pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κόσοβο: Έληξε η πολιορκία του μοναστηριού με απολογισμό τρεις νεκρούς ενόπλους

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε λόγο «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν»

24/09/2023 - 10:07μμ
Στη φωτογραφία που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, διακρίνονται ορισμένοι από τους ενόπλους στο προαύλιο του μοναστηριού (φωτ.: Χ/Albin Kurti)

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, διακρίνονται ορισμένοι από τους ενόπλους στο προαύλιο του μοναστηριού (φωτ.: Χ/Albin Kurti)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπό τον έλεγχο της αστυνομίας είναι το μοναστήρι που είχαν καταλάβει δια της βίας σχεδόν 30 ένοπλοι στο βόρειο Κόσοβο από το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα σε συνέντευξη Τύπου, «ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες».

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έναν αστυνομικό, που σκοτώθηκε στη διάρκεια περιπολίας κοντά στα σύνορα το πρωί, τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Ειδικότερα, ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και στη συνέχεια ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.

Μοναχοί και προσκυνητές κλείστηκαν μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού καθώς η πολιορκία μαινόταν επί ώρες.

Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.

Άγνωστη προς το παρόν η εθνικότητα των ενόπλων

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία». «Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο», είπε ο Κούρτι, προτρέποντάς τους να παραδοθούν.

Καταδίκασε ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για την Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Καταδίκασε η ΕΕ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι «μετά τη σημερινή αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας του Κοσόβου», όπως ανέφερε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο Ζ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή επιθετικότητα, ενώ είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον οποίο απηύθυνε επίσης έκκληση για αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με εκπροσώπους της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

21/12/2025 - 9:35πμ
Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους (φωτ.: Western OTO NGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου

20/12/2025 - 4:44μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά αμερικανικά πλήγματα στη Συρία: Νεκρά τουλάχιστον 5 στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

20/12/2025 - 2:39μμ
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

20/12/2025 - 11:44πμ
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

20/12/2025 - 10:44πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

20/12/2025 - 12:00πμ
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

19/12/2025 - 10:28μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Εισιτήριο 2€ ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου

19/12/2025 - 8:05μμ
(Πηγή: x.com / nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone συνετρίβη στη Νικομήδεια

19/12/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Βενεζουέλα: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύγκρουσης – Σήμα ανησυχίας

19/12/2025 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/Victoria_Watercolor)

Εποχική γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη μετάδοση κατά τις γιορτές

33 λεπτά πριν
Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

1 ώρα πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign