pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Υπόθεση βγαλμένη από σενάριο ταινίας – Καταδικάστηκε για φόνο μετά από 24 χρόνια

Ο 48χρονος σήμερα οικοδόμος από την Αλβανία ομολόγησε ότι στις αρχές του 1999 σκότωσε έναν 19χρονο ομοεθνή του στη Σίνδο

19/10/2023 - 12:14μμ
Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για 24 χρόνια και οκτώ μήνες ο φάκελος της δικογραφίας του παρέμενε στο αρχείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την ένδειξη «φυγόδικος».

Ο 48χρονος σήμερα οικοδόμος από την Αλβανία κατηγορείτο ότι στις αρχές του 1999 δολοφόνησε έναν 19χρονο ομοεθνή του, σε αγροτική περιοχή της Σίνδου. Αμέσως μετά το έγκλημα διέφυγε στην πατρίδα του και δεν κατέστη εφικτό να συλληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές.

Ώσπου τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στο Μαυροβούνιο που τον εξέδωσε στην χώρα μας. Τρεις μήνες πριν από την παραγραφή του εγκλήματος, λόγω συμπλήρωσης 25ετίας, στάθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ομολογώντας την πράξη του.

ο Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης ομόφωνα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον καταδίκασε σε 15ετή κάθειρξη – ποινή όμως την οποία φαίνεται πως έχει ήδη εκτίσει στις φυλακές της πατρίδας του.

Η διαφυγή, η σύλληψη και η καταδίκη

Η υπόθεση που μοιάζει με σενάριο αστυνομικο-δικαστικού δράματος εκκινεί στις 31 Ιανουαρίου του 1999. Εκείνη την ημέρα, ο 24χρόνος τότε κατηγορούμενος, εργαζόμενος σε κτηνοτροφική μονάδα στη Σίνδο, δολοφονεί τον 19χρονο ομοεθνή του, εργάτη γης στην περιοχή, χτυπώντας τον με μαχαίρι στον πνεύμονα.

Μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας ο 48χρονος κατηγορούμενος επιστρέφει στην Αλβανία, όπου συνεχίζει τη ζωή του αποκτώντας στο μεταξύ τέσσερα παιδιά.

Η ζωή του φαίνεται να κυλάει ήρεμα, μέχρι που το 2013, η αδελφή του 19χρονου θύματος υποβάλει μήνυση εναντίον του στις αλβανικές Αρχές για το φόνο που είχε διαπράξει στην Ελλάδα. Ακολουθεί η σύλληψή και η παραπομπή του σε δίκη ενώπιον αλβανικού δικαστηρίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας έχει δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση, καθώς αυτή αφορά υπηκόους της, ακόμη κι αν το έγκλημα διαπράχθηκε σε άλλη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο 48χρονος καταδικάζεται από το Κακουργιοδικείο των Τιράνων σε πρόσκαιρη κάθειρξη 15 ετών, με το δικαστήριο να ορίζει πραγματικό χρόνο έκτισης κατ΄ ελάχιστον τα 10 χρόνια. Εκτίοντας τα ⅗ της ποινής στη φυλακή στα οποία συνυπολογίζονται ευεργετικά οι μέρες εργασίας («μεροκάματα»), ο δράστης αποφυλακίζεται το 2021.

Αγνοώντας ότι η παραπάνω απόφαση δεν παράγει δεδικασμένο για την ελληνική δικαιοσύνη –καθώς η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και συνεπώς η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα να τον κρίνει για το ίδιο έγκλημα, ο 48χρονος συλλαμβάνεται τον περασμένο Απρίλιο στο Μαυροβούνιο σε εκτέλεση του ελληνικού (και διεθνούς) εντάλματος. Εκδίδεται στην χώρα μας όπου παραμένει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του.

«Το θύμα ήταν αδελφικός μου φίλος, ζητώ συγνώμη»

Ανεβαίνοντας στο βήμα για να απολογηθεί, ο μικρόσωμος και γκριζομάλλης πλέον 48χρονος έδωσε τη δική του εκδοχή για το φονικό, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πρώτα επίθεση με ξύλινο κοντάρι, τύπου ρόπαλο.

«Το έχω κάνει και πρώτα απ’ όλα ζήτω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και το δικαστήριό σας. Ήρθα να δουλέψω στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, δούλεψα για τρεις μήνες σε μια στάνη με πρόβατα. Τον Μπ. [σ.σ. θύμα] τον είχαν σαν αδελφό μου» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Το δικαστήριο ομόφωνα (με ψήφους 7-0) έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης δεκαπέντε ετών, παρά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας να του επιβληθεί η μέγιστη των ποινών, δηλαδή αυτή της ισόβιας κάθειρξης.

Στο άκουσμα της απόφασης ο καταδικασθείς ένιωσε ανακούφιση καθώς με την ποινή που του επέβαλλε το ΜΟΔ οδηγείτε εκτός φυλακής καθώς συνυπολογίζεται αυτή που εξέτισε ήδη.

Προς το παρόν πάντως ο 48χρονος επέστρεψε στα κρατητήρια, με την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί σε καθεστώς ελευθερίας, αφήνοντας οριστικά πίσω το παρελθόν του.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 2,4 δισ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

23/02/2026 - 9:30μμ
Η είσοδος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκοβούνια: Πετούσε αετό, βρέθηκε στο κενό

23/02/2026 - 7:09μμ
Η φωτογραφία είναι από την ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου για τον πλημμυρισμένο Έβρο
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Σε κατάσταση «Red Code» για 6η ημέρα – Σπασμένα αναχώματα και εκτεταμένες πλημμύρες

23/02/2026 - 6:45μμ
Η μεγαλύτερη λαγάνα της Ελλάδας ψήθηκε στο Περιστέρι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλή Σαρακοστή με λαγάνες για… ρεκόρ απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας

23/02/2026 - 2:39μμ
Μέλη σωστικών συνεργείων στη διάρκεια αναζήτησης του άτυχου ορειβάτη (φωτ.: evrytanika.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Βελούχι: Εντοπίστηκε σε χαράδρα χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης

23/02/2026 - 2:04μμ
Σκίτσο από γλέντι Καθαράς Δευτέρας στις εξοχές της Αττικής, του περασμένου αιώνα (φωτ.: Εκδόσεις Polaris-Βιβλίο Μ. Λιδωρίκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Από την παλιά Αθήνα στο live streaming του σήμερα – «Ο κόσμος συνηθροίσθη άφθονος και εγιόρταζε τα πατροπαράδοτα Κούλουμα»

23/02/2026 - 1:32μμ
(EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαμία: Μάχη με τον χρόνο για τον 74χρονο αγνοούμενο ορειβάτη στο Βελούχι

23/02/2026 - 11:52πμ
Ασθενοφόρο (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έδεσσα: Αιματηρό επεισόδιο σε αποκριάτικη γιορτή με δύο τραυματίες

23/02/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Κάηκε με επιτυχία και φέτος ο βασιλιάς καρνάβαλος – Φινάλε με εκρηκτικό κέφι και 50.000 καρναβαλιστές στην πιο λαμπερή παρέλαση της χρονιάς

23/02/2026 - 9:32πμ
Η περσινή λαγάνα που φτιάχθηκε πέρσι στον δήμο Περιστερίου (φωτ.: Δήμος Περιστερίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρή Δευτέρα: Η μεγαλύτερη λαγάνα ψήνεται και φέτος στο Περιστέρι – 320 κιλά αλεύρι και 80 κιλά σουσάμι

23/02/2026 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/ Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αποφασισμένη να γράψει ιστορία με τον ετήσιο χορό της

6 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

7 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ο Ερντογάν μίλησε πάλι για «τουρκική μειόνοτητα» στη Θράκη – Τι είπε για τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας

7 ώρες πριν
Τμήμα προσωπογραφίας του Διονυσίου Σολωμού από άγνωστο καλλιτέχνη που βρίσκεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Solomos_portrait_4.jpg?

Οι κυπριακές ρίζες του Διονυσίου Σολωμού και η οικογένεια των Ποδοκάθαρων

8 ώρες πριν
Άποψη του κτηρίου της Νέας Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/ANDY RAIN)

Πίτερ Μάντελσον: Συνελήφθη ο Βρετανός πολιτικός ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος

8 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)

Φωνές και βήματα μνήμης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – Ο Πόντος και πάλι παρών

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign