pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Να βγουν στο φως τα κρυμμένα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) ζητά να ανοίξουν τα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς και οι προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άγκυρας

2/11/2023 - 8:05μμ
Ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού (φωτ.: Λεύκωμα «Τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων» / Στέφανος Τανιμανίδης)

Ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού (φωτ.: Λεύκωμα «Τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων» / Στέφανος Τανιμανίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Να τοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο, την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο, κειμήλιά της που φυλάσσονται στα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας, ζητάει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας, ιστορικός και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης, πρόκειται για δεκάδες κειμήλια, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα κείμενα και ευαγγέλια της Μονής που έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αυτό έχει τεθεί ήδη από το 2014, ενώ τα κειμήλια παρουσιάζονται και στη σχετική έκδοση του σωματείου «Παναγία Σουμελά», με τίτλο «Τα ιερά κειμήλια του γένους των Ποντίων».

Τετραευαγγέλιo της Μονής της Παναγίας Σουμελά

Στα κειμήλια που φυλάσσονται στην Αγιά-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αυθεντική ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού, σε μορφή δίπτυχου, του Μανουήλ Γ’ του Μεγαλοκομνηνού, το Χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Αλεξίου Γ’, τετραευαγγέλια της μονής σε ομοιογραφική αναπαραγωγή, κεντημένη εικόνα της Παναγίας της Μονής Σουμελά του 1758, αρχιερατικές μήτρες, εκκλησιαστικά υφαντά, εγκόλπια, μήτρα μοναχικού σχήματος της μονής, ένα Ευαγγέλιο με ρωσικοελληνική γραφή, αντίγραφα πατριαρχικών σιγιλίων, κ.ά.

Μήτρα μοναρχικού σχήματος

Κεντημένη εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Επιτραχήλιο Μονής Παναγίας Σουμελά

Λάβαρο

Ανάμεσα στα κειμήλια που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας περιλαμβάνονται 67 χειρόγραφοι κώδικες και δεκάδες βιβλία της Μονής, επιτραχήλια, λάβαρα και άλλα αντικείμενα.

Το θέμα τέθηκε πρόσφατα στη συνάντηση εκπροσώπων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το Συμβούλιο έστειλε προ ημερών επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας συνάντηση μαζί του για το θέμα κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Εξάλλου, τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας υπέβαλαν το 2017 αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα για την επιστροφή κειμηλίων της Μονής Παναγίας Σουμελά από μουσεία του εξωτερικού (Δουβλίνο, Οξφόρδη, κ.ά.), στην Τουρκία.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ο σταυρός του Μανουήλ Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στην Ελλάδα, στη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου στην Καστανιά Βέροιας φυλάσσονται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου του 6ου αιώνα και ο Σταυρός του αυτοκράτορα Μανουήλ του 14ου αιώνα.

Όπως επισημαίνει ο Στέφανος Τανιμανίδης, η εντολή για τη μεταφορά των τριών κειμηλίων από την Τουρκία στην Ελλάδα έγινε κατόπιν συνάντησης, το 1930, των τότε πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ελευθέριου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού, και ασφαλώς ύστερα από κοινού απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη τους. Η δε άφιξη των κειμηλίων αυτών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε 9 Νοεμβρίου 1931, με την παραχώρηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης της σχετικής άδειας και τη σύναψη σχετικού πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με βάση τα παραπάνω το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού ζητάει τα κειμήλια της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά να βγουν από τα σκοτεινά υπόγεια «όπου για δεκαετίες παραμένουν αδρανή», ώστε να επιτραπεί η μελέτη τους από νέους ιστορικούς και ερευνητές και να μπορούν να τα θαυμάζουν και να τα προσκυνούν οι χιλιάδες κάθε χρόνο επισκέπτες της ιστορικής Μονής Σουμελά, στη Ματσούκα της Τραπεζούντας.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση. Οι φωτογραφίες των κειμηλίων που δεν φυλάσσονται στην Ελλάδα προέρχονται από το λεύκωμα Τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων, και τις παραχώρησε ο Στέφανος Τανιμανίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/profile/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»/Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και ποντιακό γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

6/10/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Maurovatos.To.Kars)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σεζόν με σεβασμό στην παράδοση για τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ»

6/10/2026 - 4:12μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: facebook.com/groupsVakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής

5/10/2026 - 10:39μμ
Στον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Αμάσεια 1921: Φόρος τιμής στους μάρτυρες του Πόντου, στη Σταυρούπολη

5/10/2026 - 9:45μμ
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

5/10/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

4/10/2026 - 10:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

4/10/2026 - 9:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/photos/animal-river-waterside-bird)

Καιρός: Γενικά αίθριος την Τετάρτη με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά

25 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/president.gov.ua)

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μαζική επίθεση – Έκκληση στη Δύση για ενίσχυση της αεράμυνας

8 ώρες πριν
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα κατά της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μάρκο Ρούμπιο: Μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για την επίσκεψή του στην Αθήνα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Απέδρασε με το «διπλό» από το Σεράγεβο ο ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Basketball Champions League: Πρεμιέρα με νίκη το Περιστέρι

9 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών Αττικής, όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις προτεραιότητες της παράταξης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV