pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σίγησε για πάντα το αηδόνι της Θράκης – Έφυγε σε ηλικία 95 ετών ο Χρόνης Αηδονίδης

«Ο Έβρος δακρύζει, η Θράκη πονά» γράφουν για την εκδημία του σπουδαίου ερμηνευτή και δασκάλου

23/10/2023 - 10:45πμ
Πηγή φωτ.: facebook.com/ampxa)

Πηγή φωτ.: facebook.com/ampxa)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας σπουδαίος τραγουδιστής της θρακιώτικης παράδοσης, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη διδασκαλία και τη διάσωση της μουσικής των προγόνων του, ο Χρόνης Αηδονίδης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Πρόκειται για μια εμβληματική προσωπικότητα συνολικά της παραδοσιακής μας μουσικής με τεράστια προσφορά και μια εξαιρετική καλλιτεχνική πορεία η οποία έχει καταγραφεί τόσο στη δισκογραφία όσο και τις ζωντανές εμφανίσεις μέσω των οποίων μετέφερε το θρακιώτικο ηχόχρωμα στα αυτιά του κοινού ολόκληρης της χώρας.

Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου Εβρίτη έκανε γνωστή ο Απόστολος Ευφραιμίδης, πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» (ΑΜΠΧΑ).

«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί μας.
Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του ες αεί.
Αιωνία η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του. Για το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης”»

Ο πρόεδρος
Απόστολος Ευφραιμίδης»

Ποιος ήταν

Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1928, στην Καρωτή, ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στην Καρωτή, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ’ τους πλανόδιους μουσικούς.

Μαθητής ακόμα, διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.

Αργότερα διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά Ροδόπης προς τις ακτές του Αιγαίου. Το 1950 βρέθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ως λογιστής.

Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο. Διστακτικός στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης εντέλει αποφάσισε να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Από τότε και με τη βοήθεια του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου, άρχισε να παίρνει μέρος στις εκπομπές του, συμμετέχοντας πολύ σύντομα ως μονωδός στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετείχε και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά[1], ενώ από το 1957 ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα Θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, σε όλα τα κράτη της τέως Σοβιετικής Ένωσης, Ευρώπη).

Την πρωτοχρονιά του 2000, σε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, κάθε χώρα αναλαμβάνει να μεταδώσει με video-clip, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ένα τραγούδι, για να καλωσορίσει το νέο αιώνα. Η Ελλάδα καλωσόρισε την ανατολή του 2000 στο Σούνιο, με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη στα τραγούδια «Να ‘μαν πουλί να πέταγα» και «Βασίλεψεν Αυγερινός». Το video-clip που απαθανάτισε αυτή τη στιγμή επιμελήθηκε ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Από τότε πολλά τραγούδια του Χρόνη Αηδονίδη ακούγονται στο εξωτερικό, στα ραδιόφωνα αλλά και ως σήματα σε εκπομπές ή και σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ σε χώρες της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org/

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορφάνεψε ο Μεγαλέξανδρος της Θεσσαλονίκης – Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του, Ευάγγελος Μουστάκας

28/11/2025 - 7:08μμ
Νότια όψη του ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αγία Σοφία της Δράμας ξαναβρίσκει τη λάμψη της

26/11/2025 - 5:10μμ
H «Αγία» σε επίσκεψη στο γηροκομείο που έφτιαξε στη Μάνδρα Αττικής και δημοσιεύματα της εποχής (φωτ.: EUROKINISSI / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω: Ψεύτικα θαύματα – Μια ζωή που έγινε… μιούζικαλ και αναμένεται ξανά στο θέατρο

25/11/2025 - 3:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λυδία Σιώρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τρυφερή ιστορία του τραγουδιού «Το παλιό μου παλτό» – Οι σταρ που το απέρριψαν και μετά …χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο

22/11/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουν 53 έργα του Μάκη Βαρλάμη – Μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην Πέλλα και την Αίγυπτο

21/11/2025 - 7:22μμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

20/11/2025 - 10:58πμ
Το σημείο των ανασκαφών στη Λίμυρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε «χαμένος» ναός του Δία – Τον αναζητούσαν 40 χρόνια!

18/11/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το μεγάλο μας τσίρκο»: Η παράσταση-μύθος που τάραξε το καθεστώς της χούντας, ανεβαίνει ξανά

17/11/2025 - 1:07μμ
Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου του Ευρωπού (φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: Οι «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές» απέσπασαν βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14/11/2025 - 10:49πμ
(Φωτ.: youtube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Αγέρης μάς δίνει μία γεύση από τα backstage του βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Οι Ρωμαίοι και η Συμέλα»

13/11/2025 - 9:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Γάζας ετοιμάζονται να θάψουν τις σορούς Παλαιστίνιων μαχητών που τους παρέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός από το Ισραήλ (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

2 ώρες πριν
Ολοκληρώθηκε το 2ο δυνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς με συμμετοχή από 31 χώρες και 5 ηπείρους.

Όσα έγιναν στο 2ο συνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς στην Αθήνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και ποντιακών χορών στον Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Επιτέλους νίκη ο Άρης – Τεσσάρα η Κηφισιά, «διπλό» ο Βόλος

4 ώρες πριν
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καθοριστικές συνομιλίες στη Φλόριντα για το ουκρανικό

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign