pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ε_ΦΥΓΑ στην Ελευσίνα: Πόντιοι, Μικρασιάτες και σημερινοί πρόσφυγες με τη ματιά της Γιολάντας Μαρκοπούλου

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν μαζί τα έργα της τριλογίας, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας με θέμα ον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την επανεκκίνηση

5/10/2023 - 9:08πμ
(Φωτ.: Facebook / 2023 Eleusis European Capital of Culture)

(Φωτ.: Facebook / 2023 Eleusis European Capital of Culture)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Ελευσίνα των προσφύγων, αλλά και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, επιστρέφει η Γιολάντα Μαρκοπούλου, η οποία για πρώτη φορά θα παρουσιάσει μαζί τα καλλιτεχνικά έργα της τριλογίας της, τα οποία συμπυκνώνουν έναν αιώνα ιστοριών και ξεριζωμού, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στους Πόντιους, μέχρι τους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι παραστάσεις αυτές ολοκληρώνουν τον κύκλο μιας πολυετούς έρευνας με θέμα τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την επανεκκίνηση σε έναν νέο τόπο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Καθεμία είναι περιπατητική, έχει το δικό της τόπο και έχει φτιαχτεί για να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ και των ανθρώπων που παρουσιάζουν, αλλά και των ανθρώπων που επισκέπτονται την Ελευσίνα» τονίζει η Γιολάντα Μαρκοπούλου.

Ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, οι δύο site specific παραστάσεις Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, και Ε_ΦΥΓΑ Πόντος στο πρώην κάμπινγκ «Όαση», καθώς και η πολυμεσική εγκατάσταση Ε_ΦΥΓΑ στο Αναψυκτήριο του παραλιακού μετώπου, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Οι διωγμοί, η προσφυγιά και η αναγκαστική μετεγκατάσταση βρίσκονται στον πυρήνα της τριλογίας, καρπού καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας στην πόλη της Ελευσίνας, η οποία πρωτοξεκίνησε το 2014. Οι εμπειρίες των συμμετεχόντων σε κάθε δρώμενο μεταπλάθονται και παρουσιάζονται με διαφορετικά μέσα.

Η παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία (5 και 7 Οκτωβρίου) αποτελεί ένα ιδιότυπο χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές τους απογόνους τους. Οι ψηφίδες των διηγήσεων που συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, οδηγούν τους θεατές ανάμεσα στα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια του Συνοικισμού.

Εκεί αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί ήδη πέντε φορές στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς και κλείνει πανηγυρικά τον κύκλο της στην Ελευσίνα.

(Φωτ.: Facebook / 2023 Eleusis European Capital of Culture)

Το Ε_ΦΥΓΑ Πόντος (6 και 7 Οκτωβρίου) διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Οι αφηγήσεις, που ξεδιπλώνονται με δάκρυα στα μάτια αλλά και χιούμορ, καθρεφτίζουν το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών.

Το απρόβλεπτο κολάζ αφηγήσεων κινείται μεταξύ ιστορικής μαρτυρίας, προσωπικής ανάμνησης αλλά και ονειροπόλησης και ξετυλίγεται ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ στην Άνω Ελευσίνα, τη γειτονιά που χτίστηκε από τους Πόντιους.

Η τριλογία ολοκληρώνεται με την πολυμεσική εγκατάσταση (4 έως 15 Οκτωβρίου ) της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens. Μια νέα εκδοχή της παράστασης Ε_ΦΥΓΑ που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, αποτελώντας το έναυσμα για την περαιτέρω έρευνα και δημιουργία των δύο έργων που ακολούθησαν.

Κινηματογραφικό υλικό αυτής της παράστασης θα παρουσιαστεί σε μια πρωτότυπη πολυμεσική εγκατάσταση, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς της ομάδας Station Athens από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί και Αϊντίμ Τζοϊμάλ.

(Φωτ.: Facebook / 2023 Eleusis European Capital of Culture)

Πιο αναλυτικά:

• Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία Ι Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Ώρα έναρξης: 19:00. Σημείο συγκέντρωσης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας (Λαμψάκου 13, Ελευσίνα). Διάρκεια: 75 λεπτά

• Ε_ΦΥΓΑ Πόντος Ι Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Ώρα έναρξης: 21:00. Σημείο συγκέντρωσης: Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» (Ευκλείδη και Φιλικής Εταιρείας, Ελευσίνα). Διάρκεια: 75 λεπτά

• Ε_ΦΥΓΑ πολυμεσική εγκατάσταση Ι Αναψυκτήριο παράκτιου μετώπου. Ώρες Λειτουργίας: Tετάρτη 4 και Πέμπτη 05 Οκτωβρίου, 17:00-21:00, Παρασκευή 6 Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 17:00-23:00, από Τετάρτη 11 έως Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 17:00-21:00,

• Παρουσίαση και των τριών έργων το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 19:00 (Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία), στις 21:00 (Ε_ΦΥΓΑ Πόντος), και από τις 17:00 έως τις 23:00 (Ε_ΦΥΓΑ πολυμεσική εγκατάσταση).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

15/01/2026 - 12:24μμ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο με μεταμφιεσμένους στο κέντρο της Τραπεζούντας. Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Sabah / Meltem Yılmaz Karakurum)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ποντιακό έθιμο που δεν χάθηκε στην Τουρκία: Καλαντάρ’ στο κέντρο της Τραπεζούντας

15/01/2026 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

14/01/2026 - 6:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

14/01/2026 - 12:35μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βράβευσε τον Δ. Τομπουλίδη – «Θα συνεχίσω να προσφέρω σε ό,τι προωθεί τον πολιτισμό των προγόνων μου»

14/01/2026 - 10:52πμ
Ο Κόλιας - Νικόλας Ιωαννίδης πρωταγωνιστής της ιστορίας της «Καρφίτσας από την Αργυρούπολη» (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η καρφίτσα από την Αργυρούπολη» της Αλεξίας Ιωαννίδου στο Μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων

13/01/2026 - 9:20μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Δύο από τα κειμήλια: εικόνα του Αγίου Νικολάου από τη Λαχαρηνή Ματσούκας και μέρη γυναικείας ποντιακής φορεσιάς (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αναστορώ και Αροθυμώ»: Ένα ταξίδι μνήμης στον ιστορικό Πόντο μέσα από εικόνες και κειμήλια

13/01/2026 - 3:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

43 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατηγορούμενοι για κακουργήματα ζήτησαν και πέτυχαν ποινική διαπραγμάτευση αφού επέστρεψαν 165.000 ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/ EUROKINISSI)

Ιστορικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό η ένταξη της FDI HN Belharra «Κίμων» στις δυνάμεις του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)

Στο Μανιάκι Φλώρινας ετοιμάζονται για τη βασιλόπιτα της «Αμάσειας»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign