pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Να βγουν στο φως τα κρυμμένα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) ζητά να ανοίξουν τα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς και οι προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άγκυρας

2/11/2023 - 8:05μμ
Ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού (φωτ.: Λεύκωμα «Τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων» / Στέφανος Τανιμανίδης)

Ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού (φωτ.: Λεύκωμα «Τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων» / Στέφανος Τανιμανίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Να τοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο, την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο, κειμήλιά της που φυλάσσονται στα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας, ζητάει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας, ιστορικός και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης, πρόκειται για δεκάδες κειμήλια, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα κείμενα και ευαγγέλια της Μονής που έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αυτό έχει τεθεί ήδη από το 2014, ενώ τα κειμήλια παρουσιάζονται και στη σχετική έκδοση του σωματείου «Παναγία Σουμελά», με τίτλο «Τα ιερά κειμήλια του γένους των Ποντίων».

Τετραευαγγέλιo της Μονής της Παναγίας Σουμελά

Στα κειμήλια που φυλάσσονται στην Αγιά-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αυθεντική ξύλινη σταυροθήκη του Τιμίου Σταυρού, σε μορφή δίπτυχου, του Μανουήλ Γ’ του Μεγαλοκομνηνού, το Χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Αλεξίου Γ’, τετραευαγγέλια της μονής σε ομοιογραφική αναπαραγωγή, κεντημένη εικόνα της Παναγίας της Μονής Σουμελά του 1758, αρχιερατικές μήτρες, εκκλησιαστικά υφαντά, εγκόλπια, μήτρα μοναχικού σχήματος της μονής, ένα Ευαγγέλιο με ρωσικοελληνική γραφή, αντίγραφα πατριαρχικών σιγιλίων, κ.ά.

Μήτρα μοναρχικού σχήματος

Κεντημένη εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Επιτραχήλιο Μονής Παναγίας Σουμελά

Λάβαρο

Ανάμεσα στα κειμήλια που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας περιλαμβάνονται 67 χειρόγραφοι κώδικες και δεκάδες βιβλία της Μονής, επιτραχήλια, λάβαρα και άλλα αντικείμενα.

Το θέμα τέθηκε πρόσφατα στη συνάντηση εκπροσώπων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το Συμβούλιο έστειλε προ ημερών επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας συνάντηση μαζί του για το θέμα κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Εξάλλου, τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας υπέβαλαν το 2017 αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα για την επιστροφή κειμηλίων της Μονής Παναγίας Σουμελά από μουσεία του εξωτερικού (Δουβλίνο, Οξφόρδη, κ.ά.), στην Τουρκία.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ο σταυρός του Μανουήλ Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στην Ελλάδα, στη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου στην Καστανιά Βέροιας φυλάσσονται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου του 6ου αιώνα και ο Σταυρός του αυτοκράτορα Μανουήλ του 14ου αιώνα.

Όπως επισημαίνει ο Στέφανος Τανιμανίδης, η εντολή για τη μεταφορά των τριών κειμηλίων από την Τουρκία στην Ελλάδα έγινε κατόπιν συνάντησης, το 1930, των τότε πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ελευθέριου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού, και ασφαλώς ύστερα από κοινού απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη τους. Η δε άφιξη των κειμηλίων αυτών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε 9 Νοεμβρίου 1931, με την παραχώρηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης της σχετικής άδειας και τη σύναψη σχετικού πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με βάση τα παραπάνω το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού ζητάει τα κειμήλια της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά να βγουν από τα σκοτεινά υπόγεια «όπου για δεκαετίες παραμένουν αδρανή», ώστε να επιτραπεί η μελέτη τους από νέους ιστορικούς και ερευνητές και να μπορούν να τα θαυμάζουν και να τα προσκυνούν οι χιλιάδες κάθε χρόνο επισκέπτες της ιστορικής Μονής Σουμελά, στη Ματσούκα της Τραπεζούντας.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση. Οι φωτογραφίες των κειμηλίων που δεν φυλάσσονται στην Ελλάδα προέρχονται από το λεύκωμα Τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων, και τις παραχώρησε ο Στέφανος Τανιμανίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γεώργιος Βεγλερής και κάποια από τα δημοσιεύματά του (πηγή: searchculture.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βεγλερής: Ο βυζαντινολόγος μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

18/08/2026 - 8:47μμ
Ο χάρτης της Μικράς Ασίας που φιλοξενούσε η έκδοση και το εξώφυλλο του τόμου
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος μέσα από τα αρχεία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Αθήνας το 1922

18/08/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

17/08/2026 - 11:32πμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τομόκο Ακανέ (φωτ.: EPA/EVA PLEVIER / POOL)

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Champions League: Στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί την πρόκριση η ΑΕΚ

7 ώρες πριν
Η διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Γιάννα Χορμόβα  (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

ΔΥΠΑ: Μήνυση κατέθεσε η Γιάννα Χορμόβα για απειλές κατά εργαζομένων στο ΚΠΑ2 Κηφισιάς

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν στη League Phase Λεβαδειακός και Ατρόμητος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/dioskourimandras?locale=el_GR)

Μάνδρα: Μεγάλο ποντιακό πανηγύρι με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για τους πυρόπληκτους

8 ώρες πριν
Το παλαιό σχολείο της Μακρυνίτσας Σερρών (πηγή: facebook.com/akritesrodopolis)

Σέρρες: Στη Μακρυνίτσα ετοιμάζεται γλέντι με ποντιακά και λαϊκά

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV