pontosnews.gr
Σάββατο, 25/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Υπόθεση βγαλμένη από σενάριο ταινίας – Καταδικάστηκε για φόνο μετά από 24 χρόνια

Ο 48χρονος σήμερα οικοδόμος από την Αλβανία ομολόγησε ότι στις αρχές του 1999 σκότωσε έναν 19χρονο ομοεθνή του στη Σίνδο

19/10/2023 - 12:14μμ
Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για 24 χρόνια και οκτώ μήνες ο φάκελος της δικογραφίας του παρέμενε στο αρχείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την ένδειξη «φυγόδικος».

Ο 48χρονος σήμερα οικοδόμος από την Αλβανία κατηγορείτο ότι στις αρχές του 1999 δολοφόνησε έναν 19χρονο ομοεθνή του, σε αγροτική περιοχή της Σίνδου. Αμέσως μετά το έγκλημα διέφυγε στην πατρίδα του και δεν κατέστη εφικτό να συλληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές.

Ώσπου τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στο Μαυροβούνιο που τον εξέδωσε στην χώρα μας. Τρεις μήνες πριν από την παραγραφή του εγκλήματος, λόγω συμπλήρωσης 25ετίας, στάθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ομολογώντας την πράξη του.

ο Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης ομόφωνα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον καταδίκασε σε 15ετή κάθειρξη – ποινή όμως την οποία φαίνεται πως έχει ήδη εκτίσει στις φυλακές της πατρίδας του.

Η διαφυγή, η σύλληψη και η καταδίκη

Η υπόθεση που μοιάζει με σενάριο αστυνομικο-δικαστικού δράματος εκκινεί στις 31 Ιανουαρίου του 1999. Εκείνη την ημέρα, ο 24χρόνος τότε κατηγορούμενος, εργαζόμενος σε κτηνοτροφική μονάδα στη Σίνδο, δολοφονεί τον 19χρονο ομοεθνή του, εργάτη γης στην περιοχή, χτυπώντας τον με μαχαίρι στον πνεύμονα.

Μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας ο 48χρονος κατηγορούμενος επιστρέφει στην Αλβανία, όπου συνεχίζει τη ζωή του αποκτώντας στο μεταξύ τέσσερα παιδιά.

Η ζωή του φαίνεται να κυλάει ήρεμα, μέχρι που το 2013, η αδελφή του 19χρονου θύματος υποβάλει μήνυση εναντίον του στις αλβανικές Αρχές για το φόνο που είχε διαπράξει στην Ελλάδα. Ακολουθεί η σύλληψή και η παραπομπή του σε δίκη ενώπιον αλβανικού δικαστηρίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας έχει δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση, καθώς αυτή αφορά υπηκόους της, ακόμη κι αν το έγκλημα διαπράχθηκε σε άλλη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο 48χρονος καταδικάζεται από το Κακουργιοδικείο των Τιράνων σε πρόσκαιρη κάθειρξη 15 ετών, με το δικαστήριο να ορίζει πραγματικό χρόνο έκτισης κατ΄ ελάχιστον τα 10 χρόνια. Εκτίοντας τα ⅗ της ποινής στη φυλακή στα οποία συνυπολογίζονται ευεργετικά οι μέρες εργασίας («μεροκάματα»), ο δράστης αποφυλακίζεται το 2021.

Αγνοώντας ότι η παραπάνω απόφαση δεν παράγει δεδικασμένο για την ελληνική δικαιοσύνη –καθώς η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και συνεπώς η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα να τον κρίνει για το ίδιο έγκλημα, ο 48χρονος συλλαμβάνεται τον περασμένο Απρίλιο στο Μαυροβούνιο σε εκτέλεση του ελληνικού (και διεθνούς) εντάλματος. Εκδίδεται στην χώρα μας όπου παραμένει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του.

«Το θύμα ήταν αδελφικός μου φίλος, ζητώ συγνώμη»

Ανεβαίνοντας στο βήμα για να απολογηθεί, ο μικρόσωμος και γκριζομάλλης πλέον 48χρονος έδωσε τη δική του εκδοχή για το φονικό, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πρώτα επίθεση με ξύλινο κοντάρι, τύπου ρόπαλο.

«Το έχω κάνει και πρώτα απ’ όλα ζήτω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και το δικαστήριό σας. Ήρθα να δουλέψω στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, δούλεψα για τρεις μήνες σε μια στάνη με πρόβατα. Τον Μπ. [σ.σ. θύμα] τον είχαν σαν αδελφό μου» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Το δικαστήριο ομόφωνα (με ψήφους 7-0) έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης δεκαπέντε ετών, παρά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας να του επιβληθεί η μέγιστη των ποινών, δηλαδή αυτή της ισόβιας κάθειρξης.

Στο άκουσμα της απόφασης ο καταδικασθείς ένιωσε ανακούφιση καθώς με την ποινή που του επέβαλλε το ΜΟΔ οδηγείτε εκτός φυλακής καθώς συνυπολογίζεται αυτή που εξέτισε ήδη.

Προς το παρόν πάντως ο 48χρονος επέστρεψε στα κρατητήρια, με την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί σε καθεστώς ελευθερίας, αφήνοντας οριστικά πίσω το παρελθόν του.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την πρώτη προφυλάκιση κατηγορούμενου για εγκληματική οργάνωση αποφάσισαν οι δικαστικές Αρχές

25/10/2025 - 8:29μμ
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση προσέρχονται για τις απολογίες τους (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτελικό ρόλο είχε ο λογιστής – Διώκεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

25/10/2025 - 5:16μμ
Η Φώφη Γεννηματά, τον Ιούνιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την ομιλία της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Pixel)
ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Τέσσερα χρόνια χωρίς τη γυναίκα που έγινε σύμβολο δύναμης

25/10/2025 - 4:07μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό τους ήχους της «Συννεφούλας» η σορός του Διονύση Σαββόπουλου στο Α΄ νεκροταφείο

25/10/2025 - 3:30μμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Κώστας Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Το ΠΑΜΑΚ αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο κι ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα

25/10/2025 - 2:20μμ
Ο κόσμος χαιρέτισε με χειροκροτήματα και επευφημίες το φέρετρο, στην πορεία του προς το εσωτερικό της Μητρόπολης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο στον Διονύση Σαββόπουλο – Δείτε ζωντανά

25/10/2025 - 12:35μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιθέα: 50χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό και προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα

25/10/2025 - 12:00μμ
Άρχισε το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών για τον Διονύση Σαββόπουλο (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Διονύσης Σαββόπουλος: Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής

25/10/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό καλοκαιράκι μέσα στον Οκτώβριο με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά

25/10/2025 - 8:09πμ
Το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια στο Κορωπί (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωπί: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο που ξυλοκόπησε τη σύζυγό του – Είχε χτυπήσει και το παιδί του

24/10/2025 - 10:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την πρώτη προφυλάκιση κατηγορούμενου για εγκληματική οργάνωση αποφάσισαν οι δικαστικές Αρχές

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

Μουσική παιδεία του Πόντου στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: Instagram / tenniseuropejuniortour)

Master στο Μόντε Κάρλο ο Παγώνης!

1 ώρα πριν
Φωτογραφία από το Εργαστήριο Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις αρχές της δεκαετίας του 1920. (φωτ.: Κ. Γαβρόγλου, Ευ. Καραμανωλάκης, Χ. Μπάρκουλα, (2014) «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών [1837-1937 και η Ιστορία του», Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Ο γρίφος της χρονομέτρησης: Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

2 ώρες πριν
Μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Γεωργίας με την πρόεδρο Ευγενία Κοτανίδη (τρίτη από δεξιά) σε εκδήλωση στην Τιφλίδα (φωτ.: facebook/Union of Greek Communities of Georgia)

Διάλεξη για τις ελληνικές κοινότητες της Γεωργίας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign