pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Σαρρής: Οι «νταλίκες» στη λεωφόρο της σύντομης και δύσκολης ζωής του

Οι μικρασιατικές ρίζες, η οικογένεια, και οι αποφάσεις ζωής του τραγουδιστή που πέθανε σαν σήμερα, το 2017. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

12/10/2023 - 6:28μμ
Ο Γιώργος Σαρρής στην πίστα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Ο Γιώργος Σαρρής στην πίστα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Και μόνο με την αναφορά του ονόματος του Γιώργου Σαρρή αρκετοί κολλούν δίπλα του επίθετα του τύπου «αδικημένος», ή κλισέ του τύπου «δεν έπαιξε το παιχνίδι του συστήματος». Θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να πει πως ισχύουν.

Όμως ο βασικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Που ήξερε πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά δεν του ταίριαζε.

Και όχι, δεν ήταν ο επαναστάτης που έκρυβε μέσα του. Ήταν η φιλοσοφία και η στάση ζωής του. Και έτσι πορεύτηκε ο (κατά τον Μανώλη Ρασούλη) «εθνικός μας νταλικιέρης».

H Θήβα, η Χαρούλα, η οικογένεια

Ήταν αυτή η φωτογραφία που πόσταρε η Χάρις Αλεξίου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του αδελφού της που «έφυγε» σαν σήμερα το 2017. Και μας πήγαινε πίσω σε μια χρυσή εποχή για το ελληνικό τραγούδι και τη δισκογραφία, τη δεκαετία του 1980, όταν τα δύο αδέλφια ηχογραφούσαν μαζί.

Τα δύο αδέλφια που ήταν στήριγμα ο ένας για τον άλλον, που βίωσαν τις δυσκολίες από την παιδική ηλικία, και που στο δρόμο της καριέρας δεν μπλέχτηκε ποτέ ο ένας στα βήματα του άλλου.

Χάρις Αλεξίου και Γιώργος Σαρρής στο στούντιο (πηγή: Ιnstagram)

Ο Γιώργος Ρουπάκας (όπως ήταν το πραγματικό του επώνυμο) γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1948 σε ένα χωριό της Θήβας, από πατέρα αγρότη και μητέρα μοδίστρα με καταγωγή από τη Σμύρνη. Η οικογένειά του αντιπάλευε τη φτώχεια με το τραγούδι στην καθημερινότητά της. Και όλα αυτά, όπως αποδείχτηκε, επηρέασαν τον Γιώργο από την παιδική του ηλικία.

Αυτή είναι η ωραία, η νοσταλγική πλευρά. Όμως η αληθινή ζωή τούς πήγε αλλού. Η οικογένεια Ρουπάκα αναγκάστηκε να φύγει από τη Θήβα για λόγους υγείας του πατέρα, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή το 1958.

Δύο χρόνια αργότερα, ο 12χρονος Γιώργος μπάρκαρε. Και εκεί ίσως να κρύβεται το πνεύμα της ελευθερίας που τον διακατείχε σ’ όλη του τη ζωή. Μάλιστα, από τύχη επέζησε μετά από ένα φοβερό ναυάγιο στον Ινδικό, κατά το οποίο πέθαναν άλλοι συνάδελφοί του.

(Φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Το 1972 βρέθηκε στη Δανία με δική του επιχείρηση – τα ταξίδια στην Ελλάδα τακτικά. Εκείνη την περίοδο η αδελφή του είχε κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο, και γνωρίζοντας τις φωνητικές δυνατότητες του Γιώργου, τον έστειλε στον Μπάμπη Τσετίνη να τον ακούσει. Ο τραγουδιστής ενθουσιάστηκε και τον σύστησε σε νυχτερινά κέντρα της εποχής.

Η πορεία συγκεκριμένη: Λίγα τραγούδια στην αρχή, και μετά σεγόντα. Άρχισε μεν να ξεχωρίζει, αλλά όλο αυτό τον εκνεύριζε. Και το 1978, μετά το θάνατο της μητέρας του, τα παράτησε όλα και πήγε στην Κέρκυρα όπου ασχολήθηκε με επιχειρήσεις.

Άμα σε θέλει η επιτυχία…

Τέσσερα χρόνια μετά, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος ετοίμαζε έναν –σπουδαίο όπως αποδείχτηκε– πολυσυλλεκτικό δίσκο, το Παίξε Χρήστο επειγόντως. Και χρειαζόταν… επειγόντως άλλο ένα τραγούδι για να κλείσει. Ο συνθέτης είχε ετοιμάσει πέντε, ένα εκ των οποίων ήταν το «Με τα φώτα νυσταγμένα». Ο ίδιος δεν το πολυπιστεύει, αλλά στους υπεύθυνους της εταιρείας αρέσει. Από την άλλη, κανένας από τους Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Πασχάλη Τερζή που συμμετείχαν στο δίσκο δεν ήθελε να το πει.

Ο Γιώργος Σαρρής πείστηκε, σαν μια επιστροφή στα παλιά, για λίγο. Μια μέρα μπήκε στο στούντιο της Columbia, και μαζί με το εν λόγω τραγούδι ηχογράφησε άλλα τέσσερα. Τελείωσε η ηχογράφηση και ο  τραγουδιστής επέστρεψε στο μαγαζί του στην Κέρκυρα χωρίς να υποψιάζεται αυτό που θα ακολουθούσε.

https://www.youtube.com/watch?v=KL_Q_UgM4fI

Αμέσως μετά ήρθε ο πρώτος προσωπικός δίσκος με τον τίτλο Νταλίκες – χάρηκε την επιτυχία, αλλά μέχρι ενός σημείου. Είχε μπει πλέον στο κλαμπ της πρώτης γραμμής, μόνο που ένα αληθινά ελεύθερο πνεύμα δεν συμβιβάζεται εύκολα με κάποιους κανόνες.

Δημόσιες εμφανίσεις, νυχτερινά κέντρα, άγχος για το σουξέ που μπορεί να φέρει και πρόχειρες επιλογές μόνο και μόνο για να παραμείνει στη θέση του.

Και όχι, δεν ήταν μόνο οι «Νταλίκες» –ή, αν προτιμάτε, το «Με τα φώτα νυσταγμένα»– η μόνη του επιτυχία. Υπήρξαν και άλλες. Αλλά ήταν τόσο σπουδαίο, τόσο μεγάλο αυτό το τραγούδι, που τον χαρακτήρισε και θα τον ακολουθεί για πάντα.

https://www.youtube.com/watch?v=f9MW20iT3Ks

Της μοίρας το παιχνίδι

Στη δεκαετία του 1990 το είδος που υπηρετούσε ο τραγουδιστής άλλαζε, και ο ίδιος καταλάβαινε ότι δεν του ταίριαζε. Έτσι από τα τέλη της δεκαετίας άρχισε να απέχει από τη δισκογραφία, ενώ και οι εμφανίσεις του στη νύχτα έγιναν λιγοστές.

Το 2006, καθώς περίμενε ένα ταξί, διερχόμενο όχημα έπεσε πάνω του με ταχύτητα και τον τσάκισε.

Ακολούθησαν χρόνια γεμάτα πόνο και δυσκολίες. Κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια του έχοντας για στήριγμά του τις δύο γυναίκες της ζωής του, όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη σύντροφό του Βασιλική και την αδελφή του Χαρούλα. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ξαναμέτρησε τους φίλους και ποιοι τον αγάπησαν πραγματικά.

Στα γενέθλια του, το 2015 (φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Το 2014 επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις και έγινε αποδεκτός και από τη νέα γενιά, που τον είχε μάθει από τα κλασικά του τραγούδια.

Το 2017, ξημερώματα 12ης Οκτώβρη, ο Γιώργος Σαρρής άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που κοιμόταν. Ήρεμα, αθόρυβα, σε μια σύντομη ζωή που είχε τα πάντα. Αλλά πάνω απ’ όλα, αξιοπρέπεια.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο καναπές «Mae West Lips Sofa» του Σαλβαντόρ Νταλί στη διεθνή έκθεσης τέχνης TEFAF, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 12 Μαρτίου 2015 (φωτ.: EPA / Marcel Van Hoorn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μέι Γουέστ, η «πιο επικίνδυνη γυναίκα των ΗΠΑ»

17/08/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκούμας: Σαν σήμερα πέθανε ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ

17/08/2026 - 12:23μμ
Μικρασιατική εκστρατεία: τραυματίες στρατιώτες έξω από την Κιουτάχεια, στο Μποζ Τεκέ (πηγή: 
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιουτάχεια 1922: «Παντού λεηλασία και διαρπαγή» – Η μαρτυρία του Έλληνα που έμεινε πίσω

16/08/2026 - 1:44μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 944: Το Άγιο Μανδήλιο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη – Πού χάθηκε η αχειροποίητη εικόνα

16/08/2026 - 8:33πμ
Το καταδρομικό «Έλλη» που πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς, πριν από 86 χρόνια (φωτ.: commons.wikimedia.org /wiki/ File:Cruiser_Elli.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τορπιλισμός της «Έλλης»: Το ιταλικό χτύπημα στην Τήνο το 1940

15/08/2026 - 6:48μμ
Ο Θεόδωρος Δημήτριεφ σε σκηνή από την ταινία «Ερωτικές ιστορίες» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόδωρος Δημήτριεφ: Οι ρωσικές ρίζες, οι ρόλοι και το «Άξιον εστί»

15/08/2026 - 1:59μμ
( Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντζελα Δημητρίου: Η Lady του λαϊκού τραγουδιού έχει γενέθλια και είναι μια χαρά

14/08/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Χατζής: 90 χρόνια με μια κιθάρα, μια βραχνή φωνή και τραγούδια που δεν έπαψαν να μιλούν στην καρδιά

13/08/2026 - 2:14μμ
Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: sport-express.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την Παχτακόρ

11/08/2026 - 7:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Joel Carrett)

Σινσινάτι Όπεν: Ήττα από τη Σβιόντεκ για τη Σάκκαρη

32 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

58 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Jan Ainali /  commons.wikimedia.org)

Σίφνος: Τρεις νεκροί από την πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου – Νιόπαντρο ζευγάρι οι επιβάτες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

1 ώρα πριν

Τιμητικόν αντάμωμαν: Ο Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» τιμά προσωπικότητες της ποντιακής παράδοσης με ένα μεγάλο γλέντι

2 ώρες πριν
(Στιγμιότυπο από βίντεο, πηγή: x.com)

Σίφνος: Πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου – Φωτιά στο σημείο 

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV