πολιτικός Παύλος Φεντόροβιτς Ιορδάνοφ, στο δεύτερο μισό 19ου αιώνα (φωτ.: Gertsova-Shik S.G.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παύλος Ιορδάνoφ: Έλληνας οραματιστής ήταν ο «αρχιτέκτονας» του νεότερου Ταϊγανίου

22/04/2026 - 9:40μμ
Η Έξοδος του Μεσολογγίου, 1826. Επιχρωματισμένη ακουατίντα – Μουσείο Μπενάκη
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Τιμητική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

22/04/2026 - 11:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σαντορίνη: Σε ισχύ μέτρα της Πολιτικής Προστασίας – Τι περιλαμβάνει η νέα ΚΥΑ

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλοκαιράκι στην καρδιά της άνοιξης και σήμερα – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει ξανά για 15 μέρες, στα τέλη Μαΐου

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Peggychoucair / Pixabay)

Χίος: Οικιακή βοηθός κακοποίησε βάναυσα 98χρονο – Τον χτύπησε στο κεφάλι και του έδεσε τα χέρια

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)

Παχυσαρκία: «Μοριακή μνήμη» στο ανοσοποιητικό ακόμη και μετά την απώλεια βάρους

10 ώρες πριν
Έργο της Μαρίνας Προβατίδου που φιλοξενείται στην έκθεση (πηγή: facebook / Marina Provatidou)

ΠΟΕ: Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Χρώματα μνήμης – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την τέχνη»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign