pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτσάχ: Σχεδόν 90.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα – Μήνυμα του Μελ Γκίμπσον υπέρ των Αρμενίων

Συνελήφθη άλλος ένας Αρμένιος πρώην διοικητής – Η Ρωσία θα συζητήσει με το Μπακού για την παραμονή των δυνάμεών της στην περιοχή

29/09/2023 - 7:18μμ
Συγγενείς αγκαλιάζονται στο έδαφος της Αρμενίας μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους στο χωριό Κορνιτζόρ (φωτ.: EPA-EFE/Anatoly Maltsev)

Συγγενείς αγκαλιάζονται στο έδαφος της Αρμενίας μετά το επιτυχημένο πέρασμά τους στο χωριό Κορνιτζόρ (φωτ.: EPA-EFE/Anatoly Maltsev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι, με παιδιά τόσο αδύναμα, που λιποθυμούν στην αγκαλιά των γονιών τους, έχουν φθάσει στην Αρμενία από το Αρτσάχ (η ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) και συνολικά μπορεί να φθάσουν τις 120.000, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ένας αριθμός που ταιριάζει με τον εκτιμώμενο πληθυσμό του ορεινού θύλακα που ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.

Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.

«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων. Τα αρχικά σχέδια ήταν για περίπου 70-90.000 πρόσφυγες αλλά θα πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν, πρόσθεσε.

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά, δήλωσε άλλη αξιωματούχος της UNHCR στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Χίσαμ Ντίαμπ, δήλωσε πως υπάρχει μαζική ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων.

Ο Μελ Γκίμπσον καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει

Την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στον ξεριζωμό των Αρμενίων από το Αρτσάχ εφιστά ο Αυστραλός ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, παίρνοντας σαφή θέση για το θέμα με ένα προσωπικό βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, καταδικάζει την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τις βιαιότητες και τον εξαναγκασμό των Αρμενίων σε προσφυγιά από την περιοχή όπου κατοικούσαν χιλιάδες χρόνια και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση άμεσα.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται τραγικά καθώς βλέπουμε να εκτυλίσσεται μια σύγχρονη γενοκτονία. Ωστόσο, η σιωπή των μέσων ενημέρωσης για αυτό το θέμα είναι εκκωφαντική. Ο αρμενικός λαός, ο οποίος έχει υπομείνει αιώνες διώξεων για την πίστη του, υπόκειται για άλλη μια φορά σε μια βάναυση εθνοκάθαρση.

»Κάτω από την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, αμέτρητοι Αρμένιοι υπομένουν ανείπωτες φρικαλεότητες, απώλειες ζωών, αναγκαστικό εκτοπισμό, πείνα και απομόνωση. Αυτοί είναι οι ίδιοι Αρμένιοι των οποίων οι ρίζες βρίσκονται βαθιά σε μια γη που αποκαλούν πατρίδα για γενιές.

»Παρακαλώ τη διεθνή κοινότητα να λάβει γρήγορα δράση, να απλώσει χείρα βοηθείας στον αρμενικό πληθυσμό, να τους προσφέρει την προστασία που χρειάζονται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την ασφαλή διέλευσή τους.

»Το πιο σημαντικό, ας εμπλακούμε σε άμεσες διπλωματικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εξόριστα άτομα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια που τους δικαιούνται χωρίς καθυστέρηση.

»Στους Αρμένιους που υποφέρουν ακόμα, λέω, μη χάνετε την καρδιά σας. Ο Θεός είναι μαζί σας»

‼️Actor Mel Gibson about #Artakh/#Karabakh. Warns about a new genocide. Calls upon the international community to offer Armenians protection, create a humanitarian corridor and make sure the exiled people can return to their rightful homes without delay. “God is with you.”🇦🇲❤️ pic.twitter.com/63SexxdCfc

— Anush Mkhitaryan (@Haybaji) September 27, 2023

Ειδικοί του ΟΗΕ στο Αρτσάχ

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να επιτρέψει σε ομάδα ειδικών από τα Ηνωμένα Έθνη να επισκεφτεί την περιοχή του Καραμπάχ «εντός μερικών ημερών», όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το γραφείο συμβούλου της προεδρίας.

Εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν καλέσει το Μπακού να επιτρέψει την είσοδο διεθνών παρατηρητών στο Καραμπάχ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τρίτη συνάντηση Αρμενίων και Αζέρων και νέα σύλληψη

Βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ μετείχαν σήμερα σε νέο, τρίτο γύρο συνομιλιών με αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν στο Γεβλάχ, για να συζητήσουν θέματα επανένταξης του θύλακα με βάση το αζερικό σύνταγμα και τους νόμους του, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει από κοινού με το Αζερμπαϊτζάν για το μέλλον της αποστολής της για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή αυτή από το 2020.

«Καθώς η αποστολή βρίσκεται πλέον στο αζερικό έδαφος, αυτό το σημείο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζητήσεων με την αζερική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του αποσπάσματος αυτού.

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Αρμενίας, ήταν ο ανάδοχος μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη το 2020, που προέβλεπε την ανάπτυξη στρατιωτών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Οι δυνάμεις αυτές, προς μεγάλη απογοήτευση του Γερεβάν και των αρμενικών αρχών του Καραμπάχ δεν εμπόδισαν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε έναν πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Αρτσάχ σε συνοριακό σημείο ελέγχου με την Αρμενία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στον διοικητή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο διοικητής Λέβον Μνατσακανιάν, είχε ηγηθεί του στρατού της αυτόκλητης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» από το 2015 έως το 2018.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό πίεση τα Στενά του Ορμούζ

23/07/2026 - 10:50πμ
(Φωτ.: EPA/Joel Carrett)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για τα F-35

22/07/2026 - 10:47μμ
Εξωτερική άποψη της φυλακής La Santé στο Παρίσι, όπου βρέθηκε νεκρός το 2022 ο Ζαν-Λικ Μπρινέλ  (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Έπστιν: Νεκρός στο σπίτι του και δεύτερος Γάλλος ατζέντης μοντέλων

22/07/2026 - 8:35μμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επτά τάνκερ άλλαξαν πορεία μετά τις απειλές των Χούθι

22/07/2026 - 4:04μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

22/07/2026 - 2:08μμ
Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

21/07/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» πλήγμα στο πυρηνικό οχυρό του Ιράν – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές

21/07/2026 - 8:41μμ
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ (φωτ. αρχείου: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: O Οζγκιούρ Οζέλ αποχωρεί από το CHP και ιδρύει νέο κόμμα

21/07/2026 - 5:00μμ
(Φωτ.: Official White House Photo/Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Καναδά: Ο Τραμπ επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα

21/07/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: state.gov)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

21/07/2026 - 12:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/Carlos Seijas)

Βενεζουέλα: Σχεδόν 5.400 οι νεκροί, έναν μήνα μετά την καταστροφή του διπλού σεισμού

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

World Cup πόλο – Super Final: Στα ημιτελικά η Εθνική

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Greektown Detroit/Facebook)

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, γεύσεις και πολιτισμό στην ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό πίεση τα Στενά του Ορμούζ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ Eurokinissi)

Μάτι: Οκτώ χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την τραγωδία

2 ώρες πριν
Διαδήλωση κατά του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1908, στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πηγή: Dwight, Harry Griswold (1915) Constantinople, Old and New, New York & London: Harper Brothers, p. 465)

Θεσσαλονίκη: Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και το μυστικό κίνημα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign