pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Σαρρής: Οι «νταλίκες» στη λεωφόρο της σύντομης και δύσκολης ζωής του

Οι μικρασιατικές ρίζες, η οικογένεια, και οι αποφάσεις ζωής του τραγουδιστή που πέθανε σαν σήμερα, το 2017. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

12/10/2023 - 6:28μμ
Ο Γιώργος Σαρρής στην πίστα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Ο Γιώργος Σαρρής στην πίστα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Και μόνο με την αναφορά του ονόματος του Γιώργου Σαρρή αρκετοί κολλούν δίπλα του επίθετα του τύπου «αδικημένος», ή κλισέ του τύπου «δεν έπαιξε το παιχνίδι του συστήματος». Θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να πει πως ισχύουν.

Όμως ο βασικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Που ήξερε πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά δεν του ταίριαζε.

Και όχι, δεν ήταν ο επαναστάτης που έκρυβε μέσα του. Ήταν η φιλοσοφία και η στάση ζωής του. Και έτσι πορεύτηκε ο (κατά τον Μανώλη Ρασούλη) «εθνικός μας νταλικιέρης».

H Θήβα, η Χαρούλα, η οικογένεια

Ήταν αυτή η φωτογραφία που πόσταρε η Χάρις Αλεξίου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του αδελφού της που «έφυγε» σαν σήμερα το 2017. Και μας πήγαινε πίσω σε μια χρυσή εποχή για το ελληνικό τραγούδι και τη δισκογραφία, τη δεκαετία του 1980, όταν τα δύο αδέλφια ηχογραφούσαν μαζί.

Τα δύο αδέλφια που ήταν στήριγμα ο ένας για τον άλλον, που βίωσαν τις δυσκολίες από την παιδική ηλικία, και που στο δρόμο της καριέρας δεν μπλέχτηκε ποτέ ο ένας στα βήματα του άλλου.

Χάρις Αλεξίου και Γιώργος Σαρρής στο στούντιο (πηγή: Ιnstagram)

Ο Γιώργος Ρουπάκας (όπως ήταν το πραγματικό του επώνυμο) γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1948 σε ένα χωριό της Θήβας, από πατέρα αγρότη και μητέρα μοδίστρα με καταγωγή από τη Σμύρνη. Η οικογένειά του αντιπάλευε τη φτώχεια με το τραγούδι στην καθημερινότητά της. Και όλα αυτά, όπως αποδείχτηκε, επηρέασαν τον Γιώργο από την παιδική του ηλικία.

Αυτή είναι η ωραία, η νοσταλγική πλευρά. Όμως η αληθινή ζωή τούς πήγε αλλού. Η οικογένεια Ρουπάκα αναγκάστηκε να φύγει από τη Θήβα για λόγους υγείας του πατέρα, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή το 1958.

Δύο χρόνια αργότερα, ο 12χρονος Γιώργος μπάρκαρε. Και εκεί ίσως να κρύβεται το πνεύμα της ελευθερίας που τον διακατείχε σ’ όλη του τη ζωή. Μάλιστα, από τύχη επέζησε μετά από ένα φοβερό ναυάγιο στον Ινδικό, κατά το οποίο πέθαναν άλλοι συνάδελφοί του.

(Φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Το 1972 βρέθηκε στη Δανία με δική του επιχείρηση – τα ταξίδια στην Ελλάδα τακτικά. Εκείνη την περίοδο η αδελφή του είχε κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο, και γνωρίζοντας τις φωνητικές δυνατότητες του Γιώργου, τον έστειλε στον Μπάμπη Τσετίνη να τον ακούσει. Ο τραγουδιστής ενθουσιάστηκε και τον σύστησε σε νυχτερινά κέντρα της εποχής.

Η πορεία συγκεκριμένη: Λίγα τραγούδια στην αρχή, και μετά σεγόντα. Άρχισε μεν να ξεχωρίζει, αλλά όλο αυτό τον εκνεύριζε. Και το 1978, μετά το θάνατο της μητέρας του, τα παράτησε όλα και πήγε στην Κέρκυρα όπου ασχολήθηκε με επιχειρήσεις.

Άμα σε θέλει η επιτυχία…

Τέσσερα χρόνια μετά, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος ετοίμαζε έναν –σπουδαίο όπως αποδείχτηκε– πολυσυλλεκτικό δίσκο, το Παίξε Χρήστο επειγόντως. Και χρειαζόταν… επειγόντως άλλο ένα τραγούδι για να κλείσει. Ο συνθέτης είχε ετοιμάσει πέντε, ένα εκ των οποίων ήταν το «Με τα φώτα νυσταγμένα». Ο ίδιος δεν το πολυπιστεύει, αλλά στους υπεύθυνους της εταιρείας αρέσει. Από την άλλη, κανένας από τους Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Πασχάλη Τερζή που συμμετείχαν στο δίσκο δεν ήθελε να το πει.

Ο Γιώργος Σαρρής πείστηκε, σαν μια επιστροφή στα παλιά, για λίγο. Μια μέρα μπήκε στο στούντιο της Columbia, και μαζί με το εν λόγω τραγούδι ηχογράφησε άλλα τέσσερα. Τελείωσε η ηχογράφηση και ο  τραγουδιστής επέστρεψε στο μαγαζί του στην Κέρκυρα χωρίς να υποψιάζεται αυτό που θα ακολουθούσε.

https://www.youtube.com/watch?v=KL_Q_UgM4fI

Αμέσως μετά ήρθε ο πρώτος προσωπικός δίσκος με τον τίτλο Νταλίκες – χάρηκε την επιτυχία, αλλά μέχρι ενός σημείου. Είχε μπει πλέον στο κλαμπ της πρώτης γραμμής, μόνο που ένα αληθινά ελεύθερο πνεύμα δεν συμβιβάζεται εύκολα με κάποιους κανόνες.

Δημόσιες εμφανίσεις, νυχτερινά κέντρα, άγχος για το σουξέ που μπορεί να φέρει και πρόχειρες επιλογές μόνο και μόνο για να παραμείνει στη θέση του.

Και όχι, δεν ήταν μόνο οι «Νταλίκες» –ή, αν προτιμάτε, το «Με τα φώτα νυσταγμένα»– η μόνη του επιτυχία. Υπήρξαν και άλλες. Αλλά ήταν τόσο σπουδαίο, τόσο μεγάλο αυτό το τραγούδι, που τον χαρακτήρισε και θα τον ακολουθεί για πάντα.

https://www.youtube.com/watch?v=f9MW20iT3Ks

Της μοίρας το παιχνίδι

Στη δεκαετία του 1990 το είδος που υπηρετούσε ο τραγουδιστής άλλαζε, και ο ίδιος καταλάβαινε ότι δεν του ταίριαζε. Έτσι από τα τέλη της δεκαετίας άρχισε να απέχει από τη δισκογραφία, ενώ και οι εμφανίσεις του στη νύχτα έγιναν λιγοστές.

Το 2006, καθώς περίμενε ένα ταξί, διερχόμενο όχημα έπεσε πάνω του με ταχύτητα και τον τσάκισε.

Ακολούθησαν χρόνια γεμάτα πόνο και δυσκολίες. Κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια του έχοντας για στήριγμά του τις δύο γυναίκες της ζωής του, όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη σύντροφό του Βασιλική και την αδελφή του Χαρούλα. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ξαναμέτρησε τους φίλους και ποιοι τον αγάπησαν πραγματικά.

Στα γενέθλια του, το 2015 (φωτ.: Facebook / Γιώργος Σαρρής)

Το 2014 επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις και έγινε αποδεκτός και από τη νέα γενιά, που τον είχε μάθει από τα κλασικά του τραγούδια.

Το 2017, ξημερώματα 12ης Οκτώβρη, ο Γιώργος Σαρρής άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που κοιμόταν. Ήρεμα, αθόρυβα, σε μια σύντομη ζωή που είχε τα πάντα. Αλλά πάνω απ’ όλα, αξιοπρέπεια.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

23/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο αριστοκράτης δευτεραγωνιστής του ελληνικού σινεμά είχε τις με ρίζες του στη Σμύρνη

23/07/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: Κολάζ φωτογραφιών από alikivougiouklakiofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Είχε ένα μυστικό «κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη» – Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που δεν γνώρισε ποτέ το κοινό

23/07/2026 - 12:20μμ
Διαδήλωση κατά του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1908, στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πηγή: Dwight, Harry Griswold (1915) Constantinople, Old and New, New York & London: Harper Brothers, p. 465)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεσσαλονίκη: Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και το μυστικό κίνημα

23/07/2026 - 9:56πμ
Ο Γ. Κατσάνης στα βουνά της Κύπρου, το 1966 (πηγή: Λίνα Κατσάνη / sigmalive.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κύπρος, 21 Ιουλίου 1974: Ο Σερραίος ήρωας Γεώργιος Κατσάνης πέφτει νεκρός από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή

21/07/2026 - 4:33μμ
(Φωτ.: Instagram / tolis_voskopoulos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο: Η διαδρομή ενός μύθου από τη Μικρά Ασία έως την αθανασία

19/07/2026 - 4:33μμ
Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

18/07/2026 - 6:40μμ
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

18/07/2026 - 4:10μμ
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων την επομένη της μεγάλης απόδρασης, και μια γελοιογραφία στην οποία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τότε υπουργός Δημοσίων Έργων) να αναζητά τους δραπέτες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1955: Με κουτάλια, πιρούνια, ακόμα και με τα νύχια τους, 27 πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα

17/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Αρχείο/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: «Έπεσε η αυλαία» για μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου

15/07/2026 - 10:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πιάτα που ετοίμασαν τα μέλη της Ένωση Ποντίων Πολίχνης στο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Ατζέμ πιλάφι γλυκό – Mε ρύζι, φιδέ και μπόλικη κανέλα

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/SEBASTIEN NOGIER/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Πύρινος κλοιός σε Γαλλία και Ισπανία: Εκκενώσεις με βάρκες στην Αρκασόν και δύο ελληνικά Canadair στη μάχη της Μαδρίτης

48 λεπτά πριν
Κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ /EUROKINISSI)

52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Μεταπολίτευση, τους θεσμούς και την Κύπρο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ /EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Ελπίδα για την 7χρονη που έχασε ολόκληρη την οικογένειά της στο τροχαίο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο ελληνισμός της διασποράς ενωμένος στη Βουλή των Ελλήνων: 30 χρόνια αγώνα για την ελληνική ταυτότητα σε όλο τον κόσμο

2 ώρες πριν

Μαίρη Λίντα: Το τελευταίο «αντίο» στη σπουδαία ερμηνεύτρια – Η λιτή τελετή και η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign