pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λιβύη: Οκτώ αξιωματούχοι υπό κράτηση για τις φονικές πλημμύρες

Μεταξύ των κρατουμένων και ο δήμαρχος της πόλης – Κρίθηκαν ύποπτοι για κακοδιαχείριση και αμέλεια

25/09/2023 - 5:15μμ
Μια ολόκληρη γειτονιά κατεστραμμένη από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στην πόλη Ντέρνα (φωτ.: EPA/STR)

Μια ολόκληρη γειτονιά κατεστραμμένη από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στην πόλη Ντέρνα (φωτ.: EPA/STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε προσωρινή κράτηση πρόκειται να τεθούν οκτώ Λίβυοι αξιωματούχοι μετά την εντολή που έδωσε ο γενικός εισαγγελέας στη Λιβύη, στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ντέρνα.

Οι οκτώ αξιωματούχοι κατέχουν ή κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους της διεύθυνσης υδάτινων πόρων ή της διεύθυνσης διαχείρισης φραγμάτων στη Λιβύη και είναι ύποπτα μεταξύ άλλων για «κακοδιαχείριση» και «αμέλεια», διευκρινίσθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο δήμαρχος της Ντέρνα Αμπντουλμονέμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος παύθηκε μαζί με το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο μετά την τραγωδία, περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που τέθηκαν σε προσωρινή κράτηση.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε τη νύχτα της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου την ανατολική Λιβύη και κυρίως την Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων στα παράλια της Μεσογείου, προκαλώντας την κατάρρευση δύο φραγμάτων και πλημμύρα μεγέθους τσουνάμι η οποία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο προσωρινό απολογισμό, η πλημμύρα στοίχισε τη ζωή σε 3.868 ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη χιλιάδων άλλων.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες κάτοικοι της Ντέρνα είχαν διαδηλώσει ζητώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές για την καταστροφή.

Ο Λίβυος γενικός εισαγγελέας αλ-Σεντίκ αλ-Σουρ είχε ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου πως άρχισε έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεύθυνση φραγμάτων στη Λιβύη είχε επισημάνει ρωγμές στα δύο έργα ήδη από το 1998, όμως δεν έγινε καμιά εργασία για την επισκευή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάσθηκε κυρίως ένα συμβόλαιο, που είχε συναφθεί ανάμεσα στη λιβυκή υπηρεσία Υδάτων και μια τουρκική εταιρεία για τη συντήρηση των δύο φραγμάτων, και την καταβολή το 2014 σε αυτή την τελευταία «δυσανάλογων ποσών», και αυτό «μολονότι (η τουρκική εταιρεία) είχε παραβιάσει τις δεσμεύσεις οι οποίες προβλέπονταν από το συμβόλαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Σε μελέτη του το Νοέμβριο του 2022, ο Λίβυος μηχανικός και πανεπιστημιακός Αμπντέλ-Ουάνις Ασούρ είχε προειδοποιήσει για μια καταστροφή που απειλούσε την Ντέρνα, αν οι αρχές δεν προχωρούσαν σε εργασίες συντήρησης των δύο φραγμάτων.

Όμως η προειδοποίηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, αν και η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα πιο πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της Αφρικής, δεν στερείται μέσων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

16/06/2025 - 12:36μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
Καπνός υψώνεται στη νότια Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, ενώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν από καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Σκοτώθηκαν άνθρωποι που περίμεναν να πάρουν τρόφιμα

15/06/2025 - 10:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

11 λεπτά πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

41 λεπτά πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

53 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

1 ώρα πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

2 ώρες πριν
Ιρανοί σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, 14 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-Ισραήλ: Γιατί η Αθήνα φοβάται την ανατροπή των μουλάδων

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign