pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Υπόθεση βγαλμένη από σενάριο ταινίας – Καταδικάστηκε για φόνο μετά από 24 χρόνια

Ο 48χρονος σήμερα οικοδόμος από την Αλβανία ομολόγησε ότι στις αρχές του 1999 σκότωσε έναν 19χρονο ομοεθνή του στη Σίνδο

19/10/2023 - 12:14μμ
Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για 24 χρόνια και οκτώ μήνες ο φάκελος της δικογραφίας του παρέμενε στο αρχείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την ένδειξη «φυγόδικος».

Ο 48χρονος σήμερα οικοδόμος από την Αλβανία κατηγορείτο ότι στις αρχές του 1999 δολοφόνησε έναν 19χρονο ομοεθνή του, σε αγροτική περιοχή της Σίνδου. Αμέσως μετά το έγκλημα διέφυγε στην πατρίδα του και δεν κατέστη εφικτό να συλληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές.

Ώσπου τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στο Μαυροβούνιο που τον εξέδωσε στην χώρα μας. Τρεις μήνες πριν από την παραγραφή του εγκλήματος, λόγω συμπλήρωσης 25ετίας, στάθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ομολογώντας την πράξη του.

ο Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης ομόφωνα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον καταδίκασε σε 15ετή κάθειρξη – ποινή όμως την οποία φαίνεται πως έχει ήδη εκτίσει στις φυλακές της πατρίδας του.

Η διαφυγή, η σύλληψη και η καταδίκη

Η υπόθεση που μοιάζει με σενάριο αστυνομικο-δικαστικού δράματος εκκινεί στις 31 Ιανουαρίου του 1999. Εκείνη την ημέρα, ο 24χρόνος τότε κατηγορούμενος, εργαζόμενος σε κτηνοτροφική μονάδα στη Σίνδο, δολοφονεί τον 19χρονο ομοεθνή του, εργάτη γης στην περιοχή, χτυπώντας τον με μαχαίρι στον πνεύμονα.

Μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας ο 48χρονος κατηγορούμενος επιστρέφει στην Αλβανία, όπου συνεχίζει τη ζωή του αποκτώντας στο μεταξύ τέσσερα παιδιά.

Η ζωή του φαίνεται να κυλάει ήρεμα, μέχρι που το 2013, η αδελφή του 19χρονου θύματος υποβάλει μήνυση εναντίον του στις αλβανικές Αρχές για το φόνο που είχε διαπράξει στην Ελλάδα. Ακολουθεί η σύλληψή και η παραπομπή του σε δίκη ενώπιον αλβανικού δικαστηρίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας έχει δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση, καθώς αυτή αφορά υπηκόους της, ακόμη κι αν το έγκλημα διαπράχθηκε σε άλλη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο 48χρονος καταδικάζεται από το Κακουργιοδικείο των Τιράνων σε πρόσκαιρη κάθειρξη 15 ετών, με το δικαστήριο να ορίζει πραγματικό χρόνο έκτισης κατ΄ ελάχιστον τα 10 χρόνια. Εκτίοντας τα ⅗ της ποινής στη φυλακή στα οποία συνυπολογίζονται ευεργετικά οι μέρες εργασίας («μεροκάματα»), ο δράστης αποφυλακίζεται το 2021.

Αγνοώντας ότι η παραπάνω απόφαση δεν παράγει δεδικασμένο για την ελληνική δικαιοσύνη –καθώς η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και συνεπώς η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα να τον κρίνει για το ίδιο έγκλημα, ο 48χρονος συλλαμβάνεται τον περασμένο Απρίλιο στο Μαυροβούνιο σε εκτέλεση του ελληνικού (και διεθνούς) εντάλματος. Εκδίδεται στην χώρα μας όπου παραμένει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του.

«Το θύμα ήταν αδελφικός μου φίλος, ζητώ συγνώμη»

Ανεβαίνοντας στο βήμα για να απολογηθεί, ο μικρόσωμος και γκριζομάλλης πλέον 48χρονος έδωσε τη δική του εκδοχή για το φονικό, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πρώτα επίθεση με ξύλινο κοντάρι, τύπου ρόπαλο.

«Το έχω κάνει και πρώτα απ’ όλα ζήτω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και το δικαστήριό σας. Ήρθα να δουλέψω στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, δούλεψα για τρεις μήνες σε μια στάνη με πρόβατα. Τον Μπ. [σ.σ. θύμα] τον είχαν σαν αδελφό μου» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Το δικαστήριο ομόφωνα (με ψήφους 7-0) έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης δεκαπέντε ετών, παρά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας να του επιβληθεί η μέγιστη των ποινών, δηλαδή αυτή της ισόβιας κάθειρξης.

Στο άκουσμα της απόφασης ο καταδικασθείς ένιωσε ανακούφιση καθώς με την ποινή που του επέβαλλε το ΜΟΔ οδηγείτε εκτός φυλακής καθώς συνυπολογίζεται αυτή που εξέτισε ήδη.

Προς το παρόν πάντως ο 48χρονος επέστρεψε στα κρατητήρια, με την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί σε καθεστώς ελευθερίας, αφήνοντας οριστικά πίσω το παρελθόν του.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο συνήγορος των τριών που παραδόθηκαν, Λευτέρης Κάρτσωνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Υπάρχουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέει συνήγορος των τριών αδελφών

4/11/2025 - 8:53μμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΣΚΑΪ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης: Ο παπα-drone του Βοΐου μιλά για τη σχέση του με τον τόπο του και την τεχνολογία

4/11/2025 - 6:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Παραδόθηκαν οι τρεις καταζητούμενοι – Η ΕΛΑΣ αναζητά τα όπλα τους

4/11/2025 - 6:29μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή λαμπαδηδρομία (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στον Μαραθώνα για τη λαμπαδηδρομία

4/11/2025 - 5:35μμ
Το κτήριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη οι εορτασμοί για τα «150+5» χρόνια της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης

4/11/2025 - 4:34μμ
Ανιχνευτής μετάλλων έξω από το ναό όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία για την Ευαγγελία Φραγκιαδάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μακελειό στα Βορίζια: Ανιχνευτής μετάλλων στην κηδεία της 56χρονης – Αναζητούνται τα όπλα για να δώσουν απαντήσεις

4/11/2025 - 4:06μμ
Ο Σήφης Βαλυράκης στη Βουλή, το 2011 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Βαλυράκη: Δίωξη σε λιμενάρχες για πίεση σε μάρτυρα να αλλάξει την κατάθεσή του

4/11/2025 - 2:47μμ
Ο Γρηγόρης Σκλήκας στο ΟΤ Forum με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – "Ελλάδα 2030», Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Σκλήκας – Βολές κατά των «γαλάζιων», επιμένει στα λουκέτα

4/11/2025 - 12:59μμ
Το σημείο όπου μαχαιρώθηκε ο 23χρονος στη Χαλκίδα,  στην οδό Ληλαντίων (φωτ.:  EUROKINISSI / Κώστας Μούντριχας)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκίδα: Νεκρός 20χρονος για οπαδικές διαφορές, τον παράτησαν αιμόφυρτο έξω από το νοσοκομείο – Συνελήφθη εμπλεκόμενος στην υπόθεση Λυγγερίδη

4/11/2025 - 11:25πμ
Αστυνομικοί εξακολουθούν να ερευνούν για τους τρεις εμπλεκόμενους στο αιματοκύλισμα (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιφνιδιαστικός έλεγχος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Αλικαρνασσού για τη βεντέτα στα Βορίζια – Τι βρέθηκε

4/11/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Η Αϊντχόφεν στέρησε τη νίκη στο φινάλε από τον Ολυμπιακό

3 ώρες πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)

Τουρκία: «Μεροληπτική και αβάσιμη» η έκθεση της Κομισιόν – Πύρινες αναφορές για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

3 ώρες πριν
Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Ντικ Τσέινι: Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πολέμιος του Τραμπ πέθανε σε ηλικία 84 ετών

4 ώρες πριν

Ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης ετοιμάζεται για τον ετήσιο χειμερινό χορό του

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign