pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 7 το απόγευμα η ψηφοφορία στα 22.722 εκλογικά τμήματα της χώρας

7/10/2023 - 9:06πμ
Ψηφοφόρος ρίχνει στην κάλπη τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο της προτίμησής του (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Νάσος Σιμόπουλος)

Ψηφοφόρος ρίχνει στην κάλπη τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο της προτίμησής του (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Νάσος Σιμόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς αύριο Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες στα 22.722 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα και στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων θα ακολουθήσει Β΄ γύρος την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες). Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

«Μάθε πού ψηφίζεις»

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των Εκλογών.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

Οι σταυροί των υποψηφίων

Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Με casus belli και γκρίζες ζώνες η Τουρκία δεν θα µπει στα φθηνά δάνεια της ΕΕ

3/08/2025 - 2:16μμ
Ο χάρτης με τα «θαλάσσια πάρκα» της Τουρκίας (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερή και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

2/08/2025 - 3:35μμ
Η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, κατά την ακρόαση για τον διορισμό της ως Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Ρογκάκου: Η νέα διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

1/08/2025 - 9:26πμ
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ αποχωρούν από την αίθουσα της Ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη – Σκηνικά ακραίας έντασης και αμφισβήτηση της διαδικασίας

31/07/2025 - 8:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πέρασε η πρόταση της ΝΔ για Eξεταστική στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

29/07/2025 - 10:00μμ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε στη Βουλή η «μάχη του ΟΠΕΚΕΠΕ»: Ζωντανά η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

29/07/2025 - 9:09πμ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 25 μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης: Μέτρα στήριξης, αλλαγές στις Πολεοδομίες, μείωση γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις

25/07/2025 - 4:58μμ
Η γλώσσα του σώματος τα... λέει όλα. 
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δεξίωση στο Προεδρικό ήταν… παγερή, παρά τις συνθήκες καύσωνα

24/07/2025 - 9:52μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης απαντά στην Τουρκία και στους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής – «Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας»

23/07/2025 - 10:50μμ
Ο βουλευτής Νικόλαος Παπαδόπουλος ψηφίζει στη συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο  62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για τη δική του αίτηση άρσης ασυλίας αλλά και για εκείνη του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας για Λευτέρη Αυγενάκη και Νίκο Παπαδόπουλο

23/07/2025 - 6:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα, που αποτελούσε την οικία του Αναστασίου Πηχιών, Έλληνα Μακεδόνα αγωνιστή που έδρασε στη περιοχή του καζά Καστοριάς στα τέλη του 19ου αιώνα (φωτ.: Алиса Селезньова/el.wikipedia.org)

Ο Μακεδονικός Αγώνας στο επίκεντρο εκδήλωσης των Παμμακεδονικών Ενώσεων

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

8χρονος έπεσε από μπαλκόνι στην Ασπροβάλτα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Holy Institution Panagia Soumela)

Προσκύνημα και πανηγύρι για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στο ιερό ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Νιου Τζέρσεϊ

9 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφων ενώ περπατάει στη στέγη κτηρίου του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)

Ντόναλντ Τραμπ: Το… αστείο για την τοποθέτηση πυρηνικών πυραύλων στη στέγη κτηρίου στον Λευκό Οίκο

9 ώρες πριν
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

10 ώρες πριν
(Πηγή: exchange.glomex.com)

Πλοιάριο προσάραξε σε ξέρα στα Νέα Στύρα – Ασφαλείς οι επιβάτες και το πλήρωμα

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign