pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτσάχ: Σχεδόν 90.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα – Μήνυμα του Μελ Γκίμπσον υπέρ των Αρμενίων

Συνελήφθη άλλος ένας Αρμένιος πρώην διοικητής – Η Ρωσία θα συζητήσει με το Μπακού για την παραμονή των δυνάμεών της στην περιοχή

29/09/2023 - 7:18μμ
Συγγενείς αγκαλιάζονται στο έδαφος της Αρμενίας μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους στο χωριό Κορνιτζόρ (φωτ.: EPA-EFE/Anatoly Maltsev)

Συγγενείς αγκαλιάζονται στο έδαφος της Αρμενίας μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους στο χωριό Κορνιτζόρ (φωτ.: EPA-EFE/Anatoly Maltsev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι, με παιδιά τόσο αδύναμα, που λιποθυμούν στην αγκαλιά των γονιών τους, έχουν φθάσει στην Αρμενία από το Αρτσάχ (η ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) και συνολικά μπορεί να φθάσουν τις 120.000, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ένας αριθμός που ταιριάζει με τον εκτιμώμενο πληθυσμό του ορεινού θύλακα που ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.

Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.

«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων. Τα αρχικά σχέδια ήταν για περίπου 70-90.000 πρόσφυγες αλλά θα πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν, πρόσθεσε.

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά, δήλωσε άλλη αξιωματούχος της UNHCR στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Χίσαμ Ντίαμπ, δήλωσε πως υπάρχει μαζική ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων.

Ο Μελ Γκίμπσον καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει

Την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στον ξεριζωμό των Αρμενίων από το Αρτσάχ εφιστά ο Αυστραλός ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, παίρνοντας σαφή θέση για το θέμα με ένα προσωπικό βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, καταδικάζει την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τις βιαιότητες και τον εξαναγκασμό των Αρμενίων σε προσφυγιά από την περιοχή όπου κατοικούσαν χιλιάδες χρόνια και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση άμεσα.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται τραγικά καθώς βλέπουμε να εκτυλίσσεται μια σύγχρονη γενοκτονία. Ωστόσο, η σιωπή των μέσων ενημέρωσης για αυτό το θέμα είναι εκκωφαντική. Ο αρμενικός λαός, ο οποίος έχει υπομείνει αιώνες διώξεων για την πίστη του, υπόκειται για άλλη μια φορά σε μια βάναυση εθνοκάθαρση.

»Κάτω από την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, αμέτρητοι Αρμένιοι υπομένουν ανείπωτες φρικαλεότητες, απώλειες ζωών, αναγκαστικό εκτοπισμό, πείνα και απομόνωση. Αυτοί είναι οι ίδιοι Αρμένιοι των οποίων οι ρίζες βρίσκονται βαθιά σε μια γη που αποκαλούν πατρίδα για γενιές.

»Παρακαλώ τη διεθνή κοινότητα να λάβει γρήγορα δράση, να απλώσει χείρα βοηθείας στον αρμενικό πληθυσμό, να τους προσφέρει την προστασία που χρειάζονται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την ασφαλή διέλευσή τους.

»Το πιο σημαντικό, ας εμπλακούμε σε άμεσες διπλωματικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εξόριστα άτομα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια που τους δικαιούνται χωρίς καθυστέρηση.

»Στους Αρμένιους που υποφέρουν ακόμα, λέω, μη χάνετε την καρδιά σας. Ο Θεός είναι μαζί σας»

‼️Actor Mel Gibson about #Artakh/#Karabakh. Warns about a new genocide. Calls upon the international community to offer Armenians protection, create a humanitarian corridor and make sure the exiled people can return to their rightful homes without delay. “God is with you.”🇦🇲❤️ pic.twitter.com/63SexxdCfc

— Anush Mkhitaryan (@Haybaji) September 27, 2023

Ειδικοί του ΟΗΕ στο Αρτσάχ

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να επιτρέψει σε ομάδα ειδικών από τα Ηνωμένα Έθνη να επισκεφτεί την περιοχή του Καραμπάχ «εντός μερικών ημερών», όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το γραφείο συμβούλου της προεδρίας.

Εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν καλέσει το Μπακού να επιτρέψει την είσοδο διεθνών παρατηρητών στο Καραμπάχ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τρίτη συνάντηση Αρμενίων και Αζέρων και νέα σύλληψη

Βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ μετείχαν σήμερα σε νέο, τρίτο γύρο συνομιλιών με αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν στο Γεβλάχ, για να συζητήσουν θέματα επανένταξης του θύλακα με βάση το αζερικό σύνταγμα και τους νόμους του, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει από κοινού με το Αζερμπαϊτζάν για το μέλλον της αποστολής της για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή αυτή από το 2020.

«Καθώς η αποστολή βρίσκεται πλέον στο αζερικό έδαφος, αυτό το σημείο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζητήσεων με την αζερική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του αποσπάσματος αυτού.

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Αρμενίας, ήταν ο ανάδοχος μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη το 2020, που προέβλεπε την ανάπτυξη στρατιωτών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Οι δυνάμεις αυτές, προς μεγάλη απογοήτευση του Γερεβάν και των αρμενικών αρχών του Καραμπάχ δεν εμπόδισαν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε έναν πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Αρτσάχ σε συνοριακό σημείο ελέγχου με την Αρμενία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στον διοικητή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο διοικητής Λέβον Μνατσακανιάν, είχε ηγηθεί του στρατού της αυτόκλητης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» από το 2015 έως το 2018.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

28/07/2026 - 9:31μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

28/07/2026 - 8:19μμ
Ταξιδιώτης παρακολουθεί τις ειδήσεις για τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την περιφέρεια Κουμαμότο, στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου Χανέντα, στο Τόκιο  (φωτ.: EPA / Rodrigo Reyes Marin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο μετά τον σεισμό

28/07/2026 - 6:20μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάνει στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Shawn Thew / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Patriot, drones και στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι

28/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

28/07/2026 - 1:57μμ
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

28/07/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

27/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

27/07/2026 - 6:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

18 λεπτά πριν
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

42 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Δύο πυροσβέστες νεκροί – Μέτωπο 15 χλμ., εκκενώθηκαν έξι περιοχές

1 ώρα πριν
Φωτιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Μεγάλη φωτιά και στη νότια Λέσβο – Προληπτική εκκένωση στο Πλωμάρι

1 ώρα πριν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

2 ώρες πριν
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign