pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Εθνοκάθαρση» η εγκατάλειψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αρμένιους – Ζητά στοχευμένες κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν

Εκδόθηκε ψήφισμα με πλειοψηφία 491 υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές

5/10/2023 - 11:25μμ
Η είσοδος του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Η είσοδος του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (491 υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την προσχεδιασμένη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου, η οποία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σαφή παραβίαση προηγούμενων προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.

Με πάνω από 100.000 Αρμένιους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το θύλακα μετά την τελευταία επίθεση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που διαπράττουν τα αζερικά στρατεύματα κατά των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Καλούν επίσης την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προσφέρουν αμέσως όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εγκρίνει στοχευμένες κυρώσεις κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μπακού που ευθύνονται για πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπενθυμίζοντας στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στο θύλακα, οι ευρωβουλευτές ζητούν να διερευνηθούν οι παραβιάσεις που διαπράττονται από τα αζερικά στρατεύματα που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις αλυτρωτικές και εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και άλλων Αζέρων αξιωματούχων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν το Μπακού για κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό.

Επιπλέον, καλούν την Τουρκία να περιορίσει την σύμμαχο χώρα της.

Το ΕΚ καλεί την ΕΕ να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού. Η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με μια χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις και έχει ανησυχητικές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ασύμβατη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Παροτρύνουν την ΕΕ να αναστείλει τυχόν διαπραγματεύσεις για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με το Μπακού και, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ για την απλούστευση της έκδοσης βίζας με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, και σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ή σημαντικών υβριδικών επιθέσεων κατά της Αρμενίας, ζητά την πλήρη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: «Όχι» από Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία στο κάλεσμα Τραμπ – Προειδοποίηση από το Ιράν

16/03/2026 - 11:36πμ
Άποψη του Independent Quest, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, νηολογημένου στην Πορτογαλία, το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας, εν μέσω των νέων ναυτιλιακών στρατηγικών της ΕΕ, μετά το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Στενό του Ορμούζ – Τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες πολέμου σχεδιάζει το Ισραήλ

15/03/2026 - 11:47μμ
Ιρανοί στέκονται μέσα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στη νότια Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να διαπραγματευτούμε» με τους Αμερικανούς – Περισσότεροι από 3.000 νεκροί

15/03/2026 - 7:05μμ
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

15/03/2026 - 1:47μμ
O Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάεφ σε εκλογικό κέντρο, Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Χ / Kazinform)
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα – Μεταρρύθμιση ή ενίσχυση της εξουσίας Τοκάεφ;

15/03/2026 - 10:34πμ
Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Κουντς (Quds Day) στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, στις 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Amiruddin Mughal)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για επιθέσεις του Ιράν στον Κόλπο: «Με εξέπληξε» – Απειλές κατά Νετανιάχου και νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ

15/03/2026 - 9:20πμ
Εκτεταμένες ζημιές μέσα στο παλάτι του Γκολεστάν, στην Τεχεράνη (φωτ.: Χ/Saad Abedine)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταστροφές σε τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικούς χώρους – Εκτεταμένες ζημιές στις «Βερσαλλίες της Τεχεράνης»

15/03/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι βαριά τραυματισμένος και καλεί τους γείτονες να «εκδιώξουν» τους Αμερικανούς

14/03/2026 - 11:30μμ
Μια ισραηλινή μονάδα πυροβολικού στα σύνορα βομβαρδίζει στόχους στον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου σε Παρίσι ή Κύπρο – Αρνείται συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ

14/03/2026 - 9:38μμ
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας το 2013 στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Martin Gerten)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο πλέον επιδραστικός Γερμανός διανοητής της γενιάς του

14/03/2026 - 5:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay / Marghe)

Εαρινή Ισημερία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα επαληθεύσουν πειραματικά τη σφαιρικότητα της Γης

2 λεπτά πριν
O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

34 λεπτά πριν
(Πηγή: astynomia.gr)

Οπαδική βία: Πέντε συλλήψεις για ομαδική επίθεση στον Άγιο Δημήτριο Αττικής

1 ώρα πριν
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)

Στενά του Ορμούζ: «Όχι» από Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία στο κάλεσμα Τραμπ – Προειδοποίηση από το Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Ταξί: Πανελλαδική απεργία διαρκείας από την Τρίτη – Δεν αποκλείει τον αποκλεισμό αεροδρομίων ο Θύμιος Λυμπερόπουλος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign