pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Άρχισε η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη για τα «εικονικά» έργα

Πρόκειται για υπόθεση παρόμοια με το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου της κύριας δίκης για τα λεγόμενα « 45άρια»

23/10/2023 - 7:42μμ
Από αριστερά, ο Παναγιώτης και ο Διονύσης Ψωμιάδης σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Φανή Τρυψάνη)

Από αριστερά, ο Παναγιώτης και ο Διονύσης Ψωμιάδης σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Φανή Τρυψάνη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθισαν σήμερα, Δευτέρα, οι αδελφοί Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, κατηγορούμενοι για απιστία και ψευδή βεβαίωση, πράξεις που συνδέονται με «εικονικά» έργα επί των ημερών τους στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στα συγκεκριμένα έργα φαίνεται να είχαν προσληφθεί συνολικά 81 άτομα με συμβάσεις μίσθωσης έργου, που όμως απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με τις συγκεκριμένες θέσεις, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Η δίκη άρχισε με την εξέταση μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων, ενώ το δικαστήριο διέκοψε ενόψει της εισαγγελικής πρότασης και της εκφώνησης της ετυμηγορίας του.

Μετά από καταγγελία

Η επίδικη υπόθεση, που άρχισε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη κατόπιν καταγγελίας, είναι παρόμοια με το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου της κύριας δίκης για τα λεγόμενα « 45άρια» που αφορά επίσης εικονικές συμβάσεις έργου και εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, οι αδελφοί Ψωμιάδη, κατά το διάστημα 2007 – 2010, «μηχανεύτηκαν» την απασχόληση πλήθους ατόμων στην τότε Νομαρχία υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου.

Μεταξύ άλλων παρουσίαζαν «εικονικά» έργα. τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούσαν έργα Πληροφορικής. Ο άλλοτε Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, οριζόταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσής του και ακολούθως από κοινού με τον αδελφό του, αναπληρωτή Νομάρχη, συνέτασσαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα.

Για συνέργεια σε απιστία κατέστη κατηγορούμενος και ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, για τον οποίο όμως η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου.

Τι κατέθεσε ο επιθεωρητής

«Βρέθηκαν χρηματικά εντάλματα τα οποία ήταν δομημένα με τέτοιον τρόπο που φαίνεται να είχαν συνεχή ροή και αφορούσαν δήθεν εκτελέσεις έργων από φυσικά πρόσωπα» κατέθεσε στη δίκη οικονομικός επιθεωρητής που διενήργησε την έρευνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι 81 προσληφθέντες δεν εκτέλεσαν το έργο που υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει αλλά προσέρχονταν σε διάφορες υπηρεσίες, ασκώντας άλλα καθήκοντα.

«Υπήρχε μόνο βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου από το Γραφείο του Νομάρχη. Τα 81 άτομα δεν απασχολήθηκαν, ούτε εκτέλεσαν εργασίες» είπε ο οικονομικός επιθεωρητής και ερωτηθείς για τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι προσλήψεις απάντησε ότι τα άτομα αυτά «δεν είχαν ιδιαίτερα γνώσεις» και «προφανώς είχαν οικειότητα με τον τότε Νομάρχη».

«Καταστράφηκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά…»

Στην απολογία του ο Π. Ψωμιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν προέκυψε ούτε ζημιά, ούτε δόλος, ούτε προσωπικό συμφέρον. Καταφέρθηκε δε, εναντίον ενός νομαρχιακού συμβούλου, τον οποίο δεν κατονόμασε, κατηγορώντας ότι πίσω από όλες τις δικογραφίες που έφτασαν στα δικαστήρια εις βάρος του βρίσκεται εκείνος.

«Παραιτήθηκα από πρώτος βουλευτής και ανέλαβα τη νομαρχία με 53%» είπε στην αρχή της απολογίας του και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή της θητείας του διαμαρτυρόταν για τις ελλείψεις προσωπικού. Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, λόγω της υποστελέχωσης και της αδυναμίας εκτέλεσης έργων απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο «πήρα έγκριση και την πήγα στον γενικό γραμματέα».

«Εκεί τελείωσε η αρμοδιότητα μου. Δεν είναι υπεύθυνος ο νομάρχης ούτε που θα απασχοληθούν οι εργαζόμενοι ούτε τι θα κάνουν» σημείωσε, τονίζοντας ότι «καταστράφηκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, χωρίς να λείπει ούτε 1 ευρώ».

Για τους 81 προσληφθέντες είπε ότι εν μέρει απασχολήθηκαν στα έργα και «τα 2/3 αυτών σε άλλες υπηρεσίες επειδή είχαμε ανάγκες». «Εάν δεν προσλαμβάναμε αυτά τα άτομα δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε» επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι προσλήψεις έγιναν από Τριμελή Επιτροπή η οποία αποτελείτο από στελέχη Διευθύνσεων της άλλοτε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

«Είχα εγώ ανάγκη από 80 ψήφους;» διερωτήθη προσθέτοντας ότι για τον ίδιο «80 ψήφοι ήταν οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας.

Αποποιούμενος δε, των ποινικών του ευθυνών αναφορικά με την ψευδή βεβαίωση, ανέφερε ότι υπέγραφε τις βεβαιώσεις κατόπιν προτροπής του γενικού του γραμματέα.

«Οι προσληφθέντες κατέβαλαν κανονικά εργασία»

Από την πλευρά του ο αδελφός του, δεν ήταν σε θέση να απολογηθεί λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Αρκέστηκε μονάχα να πει, εν μέσω λυγμών, ότι «άκουσα πράγματα που δεν μας αξίζουν».

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισής τους είπε ότι το Δημόσιο ουδεμία ζημιά υπέστη επειδή τα 81 άτομα κατέβαλαν κανονικά εργασία. Επικαλέστηκε επιπλέον νομοθετήματα με τα οποία, κατά τον ίδιο, αίρονται οι ποινικές κυρώσεις εις βάρος αιρετών για πλημμελείς διαχειριστικές πράξεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

2/11/2026 - 11:21μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

2/11/2026 - 10:53μμ
Μέρος των κατασχεθέντων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά» (πηγή: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Παιδική Χαρά»: «Έφαγα εγώ 20 χιλιάρικα;» – Οι διάλογοι πριν από τις απολογίες

2/11/2026 - 7:19μμ
Δρόμος του Αρχάγελλου μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Agneta: Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

2/11/2026 - 6:55μμ
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Στις 11 οι συλλήψεις στην Πολεοδομία – Η ανακοίνωση του δήμου

2/11/2026 - 4:56μμ
Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο  σε δρόμο του Αρχάγελλου, μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μεγάλες καταστροφές στον Αρχάγγελο – «Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο»

2/11/2026 - 3:16μμ
Ουράνιο τόξο, όπως το είδαν σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Agneta: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

2/11/2026 - 2:36μμ
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει δηλώσεις μετά την κατάθεσή του για τα στημένα στο μπάσκετ. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκης: Κατάθεση για τους «στημένους» αγώνες – «Να θωρακίσουμε το ελληνικό μπάσκετ»

2/11/2026 - 1:27μμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Έφοδος των «αδιάφθορων» στην Πολεοδομία – Πληροφορίες για συλλήψεις

2/11/2026 - 12:41μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλάκα: Σήμερα οι απολογίες των τριών κατηγορουμένων για την έκρηξη που στοίχισε έξι ζωές

2/11/2026 - 10:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

55 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Υπόθεση Πελικό αλά αγγλικά – Εννέα άνδρες κατηγορούνται ότι βίαζαν επί χρόνια μια γυναίκα αφού την νάρκωνε ο σύζυγός της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσαρόβα)

Super League: Πρώτη νίκη για Ατρόμητο – Ισοπαλία στη Νίκαια

3 ώρες πριν
Περήφανοι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων στην τελετή μετακομιδής του σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου στο «Ιωνικό Κέντρο», Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης: Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματός του στο «Ιωνικό Κέντρο»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV