pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέμις Παπαδοπούλου: Η εξομολόγηση μιας σπουδαίας Μικρασιάτισσας

Γνωστή για την προσφορά της στην Εστία Νέας Σμύρνης, αφηγήθηκε στιγμιότυπα από τη ζωή της

1/10/2023 - 1:38μμ
Η Θέμις Παπαδοπούλου σε εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Facebook / Εστία Νέας Σμύρνης)

Η Θέμις Παπαδοπούλου σε εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Facebook / Εστία Νέας Σμύρνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η προσωπικότητά της είναι συνυφασμένη με το έργο της προσφοράς και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ο λόγος για την κυρία Θέμιδα Παπαδοπούλου, η οποία για πάνω από 50 χρόνια συνεισέφερε εθελοντικά ως έφορος μουσείων και βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης και πρώην αντιπρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Από παιδί μεγάλωσε λόγω της Μικρασιάτισσας γιαγιάς της σε ένα περιβάλλον, όπου κυριαρχούσαν τα έθιμα και οι αξίες των Μικρασιατών. Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της.

«Σε ένα ζευγάρι Μικρασιατών οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη, όχι μόνο επειδή με βοήθησαν και με κράτησαν στη ζωή κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και για το ότι μου δίδαξαν με τον τρόπο τους την αληθινή Ορθοδοξία και την απέραντη πίστη που είχαν» υπογραμμίζει  η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία μιλώντας στην Ορθόδοξη Αλήθεια ξεδίπλωσε τις αναμνήσεις της σε σχέση με τα όσα έζησε όλα τα προηγούμενα χρόνια συναναστρεφόμενη πολλούς Μικρασιάτες πρώτης γενιάς.

Η Θέμις Παπαδοπούλου κάνει ξενάγηση στις συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Facebook / Εστία Νέας Σμύρνης)

Πολλές και σημαντικές ήταν οι εμπειρίες που απεκόμισε η κυρία Παπαδοπούλου ζώντας δίπλα σε εκείνη την οικογένεια των προσφύγων, του Παναγιώτη και της Ευαγγελίας.

«Όταν ήμασταν στην Κηφισιά υπήρξε μια περίοδος όπου λόγω της ξηρασίας είχε στερέψει το πηγάδι και δεν υπήρχε καθόλου νερό για να ποτιστούν τα χωράφια, τα ζώα κ.ά. Τότε λοιπόν η γιαγιά μου πρότεινε σε αυτό το ζευγάρι να φέρουν τον ιερέα της ενορίας. Αρνήθηκαν όμως, λέγοντας ότι πιο αποτελεσματικό θα ήταν να πάρουν την ιερή εικόνα του Ευαγγελισμού που είχαν φέρει μαζί τους από τη Σμύρνη, και έτσι να κάνουν το γύρο από τα χωράφια και τους στάβλους. Και πράγματι, αφού έκαναν την περιφορά της εικόνας μετά από λίγο το πηγάδι τους γέμιζε πάλι από νερό σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να φτάνει έως το στόμιο του πηγαδιού και μετά να ξεχειλίζει!» τονίζει η κυρία Παπαδοπούλου.

Και συνεχίζει την αφήγησή της: «Ο Παναγιώτης –αυτό ήταν το όνομά του– είχε τραβήξει τα πάνδεινα. Είχε συλληφθεί από τους Τούρκους και είχε εξαναγκαστεί να μπει στα τάγματα εργασίας. Κάποιος χωρικός Τούρκος όμως τον αναγνώρισε, τον πήρε μαζί του και τον έκρυψε στο σπίτι του. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετοί Τούρκοι που βοήθησαν τους Έλληνες.

Η δε σύζυγός του, η Ευαγγελία, με μύρια βάσανα κατάφερε να φτάσει στον Πειραιά κρατώντας στα χέρια της το νεογέννητο κοριτσάκι της, το οποίο δυστυχώς απεβίωσε μετά από λίγες ημέρες λόγω των κακουχιών.

Από την πλευρά του, και ο Παναγιώτης κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας δίχως χρήματα και άλλα προσωπικά είδη. Όταν αποβιβάστηκε στην προκυμαία ήταν σκεπασμένος με ένα τσουβάλι, στο οποίο είχε κάνει τρεις τρύπες: Μια για το κεφάλι και δύο για τα χέρια του! Αφού παρέμεινε και εργάστηκε για περίπου δύο χρόνια στην Πάτρα, μπόρεσε να ξαναβρεί την γυναίκα του στην Αθήνα –εκεί όπου η Ευαγγελία είχε βρει δουλειά-–, με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού.

Σιγά-σιγά και οι δύο τους μπόρεσαν να ορθοποδήσουν, να προοδεύσουν οικονομικά και να ευημερήσουν. Επίσης, από τον άνθρωπο αυτό (τον Παναγιώτη) που ήταν δίκαιος άνθρωπος, είχα ακούσει ούσα πλέον εγώ μεγάλη ηλικιακά να μου λέει ότι έκτροπα από τον ελληνικό στρατό δεν γίνονταν μόνο όταν έσπασε το μέτωπο αλλά και από πιο πριν. Είχε διαδοθεί στον τουρκικό πληθυσμό ότι οι Έλληνες βιαιοπραγούσαν εναντίον τους».

• Αναδημοσίευση από την Ορθόδοξη Αλήθεια / Σωτήρης Λέτσιος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

18/01/2026 - 8:02μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

14/01/2026 - 10:18πμ
Αρχειοθετημένες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θωρακίζει ένα σπουδαίο αρχείο μνήμης 

13/01/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Ekmekcioglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία

12/01/2026 - 1:20μμ
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

12/01/2026 - 9:07πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

9/01/2026 - 9:18μμ
Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

9/01/2026 - 8:09μμ
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

8/01/2026 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: Μεταναστευτικό, Βενεζουέλα, Οικονομία, ΝΑΤΟ και Γροιλανδία – Τι είπε για Ερντογάν

6 ώρες πριν
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Sants στη Βαρκελόνη της Καταλονίας (φωτ. αρχείου: EPA/MARTA PEREZ)

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες σε Βαρκελόνη και Ζιρόνα – Υπάρχει νεκρός και τραυματίες

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Champions League: Νίκησε τη Λεβερκούζεν και ελπίζει ο Ολυμπιακός

6 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας (φωτ.: OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI)

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και των Μαλγάρων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ξέσπασε με τους Έλληνες κόντρα στη Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχεία: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Δυτική Μακεδονία: Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign