pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα πάθη των Ποντίων σε διεθνές συνέδριο στα Χανιά – Ιστορία, μνήμη και πολιτισμός

Ο Γιώργος Λιμαντζάκης αναφέρθηκε στα διαβόητα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας, ενώ ο Ευθύμης Λεκάκης στο πώς παρουσιάζεται το ποντιακό ζήτημα στην τουρκική εκπαίδευση

5/11/2023 - 6:01μμ
Αφίσες για το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πόντος. Ιστορία-Μνήμη-Πολιτισμός» (φωτ.: Facebook / Yorgos GreGo)

Αφίσες για το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πόντος. Ιστορία-Μνήμη-Πολιτισμός» (φωτ.: Facebook / Yorgos GreGo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ποντίων, αλλά και η μακραίωνη πολιτιστική προσφορά τους στον ελληνισμό, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά. Το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πόντος. Ιστορία-Μνήμη-Πολιτισμός» διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, από το Σύλλογο Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά».

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δρ τουρκολόγος και ιστορικός του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιώργος Λιμαντζάκης αναφέρθηκε στις νομικές και πολιτικές διώξεις που ασκήθηκαν στους Πόντιους, πέραν της στρατηγικής εξόντωσής τους στο πλαίσιο των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας που συγκροτήθηκαν από Τούρκους εθνικιστές. «Μιλάμε για την περίοδο από το 1919 έως το 1922 και αναφερόμαστε στην προσπάθεια των Τούρκων να εκκαθαρίσουν την περιοχή από το χριστιανικό στοιχείο, κάτι που είχε συμβεί νωρίτερα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Τούρκους σε βάρος των Αρμενίων», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό και της προσπάθειας ομογενοποίησης του κεμαλικού κράτους, εξήγησε ο Γιώργος Λιμαντζάκης, ασκήθηκαν διώξεις από δικαστήρια που συγκροτήθηκαν από εν ενεργεία βουλευτές του καθεστώτος, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν νομικές γνώσεις καταδίκασαν ανθρώπους μαζικά, χρησιμοποιώντας ακόμα και γελοία επιχειρήματα.

«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι καταδικάστηκαν άνθρωποι μόνο και μόνο γιατί μιλούσαν υπέρ της ειρήνης ή γιατί μια ομάδα στην περιοχή του Πόντου είχε ως χρώματα το άσπρο και το μπλε, κάτι που θεωρήθηκε αντεθνικό γιατί παραπέμπει στην ελληνική σημαία», περιέγραψε.

Ο νομικός και ιστορικός ερευνητής Ευθύμης Λεκάκης, μιλώντας και αυτός στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο πώς παρουσιάζεται το ποντιακό ζήτημα στην τουρκική εκπαίδευση. «Ο τρόπος που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κι αυτό τα τελευταία χρόνια το τουρκικό υπουργείο Παιδείας κατ’ εντολή των Αρχών δημιούργησε ένα ΦΕΚ που ζητούσε να παρουσιάζονται οι μειονότητες που διώχθηκαν από την Τουρκία ως εχθροί του κράτους που αποτελούσαν κίνδυνο για το “διαμελισμό” της Τουρκίας. Έτσι μπήκαν δύο εγκάθετοι ιστορικοί του καθεστώτος που έγραψαν τα νέα βιβλία Ιστορίας της Μέσης Εκπαίδευσης της Τουρκίας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά» Χαράλαμπος Καραβάνος υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης ενός τέτοιου συνεδρίου στα Χανιά, τονίζοντας πως αποτελούσε χρέος προς τον ποντιακό ελληνισμό καθώς η γενοκτονία που υπέστη δεν θα πρέπει να ξεχαστεί.

• Αναδημοσίευση από το haniotika-nea.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

16/01/2026 - 10:37μμ
(Φωτ.: anatolinet.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

16/01/2026 - 3:31μμ
Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικογένειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

16/01/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Καλαθόπον: Πράξη αγάπης με παράδοση τροφίμων στις Τράπεζες Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

16/01/2026 - 9:02πμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

15/01/2026 - 5:17μμ
Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

15/01/2026 - 12:24μμ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο με μεταμφιεσμένους στο κέντρο της Τραπεζούντας. Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Sabah / Meltem Yılmaz Karakurum)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ποντιακό έθιμο που δεν χάθηκε στην Τουρκία: Καλαντάρ’ στο κέντρο της Τραπεζούντας

15/01/2026 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαρία Ματσάδο και το βραβείο Νόμπελ (φωτ.: Χ/The White House)

Νορβηγία: «Το βραβείο Νόμπελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νικητή»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: platamonaskavalas.com)

Βραδιά ποντιακής παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα

7 ώρες πριν
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Αγιασμός και βασιλόπιτα για τους Πόντιους του Αιγάλεω

8 ώρες πριν
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

9 ώρες πριν
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign